Публикувано на 30.09.2008 / 16:46

Как мутрите легализира чалгата -3: Слави Трифонов и фолка

 

 

Като говорим за прехода на чалгата и нейния ренесанс не може да не споменем и Слави Трифонов,който също изиграва ключова роля в налагането на чалга културата у нас. Интересно е, че в началото Слави умишлено набляга на типичните чалга ритми, налага изпълнители в същия стил, но по-късно самият той "убива" създадените от него фолк звезди и се отрича от чалгата.

Eдва ли има някой, който да не помни звездите от изгряването на чалгата- Сашо Роман, Марко и Снежина, изпълнителите на култовото парче"Тирбушона" – Братя Кулинови, Хари Христов, Сашка Васева, Мария Грънчарова, Ирина Флорин…те бяха звезди на култовата БМК – собственост на Слави Трифонов. Как шоуменът решава да се занимава със създаване и лансиране на фолк звезди, които по късно самият той "убива"? Нека проследим събитията.
БМК e основана през 1993 година (с първоначално наименование "Музикална Къща Ку-Ку") като продуцентска и дистрибуторска фирма, ориентирана предимно към продажби на най-популярната бьлгарска поп-група"Ку-Ку бенд" и едновременно с това на музикална и артистична продукция от репертоара на музикално – развлекателните предавания "Ку-Ку", "Каналето" и "Хъшове". В средата на 90-те години освен издаване на албумите на "Ку-ку" и "Каналето" Слави Трифонов и Ку-ку бенд започват издаването и лансирането на чалга певци. Все още добре запознати с началото на музикалната кариера на Трифонов допускат, че

основно рамо за начинанията му дава Васил Илиев. Двамата са доста близки до самата смърт на "императора" на ВИС.

Дори във фаталната вечер за Васко на 25 април 1995г, Слави го чака на среща в ресторант "Мираж", на която да обсъдят общите си виждания за развитие на нашенския фолк. Двамата са повлияни от музикалната вълна на сръбската чалга и добре осведомените фолк анализтори смятат, че БМК е замислена именно като български вариант на известната по това време в Югославия продуцентска къща "ЗАМ Продакшън". Предстои откриването на нови звезди.

Първият такъв е ромската легенда Сашо Роман. Първото участие на феноменалния му глас е през 1994 в албума на Каналето "Рома тв". В следващите години Александър Първанов(Сашо Роман)става основното лице на БМК.Основна заслуга за хитовете му носят Слави Трифонов и Ку ку бенд.В началото на новото хилядолетие изпълнителят на "Побелях и остарявам" изчезва мистериозно,а наскоро "възкръсва" и записва усилено нови хитове.
Втората по сериозна звезда създадена от Слави е Кали. Зад артистичния псевдоним се крие 22-годишната тогава пловдивчанка Галина Иванова . За нея Ку-ку бендът твърди,че е находката им за 1997 година.

Слави и Годжи вечеряли заедно в столичния ресторант "Биад", когато Кали забавлявала гостите там. Слави така се впечатлил от сексапилния глас на брюнетката, че още там е направил офертата за слава.

Първият хит на Кали "4-4-2-system forever" е включен в албума на "Ку-ку бенд" "Франция, здравей!Тогава за певицата се говореше,че е имала връзка с откривателя си. Днес Кали е част от Ара мюзик, но кариерата и сериозно куца откакто не със Слави и компания.
Сашка Васева също получава шанс за изява от Слави в средата на 90-те,като даже участва в няколко концерта на Каналето,и записва дует с Дългия-песента"Уволнение". Интересен факт е, че по това време колегите му в Каналето се разграничават от чалгите на Трифонов. Неслучайно след разцепването на Каналето Камен Во става шеф на тв ММ, а Слави засилва чалга бизнеът си. Малцина знаят че поп звездата Ирина Флорин също е откритие на шоумена. Тя се застоява кратко в БМК, защото е подлагана на натиск от Дългия да запее и тя кючеци. Това самата тя признава в интервю години по-късно.
По време на предаването "Хъшове" може би това е най-доходоносния бизнес на Дългия.Тогава в своето предаване той представя повечето от откритията си. Братя Кулинови гастролират през 1999г,за да представят култовите си хитове "Тирбушона"и "Боц-маане".Втората добила отново популярност покрай Мюзик айдъл 1 със заглавието"Дай газ на джета…". Днес братята са потънали вдън земя и никой не знае дали изобщо са живи.
Марко и Снежина са други от звездния чалга тим на Трифонов.

Самият стой дава псевдинима Марко на ромския певец поради физиката му, която напомня на фолклорния герой Крали Марко.

Един от албумите им е продуциран от Йордан Йончев-Гъмзата. Днес дуетът също е в девета глуха.
В края на 90-те Мария Грънчарова станала известна с хита"Хайде да си лягаме" става също хит. Интересен факт е, че тогава тя е съпруга на Венци Иванов-тогавашен директор на Мобилтел, основен спонсор на Дългия и предаването му. Сексапилната певица и директорът на Мобилтел се женят на 12 септември 1998 г. Венчавката е в църквата "Св. Александър Невски",купонът – в ресторант "Континентал плаза".Кумове са Лора Виденлиева и Владимир Грашнов. Днес можеби никой няма да се учуди, но Мария Грънчарова от няколко години е преустановила музикалната си кариера. Любопитен факт, е че в повечето от песните на изпълнителите на БМК Слави участва като бек вокал.Такива са "Бармане,бармане" на Нено,"Бум-бум" на Мария Грънчарова и др.
В края на 2000г. на пазара излиза нов интересен продукт. Парфюмът "Кали" на едноименната певица, от който Дългия също се радва на облаги.
БМК имат и едно турне от края на 2000г.Турнето е водено от Годжи и Руслан,които също издават по няколко албума.От изчезването на БМК те също спират да пеят чалги.
Други звезди-еднодневки, които Трифонов създава, а после "убива" са: Ниа, Д-р.Трайков, Томи Чинчири, Нено, Фанча, Месалина, Пагане…

единствената успяла днес е Соня Немска-тогава приятелка на Янко Ваташки-Лудия. Може би малцина знаят,че тя е откритие на Годжи и записва първата си песен в БМК.В близо 10 годишния си период на съществуване БМК са с най-сензационни продажби в историята на българския шоу-бизнес за всички времена. Едновременно с това БМК е и най-големият организатор на масови концертни мероприятия в България. Националните турнета на "Каналето" (после наречено "Хъшове")достигат най-високия рекорд по посещаемост на концерт в България до този момент;около 75 000 души, а също и най- добра сумарна посещасмост: над 600 000 души за 20 последователни концерта,имайки предвид,че населението на България тогава е около 8 000 000 души. БМК съсредоточава своите продажби предимно на балканския и българския пазар заради характерните особености на този вид музика. Нейните сътрудници привличат най-добрите български изпълнители на ъндърграунд, поп и рокендрол, но въпреки това акцентът остана върху музиката, основаваща се на традиционен фолклор. На българския музикален пазар върховото количество на поп-фолк и етно-рок продажби е приблизително 4-5 000 000 парчета, а само албумите на Слави и Ку-ку бенд продават по десетки хиляди! През 2001г към БМК се присъединяват и дует Каризма, които дори участват в турнето на Слави.Първият им албум издават именно БМК.Мнозина са се питали как по време на "Хъшове" Слави е оцелял и е издържал екип от 100 души?

Така лека-полека със започването на "Шоуто на Слави" всички певци създадени от Трифонов изчезват. Явно тогава е решил, че трябва да преустанови продуцирането на чалга,тъй като вреди на имиджа му. БМК днес е само част от миналото. Интересен факт е, че по време на кастингите за "Мюзик айдъл 1" Слави на моменти се възмушаваще от това, че талантите пеят чалга, а той самия май е забравил откъде тръгна.

Дългият никога не е крил приятелствата си с едни от най-влиятелните босове.

В "Хъшове" дори свърши услуга на Поли Пантев, чиято сестра бе изгубила парите и документите си.

Слави пусна в ефир тогава съобщение за изгубените "вещи" на сестрата на боса. Шоумен номер 1 на републиката не криеше и приятелството си с Илия Павлов. Преди време Явор Дачков заяви в интервю,че Дългия прибирал пари от "Мултигруп" и изпълнявал поръчките им в шоуто си.И до днес той поддържа топли отношения с Дарина Павлова. В друго интервю пък лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви:"Фирмата на Слави Трифонов е една от най-добрите в далаверите с ДДС. Тя е офшорна фирма, и освен че е офшорна, тя прецаква българската държава с много-много милиони. Чрез една схема с фиктивни сделки."Дали не е дошло времето да се проверят фирмите на Дългия и съдружниците в тях?

Волно или неволно Слави Трифонов бе близък с всички "герои" на прехода. Следвайки пътя на логиката донякъде излиза, че босовете използваха Дългия да легализира чалгата още през 1995-1996г., когато в национален ефир започват да звучат "Едно ферари в цвят червен" и "Аз съм и ад и рай". След това всичко вече бе по-лесно. БМК стана фактор на чалга арената в България.

Георги Стоянов 

 

Коментари 16 за
“Как мутрите легализира чалгата -3: Слави Трифонов и фолка”

 1. на кое зло,на това че даде 25000 лева за сираците или че продаде мотор за 200 000 лева пак за тях.или че той ни(аз съм 1994г роден)научи на всички български патриотични песни

 2. Вие сте злобни,завистливи и вие сте простаците-защото да плюеш един такъв човек като Слави и тежка идиотщина!Сторил толкова неща,за които трябва само да му се прекланяте!И за България, и за болни хора и деца и хиляди др,хиляди!Защо да е позволено такива вонящи като вас да обиждат Слави,а обратното….е,умрете всичките злобни парцали!…..Абе,то някои са интелигентни,ама вие сте от ония-ТЪПИТЕ мутри с грозната мутра!

 3. Слави не е никакъв чалгаджия!В някои опр негови парчета има такива мотиви,продуцирал е фолк изпълнители-да-щото в тая скапана държава само тая помия се слуша!!!За тва!!!Слави пее всичко др,но не е и чалга!“Едно ферари с цвят червен“ и „Ад и рай“ как ще са чалга??!!Къде им е чалгата!?Чалга са курвите като Глория,Емануела и тем подобни!!Слави пее стойноста музика!

  1. Горкото заблудено същество!Явно цари голям хаос в представите ти за някои неща!!!

 4. Така че,умрете!!!!Мръсни и долни сте вие,а не той!!!Слави въздигна БЪЛГАРСКИЯ ФОЛКЛОР,пее народна музика,пее поп,продуцирал и създал е едни от най бг поп изпълнители!!!А,това,че е имал връзки с тоя и ония с и АБСОЛЮТНО НЕГОВА РАБОТА!!!И Васил Илиев,Поли Пантев,Илия Павлов,за които пишете,това не е ваша работа!Слави нито е престъпник,нито е направил зло на някому!!!А би трябвало,частно-на негово място не бих позволила некви изроди да ме плюят така,щото бих ги застреляла!!!!И въобще няма да ми дреме,както честно и на Слави няма!!!

 5. Слави има и други престъпления към държавата ни. Освен разпространяването на чалга,той пося и простащината у младото поколение…Той е коренът на ЗЛОТО!

 6. Пъпеша(Слави) има и много други грехове към Българите.За парите на Меди Доганов и на МАФИЯТА той беше главния виновник за падането на правителството на Костов,а това е едан от съдбоносните грешки на държавицата ни-виждате какво става в момента.Надявам се един ден да си плати

 7. На всички ни е ясно кой е Слави Трифонов – мафия. Един човек който се възползва от наивния и глупав българин и си пее ли пее чалгата. Щом има кой да го слуша.

 8. Да но всички се сещаме,че в предаването вървеше реклама на „приватизиционен фонд МУЛТИГРУП’…така че не ми ги защитавай….ясно е че е истина !!!!!

 9. Писано, писано, цитирано, цитирано и толкова. Не че съм почитателка на Слави, нос е дразня като ми изсипят една кошница факти и почнат да ги вадят един след друг и да ги навръзват…
  Дето казваше един приятел… важно е да има 5% истина, за да хване декиш. В контекста на статията – легализиране не е точната дума, тя не е била забранена, не и е било необходимо държавно одобрение. По скоро наложиха на масовата публика ритъма и текстовете на чалгата … Демокрацията се изрази в използване на цинични улични изрази и занемаряване на моралните ценности…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *