Публикувано на 02.06.2021 / 9:29

КАК СЕ ПРАВИ, ЗА ДА НЯМА ГОРЧИВ ВКУС НА ДЪРВАРСКИ ПИАР

Като изключим нарцистичните комплекси, егоцентричните напъни и щенията на всяка цена да се подмажеш на шефа си, ето как се прави, за да няма натрапчив горчив вкус на дърварски пиар:

Турили са те на най-важната позиция – министър на МВР, че и вицепремиер, отговарящ за службите. Имаш много малко време, но напълно достатъчно, ако знаеш какво да правиш, за да обърнеш с хастара Блатото там. Не губиш време да дефилираш по телевизии, медии и пред камери, за да пускаш удобно звучащи „сензации“, но без доказателства. Не се пъчиш непрекъснато да си в окото на вниманието, защото имаш малко време и много работа, ако разбира се искаш да я свършиш. За камерите, медиите и прочие си има и би трябвало да има читав пиар специалист, или говорител. Друг е въпроса доколко са читави и на мястото си.

Отсреща си имаш овластен противник, който не криеш, че е главният прокурор. Той също не спи и те дебне. Имаш и още един главен противник, който засега е слязъл от сцената на властта, но всяка твоя грешка му вдига топката и му дава възможност от Тиква, да се върне на бял кон като Жертва – пак Спасител.

За да не им наливаш вода в мелницата единствено с патосни приказки, изявления, без никакви доказателства /точно както те го правеха през цялото си владичество/, сядаш си на задника и действаш тихо, умно, професионално и качествено по две задачи: първата – да прочистиш доколкото можеш и ти стигне времето къщичката на МВР, за да проведеш честни избори, и втората – да заковеш противника „с неговите камъни по неговата глава“.

Как се прави?

По първата задачка – още преди да си седнал на стола на министър на МВР, вече трябваше да си подготвен с кои ЧИТАВИ кадри ще смениш ВСИЧКИ служби в МВР и ВСИЧКИ шефове на ОД на МВР и РПУ в страната. Спазвайки закона, естествено, но не както пищиш, че не можеш да го направиш, заради закона. Можеш. Преди теб са го правели други, питай, а не го играй като Нарцис, опитлан като паток в кълчища. Можеш спокойно да преместваш всеки, където си искаш по закон, ако се съгласи – съгласи, ако не – той си знае. Вместо един месец вече единственото, което правиш е да бляботиш удобни за тълпата разкази по „очевидец“, удобни и за противника, защото така му отваряш поле за действие и реакции, които изобщо не са в полза на целта на това правителство, досега тази първа задача трябваше да е изпълнена.

И още нещо важно по нея: когато ти свеждат списъка от Горе с новите назначения, защото ти не ги правиш и това е ясно за посветените каквото точно правиш в МВР, отваряй си очите на четири, проверявай, гледай и не се доверявай дори и на спорните и съмнителни съветници на Шефа, който те е назначил, защото накрая ти ще го отнесеш. И не допускай да станеш за ташак, махайки слуга на противника и назначавайки още по-голям слуга на същия противник, уж пременил се в нови одежди.

По втората задачка – вместо да рецитираш патосно по определени медии и телевизии, общи приказки, до болка обществено известни, без да ги подплатяваш с доказателства, досега трябваше да направиш точно обратното. Не да слугуваш и да се заиграваш политически, за да изпираш съмнителния опозиционен имидж на някои партии и политически лица.

Целият ресурс и цялата информация на МВР, а вече и на службите, след смяната на шефа на ДАНС, са в ръцете ти. Тихо и хладнокръвно проверяваш всичко онова, което е потулено, ако е, окомплектоваш го с конкретни доказателства и го пращаш на противника си – главния прокурор по надлежния ред. Не да хленчиш – ама защо да му го давам, като нищо няма да направи, това е позиция на слаб човек, без характер и без стратегия и тактика. Пращаш го и чакаш какво ще направи противника ти. Чакаш три дни, да речем. И ако на четвъртия противникът ти продължава да мълчи, тогава правиш пресконференция и казваш – ето, това изпратих – и показваш всичко!, – на главния прокурор и той мълчи и отказва да образува проверка или досъдебно производство. И така всяка седмица, или през няколко дни.

Поред на номерата. Дум, дум, дум. Едно след друго, докато засипеш противника си и той притиснат до стената няма друг ход освен, или да мълчи, или да образува проверки или досъдебни. На края на мандата си, от упор питаш противника си – какво е направил по проверките и отново синтезирано всичко, което по закон си предал, излагаш всичко пред медиите чак тогава – конкретно, детайлно с конкретните доказателства! И казваш – след като противника ми не желае да работи по всичко това – ето, обществото трябва да знае и да си прави извода защо противника ми не иска да работи.

Всичко останало, което вършиш на тоя етап – вече един месец! – е непродуктивно, евтино като жълта „сензация“, обслужващо единствено противниците ти, и дори и да си мислиш, че празните ти патосни приказки хващат дикиш пред ехалето, никога не забравяй, че това ехале само след седмици ще обърне палеца надолу, когато осъзнае, че звучиш и дрънчиш на кухо. Като кречетало от женския пазар.

Тази игра е умна и няма нищо общо с тенекиения пиар. Може и много да се изкушаваш от нарцистичните си отклонения, но те вредят и само вдигат топката на противниците ти.

Когато обаче не ти, а някакви други /мало/умни „съветници“ всъщност управляват МВР и службите зад кулисите, имаме това, което наблюдаваме.

Което няма да доведе до нищо от това, което хората са очаквали, а до фиаско.

Веселина Томова

Коментари 10 за
“КАК СЕ ПРАВИ, ЗА ДА НЯМА ГОРЧИВ ВКУС НА ДЪРВАРСКИ ПИАР”

 1. Добре са изброени тези съвети. Но дали Рашков ще ги прочете. Те се отнасят не само за него, а и за още много други. Дадени са от добър човек, за да се свърши добре това което е започнато!!! Да но.

 2. Госпожо Томова, точни думи , но няма полза от тях. Рашков е бодлива крава, той е НАРЦИС, който обича да мрази другите. Цялата му професионална кариера е Пунта-Мара – когато беше Шериф на Националното следствие, ВИС, СИК, и прочие ъндърграунд бяха в разцвета си , венеца на кариерата му е „танковата касета“ – нещо разбра ли се накрая за нея. Така ,че тонти думи но – Халосни, човека чеп за зеле не става……а ИМОТИТЕ му колкото искаш

 3. Госпожо Томова , адмирации за написаното.Ако и сега не бъда изтрит със смешното “ много бързо коментирате “ , добре , ако не – здраве .Едва ли ще бъдат сменени шефовете на ОД-та и РПУ-та.Това са хората които всячески подпомагаха ГЕРБ на предишните избори и примери за това има много.Алеко Константинов – великия и незабравим Алеко в “ Бай Ганьо прави избори “ повече от правдиво е написал как полицията „подпомага “ законността на изборния процес.Но милия Алеко , титана на мисълта и на политическата сатира Алеко , и той не е допускал мисълта за присъствие на полиция в самата изборна секция – в неговия фейлетон полицията бие и разпръсква “ неправилните “ избирателите на улицата.И за това не го е и написал.Но дали би могъл да предположи , че много години по-късно съвременния бай Ганьо – Тиквоция Трети Банкянски Сужушки Гербераст и слугинската му полиция ще стигнат и до там – въоръжени полицаи да влизат директно в изборните секции а на висок глас да дават някакви „ценни ръководни указания „.Но има и нещо още по лошо – нито един от присъстващите граждани дошли да гласуват , а какво да кажем за председател или член на СИК – никой не посмя да вдигне глас срещу това крещящо полицейско беззаконие.Далеч съм от мисълта че двамата редови полицаи „на своя глава “ са решили да безогледно да нарушат закона – не , не са решили .Просто така са им наредили слугите на гербаджийската тиква – техните началници гербаджийски гъзолизници. Ако отново няма тотална смяна на тези боклуци и на следващите избори пак ще е така. ДО КОГА БЕ ХОРА ДО КОГА !?!!!?!!

 4. Мисля, че всичко това е ясно и на Рашков и на Янев и на Радев и на всички. С две думи знаят как трябва да стане.
  Проблема е, че не искат ! всеки може да си отговори защо не искат. Отново и отново пикаят срещу нас и ни убеждават, че вали дъжд.

 5. ,,Народа“ седи ,гледа сеир и се чуди как с демократични лостове ще се оправя тази идиотска кашотина ?!

  Вкиснала каша забъркана с демократични подправки,няма как да се оправи с още демократични подправки…

  Накрая неминуемо идват Аврора и Патьомкин.

 6. „Колкото по – трудна е задачата, толкова повече решителност е нужна.“

 7. Рашков, чети и изпълнявай написаното от Томова! Така се прави ако не искаш да изгориш! Извадиш ли сабята, сечи, иначе теб ще посекат! А ти си я извадил, ама се ослушваш!

 8. Кратко,изключително точно и ясно!Грешка на Радев е назначаването на Рашков,но това е на терена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *