« Върни се назад Публикувано на 07.02.2011 / 20:50

Как се краде от здравеопазването и къде е прокуратурата

 

 

Може би като лекар и човек д-р Константинов е много -добър, но за реформа му трябват три неща, които според мен му липсват – опит, сърце и дупе, те последните две май се припокриват …

Когато желанието е по-голямо от опита  настъпва хаос. Когато  липсват сърце и другата анатомична част на тялото, инициативата се поема от стари компрометирани хиени, които ежедневно замърсяват ефира и медиите с появи, изказвания и концепции.

Искам да разкажа за една такава стара хиена- политически хамелеон, демагог  и търговец по душа, който отдавна трябваше да бъде клиент на прокуратурата, но както знаем, у нас прокуратурата или има представителни функции, или изпълнява частни поръчки.

Преди години столичен вестник разкри още едно мащабно лоби в бизнеса „здраве” – ротарианското.

 

Елитният клуб разполага със свои кадри на ключови позиции в българското здравеопазване. Ротарианци диктуват ходове и решения на лекарската гилдия.

 

Такъв елитен ротарианец е д-р Дечо Дечев – директор на МБАЛ „ Св. Иван Рилски „ в столицата. Кой е д-р Дечев ? Разбира се ченге – ротарианец…

Минал през БКП , ДПС , а сега благодарение на своя приятел и работодател Огнян Донев, д-р Дечо преоткри партия „ГЕРБ” и изгодата от това. Д-р Дечев е завършил Медицинска академия в София със специалност оториноларингология . От 1981 г. до 1992 г. работи като оториноларинголог в Общинска болница, гр. Ихтиман, Окръжна болница в гр. София и МВР болница. От 1992 г. до 1995 е търговски представител на различни фармацевтични фирми . От 1995 г. до 1997 г. е началник отдел „ Лекарствена политика “ в Министерството на здравеопазването . От 1998 до 2001 и през 2002-2003 г. е директор „Вътрешен пазар“ във фармацевтичния холдинг „Балканфарма “, а от края на 2003 до началото на 2004 г. е заместник-директор във фармацевтичния холдинг „ Софарма ”. От февруари 2004 г. е началник на кабинета на директора на НЗОК. Не се задържа дълго време там по простата причина ,че в касата по това време не са останали пари, а Дечев разбира от пари и пазар на лекарства. Някои негови колеги все още си спомнят статията на Нейка Кръстева във вестник  „Стандарт” през 2002 год . -„ Дечо Дечев – държавният частник ”…

„Зам-шефът на здравната каса д-р Дечо Дечев пак напусна държавната служба и пак се върна в " Балканфарма ". Прави го толкова пъти, че вече е трудно да се преброят. Но винаги е там, където ще е най-полезен за близката до властта частна фирма , която се прочу покрай скандала с приватизацията на "Булгартабак". Иначе Дечев е бивш служител на МВР. Бил е ординатор в болницата на вътрешното министерство . След демокрацията работи ту в здравното министерство , ту като представител на две чужди компании, които внасят инсулин у нас . В която фирма е Дечев, тя получава по-голямата квота за доставки.

През 1996 г. д-р Дечев е в здравното министерство, като подчинен на зам.-министъра Петко Узунов в отдел "Лекарствена политика". По това време са издадени 88 фалшиви сертификата за износ на лекарства. След скандала Дечев е принуден да напусне .

 

Прокуратурата проспива скандала!

 

Скоро обаче Дечев пак се връща…

Д-р Дечев се завръща наистина с размах. По времето, когато министър беше Славчо Богоев, Дечев си спечели прозвището „Доктор Холограма”.Повод за това стана гениалната идея на Дечев опаковките на лекарствата плащани от здравната каса да се украсяват с холограмни стикери.По тази схема от НЗОК към членове на „ Ротари клуб ” изтекоха 4 милиона лева за печат…Медиите отразиха скандала „Стикер – гейт ” , но прокуратурата отново запази достолепно мълчание .Стимулиран от бездействието и д-р Дечев, който вече се бе въздигнал до директор на болница „ Св .Иван Рилски ”, реши да припечели отново за сметка на МЗ…С помощта на министър д-р Желев, за нуждите на болницата Дечев закупува ангиографски апарат от бившите си работодатели – „Софарма ”, използвайки умело една започната от старото ръководство недовършена съмнителна сделка –доставка на ЯМР на лизинг отново от  „Софарма ”. Всички участници в обществената поръчка тогава си спомнят как е опорочена умишлено за да се стигне до пряко договаряне със  „Софарма ”…

И ако някой ви каже ,че иде реч за качествено здравеопазване , вие  не му вярвайте ! Става въпрос за комисионни…

Извадка от интервю на Дечев: “Има компетентни органи, които трябва да се произнесат по този въпрос. Още нещо – от същия дистрибутор на лекарства е купен и ядрено-магнитен резонанс на стойност 5,6 млн. лв. За нас като ръководство цената беше много неприемлива, затова проведохме преговори с доставчика и тя беше редуцирана с около 1,5 млн. лв. Разбрахме се срещу тази сума да получим чисто нов 16-срезов компютърен томограф, допълнителна апаратура към него, както и фирмата да поеме разходите по основния ремонт на помещенията, където ще се постави посочената апаратура.”

Според Дечев – стойността на Ядрено-магнитен резонанс е 3 100 000 лв.

От отчета на Софарма –  В рамките на дейността на новата Дивизия Медицинска техника през м. март 2008  Дружеството печели обществена поръчка за доставка в МБАЛ “Св. Иван Рилски” ЕАД на система за магнитнорезонансни изследвания на обща стойност 5 611 000 лева с ДДС…”.

Според данни на производителя Дженерал Електрикс – стойността на Ядрено-магнитен резонанс е 1 800 000 без ДДС.

Или около 2 200 000 лв. с ДДС…..

На Мултисрезов компютърен томограф –  КТ BrightSpeed Elite, окомплектован с втора работна станция, принтер, инжектор, електроразпределитело табло, и следните специализирани софтуери: ASIR –  за 40% редукция на пациентната доза при подобрено качество на образа, виртуална колонография, мозъчна перфузия, дентален софтуер на конзолата. Цена  980 000 лв, без ДДС или около 1 200 000 лв- с ДДС.

Всеки може да си направи анализ ,че личната изгода на Дечев и компания е в особено големи размери . Всеки разбира , само родната прокуратура -не.

Между другото за цената която е платена за ЯМР по данни от същия производител може да се купи уникален за България с пъти по добър апарат като MRI – Signa HDxt 3.0T  окомплектован с втора работна станция, принтер, инжектор , електроразпределитело табло, и всички специализирани софтуери  за 1 500 00 Евро без ДДС.

Нищо лично, д-р Дечев ! Повод да пиша са поредица ваши статии.Предполагам, че след закопуването на ВАЦ от бившия Ви работодател Огнян Донев , Вашите медийни изяви ще са по-чести .Но преди всяка Ваша изява си спомнете за миналото си и комисионните, които разделихте с д-р Желев от закупуването на гореспоменатата техника. Тогава се обърнете към Вашата съвест ако все още я имате.

 

Гриша Григоров

 

 

«