« Върни се назад Публикувано на 06.03.2014 / 12:01

КАК СЕ ПЕРЕ „НОВИНА”?

 

Уважаеми консуматори на информация, знаете ли какво консумирате всъщност? Нека ви разкажа нещо от кухнята. Много малко са незаразените от външни ГМО-примеси продукти, толкова малко, че е трудно да бъдат открити, губят се в планината от ментета и заместители на истинската информация. Особено откакто има Интернет.

Да, поводът за този материал е атаката срещу Николай Бареков от вчера. Предполагам, че не знаете – в журналистиката също има пране, както има такова в престъпния свят. Тук не се перат пари, пере се информация. Така го наричат и колегите с повече достъп до скрити данни – „да изпера новината“.

Прави се основно в два случая – когато знаеш нещо толкова сериозно, че не смееш да го пуснеш в собствената си медия, а трябва да се позовеш на друг източник. И когато имаш мръсна поръчка и трябва да сътвориш компромат.

Случаят с „имотите на Бареков“ е от втория тип – класическа схема на препиране на информация по мръсна поръчка.

„Новината“ за имотите се появи първо на сайта vevesti.bg. Това е сравнително нова медия, от около половин година, списвана от Евгени Петров – старо куче в журналистиката, създател на в. „Пари“, съпруг на Данка Василева. Защо споменавам жена му ли? Защото тя беше главен редактор на в. „24 часа“ в периода, когато вестниците преминаха от ВАЦ в ръцете на Огнян Донев и Любо Павлов. В този период, драги ми читателю, тези медии бяха под прекия контрол на тогавашния премиер Бойко Борисов.

Евгени Петров наскоро шумно излезе от съдружие с дългогодишния си приятел Велислав Русев, с когото списваха сайт с подобно име и декларира създаването на собствения си проект като победа на обективността.

Да де, ама тази обективност намирисва. Ако човек разгледа публикациите във Вевести.бг, ще открие, че пристрастието е категорично на страната на ГЕРБ. В което няма нищо лошо принципно, всеки сам избира на кого да симпатизира. Но! Голямото но идва оттам, че Петров работи сам, а изведнъж се оказва автор на най-обсъждания компромат в държавата. Да се чуди човек как журналист в напреднала възраст, с определени навици, включващи дълги напоителни разговори в заведения, има време да заляга и да снима зад храстите, да дебне джипове и охрана, да рови из регистри…

Уважаеми невинен консуматоре на информация, теб току що те направиха на глупак.

Такива новини, казват в кухнята, се подават готови. Подготвят се от ПР щабове и се пускат в малки присъдружни медии, на които се плаща именно с тази цел. После други медии, по-обективни уж, подхващат информацията и я допълват. После други медии, симпатизиращи на правилната линия, я раздухват и заливат ефира с нея.

Така се прави. Виждал съм го стотици пъти в журналистическия си път, ще го виждам още. Така се задават темите на деня, това се нарича журналистическо разследване у нас.

Не коментирам основанията за този скалъпен „компромат“, те са тема на други разсъждения, включващи пълната мъгла относно това кой е крал от държавата и кой тепърва има да влиза във властта. Думата ми е за мръсните игри, маскирани като журналистическа смелост и обективност.

Прането на информация лично за мен е по-страшно и престъпно от прането на пари. Защото така се промиват мозъци.

Пресиян Антонов

 

 

«