« Върни се назад Публикувано на 14.02.2011 / 20:49

Как се става „килър” по заповед на Цветанов

 

 

На 15 феуврури, във ВКП ще бъде повдигнато ново обвинеие срещу един от обявените за „килъри” Георги Петков – Дачи. Въпреки, че Варненската прокуратура отказа да повдигне обвинение на Дачи за стрелбата срещу Ивайло Паунов – Джованито поради липса на доказателства. Във ВКП обаче се намира прокурор, който да повдигне обвинението. Оперативна информация за него носи, че той е под натиска на вътрешния министър, заради компромати по тънката част.

Паралелно към Дачи върви преса – ако натопиш с поръчкови показания Васко Кеца, няма да ти повдигнем обвинение. Дачи не поддава.

На 18 февруари Окръжният съд в Плевен стартира делото срещу Георги Петков – Дачи, който бе задържан на 9 август миналата година по подозрение за стрелбата срещу Камен Балбузанов – Куката през ноември 2009 година и бе обвинен в опит за убийство.

Дачи бе обявен за един „килърите” като новината произнесоха директво премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов на тържествена пресконференция.

По-късно самите разследващи неформално коментират: „Не може премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър да кажат, че сте килъри и ние да не ви направим такива”.

А един от прокурорите притеснено кърши ръце, въпреки че е наясно с рехавите доказателства: „Не мога да те пусна /има се предвид по-лека мярка за неотклонение/, защото не ми дават от Горе…”.

Георги Петков – Дачи е един от групата на „Килърите", на които търсят убийството на Юри Галев. Освен Дачи в ареста са Петър Стоянов – Сумиста, Васил Костов – Васко Кеца, Методи Иванов и Янко Попов – Туци.

На „килърите” набързо бяха пробутани и стрелбата срещу Камен – Куката, шуменския бизнесмен Румен Рачев, Ивайло Паунов – Джованито.

Странно, но очевидно неслучайно по разследването на Дачи за опита за убийство на Камен – Куката и делото на полицаят Тодор Тошев, също арестуван при акцията „килърите”, прокурорът е един и същ – Валери Мирчев.

Според оперативна информация от масивите на ГДБОП прокурорът е зависим от комроментираща информация, свързана и с проституция, което го прави изключително удобен за вътрешния министър Цветан Цветанов.

Същият прокурор Мирчев наблюдава и делото за опита за убийство на Камен – Куката. Според информация от задържани лица в Плевен по линия на наркотиците, стрелбата срещу Куката е заради неплатени 2,5 кг. хероин, 1 кг. кокаин и 1 кг. пико. Същите лица твърдят, че атентата е поръчан от Таки и в ъндърграунда извършителят на стрелбата е ясен.

Според оперативна информация, дошла от криминално проявен, с прозвището Белгиеца, Камен Балбузанов – Куката, е бил хванат с минимално количество кокаин и за да избегне наказателната отговорност се е съгласил да свидетелства против Георги Петков – Дачи, за да навърже помпозното дело от „обществено значим характер” „килърите”.

Специнформация сочи и, че Куката прави връзка с Ивайло Паунов – Джованито. Джованито е потърсен от Куката по разпореждане на бопаджия от Плевен, с характерен белег на лицето. Задачата от бопаджията е Куката да уреди още някой, който е жертва на извършен атентант.

Дачи е откаран във Варна, където е извършено разпознаване с Ивайло Паунов – Джованито. Само по разпознаването обаче Варненската окръжна прокуратура отказва за повдигне обвинение срещу Дачи, тъй като липсват достатъчно доказателства.

Въпреки това във ВКП се намира прокурор, който утре ще повдигне обвинение срещу Дачи именно за стрелбата срещу Джованито.

Преди това Дачи е били притискан да подпише поръчкови показания срещу Васко Кеца. Дачи категорично отказва.

Разследващи по атентатите срещу Куката и Джованито твърдят, че показанията им от онова време и сега са коренно различни.

Камен Балбузанов – Куката нееднократно звъни на Дачи в килията, сочи оперативна информация. Разговорите стават през телефона на друг затворник, който е осъден за убийство.

Куката иска от Дачи да уредят „откупа” на Балбузанов спрямо Дачи, за да не би Дачи да води вендета срещу Куката, заради това, че го е натопил да бъде произведен за „килър”. Куката предлага на Дачи 20 000 евро за да няма вендета срещу него.

Още един от задържаните по операция „килърите” – полицаят Тодор Тошев минава по мръсната схема на разследването по „знаковите” дела от „обществено значим характер”, нямаща нищо общо със законовите методи.

След задържането на Тодор Тошев, той е притискан да научи наизуст определен сценарий, чрез който да свидетелства срещу „килърите”, както и срещу бизнесмен от Велико Търново. Срещу „услугата” му е обещано да не му бъдат повдигани каквито и да е обвинения, а повдигнатите такива – да бъдат забравени. Обещано му е и да бъде върнат на работа в органите на МВР.

Сделката е предложена лично от Цветан Цветанов по телефона на сружител от екипа психолози, изпратени в Плевен на 25.07.2010 година. Полицаят Тошев категорично отказва.

Изключително важна фигура в предложения сценарий от МВР трябва на всяка цена да бъде въпросният търновски бизнесмен. Полицаят е подлаган и на полиграф, където е питан участвал ли е в подготовката на убийството на Юри Галев, знае ли към момента къде се намират Георги Трифонов и Владимир Филев, които са предполагаемите стрелци срещу шуменския бизнесмен Румен Рачев. Питан е и още какви контакти има с депутат от Червен бряг, с който Бойко Борисов има съвместна фирма.

През 2009 година Тошев е подслушван и противозаконно, без разрешение, след убийството на Румен Рачев от Шумен, по подозрение за съучастие с Васко Кеца.

Изключително любопитен детайл е и, че при конвоирането на Пешо Сумиста за дело в София, същият е оставен в ареста в Плевен и вкаран в килията на Тодор Тошев. По това време пък Дачи, който е в килия с Тошев е откаран за следствени действия в столицата. Такива следстени действия изобщо обаче НЕ са проведени, просто врътката е Дачи да бъде изваден от килията за да може Сумиста и Тошев да бъдат събрани една нощ заедно. И да бъдат подслушвани, естествено.

Същата вечер Сумиста споделя с Тодор Тошев, че Цветап Цветанов в деня на покушението на Юри Галев, се е срещнал с него в Гранд-хотел – Варна.

От Сумиста е поискано дискредитиране на политици и бизнесмени около президента Първанов. Обещано му е кариера и контролиране на определени канали за контрабанда, както и изчистване на стари дела срещу Сумиста.

Впрочем, всички мероприятия на ГЕРБ на територията на Варна се провеждат в Гранд-хотел „Варна”. Там се правят и конфиденциалните срещи. Шефът на хотела пък, близък до ГЕРБ и Цветанов, е спряган за кандидат-кмет на морската столица.

Делото се гради единствено на показания и спомени на „очевидци”.Близките на Дачи са подали купища жалби до Инспектората на МВР, ВСС, както и до Страсбург. Подобно и на други видни операции на МВР, в челото на тригодишно дете е насочен автомат и крясъци: „Покрийте го с чаршаф!”.

Срещу действията на ченгето Тодор Тодоров от Червен бряг политат жалби, до този момент без никакъв резултат. Местният „рамбо” се изживява като екшън-герой срещу близките на Дачи, като съска: „Куче, което ме е залаяло, все е умряло”. Той привиква приятелка на сестрата на Дачи за да я предупреди да не се качва в колата и, защото в нея можело да има бомба, или наркотици. Арестува ги, съблича ги голи, без дори да има заповед.

За да бъде изваден Дачи от килията и отведен в столицата уж за следствени действия, прокурор Мирчев вади документ, че Дачи е бил разпитван в София. Разпит обаче изобщо не е имало и Дачи отказва да подпише фалшивия документ. Жалба полита към главният прокурор Борис Велчев. Резултат – няма.

Васко Кеца е врътнат по същата схема с килиите. Той във Варна е набутан в килия с небеизвестният вечен свидетел по „мега” дознанието Светлин – Близнака, който по това дело е едновременно явен и анонимен свидетел №5 и №6. След като престоява една нощ с Близнака, същият Светлин Иванов става свидетел срещу … Кеца.

Всички адвокати в Плевен са негласно притиснати и нито един от тях не поема делата на „килърите”. За това пък в местен вестник се появяват части от обвинителния акт предварително.

Делото обещава да бъде прелюбопитно. Много от разследващите признават конфиденциално, че са наясно, че е скалъпено, но „ще останем без работа и не можем да застанем срещу Цветанов”.

Afera.bg

«