« Върни се назад Публикувано на 22.10.2019 / 10:51

КАК ГЕРБ ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА ВАРНА ИЗНУДВА КОРЕСПОНДЕНТ НА „24 ЧАСА“ ЗА АПАРТАМЕНТ! ЧРЕЗ УВОЛНЕНА ЗАРАДИ ЗЛОУПОТРЕБИ ОТ СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ, СЕГА ДЯСНА РЪКА НА ГЕРБ – ПАСЕВ!

КАК ГЕРБ ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА ВАРНА ИЗНУДВА КОРЕСПОНДЕНТ НА „24 ЧАСА“ ЗА АПАРТАМЕНТ! ЧРЕЗ УВОЛНЕНА ЗАРАДИ ЗЛОУПОТРЕБИ ОТ СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ, СЕГА ДЯСНА РЪКА НА ГЕРБ – ПАСЕВ!Съсобственост на частни лица с държавата превърна чиновниците в агенти на недвижими имоти

Апартамент от реституцията на най-престижното място във Варна, който трябваше да е офис на вестник „24 часа“, е причината за изнудване от страна на Областната управа.
Изпълнителят на деянието е секретарят на управата Силвия Стоилова.

При последния спор на кореспондента на вестник „24 часа“ с нея, разгневената дама тръгна да вика областния управител Стоян Пасев, назначен от ГЕРБ на този пост, който явно е посветен в далаверата.

Апартаментът е на престижния бул. „Сливница“ № 7-9 и е точно на входа на Морската градина, и е на края на варненското ларго.

Плановете той да бъде офис на вестника се проваляха дълги години, заради това че държавните чиновници искат да се облажат от скъпата локация.

Припомняме само, че Силвия Стоилова бе освободена от предишния областен управител на служебното правителство на Близнашки – Тодор Йотов, като шеф на отдела по собственост, заради нарушения.

Тя обаче веднага бе върната от назначения от ГЕРБ областен управител на Варна Стоян Пасев, когато той напусна парламента и се върна обратно на стола си на областен управител.

На всичкото отгоре, Стоилова бе повишена в секретар на Областната управа, пост, който е мечтан от всеки политик.

Най-скандалното обаче е това, че тя е натоварена с имотните сделки лично от Стоян Пасев, въпреки че винаги в Областната управа – Варна е имало заместник-областен управител по собствеността. Явно е, че тук става дума за ярка нерегламентирана връзка.

Когато Стоилова е уволнена по време на служебния кабинет, бившият шофьор в областна управа Петър Хараламбов едва не стигна до бой с областния управител тогава Тодор Йотов. Той успял да завърши право в Свободния, като Силвия, и впоследствие бил назначен и работел вече като юрист. Веднага след като научил за уволнението си, той поискал разговор с варненския губернатор.

Разговорът, който се превърнал в разправия, прераснал в доста груба свада с размяната на обидни реплики на висок глас. Свидетели станали всички служители на Областна управа и посетители в сградата в този час, които чули виковете на двамата мъже от кабинета на Йотов. Наложило се секретарката на губернатора да моли по телефона за намесата на полицията, която да въдвори ред.

Заповед за освобождаване бе връчена и на шефката на дирекция „Административно-правно обслужване, финанси и управление на собствеността“ Силвия Стоилова. В мотивите бе посочено, че тя не се справяла със задълженията си по време на изпитателния срок, в който се намирала от есента.
При сдаването на поста си обаче Тодор Йотов изплю камъчето за Стоилова, като каза, че е сезирал Окръжната прокуратура във Варна за серия от нарушения. Най-драстичното било продажба на държавен имот в центъра на Варна без търг. „Съдът реши, че няма данни за престъпление при продажбата без търг“, заяви недоумяващ Тодор Йотов.

Но къде е заровено кучето?

В края на първия си мандат правителството на Бойко Борисов приема постановление, с което задължава областните управители да продават държавната съсобственост на съсобствениците.

Целта бе да се напълни бюджета, но постановлението превръща чиновниците в агенти на недвижими имоти, които години наред играят в свой частен интерес.

В началото са разпратени писма до гражданите да изкупят дела на държавата.

Такъв е и случаят с артамента на бул. „Сливница“, който бе планиран да стане офис на „24 часа“.

„Става дума за 7000 имота във Варненско“, каза тогавашният областен управител Данчо Симеонов.

Елементарна сметка показва, че това може да са 200 000 съсобствености, които по 10 000 евро комисиона под масата, биха довели до сумата от 2 милиарда. Това е почти колкото една ескадрила със самолети Ф-16.

Започват обаче безкрайните мотаяния и преговори със сменящите се през ден областни управители да изпълнят постановлението и да продадат държавната част, която е построена върху дворното място на прадядото на журналиста от „24 часа“.

Уви. По времето на областния управител от ДПС Иван Йорданов в страницата на институцията му се мъдреха само парцели, продадени на етнически турци във Варненско. Всичко друго остава под масата, въпреки молбите, разменените писма, никой не разрешава продажба.

За апетитния имот на „Сливница“ последният областен управител Стоян Пасев обаче почва атака.

Първо той привика чрез обаждане от юристконсултката си кореспондента на „24 часа“ и му обеща да продаде държавния дял.

После се оказа, че е завел дело в съда за съдебна делба. „Възложил съм с проблема да се занимава секретарят на управата Силвиия Стоилова“, казва той. Условието е да се преговаря чрез адвокат.

Наетият адвокат се явява пред Стоилова, която междувременно гони наематалите и праща свои хора да оглеждат имота.

Няма обаче свидетели дали тя пита за цената, която иска частният съсобственик, дали казва, че 2 000 евро на квадрат и се струват много. Отказва обаче да отговори дали си има свой собствен кандидат-купувач.

Целта е да бъде постигнато съгласие за реална делба, като на съсобственика са отделени една кухня и клозет. На среща с кореспондента на вестник „24 часа“ дори е представен план за доброволната делба, който е донесен от смутен и червящ се архитект, защото човекът на заплата знае, че е работил по частна сделка.

Първото заседание за съдебна делба завършва с желание от двете страни въпросът да бъде решен след 6 месеца, време през което да се стигне до финала на изнудването.

В края на сметка обаче е ясно, че подобна корупция не може да бъде обслужена от един журналист, който може да загуби 20-30 000 евро, но няма как да се съгласи на далаверата.

Започват привикания по телефона, като в полицията.

Стоилова звъни през ден, за да се яви кореспондентът на „24 часа“ послушно и да продължат действията по невъзможната реална делба, въпреки изричното постановление на МС.

Междувременно се оказва, че кметът на район „Одесос“ Георги Недев е отхвърлил реалната подялба на имота като невъзможна.

На последното привикване, пред юристоксулта на Областната управа – Варна представителят на „24 часа“ пита на кого ще бъде продадена все пак държавната част. На никого, отсича гневно Силвия Стоилова. Каква държава представлявате вие, щом изнудвате един журналист, какво ли правите с другите хора, заяявява представителят на вестника.
Което води до истерия у Стоилова, тя бяга и вика на пожар областния управител Стоян Пасев да я спасява незнайно от какво.

Чакайте, приплаква юристконсулката на управата, която е свидетел на диалога.

Разбира се, че няма какво да се очаква от ГЕРБ областния управител Стоян Пасев.

В имотната му декларация черно на бяло е написано, че през 2017 година си купува вила като прогимназия от 362 квадрата за 103 798 лева. Тоест за около 50 000 евро, тоест по около 140 евро на квадрат, което си е почти цената на който и да е имот на груб строеж във Варна.

На 25.04.2019 АФЕРА публикува:

ШОКИРАЩИ РАЗМИНАВАНИЯ В ДЕКЛАРАЦИИТЕ НА ГЕРБ ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ НА ВАРНА СТОЯН ПАСЕВ! КПКОНПИ, ДОКОГА „АФЕРА“ ЩЕ ВИ ВЪРШИ РАБОТАТА?!

Тогава разкрихме, че областният управител на Варна – Стоян Пасев е подал декларация в КОНПИ през 2018 г., като се е „престарал“ и е декларирал доста имоти придобити само през 2017 г., както и парични средства.

Според подадената декларация, Стоян Пасев е придобил следните имоти през 2017 г.:
1. Закупил е вила с обща площ 362 кв.м., с цена на придобиване 103798 лв., като за произхода на средствата пише, че са от заеми;
2.Закупил е и парцел в гр. Варна с площ 1406 кв.м., с цена на придобиване 5 446 лв., отново за средствата за закупуване пише, че са от заеми;
3. Закупил е земя и сграда в гр. Варна, с площ Варна 1227 кв.м. с цена на придобиване 3056 лв., за средствата за закупуване пак пише, че са от заеми.

Паричните средства на Стоян Пасев са следните:
1. Наличните парични средства на Пасев са 41 440 лв., за които пише, че са от продажба на имот (не става ясно какъв точно имот е продал).
2. Другите му налични средства са 18 650 лв., като за тях пише, че са от заеми.
3. Отделно има банкови влогове/депозити 39 120 лв., като е декларирал и банков депозит на съпругата си 11 000 лв.
4. Стоян Пасев е декларирал и банков кредит от 87 850 лв.
Т.е. установява се, че спестяванията на Пасев за 2017 г. са 110 210 лв. , а заемите, с които уж е придобил имотите през 2017 г., са за 112 300 лв.

Какво показва простата сметка. Купуваш имоти през 2017 г. със заеми на стойност 112 300 лв., а държиш спестявания, депозити в банки 110 210 лв. А дали е така, КПКОНПИ трябва да установи.

Пасев е пропуснал в декларацията си да декларира трудовите си доходи, но за сметка на това е декларирал доходи от трудови правоотношения, извън тези за заеманата длъжност – 15 495 лв. Дали тези декларирани доходи са от заеманата от него длъжност или извън тези за заеманата длъжност, не е работа на АФЕРА да проверява, а трябва КОНПИ да извърши проверка.
АФЕРА направи съпоставка на подадените декларации през годините на Стоян Пасев пред Сметната палата и тази през 2018 г. подадена пред КОНПИ.

Установи се шокиращо разминаване в подадените данни:

В декларацията с вх. № Г238/07.03.2017 г., която е подал пред Сметна палата https://register.caciaf.bg/2017/1D19B6C5-1161-4684-91ED-A681CC944D8B83883.xml

Стоян Пасев е декларирал, че през 2013 г. съпругата му Юлияна Стефанова Пасева е придобила къща с двор в гр. Провадия с обща площ 1350 кв.м., като правното основание е покупко-продажба, а произхода на средствата са от заплати. Не става ясно, за каква точно стойност е закупен имота?
Същата тази къща с двор фигурира и в декларацията с Входящ номер Г524/07.04.2016г. подадена през 2016 г. пред Сметна палата и там отново пише, че правното основание е покупко-продажба, а произхода на средствата са от заплати. https://register.caciaf.bg/2016/1D19B6C5-1161-4684-91ED-A681CC944D8B76164.xml

Само че има несъответствие за същия този имот, който е деклариран и през 2018 г., но вече в декларацията фигурира, като имот придобит от наследство. Пита се, коя декларация е вярна? https://register.caciaf.bg/2018/1D19B6C5-1161-4684-91ED-A681CC944D8B87776.xml

В декларацията на Стоян Пасев с входящ номер Г524/07.04.2016 г. фигурират и други имоти , които са декларирани.
Апартамент находящ се в к.к. „Чайка“ с обща площ 89 кв.м., придобит през 2013 г. за 97 791 лв., като отново правното основание е покупко-продажба, а произхода на средствата са от заплати. Другият апартамент, който е декларирал е с обща площ 90 кв.м., като основанието за придобиване е наследство.

Тези два апартамента в следващите декларации не фигурират. Никъде в следващите декларации няма информация за прехвърлени имоти.

Това, което е декларирано в декларацията за 2016 г. е, че има спестявания от покупко-продажба на стойност 44 200 лв., само, че тази сума не кореспондира с реалната сума 97 791 лв. за закупения имот, ако допуснем, че точно този имот находящ се в к.к. „Чайка“ е продаден.

Съмнителни са начините на придобиване или наследство, както и произхода на средствата, и на останалите имоти на Пасев и семейството му, тъй като има много неточности и разминавания в декларациите, които е подавал през годините.

Нито прокуратурата, която във Варна НЕ СЪЩЕСТВУВА, когато става дума за властници, нито КОНПИ, нито НАП, се самосезираха за да проверят издъно „гимнастиките“ на областния управител от ГЕРБ Стоян Пасев.

Тоталния чадър опънат от МВР, прокуратура и служби над властовите „мазачи на филия“ във Варна, е непромокаем.

Така че има ли учудени, че ГЕРБ дерибейството с изнудване на собственици на имоти, както в случая с кореспондента на в. „24 часа“, нагло и нахално продължава?!

Afera.bg

На снимката: ГЕРБ Областният управител Стоян Пасев, дошъл в Община – Варна, в този си потен вид, когато бе назначен на този пост от ГЕРБ.

«