« Върни се назад Публикувано на 27.12.2016 / 10:36

КАК СИ ОБЯСНЯВАТЕ, ЧЕ В ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА, КОЯТО СЕ БОРИ С КОНТРАБАНДАТА, ПОЛОВИНАТА ГОРИВО СЕ ВНАСЯ КОНТРАБАНДНО?? АКО ЗНАЕТЕ ЗА СЕРИОЗНО ДЕЛО ЗА КОНТРАБАНДА ПО ВРЕМЕТО НА „БОРИСОВ 2“, СИГНАЛИЗИРАЙТЕ МЕ, ДА ГО КАЛКУЛИРАМ

бойко борисовДалеч съм от идеята да критикувам Борисов, че ощави малкия и средния бизнес с помощта на данъчни, служби и митници. Страхотно е, че службите работят, но каква е целта? Ако е да смачкат неудобните и малките, това е огромна грешка срещу държавността. Примерно Гърция – там в никой ресторант не издават касови бележки. Но мъдрият държавник знае, че няма защо да удря малкия и семейния бизнес. Та нали с тези доходи народът се препитава и, каквото спести от ресторанта или магазинчето, отново го връща в икономиката и държавата – я за стоки, върху които плаща ДДС, я за образованието на децата си.

Машината на Борисов мачкаше яко неудобните и малките, но охран(я)ваше здраво големите и тези с политически чадър – предимно от ГЕРБ, ПФ и реформаторите. Лошото е, че под давлението на Борисов и Цв. Цв. огромен държавен и човешки ресурс се разхищава вече 8 години. Канализира се за глупав пиар, мачкане на политически противници и крадене на бизнес, вместо да работи в полза на гражданите данъкоплатци. Ето няколко дребни примера:

Започвам със себе си, защото е смешно, а после и за тъжните факти. Като враг №1 на Борисов бях нарочен за тотално разнищване от службите и данъчните. Формален повод – сигнал от протестъра Христо Иванов, възнаграден веднага след това от Борисов с поста министър на правосъдието. В резултат – десетки служители буквално разнищиха моето семейство и две години съвестно си свършиха работата, преглеждайки хиляди страници от договори и разпечатки. Мащабната ревизия бе извършена по времето на „Борисов 2“ и продължи повече от 2 години. Завърши броени месеци преди оставката. Огромен държавен ресурс бе прахосан за прищявките на Борисов, за да ме държи на разстояние и за да ме тормози. През това време бях проверен за 6 години назад, през които съм работил и като журналист, бяха проверени двете ми деца, двете кучета и дома ми, бившата ми и настояща ми половинка и накрая бях глобен със 100 (сто) лева допълнителен данък за 2014 година. Същата година, в която вече бях платил над половин милион лева данък от трудови доходи! Представете си какъв висококвалифициран труд на държавни служители е бил прахосан, за да се угоди на началника – тежък многогодишен труд срещу 100 лева допълнителен приход, но и гъст медиен пушек.

Пиша това в името на малките и угнетените бизнесмени от режима на ГЕРБ и слугите им, които нямат моите възможности да се противопоставят на мутренската преса и несгодите.

Ето и още факти за лъжите на Борисов и начина, по който превърна държавния апарат в средство за личното си забогатяване.

По време на първия си мандат Борисов се беше разпищолил да краде и малко се хвалеше с успехи срещу контрабандата. През втория си мандат го прави и лъже като „дърта циганка“. Ето как обаче го опровергава официалният сайт на Агенция Митници:

Във фокуса на вниманието винаги са цигарите и тютюна, когато става въпрос за контрабанда, по думите на Борисов. До сега не сме чули от него да спомене нещо за горива или спирт. Няма нито един задържан „контрабандист“, а що се отнася до горивата – лицето Марешки успешно се подвизава под чадъра на държавата, олицетворена от ГЕРБ. Същият този Марешки, който „бори“ с лозунги контрабандата от меките канапета на телевизионните студия.

По думите на Валентин Златев, шеф на петролната и газовата асоциация, приходите от акциз през 2015-та година са били 2,1 млрд. лв., а загубите от контрабанден внос на горива са били също толкова – 2,1 млрд. лв. Златев цитира Министерство на финансите. Говори се, че г-н Златев е може би най-близкият приятел на Борисов, играе карти с него редовно. Дори самият премиер в оставка го обвинява гальовно, че „редовно го лъжел на карти“.

Как си обяснявате, че в европейска държава, която се бори с контрабандата, половината гориво се внася контрабандно??

Не бързайте да се стряскате, защото следващите цифри от борбата с тютюневата контрабанда ще ви накарат да се хвърлите от някой мост, ако сте особено големи пуритани. В последната пълна година от първия мандат на Борисов – 2012 – той е заловил 34 хил. кг контрабанден тютюн. През следващата 2013-та година, в която Борисов хвърля оставка (през февруари) и на власт идва служебното правителство на Марин Райков, а от май месец на държавното кормило сяда злополучният Орешарски, заловените количества контрабанден тютюн са… 7 пъти повече – 225 хил. кг. И това в годината, в която Пеевски беше за един ден шеф на ДАНС, а хиляди поддръжници на Борисов воглаве с „Протестна мрежа“ и Христо Иванов сваляха с вувузели всеки ден Орешарски.

„Корупцията беше победена“ и през лятото на 2014-та година Орешарски хвърли оставка. Обичайно най-високите цифри за заловени стоки са през ноември и декември. В случая имаме 124 хил. кг заловен тютюн. В единствената си пълна управленска година (2015-та) Борисов „залавя“ 5 пъти по-малко контрабанден тютюн – 28 хил. кг. Тази цифра удря мощно дъното и ясно показва, че голямото крадене по време на мандата му е паднало именно през 2015-та година. През 2016-та година резултатът е 51 хил. кг. Отново в пъти под нивата на „лошия“ Орешарски (225 хил. кг.).

Сега на вниманието на колегите от „Протестна мрежа“, които върнаха Борисов на власт – ето голите цифри от борбата с контрабандата на цигари в брой късове:

През 2013-та година Орешарски и служебният министър Марин Райков докарват цифрата до 44 млн. броя късове контрабандни цигари. През следващата година (2014-та), изпълнена с протести и вувузели, Орешарски и митниците задържат 32 млн. брой късове. През 2015-та година Борисов започва да пее мантрата за допълнителни 2 млрд. лв. приходи от контрабанда, но всъщност е разкрил… 5 млн. броя късове цигари по-малко от Орешарски! Така и не става ясно коя година Борисов визира, когато твърди, че е вкарал в бюджета допълнително 2 млрд. лв. от борба с контрабанда.

Ако се вгледаме внимателно в изказванията му през 2015-та година, ще видим, че Борисов, говорейки за контрабанда, всъщност визира целия обем от икономически престъпления. В тази връзка е важно да се подчертае, че престъпленията в икономическата сфера обхващат освен митнически престъпления, т.е квалифицираната контрабанда, то и данъчните престъпления, престъпленията срещу паричната и кредитната система и престъпленията срещу кредиторите. Т.е Борисов не ни предоставя резултата, постигнат в сферата на контрабандизма, а някакви хипотетични цифри, неграмотно представени и съмнителни за доказване.

Той жонглира с термините и, възползвайки се от невнятната публика, незаслужено трупа политически дивиденти.

Завършвам този си коментар с призив към моите читатели:

Ако знаете за сериозно дело по повод контрабанда, започнато от съда по времето на „Борисов 2“, сигнализирайте ме, за да го калкулирам в сметките.

Изводът е, че в България милиарди се крадат лесно, просто защото, заради бедността, хората не могат да го проумеят. Когато обаче сведем кражбите до сто или хиляда лева от джоба на данъкоплатеца, настъпва мощен обществен взрив. И лукавият Борисов добре знае това. Той си позволява да говори на ангро и то доста често откровени глупости, за да заблуждава публиката и да безчинства безнаказано. Лошото е, че няма кой да му зададе необходимите въпроси.

На публиката се хвърля прах, за да не пита никой как изчезнаха над 20 млрд. изтеглен дълг за по-малко от 18 месеца от второто действие на фарса „Борисов на власт“…

николай барековНиколай Бареков

Колаж: Матей Димов

«