« Върни се назад Публикувано на 16.03.2014 / 19:12

КАК БЯХА НАТИСКАНИ КОЛЕГИТЕ ДА ГЛАСУВАТ ЗА СИТНИЛСКИ

 

Така подборно определените делегати, бяха привикани лично от Руси Алексиев в неговия кабинет и им бе заявено, че в качеството си на делегати, трябва да подкрепят на всяка цена Камен Ситнилски, тъй като бил от дълго време в прокуратурата и познавал нейните проблеми. Самият факт на това привикване беше грозен и коментиран от мен и други колеги, като неприемлив и уронващ независимостта на отделните магистрати. Въпреки това колегите, се поддадоха на този натиск и очевидно са се съгласили с думите на Алексиев, като никой не е възразил относно правото им на свободен избор в качеството им на делегати.

АФЕРА публикува коментар, който получи в сайта, и който отваря завесата около „сагата Камен Ситнилски”:

„Наглостта на Ситнилски ще продължава, докато ги има неговите крепители! Виждам, че малодушието продължава да цари. Имаше го вчера, продължава и до днес. И понеже е в рамките на сензацията да се очаква, че някой прокурор ще се саморазобличи, като “подведен” или по-точно – натиснат да гласува за Ситнилски, ще ползвам форума за да опиша, макар и още веднъж, какво се случи в СРП миналата година.

Как бяха натискани колегите да гласуват за Ситнилски.

Действие I-во: Чрез манипулативно провеждане на общото събрание на СРС и СГП, в което доминират прокурорите от СРП, бившето ръководство на СРП в лицето на Руси Алексиев си осигури, послушни, близки до него делегати и най-важното – податливи на влияние. Предварително бяха взети мерки, всички други инакомислещи, можещи да се определят, като несподелящи курса на Алексиев, както и имащи собствено мнение, да не бъдат подлагани на гласуване в качеството на делегати. За тях бе отредена ролята на миманс и безгласни наблюдатели. Отново тук, не друг, а Руси Алексиев издигна кандидатурата на Камен Ситнилски. Странно, защо ли никой от колегите му във ВКП не се сети за него и не го издигна? Моят отговор е, че от една страна не го подкрепяха единодушно и второ и то е по-важното – защото СРП и СГП са основните банки за гласове от столичния район.

Действие II-ро: Така подборно определените делегати, бяха привикани лично от Руси Алексиев в неговия кабинет и им бе заявено, че в качеството си на делегати, трябва да подкрепят на всяка цена Камен Ситнилски, тъй като бил от дълго време в прокуратурата и познавал нейните проблеми. Самият факт на това привикване беше грозен и коментиран от мен и други колеги, като неприемлив и уронващ независимостта на отделните магистрати. Въпреки това колегите, се поддадоха на този натиск и очевидно са се съгласили с думите на Алексиев, като никой не е възразил относно правото им на свободен избор в качеството им на делегати. Няма да оглася имената им за тяхно добро. Действие III: То с голям успех може да бъде перефразирано по Алеко Константинов на: “Руси Алексиев прави избори”. Така “убедените” кандидати отиват на общото делегатско събрание на прокуратурите от цялата страна. По време на изслушванията на кандидатите и преди самото гласуване, Руси Алексиев обикаля делегатите от столицата, както се изрази един колега от Пловдив “като копой”, и следи някой нещо да не сбърка при гласуването за “верния” канидат – Камен Ситнилски, подсещанията в тази насока са често явление и Руси не се свени от тях, нищо, че действията му стават достояние на всички присъстващи.

Действие IV-то: FINITA LA COMEDIА! Въз основа на селективно обработените делегати по горната метода, от които СРП е само една брънка за членове на ВСС, са избрани Ситнилски и Р.Боев, и то от раз. Това си задоволство изразява в СРС-тата Ванчев, които са ви известни и няма да го коментирам. В коментара си, Виктор Чаушев си е затворил очите за обработката на Руси и твърде удобно мълчи по този въпрос. Не бил забелязал нищо нередно – то за да го забележиш, трябва да искаш да го забележиш.

Когато предварително си решил, че ще се правиш на глух и сляп, щото си приятел с един или друг и не искаш да му правиш сечено, се получава това, което коментира Виктор. Във втората част от коментара обаче е прав – наистина трябва да се въведе пряка изборност от страна на прокурорите в страната по отношение на членовете за ВСС от прокурорската квота.

Това обаче е все още само едно пожелание, което ще намери приложение, както винаги – следващият път и не отговаря на основния въпрос: Имало ли е лобиране за Ситнилски и как е осъществявано то.

Аз ви дадох един зрителен ъгъл от онова, което знам със сигурност.

Нека други го допълнят и доуточнят ако желаят. Всичко написано обаче е самата истина и то не води до извод за морално неукоримо поведение и за избор “без съмнение”. Останалото са празните приказки на един човек, който отчаяно се мъчи да се спаси от урагана, който се разрази върху главата му, разчитайки именно на мълчанието на колегите и срама, който изпитват от участието им в тези избори.

П.С.Извинете ме за многословието, но нямаше как да изложа всичко по-накратко.

Svinche za koleda”

Afera.bg

«