« Върни се назад Публикувано на 13.02.2011 / 20:23

Как се става масон в България

 

 

Кой впечатлих и с какво, за да ми бъде оказана тази чест?

Този въпрос си задавах до момента на срещата с лица, на които бях препоръчан.

На уреченото място , в уреченото време, стиснах ръката на двама души  – Ивайло Симеонов и Красимир Стоянов от ложа „Сила” в състава на ОВЛБ . Разговора мина по схемата – те питат , аз отговарям. Отговарях чинно и дисциплинирано до момента, в който неусетно заговорихме за бизнес.

По-младият – Ивайло Симеонов ми обясни, че контролира ректорите на голяма част от ВУЗ-те в страната.  Мисленно се запитах „Как ги контролира?”. Официално се представи като съветник на Ректора на Техническият университет – София и собственик на строителна фирма.

В процеса на разговора разбрах, че мога да бъда уреден със всякакъв тип обществена поръчка, в която и университет да посоча. Не знаех къде съм попаднал и къде се намирам…

Красимир Стоянов се оказа специалист в областта на програмирането, иначе се занимавал с развъждането на рядък вид дървесина. Мълчах и слушах…

От слушането разбрах, че Великият им майстор е идиот, който те скоро щели да махнат. Слушайки разбрах, че освен ректорите, контролират НАП и прокуратура. Мълчах, мълчах и през цялото време се питах къде е държавата. Срещу мен седяха двама самозабравили се типове способни да обърнат живота наопаки на всеки нормален човек ( бе ми казано , че в тяхната ложа върви процес на очистване от недостойни, случайно попаднали държавни служители). В края на разговора Симеонов ми даде своя визитка с думите: „Каквито и проблеми да имате с НАП , МВР или здравеопазване, обадете се и Ви каня в своя офис в БАН в жк . „Гео Милев”- София, в двора си построих малка къщичка”.

В двора на БАН , къщичка?Какви ли са заслугите на това момче към науката така и не разбрах…Разделихме се с пожелания за здраве и съвместна работа. Тръгнах си отвратен и смазан. През целият път до дома си се питах – Това ли е нивото на българските зидари? Наистина бях смазан, но бях твърдо убеден ,че не желая да бъда наричан брат от тези хора. Може би бъркам като пиша това, но мисля че постъпвам правилно .

 

Христо Стефанов

                      

«