« Върни се назад Публикувано на 14.01.2011 / 18:12

Как Мехмед Дикме от ДПС направи Мирослав Найденов министър от ГЕРБ

 

 

Как Мирослав Найденов стана министър? Кой направи дребния и с нищо незабележим ветеринар шеф на българското земеделие? Това са въпроси, които имат логично обяснение, ако се проследи началото на политическата му кариера и отношенията му с представители на властта и медиите в миналото.

В цялата му кариера дотук съществена роля играха двама души – бившият земеделски министър от ДПС Мехмед Дикме и покойната журналистка от вестник „Труд“ Румяна Пенкова. Дикме беше изритан от правителството на Симеон Сакскобургготски заради подписан меморандум за продажба на „Булгартабак“ на „Бритиш Американ Табако“, а Пенкова бе дългогодишен агрорепортер във ВАЦ-овия вестник.

Тримата бяха фамозна комбина. Мехмед Дикме си плащаше, Пенкова го

венцехвалеше във вестника в периода 2002 – 2005 г. Тогава „Труд“ беше с висок тираж, с влияние и авторитет, за разлика от сегашното си плачевно състояние. Пенкова обслужваше министъра чрез груб PR и това може да се види в публикациите за визирания период. Докато е министър, Дикме и компания от ДПС често посещават ресторанта на Стефан Проданов – Очко на връх „Снежанка“ в курорта „Пампорово“. Двамата стават приятели и ресторантьорът запознава Дикме с баджанака си – врачанския ветеринар Мирослав Найденов. Съпругата на Очко в момента е депутат от ГЕРБ.

Смолянската докторка Даниела Дариткова е шеф на здравната комисия в

Народното събрание и напоследък прави опити за телевизионни изяви по въпроси, свързани със здравеопазването.

По приятелско – баджанашка линия, Мехмед Дикме назначава Мирослав Найденов за главен секретар на НВМС в София. Идеята му е след година той да оглави службата и така да сложи свой човек на „най-доходоносната“ от към рушвети институция. Това трябва да стане с политико-медийни акции, където най – важната роля е отредена на третия човек от триумвирата – репортерката Пенкова. Чрез публикациите си, тя трябва да създаде трайни впечатления в

правителството и обществото, че в НВМС цари пълен хаос и се нуждае от спешна промяна на ръководството. Замисълът им обаче претърпява пълен крах, тъй като през 2005 г., Мехмед Дикме е уволнен по настояване на ДПС, а поста заема неговият заместник Нихат Кабил.

Началник на НВМС по това време е Жеко Бойчев, смятан за близък до НДСВ и определени кръгове от БСП. Бесни от това развитие на събитията, Найденов и Пенкова започват кампания срешу шефа на ветеринарната служба. Целта е да го дискредитират и окажат медиен натиск върху Нихат Кабил да го смени от поста. ДПС обаче се опъва, тъй като смяната на Байчев ще му създаде проблеми с коалицинния партньор БСП в правителството на Тройната коалиция.

Триото продължава да работи усърдно, за да завладее НВМС. Главният

секретар на НВМС изнася вътрешна информация, а Пенкова пише платените си доноси в „Труд“. Само за няколко месеца на 2006 г. медийният отдел на земеделското министерство регистрира над 150 силно негативни публикации във ВАЦ-овия вестник лично срещу Жеко Байчев. Подобно поведение в журналистиката се нарича „черна пиар кампания“, която очевидно се е вършела зад гърба на главния редактор на изданието Тошо Тошев.

В края на същата година обаче гръмва скандалът с 20-годишното ирландско месо. Вътрешна проверка установява, че разрешението за вноса е подписано и пратено до митницата от факса на главния секретар на НМВС. Мирослав Найденов е уволнен, а материалите по случая са предадени на прокуратурата.

Депутати твърдят, че въпрос на желание е прокурорите да си свършат

работата както трябва. Според тях върху сегашния борец е опънат

политически чадър за спиране на делото за контрабандата на месото.

Останал на улицата, Найденов търси старите си дружки. На помощ идва Мехмед Дикме, който го представя на тогавашния кмет на София и настоящ премиер Бойко Борисов. Той назначава Миро Мазното за шеф на софийския кучкарник.

По това време се създава партия ГЕРБ и депесарят Найденов набързо става гербер. Впоследствие, поради липса на земеделски специалисти, е определен за ръководител на групата за изготвяне на предизборната аргопрограма на ГЕРБ. Освен от кучета и скопяване на домашни прасета обаче Найденов не разбира нищо от земеделие. Пак търси помощ. Този път се притичва Пенкова.

„Труд“-овата репортерка му написва програмата, свързва го с определени хора в сектора. Тя му пише даже изявленията за медиите, а после ги пуска и във вестника.

 

Продан Василев

«