« Върни се назад Публикувано на 27.04.2022 / 8:22

КАК ИЗГЛЕЖДА ЗАТВАРЯНЕТО НА ВЕНТИЛА? САЩ ИЗЯЖДАТ ЕС КАТО ЦЯЛО, СИЛНИТЕ СТРАНИ ОТ ЕС ИЗЯЖДАТ СЛАБИТЕ СТРАНИ ОТ ЕС. А ГАЗПРОМ САМО ГИ ХАПЕ

Газпром затваря вентила на България и Полша. Те не искат да плащат в рубли. Те ще получават газ от прекупвачи срещу допълнително заплащане, а това е плюс от 15-20%.

Газпром рита. Разходите паднаха, приходите се повишиха с една четвърт и се изразходва по-малко газ. Нито украинците, нито европейците могат да го откраднат – съоръженията на ПГХ в ЕС са празни, а газът може да се помпа в тях само срещу авансово плащане.

Полша все още може да замръзне във връзка с прекратяването на доставките на газ от Газпром – тя има собствени газопроводи (реверс) и САЩ обещават да помогнат с LNG.

Но България няма нищо стратегически важно. Има допълнение към Турски поток и вътрешноевропейски мрежи, доминирани от дилъри, а не от доставчици на газ, което означава високи цени на газа, надценки и прекъсвания на доставките.

В Полша и България тестват варианта за спиране на доставките на руски газ. Германия и Франция изпълзяха от катастрофата, но политическите значения изискват жертви. За тази роля са избрани Полша и България.

Знаете ли как изглежда това в реалния живот? САЩ изяждат ЕС като цяло, силните страни от ЕС изяждат слабите страни от ЕС. А Газпром само ги хапе.

Марат Баширов

«