« Върни се назад Публикувано на 25.04.2021 / 17:13

КАК МАЯ ЩЕ СТАНЕ ПРЕМИЕР И ЩЕ СЕ СЛУЧИ ЛИ ЛЕЛЕЯНИЯ ПЛАН НА ЗАДКУЛИСИЕТО, СЦЕНАРИРАН ОТ ГОДИНА И ПОЛОВИНА НАЗАД

Ето какво предстои да се случи, или как Мая ще стане премиер.

Оформя се коалиция на „Изправи се, мутри вън“, „Има такъв народ“, „Демократична България“ и ДПС

Никой анализатор не може да предвиди със 100% сигурност какво предстои да се случи в България през следващите няколко седмици. BIG5 съвсем накратко ще ви представи най-вероятния сценарий за бъдещото управление на България.

Мая Манолова ще бъде премиер. Това ще стане, след като през следващите дни ще се окаже, че Слави Трифонов няма да предложи правителство от името на партията си „Има такъв народ“.

Тогава, по информация на нашата медия, президентът Румен Радев няма да връчи мандат на БСП, ДПС или „Демократична България“, а ще даде такъв на най-малката политическа сила „Изправи се, мутри вън“.

След като това се случи, много бързо Мая Манолова ще представи своя проектокабинет, в който, разбира се, тя ще бъде министър-председател.

Този кабинет ще получи подкрепата на „Демократична България“, „Има такъв народ“ и най-изненадващо и на партията на Ахмед Доган – ДПС. Кабинетът ще започне да функционира по ясна и предварително разписана програма от точки, предварително одобрени и от трите подкрепящи партии. Той няма да има дългосрочност и няма да изпълни целия 4-годишен мандат, а ще функционира докато не бъдат изпълнени основните приоритети по реформи в изборната и съдебната системи, както и да организира изборите за президент наесен.

По информация на BIG5, като министри в бъдещото правителство ще влязат партньорите на Мая Манолова – Арман Бабикян, Николай Хаджигенов, Татяна Дончева и Мария Капон, както и някои низвергнати от ръководството на БСП лица, известни с ненавистта си към лидера Корнелия Нинова.

На този етап е почти сигурно, че никое от емблематичните лица на ДБ и ИТН няма да вземе пост в бъдещото правителство, но пък и двете партии ще предложат хора от своята периферия.

Целта е освен да изхвърлят Бойко Борисов и ГЕРБ от властта, да бъде допълнително смазана БСП така, че дори и при предсрочни избори столетницата да не може да получи по-голяма от настоящата подкрепа.

Според нашите информатори, този проект се обмисля от близо година и половина, като единствени по-сериозни намеци за подобен план излизаха няколко пъти в сайта „Афера“.

Пак по наша информация, президентът Румен Радев също е в течение с тази задкулисна договорка, като е приел да бъде част от нея, въпреки риска да загуби част от „червената“ подкрепа малко преди президентските избори през октомври. За сметка на това Румен Радев ще получи подкрепа и от четирите партии, които реално ще сформират бъдещото правителство.

====

Радев готви Даниел Вълчев за служебен премиер, Мая плаща на Буруджиева, може ли да „блести“ сама

Президентът Румен Радев готви бившия кадър на НДСВ Даниел Вълчев за служебен министър-председател, научи BIG5 от свои хора в Президентството.

Нека припомним, че през последните месеци Даниел Вълчев се изяви като един от най-върлите противници на Бойко Борисов и многократно критикуваше ГЕРБ и правителството из различни медии.

Даниел Вълчев е български юрист, адвокат, политик, заместник министър-председател и министър на образованието и науката, между 17 август 2005 и 27 юли 2009 г. Професор по обща теория на правото и обща теория на държавата в Софийския университет. Адвокат, член на Софийската адвокатска колегия.

Самият Вълчев излезе на политическата сцена като народен представител и председател на Постоянната комисия по европейска интеграция и член на Комисията по правни въпроси в 39-ото Народно събрание. Съпредседател на Съвместния парламентарен комитет – България – Европейски съюз, представител на Народното събрание на Република България в Конвента за бъдещето на Европа, изготвил проект на Европейска конституция – март 2002 – юли 2003 г. Народен представител в 40-ото Народно събрание, избран от листа на НДСВ.

Вълчев е известен с връзките си с шефа на разузнаването преди 1989 г. Любен Гоцев, с бившия министър на отбраната Димитър Луджев, който го назначава в ръководеното от него министерство, с банкера Емил Кюлев и други политици и крупни бизнесмени. В 36-ото Народно събрание Даниел Вълчев и свързана с него фирма са разследвани за корупция и участие в източване на държавно дружество.

Даниел Вълчев е министър на образованието и науката, между 17 август 2005 и 27 юли 2009 г. По време на неговото управление са извършени промени в образователната система. Той е министърът, който въвежда делегирани (самостоятелни) бюджети за българските училища, външното оценяване всяка година на всеки ученик. През 2007 г. се провежда учителска стачка, която е най-голямата и продължителна учителска стачка в България.

В същото време медията ни научи, че от вчерашната среща на Мая Манолова в Банско са отсъствали Николай Хаджигенов и Татяна Дончева, които в момента са коалиционни партньори на Изправи се.БГ.

Оказва се, че липсата на двамата не е случайна, а се дължи на факта, че Манолова умишлено е събрала експерти с цел подготвяне на адекватна оценка на настоящата политическа ситуация и изготвяне на прогноза за бъдещо самостоятелно участие на Изправи се.БГ на евентуални извънредни предсрочни избори. Неслучайно една част от тази задача е възложена на изгонената от БСП политоложка Татяна Буруджиева.

Любопитен факт е, че на вчерашната среща не е присъствал никой свързан с платформите на Дончева и Хаджигенов. Логично възниква въпросът играе ли вече Мая Манолова зад гърба на настоящите си партньори, или смята да ги изненада със самостоятелното и явяване на Изправи се.БГ на евентуални извънредни предсрочни избори.

www.big5.bg

Бележка на АФЕРА: Никак не трябва да забравяме и как Даниел Вълчев, като сол-таш@к бе залепен като гербова марка и до Меглена Кунева.

 

«