« Върни се назад Публикувано на 02.03.2014 / 8:30

КАК НЕ ГО Е СРАМ ТОЗИ*?

 

Да ви напомня – когато ГЕРБ ЕООД спечели изборите през 2009 г., те НЯМАХА парламентарно мнозинство – точно така, както го нямат и през 2014-а!
Тогава някои приехме този причудлив избор на народа като знак, че всички сме грешни, а Господ сам избира какво наказание да изпрати.

Вече 5 години слушаме как Бойко бил спечелил изборите през 2009-а, та току-виж сме забравили, че той управляваше всъщност БЕЗ никакво коалиционно споразумение, но с помощта на Атака и ДСБ, както и че си напазарува депутати от Атака, заради което в момента националистите не си говорят с него.

Да, така е – вие забравихте ли го вече?
С други думи, още през 2009-а народът НЕ е искал ГЕРБ ЕООД да управлява (самостоятелно). Не го поиска и през 2013-а, а какво личи от всички проучвания, не го иска и в момента.
Народът е дал ВЪЗМОЖНОСТ на Борисов да разбере, че трябва да се управлява не еднолично, не с тарикатлъците на Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски, а модерно, по европейски.
Но Борисов не може да разчете тези знаци, може би защото е спрял с четенето при „Винету“ на Карл Май.
И тук няма как да не напомня още нещо – че изборът на Станишев за шеф на ПЕС можеше да бъде още един знак за Борисов, че България има шанс да тръгне да се състезава** като равноправна държава по европейската писта. Вместо дори и политическите му опоненти да се зарадват от постижението и признанието за един българин, те се озлобиха още повече. Някак си това е разбираемо, макар и неприемливо за модерната европейска държава***, но ми се струва, че ако някой десен български политик бе успял да стане шеф на ЕНП, в лявото политическо време и място нямаше да се намерят толкова много хора, които да говорят срещу него/нея.

А по повод конкретното изказване на Борисов мога само да кажа:
Не само, че не познава Библията и преиначава думите на Исус Христос, но и не си дава сметка кога са изречени („Прости им, Господи, те не знаят какво правят“); не само че не разбира ритуала „прошка“; но и няма никакво чувство поне за човечност, за уважение и респект към паметта на току-що починалия негов колега от Парламента…
Отвратително поведение, за което можем само да му кажем:
– Как не ви е срам, г-н Борисов!
Не да го питаме „Не Ви ли е срам?“, а именно да му го кажем: „Засрамете се!“
Дано някой му го каже лично, а и дано някой от приближените му попове от църквата да му обясни за горделивостта и смирението, за алчността и другите смъртни грехове.
________
* – Нарочно използвам такива думи – почти същите, които Борисов използва пред камерите, за да обясни защо нямало да става президент. Сочейки към Росен Плевнелиев, управителят на ГЕРБ ЕООД обясни, че нямало да става президент, докато „този“ бил президент.
** – Да използвам терминологията, която Борисов е чувал, но НЕ познава, защото не знае как се губи и как се играе в отбор!
*** – Това значи ли, че не сме модерна или не сме европейска?

Вени Марковски

 

«