« Върни се назад Публикувано на 04.05.2011 / 12:03

Как живеем, докато “ живеем добре“

 

 

За тази на олигарсите? Или за тази на обикновения български гражданин? За коя държава говорите? Тази на контрабандистите, които източват 1 млрд. от бюджета или тази на бабите, които нямат пари за лекарства? Чудно, Вие в коя държава живеете? Тази на хората, които сипват бензин за 10 лв. или тази на приятеля Ви Валентин Златев?

А може би това идва от факта, че не четете вестници? Или може би от факта, че четете само определени вестници?
Да не би да става дума за държавата на обикновените граждани, които си плащат данъците, които вие харчите, за да строите магистрали, а се скъпите да дадете за здравеопазване и образование?

Все пак в пресата ясно пише, че цените на основни хранителни стоки са се покачили драстично за една година, според данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Инфлацията през март спрямо февруари е 0,6%, според данни на Националния статистически институт. От началото на годината е 2,4%, а годишната инфлация за март (спрямо март 2010 г.) достига 5,6%.
Средногодишната инфлация за периода април 2010-март 2011 г. спрямо периода април 2009-март 2010 г. е 3,5%. Най-голямо отражение върху инфлацията през март е дал ръстът на цените на хранителните стоки. Спрямо предния месец през март храната е поскъпнала с 1,3%. От другите групи стоки и услуги чувствителен ръст е регистриран при транспортните услуги – с 1,8%.

Страната ни е и на последно място по покупателна способност в съюза. Освен това надминава всички рекорди по дял на хората, които живеят в сериозни материални лишения.
През 2009 г. 42% от българите са изпитвали поне 4 от следните 9 лишения – не са могли да платят наем или сметките си за комунални услуги, да поддържат жилището си отоплено, да посрещнат неочаквани разходи, да ядат месо или риба всеки втори ден, да си позволят едноседмична ваканция, кола, пералня, цветен телевизор или телефон. На същото положение са едва 8% от останалите европейци.

Според данните от  германските работодатели в частния сектор плащат средно по 29,20 евро на час. Българите са в дъното на таблицата – с 3,10 евро почасова заработка, при средно за съюза 22,10 евро. Най-скъпо платен е наемният труд в Дания – 37,60 евро.

Само един процент от българите имат доходи, които им позволяват да живеят комфортно, а 33% успяват да се справят с парите, които вземат, показва пък  изследване на КНСБ. Бедността е големият проблем пред българското общество според 69,4% от работещите, а за 46 на сто – икономическата криза, 52,8% се притесняват от корупцията. Престъпността и лошото здравеопазване са други недостатъци на обществото ни. Любопитното е, че сред проблемите не е некачественото образование. В същото време се оказва, че 80% от хората работят в предприятия, в които работодателите никога не са инвестирали в развитие на човешкия капитал.

В държавата се укриват данъци в колосални размери. Само за 2 г. например данъчните са хванали при ревизии близо 5 млрд. лв. недекларирани налози и осигуровки, става ясно от непубличен отчет за дейността на НАП за 2010 г. 3 млрд. лв. от тях обаче са реално несъбираеми, защото длъжниците нямат почти никакви активи. Не е ясно колко още налози изтичат от хазната, без изобщо да се засекат от данъчните ревизори. Допълнително разкритите при ревизии приходи през м.г. възлизат на 2.34 млрд. лв., а година по-рано сумата е била още по-висока – 2.4 млрд. лв.

В същото време стана ясно, че хазната е на червено със 750 млн. лева. По-високи разходи за здравеопазване и по-ниски – за заплати отчита финансовото министерство. Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към 28 февруари т.г. е било отрицателно от 750.5 млн. лева. Само за февруари дефицитът е 273 млн. лв.
За първите два месеца на миналата година салдото е било отрицателно в близо двоен размер от 1.398 млрд. лв. В номинално изражение подобрението за двата месеца на тази година спрямо предишната е близо 647 млн. лева. Към февруари т.г. салдото се формира от дефицит по националния бюджет от 796 млн. лв. и излишък по европейските средства от близо 46 млн. лева.

За тази същата България ли казвате г-н Премиер, че се живее по-добре? Защото ние живеем в тази България! И ако в Хърватска само са се усмихвали зад гърба Ви, тук хората Ви ругаят за нахалството да ги убеждавате, че живеят добре. Не е възпитано да Ви предавам точните думи, с които се изразяват, но ако леко поразместите стената от блюдолизци около себе си, може би и Вие ще ги чуете

 

Мария Капон

http://zonabg.info

 

 

«