Публикувано на 20.05.2008 / 16:47

Как двама генерали разгромиха “тунинг” мафията

 

 

Лятото на 2004 година. Главният секретар на МВР Бойко Борисов пристига в морската столица и дава гръмка пресконференция заедно с шефа на РДВР – Варна ген. Веселин Петров. Новината е небивала досега – “тунинг операция”, при която е бил заловен полицай от “Криминална полиция” – Варна заради изнудване и рекет. Борисов наговаря куп купешки думи от рода на “тунинг”, на които и варненският генерал Веселин Петров се бил обучил при посещение във Великобритания.

Медиите, естествено за поред път, взрени в бицепсите на Бойко Борисов пишат поредните дописки на първа страница и изобщо не си правят труда да проверят каква всъщност е истината за “тунинг” мероприятието.

През същото това лято капитан Петър Стоянов от варненската “Криминална полиция” дава на заем 5000 лева на Вичо Михайлов срещу 20% лихва на месец. Договорът между двамата е сключен от заложна къща, собственикът, на която е близък на Стоянов. Вичо Михайлов подписва договора с всичките му условия и нещата са перфектни като гражданскип договор между две лица.

Година по-късно колегите на капитан Петър Стоянов са изпратени срещу него в спецакция по въпросното “тунинг” мероприятие, спретнато от тогавашния шеф на РДВР – Варна Веселин Петров и ексглавния секретар на МВР Бойко Борисов.

Стоянов е бит като куче, главата му е блъскана лично от шефа на “Криминална полиция” Тодор Иванчев и той е арестуван, и обвинен за изнудване и рекет. Повдигат му е обвинение и заради няколко патрона, намерени при обиска в дома му.

“Тунинг”акцията минава като фундаментален успех на МВР, докато кап. Петър Стоянов лежи в ареста. Чрез съпругата си обаче по време на едно от свижданията, капитанът успява да предаде писмо до вестника, на който тогава бях главен редактор, написано на цигарена хартия.

“Невинен съм! Спретнаха ми постановка! Станах неудобен!”, пишеше от ареста капитанът от “Криминална полиция”.

Така започна едно от журналистическите ми разследвания, завършили с голямо удоволетворение. След дълга и мъчителна съдебна битка, лежане по арестите и унижения, на финала кап. Петър Стоянов бе НАПЪЛНО ОНЕВИНЕН от съда. И “тунинг” мероприятието на двамата медийни юнака Бойко Борисов и Веселин Петров се спука с гръм и трясък.

Нито един тиражен вестник не написа и ред за случая. Защото за Бойко Борисов се пише или добро, или нищо.

По-късно, в интервю кап. Петър Стоянов, който сега съди държавата в Страсбург, заради безумията на тогавашното ръководство на МВР и РДВР – Варна заяви: “Мръсотията, която ми инсценираха от РДВР – Варна ще им остане по ръцете и няма да се измие никога. Те винаги ще си останат мръсни. Искам да кажа на моите бивши колеги сутрин, като отидат на оперативка да се погледнат крадешком и да се замислят кой ще бъде следващият от тях жертва на болните амбиции на човека, който не се спира пред нищо за да постигне своите лични интереси”.

Кап. Стоянов визира шефът на “Криминална полиция” Тодор Иванчев, а към ген. Веселин Петров се обръща с думите, че ако един генерал има чест, след таков гаф моментално би трябвало да си подаде оставката.

Ген. Петров обаче не само не си подава оставката, но тъне в политически и медиен комфорт.

31 март 2004 година, 21, 15 ч., ул. “Фантазия” 33. Малка жилищна кооперация. Тихо и спокойно е, докато внезапно от мрака с щурм кооперацията атакуват две дузини барети с черни маски. Чупят всичко по пътя си. Влизат наред в апартаментите и въпреки, че никой не оказва каквато и да е съпротива мачкат, удрят и всяват респект. На първият етаж живее Антонио Тунджев, който в момента на нахлуването на баретите в апартамента му, вечеря със съпругата си. За щастие децата му ги няма вкъщи. С гръб е към вратата. Веднага става, вдига ръце и казва “Спокойно, спокойно” на ченгетата. Те обаче не са спокойни.

Завират пушки в главата на ошашавената му съпруга и почват тараш из жилището.

В същото време на следващия етаж се повтаря същата процедура с живеещият там Николай Янчев – Калипсото, който отнася бой само защото си е позволил да каже на баретите “Мога да ви бъда баща, кажете какво търсите”. Баретите чупят наред без дори да правят някакъв обиск. По-късно Николай Янчев завежда дело срещу МВР и действията на “питбулите” на Бойко Борисов, но адвокатът му става… шеф на ГЕРБ във Варна и делото потъва четири години в девета глуха.

В мазето на кооперацията тренират гардовете на Атонио Тунджев, никой от тях не проявява и мисъл за съпротива. Въпреки това обаче са изкарани с шутове навън, проснати са на паважа заедно с Тунджев и показно са ритани и блъскани в главите в продължение на час. През това време, естествено са с белезници. Целият квартал е осветен, по покривите има снайперисти. Повечето от съседите мислят, че ще се снима филм.

Филмът обаче е режисиран от тогавашния главен секретар Бойко Борисов, а ген. Веселин Петров му е асистент.

Тунджев и шестимата му гардове са задържани заради отвличането на варненския бизнесмен Рубин Коцев. Операцията е замислена от варненската РЗБОП, но не в този и вид. Замисълът е всички да бъдат арестувани в ранните часове на следващия ден. Във Варна обаче пристига Бойко Борисов с гръм и изземва всички оперативни планове на бопаджиите. Последните остават само неми свидетели на екшъна, който разиграват баретите на ексглавния секретар на МВР. Варненски антимафиот, участвал в събитията, коментира за afera.bg, че и той е бил възмутен от бруталните и напълно безсмислени действия на баретите, както и от Бойко Борисов. “Опитахме се да обясним, че всички могат да бъдат задържани много по-тихо, още повече, че никой от тях не оказваше съпротива и нямаше защо да бъдат пребити като животни на паважа, но никой не ни чу”, каза още той.

По-късно грохотната спецакция на Бойко Борисов и баретите му от столицата довежда до освобождаването на всички от задържаните гардове. Антонио Тунджев също е пуснат и днес вече е извън страната. Доказателства за поръчителя на отвличането на Рубин Коцев така и няма.

Април 2005 година. Ексглавният секретар на МВР

Бойко Борисов гръмва по любимите си медии, че екобластният управител на Варна Добрин Митев е арестуван в столицата на Нова Зеландия от Интерпол.

Интерпол са втрещени, оказва се, че Добрин Митев, който “бил нарушил имиграционния режим” хабер няма, че е арестуван, но медиите тръбят поредния “топ”- удар на бат Бойко. Всичко излиза отново кьор-фишек, но никой от блюстителите на четвъртата власт, с малки изключения, не си позволява да каже в прав текст, че Бойко Борисов нагло лъже.

По времето на Борисов в МВР и владичеството на ген. Веселин Петров в РДВР – Варна НЯМА нито един ударен контрабанден канал. Днес обаче, когато вече като шеф на “Националната полиция” комисар Веселин Петров реши да си подаде оставката, понеже никой от ръководството на МВР не го бръснел за слива, моментално старата му бойна дружка Бойко Борисов заявява пред Агенция Фокус: “Успешните операции, проведени, докато Веселин Петров беше директор на полицията във Варна, се дължат на него” и посочва като пример работата срещу печатарите на фалшиви евро, долари, паспорти, както и работата срещу контрабандата.

Коя контрабанда? По ловните полета край Провадия ли?

През седемте години като директор на РДВР – Варна ген. Веселин Петров се прочу именно с това, че под сурдинка на цялата морска столица беше ясно, че има опънат непромокаем чадър над контрабандните канали и корупцията във висшия ешелон на властта. Икономическа полиция на практика не работеше, тъй като за седем години от нея не излезе дори и една разработка за корупция.

Пишещата тези редове предостави лично запис от 138 минути в РДВР – Варна, свързан с посочване на цялата схема как се правят милиони от търгове и обществени поръчки. На лентата бе записано лице, което пряко участва в разпределянето на парите и единствено кавгата му с един високопоставен общинар го бе накарало да приказва. Проверката потъна в нечие чекмедже и нищо не бе свършено по случая.

През това време обаче шефът на РДВР – Варна Веселин Петров сменяше политическите приоритети. Дошъл в морската столица по времето на Иван Костов, той прекара мандата на Бойко Борисов като главен секретар като един от най-любимите му директори. Петров, Борисов и тогавашната председателка на Варненския окръжен съд Душана Здравкова бяха почти влюбени един в друг. Здравкова трепереше какви СРС-та подписва, но успя да се измъкне суха от водата и дори стана евродепутат от ГЕРБ.

Веселин Петров оцеля и след излизането на Бойко от МВР, и се залепи като гербова марка за червените.

Близостта му с варненския кмет Кирил Йорданов ставаше очебийна. В заведението “Плиска” на “Златни пясъци” Петров свеждаше “оперативките си” с бащата на кмета, тогавашният шеф на БСП Апостол Димитров, сегашен член на Комисията по досиетата и всичко във Варна вървеше по мед и масло.

Безкрайните фалшиви печатници във Варна, за разбиването, на които говори Бойко Борисов, се оказа една. Останалите, журналистите наричаха на шега “принтерът – извършител”, защото при един от поредните “удари” самият ексглавен секретар на МВР каза, че бил хванат “принтерът – извършител”.

Европейският съюз искаше от нас да се борим срещу фалшивото евро и Бойко го громеше, както си знае. От поне десетте печатници, които бяха обявени като разбити в морската столица с подобаващ апломб в медиите, истината бе направо печална – една печатница и всичкото останало кьорфишек.

Водените специалисти от Европол седяха до Борисов по пресконференциите във Варна и мигаха на парцали, усмихвайки се неловко. Докато Борисов радзпердушинваше печатниците във Варна, в столицата те стояха непокътнати и бичеха здраво, и яко фалшиви мангизи. Защо ли? И за кого работеха те?

До момента, в който докато Борисов бе на посещение в Германия една от големите печатници в София за фалшиво евро бе “смачкана”. Не от полицаите обаче, а от подземния свят. Тогава в ъндърграунда усилено се говореше, че тя била свързана именно с Бойко. Дали е така, един Господ знае.

„Заварих Веселин Петров в МВР”, казва днес Борисов. „Той е достоен човек и надали ще остави пред очите му МВР да се разпадне”.

Човекът, за когото ако попитате всяко ченге във Варна, ще се усмихне снизходително, нямал да остави пред очите му да се разпадне МВР?!

А къде беше Веселин Петров, когато избухна скандала в МВР? Защо не си тръгна като пич, ако е споделял вижданията на Румен Петков, заедно с него? Нали беше издигнат именно от този министър като шеф на “Национална полиция”? Защо едва, когато разбра, че няма да успее да се задържи на поста си, взе да хленчи, че никой не го базарел за нищо? Защото просто за пореден път комисар Петров гледа да се качи на победната вълна.

„За радост, остава малко време до изборите и всичко ще си дойде на мястото”, успокоително звучат думите на приятеля му Бойко Борисов. Нищо чудно, утре Веселин Петров да влезе в същата роля, която играе бившият антимафиот №1 ген. Ваньо Танов – да говори под диктовката на Бойко Борисов и да бъде използван за политическите цели на ГЕРБ.

Вчера поредна новина сюрпризира феновете на бившият главен секретар на МВР Бойко Борисов – Роберт Матанич, който беше обвинен преди около четири години, че е мафиотски убиец, ликвидирал по софийските улици през август 2004 г. тамошни наркобосове, вчера беше пуснат от софийския затвор без каквото и да е обвинение. Роберт Матанич пристигна в Загреб с полет от Виена в 20,30 ч., написа “Ютарни лист”.

Да си спомняте каква суматоха и какво разпространение на снимки на сърби – наемни убийци по вестниците гъмжеше по онова време?
От летището Матанич веднага беше откаран в полицията, откъдето обаче е бил освободен около 22,45 ч.

Човекът, за който се твърдеше, че е опасен убиец, беше освободен без извинение, няма никакви доказателства, че е участвал в убийствата,

българите вече не му забраняват да влизат в страната. Казали са му, че може и да ги съди за времето, прекарано в затвора. “Сега окончателно се видя това, което аз и останалите от групата твърдяхме от самото началото, а това е, че нямаме никаква връзка с обвиненията, които ни бяха повдигнати. Всичко завърши добре за мен, а за това дали ще поискам компенсации от българската държава, ще реша, след като се консултирам с адвоката си”, каза снощи Матанич. “Ютарни лист” припомня за снимките от лаптопа със снимки на Матанич, Може и други мъже. До тези снимки се бяха добрали българските полицаи, а в конструкцията, че хърватите са наемни убийци в София, били участвали и тайните служби на някои съседни държави. Всичко това е сервирано на българите през 2004 г., когато тази страна беше под силния натиск от страна на ЕС заради слабата ефикасност в борбата с организираната престъпност и корупцията. Бързо бяха намерени виновници, а 12 хървати се оказаха обявени за издирване от българското МВР и бяха качени на сайта му. Скоро след това се установи, че някои от заподозрените хървати нямат дори международен паспорт, пише хърватският вестник. Те това е поредния медиен балон на битката срещу мафията по времето на Борисов.

Всъщност, вече се чуват и поредните слухове – че Веселин Петров ще е поредното ченге, което ще бъде приютено от Бойко Борисов в Столичната община. Други пък редят, че варненският кмет ще го вземе за зам-кмет. Така или иначе полицаят, който за седем години се прочу във Варна единствено с това, че ходи на лов, го очаква ново развитие. Този път след всички политически пируети, той няма друг изход освен да бъде верен на бате ни Бойко.

И нищо чудно, ако авера му Бойко успее на изборите, да цъфне някъде отново по високите етажи на МВР. За да гледаме ремикс на филма, който вече са ни прожектирали – с помпозните полицейски акции, от които на финала се събуждаш с единия крак отвит. Ако не е смазан, разбира се.

Веселина Томова

Коментари 0 за
“Как двама генерали разгромиха “тунинг” мафията”

 1. Blagodary na Veselina Tomova za razsledvaneto koeto e provela i ISTINATA koyto pishe!Todor Ivanchev i Veselin Petrov moga da oprelicha na „kurbandjiy“,a ne na policai na rukovodni dlujnosti.Razsledvaneto ne e suvsem pulno,tui kato trybva da se proveri i fakta kak Voenna prokuratura v liceto na pol.Zagorov izpulnyvashe „poruchka“.Trimata trybva da izhvurlyt pagonite na BG oficeri ili po-tochno da se nameri GEROI da gi razjalva i predade na sud,da posedyt 3 meseca v aresta.Rakovite obrazovaniy t.n.“KURBANDJIY“ bili te i v sistemata ni trybva da se izryzvat do zdravo!BOG SHTE SUDI!!!

 2. напълно се присъединявам към мнението Ви за лицето Ве. Петров, но категорично не приемам да бъдете съдница по случая с Петър Сточнов. известно ми е, че никога не потърсихте Вичо Михайлов, защото се водехте от йеланието да се противопоставите на Б.Б. и В.Петров. Но това не е разследваща журналистика, а слугинаж.

 3. Това лице познавам от години. Вярно е, че сам си избра този живот, но какво друго предлагаха ТЕЗИ, които ни упрвляваха и трябваше да ни бъдат за пример. Това беше цената, която трябваше да заплати за духовното си и физическо пречистване. Да се молят ТЕЗИ, които си продадоха душите за пари и власт /най-голямата визуализирана измама на сатаната/. Нека господ им прости всички грехове и намерят покой на изпразнените си души. Никога не е късно. „Ако някой те е оскърбил,не търси отмъщение-седни на речния бряг и ще видиш как трупът му се носи по водата.“ Лао Дзъ

 4. „Той е достоен човек и надали ще остави пред очите му МВР да се разпадне”, казва Бойко Борисов за шефа на Националната полиция Веселин Петров. ТЕЗИ ДВАМКАТА ЗАЩО СИ МИСЛЯТ, ЧЕ СЛЕД ТЯХ МВР НЯМА ДА ИМА?ПОБОЛЯХА СЕ ОТ МИСЪЛТА, ЧЕ СА НЕЗАМЕНИМИ.ДА, АМА ГИ СМЕНИХА,ПРАТИХА ГИ НА РЕЗЕРВНАТА СКАМЕЙКА.ПРОБЛЕМА В МВР Е, ЧЕ ИМА ОЩЕ „БОЛНИ“, ЧЕ СА ВЕЛИКИ И НЕЗАМЕНИМИ.НЯКОЙ ДОСЕЩА ЛИ СЕ ЗА ТАКИВА ШЕФОВЕ?

 5. Най-интересната случка с „омерзения“е, че се подписал под едно официално писмо със званието „ГИНЕРАЛ“!

 6. -Вие какво мислите за смените в МВР?
  – Че трябва да се направят. Задължително.
  – В каква посока?
  – Във вярната посока.

 7. На „омерзения“ „герой“ пожелавам „на слука по ловните поля“!

 8. Господа слуги на високо ниво,в цялата тази Варненска история и ретро герой,само едно лице излезе с чест и достоинство от целият пазел.Този човек познавам единствено от оперативна информация и деиствия.Не оправдавам начина му на живот които е водил в БГ,но това е било по негова воля. Казва се Антонио Тунджев.Беше му предложено или да играе с нас, или да исчезне докато мине жегата.Явно за него са приоритет истинските качества, като чест и достоинство,пред това да баде подлога на местната МВР власт и полицеиска репресия.А ГОЕМИТЕ ИМЕНА КАТО ИВО-ГЕЛА И ЖЕКОВ СИ ПРОДАДОХА ДУШИТЕ НА ДЯВОЛА.УЖАС И ?

 9. ДРАГИ ЮДЕ – НОРМАН,

  http://www.stefan-tcholakov.com/forum/index.php?topic=183.0

  ПРЕПЕЧАТВАМ ТИ ОТ ДРУГОТО МЕСТО КАКВО СИ НАПИСАЛ. С ТОВА ЖЕЛАЯ ДА ТИ НАПОМНЯ, ЧЕ ИМАМ ИЗВЕСТНО УВАЖЕНИЕ КЪМ ТЕБ И ТВОЙТЕ ПИСАНИЯ !

  СЕГА ТИ ОТГОВОРЯМ МАЛКО СИМВОЛИЧНО !

  ЗАЩО СЕ ПРАВИШ НА НОРМАН, А НЕ СИ НАПИШЕШ ИМЕТО ? НЯМАШ ЛИ ДОСТОЙНСТВО, ЧЕ ДА СЕ КРИЕШ КАТО ЛАЛУГЕР У ЗРЕЛО ЖИТО …. ?

  ПРАВИШ СЕ НА ИНТЕРЕСЕН, НО СЕ ВИДИ, ЧЕ СИ ДОБРЕ ОБУЧЕН ДА ВЪРШИШ ПРОПАГАНДА ЗА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ И ДА ТИ ПЛАЩАТ ДОБРЕ, ЧЕ ДА СЕ ПРАВИШ НО ИНТЕЛИГЕНТ !

  СЕГА ТИ ПРОБУТВАМ ЕДНА МАЛКА СТАТИЯ ПУСНАТА ВЪВ „НОВИНАР“ ЗА ДРУГА

 10. Веселин Петров бе шеф на варненската полицейска дирекция. Той се прочу най-силно около скандалите с британската телевизия Би Би Си, която излъчи разследване за трафик на деца от Варна. Като шеф на ОДП-Варна Веселин Петров заплаши репортерите да бъдат подведени под отговорност за подбудителство към престъпление. А срещу Хасан не бе предприето нищо.

 11. Безспорно статията се базира на факти.Страшното е, че има още много, много факти за „героизма“ на тези велики ръководители.А истината е, че „великия“ си хвърли оставката за да се прероди в управлението на ББ

 12. АКО В НЯКОЯ ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА, НЯКОИ ЖУРНАЛИСТ НАПИШЕ СТАТИЯ С ТОЛКОВА ФАКТИ ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО ЩЕ ПОСЛЕДВА!? АЗ ЩЕ ВИ КАЖА- ЩЕ ПОСЛЕДВАТ МАСОВИ ПРОТЕСТИ, ПАЛЕНЕ НА АВТОМОБИЛИ И СВАЛЯНЕ НА ЦЯЛОТО ПРОДАЖНО ПРАВИТЕЛСТВО ОТ ВЛАСТ И ТЪРСЕНЕ НА ОТГОВОРНОСТ! ВСЕКИ ТРЯБВА ДА РАБЕРЕ ЕДНО НЕЩО-БЕЗ ПРОЛИВАНЕ НА КРЪВ НИЩО НЯМА ДА СТАНЕ! ЗАПАДНА ЕВРОПА Е ДОБРЕ, ЗАЩОТО ДОСТА ГЛАВИ СА ХВРЪКНАЛИ ЗА ДА МОЖЕ СЕГАШНИТЕ ПОТОМЦИ ДА ЖИВЕЯТА ТАКА!!!

 13. Защо никой не казва, че благодарение на Иван Стефанов и Веселин Петров (не генерал – не го заслужава) се разсипа Варненската РДВР и много по кадърни полицаи от него напуснаха, просто защото не можеха, а и не искаха да бъдат толкова Велики.

 14. тези генералчета докараха МВР до поза партер а сега и го играят обидени

 15. Прав е министър Миков, че няма нищо драматично в подаването на оставки.Искам само да добавя, че подаването на оставка е публично признание, че поради една или друга причина тези индивиди не са в състояние да се справят със своите функционални задължения.Тук изобщо не става въпрос за свободен избор на тези „висши“ величия.Защо не избраха този път в края на 2007 година?Защо избраха да си пишат оставките когато в МВР стана трагично?
  Що не си трайкат, ами приказват простотии, че никой не се вслушвал в съветите им?То пък едни съвети…

 16. Pozdravyavam avtora na statiyata za smelostta da izrazi poziciyata si po fakti,fakti,koito sa izvestni na vsichki nas.Tozi cirk naistina tryabva da spre.
  Pozdravyavam ekipa na afera.bg za materialite publikuvani v saita.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *