« Върни се назад Публикувано на 09.02.2023 / 14:21

КАК АМЕРИКА ОТСТРАНИ ГАЗОПРОВОДА „СЕВЕРЕН ПОТОК“ – ОПЕРАЦИЯТА (ЧАСТ 2)

КАК АМЕРИКА ОТСТРАНИ ГАЗОПРОВОДА „СЕВЕРЕН ПОТОК“ – ПЪЛНО СКАНДАЛНО РАЗСЛЕДВАНЕ НА АМЕРИКАНСКИ ЖУРНАЛИСТ  (ЧАСТ 1) | АФЕРА.БГ | Журналистически разследвания (afera.bg)

Журналистът твърди, че руските газопроводи „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“ са били взривени по пряка заповед на администрацията на Джо Байдън

ОПЕРАЦИЯТА

Норвегия беше идеалното място за базиране на мисията.

През последните няколко години на Изток-Запад кризата, армията на САЩ значително разшири присъствието си в Норвегия, чиято западна граница минава на 1400 мили по протежение на северния Атлантически океан и се слива над Арктическия кръг с Русия. Пентагонът създаде високоплатени работни места и договори, на фона на някои местни противоречия, като инвестира стотици милиони долари за надграждане и разширяване на съоръженията на американския флот и военновъздушните сили в Норвегия. Новите работи включваха, най-важното, усъвършенстван радар със синтетична апертура далеч на север, който беше в състояние да проникне дълбоко в Русия и се появи онлайн точно когато американската разузнавателна общност загуби достъп до серия от сайтове за далечно подслушване в Китай.

Новоремонтираната американска база за подводници, която се строеше от години, започна да функционира и повече американски подводници вече можеха да работят в тясно сътрудничество с норвежките си колеги, за да наблюдават и шпионират голям руски ядрен редут на 250 мили на изток, на Колски полуостров. Америка също така значително разшири норвежката военновъздушна база на север и достави на норвежките военновъздушни сили флотилия от патрулни самолети P8 Poseidon, създадени от Boeing, за да подсили своето шпиониране на дълги разстояния във всичко свързано с Русия.

В замяна норвежкото правителство разгневи либералите и някои умерени в парламента миналия ноември, като прие Допълнителното споразумение за сътрудничество в отбраната (SDCA). Съгласно новото споразумение правната система на САЩ ще има юрисдикция в определени „договорени зони“ на север над американски войници, обвинени в престъпления извън базата, както и над онези норвежки граждани, обвинени или заподозрени в намеса в работата в базата.

Норвегия беше една от първите страни, подписали Договора за НАТО през 1949 г., в първите дни на Студената война. Днес върховният главнокомандващ на НАТО е Йенс Столтенберг, отдаден антикомунист, който е бил министър-председател на Норвегия в продължение на осем години, преди да се премести на високия си пост в НАТО с подкрепата на САЩ през 2014 г. Той беше твърдолинеен по отношение на всички въпроси, свързани с Путин и Русия, който е сътрудничил на американското разузнаване след войната във Виетнам. Оттогава му се вярва напълно. „Той е ръкавицата, която пасва на американската ръка“, каза източникът.

Обратно във Вашингтон, планиращите знаеха, че трябва да отидат в Норвегия. „Те мразеха руснаците, а норвежката флота беше пълна с превъзходни моряци и водолази, които имаха поколения опит във високодоходните дълбоководни проучвания за нефт и газ“, каза източникът. На тях също може да се разчита да пазят тайната на мисията. (Норвежците може да са имали и други интереси. Унищожаването на „Северен поток“ – ако американците успеят да го осъществят – ще позволи на Норвегия да продава значително повече от собствения си природен газ на Европа).

Някъде през март няколко членове на екипа отлетяха за Норвегия, за да се срещнат с норвежките тайни служби и флота. Един от ключовите въпроси беше къде точно в Балтийско море е най-доброто място за поставяне на експлозивите. Северен поток 1 и 2, всеки с два комплекта тръбопроводи, бяха разделени в по-голямата част от пътя с малко повече от една миля, простирайки се към пристанището Грайфсвалд в далечния североизток на Германия.

Норвежкият флот бързо намери точното място, в плитките води на Балтийско море на няколко мили от датския остров Борнхолм. Тръбопроводите минаваха на повече от една миля един от друг по морското дъно, което беше дълбоко само 260 фута. Това би било в диапазона на водолазите от норвежския Alta клас, които биха се гмуркали със смес от кислород, азот и хелий в резервоарите им, и биха поставили C4 заряди върху четирите тръбопровода с бетонни защитни покрития. Това би било досадна, времеемка и опасна работа, но водите край Борнхолм имаха друго предимство: нямаше големи приливни течения, които биха направили гмуркането много по-трудно.

След малко проучване, американците са готови.

В този момент неясната група за дълбоко гмуркане в град Панама Сити отново влиза в действие. Дълбоководните училища в Панама Сити, чиито стажанти са участвали в Ivy Bells, се разглеждат като нежелано затънтено място от елитните възпитаници на Военноморската академия в Анаполис, които обикновено търсят славата да бъдат назначени като тюлени, пилоти на изтребители или подводничари. Ако някой трябва да стане „Черна обувка“ – тоест член на по-малко желаното командване на надводни кораби – винаги има поне дежурство на разрушител, крайцер или кораб-амфибия. Най-малко бляскавата от всички е битката с мини. Тези водолази никога не се появяват в холивудски филми или на кориците на популярни списания.

„Най-добрите водолази с квалификации за дълбоко гмуркане са тясна общност и само най-добрите се набират за операцията и им се казва да са готови да бъдат призовани в ЦРУ във Вашингтон“, каза източникът.

Норвежците и американците разполагаха с местоположение и оперативни служители, но имаше и друга грижа: всяка необичайна подводна дейност във водите край Борнхолм можеше да привлече вниманието на шведските или датските военноморски сили, които можеха да докладват за това.

Дания също беше една от първите страни, подписали НАТО и беше известна в разузнавателната общност със специалните си връзки с Обединеното кралство. Швеция беше подала молба за членство в НАТО и демонстрира страхотните си умения в управлението на своите подводни звукови и магнитни сензорни системи, които успешно проследяваха руски подводници, появяващи се понякога в отдалечени води на шведския архипелаг и са принуждавани да излязат на повърхността.

Норвежците се присъединиха към американците в настояването, че някои висши служители в Дания и Швеция трябва да бъдат информирани в общи линии за възможна водолазна дейност в района. По този начин някой по-високостоящ можеше да се намеси и да запази доклада извън командната верига, като по този начин изолира работата на тръбопровода. „Това, което им беше казано, и това, което знаеха, нарочно бяха различни версии“, ми каза източникът. (Норвежкото посолство, помолено да коментира тази история, не отговори).

Норвежците бяха ключови за решаването на други препятствия. Известно е, че руският флот притежава технология за наблюдение, способна да засича и задейства подводни мини. Американските взривни устройства трябваше да бъдат замаскирани по начин, който на руската система да изглежда като част от естествения фон – нещо, което изискваше адаптиране към специфичната соленост на водата. Норвежците имаха фикс.

Норвежците имаха решение и на критичния въпрос кога трябва да се проведе операцията. Всеки юни, през последните 21 години, Шести американски флот, чийто флагман е базиран в Гаета, Италия, южно от Рим, спонсорира голямо учение на НАТО в Балтийско море, включващо десетки съюзнически кораби в целия регион. Текущото учение, проведено през юни, ще бъде известно като Baltic Operations 22 или BALTOPS 22. Норвежците предложиха това да бъде идеалното прикритие за поставяне на мините.

Американците предоставиха един жизненоважен елемент: те убедиха плановиците на Шести флот да добавят изследователска и развойна дейност към програмата. Учението, както беше оповестено от ВМС, включваше Шести флот в сътрудничество с „изследователските и военните центрове“ на ВМС. Събитието в морето ще се проведе край бреговете на остров Борнхолм и ще включва екипи на НАТО от водолази, поставящи мини, със състезаващи се екипи, използващи най-новата подводна технология, за да ги открият и унищожат.

Това беше едновременно полезно упражнение и гениално покритие. Момчетата от Панама Сити щяха да си свършат работата и експлозивите C4 щяха да бъдат поставени до края на BALTOPS22, с прикачен 48-часов таймер. Всички американци и норвежци отдавна щяха да са изчезнали при първата експлозия.

Дните се отброяваха. „Часовникът тиктакаше и ние бяхме близо до изпълнената мисия“, каза източникът.

И тогава: Вашингтон се замисли. Все още бомбите щяха да бъдат поставени по време на BALTOPS, но Белият дом се притесняваше, че двудневният прозорец за тяхното взривяване ще бъде твърде близо до края на учението и ще бъде очевидно, че Америка е била замесена.

Вместо това Белият дом имаше ново искане: „Могат ли момчетата да измислят някакъв начин да взривят тръбопроводите по-късно по команда?“

Някои членове на екипа по планиране бяха ядосани и разочаровани от привидната нерешителност на президента. Гмуркачите от Панама Сити многократно се бяха упражнявали да поставят C4 върху тръбопроводи, както правеха по време на BALTOPS, но сега екипът в Норвегия трябваше да измисли начин да даде на Байдън това, което искаше – възможността да издаде успешна заповед за екзекуция във време, което той избере.

Натоварването с произволна промяна в последния момент беше нещо, с което ЦРУ беше свикнало да се справя. Но също така поднови опасенията, които някои споделяха относно необходимостта и законността на цялата операция.

Тайните заповеди на президента предизвикаха дилема на ЦРУ също в дните на войната във Виетнам, когато президентът Джонсън, изправен пред нарастващи настроения против войната във Виетнам, нареди на Агенцията да наруши своя устав, който изрично й забранява да работи в Америка и да шпионира антивоенни лидери, за да се установи дали са били контролирани от комунистическа Русия.

В крайна сметка агенцията се съгласи и през 70-те години на миналия век стана ясно колко далеч е била готова да стигне. Имаше последващи разкрития във вестниците след скандалите Уотъргейт за шпионирането на американски граждани от Агенцията, участието й в убийството на чуждестранни лидери и подкопаването на социалистическото правителство на Салвадор Алиенде.

Тези разкрития доведоха до драматична поредица от изслушвания в средата на 70-те години в Сената, водени от Франк Чърч от Айдахо, които изясниха, че Ричард Хелмс, директорът на Агенцията по това време, приема, че има задължението да направи това, което Президентът иска, дори ако това означава нарушаване на закона.

В непубликувани показания при закрити врата Хелмс тъжно обясни, че „почти имате непорочно зачатие, когато правите нещо“ по тайни заповеди на президент. „Независимо дали е правилно, или е грешно, [ЦРУ] работи по различни правила и основни правила от всяка друга част от правителството“. По същество той казваше на сенаторите, че като ръководител на ЦРУ разбира, че е работил за Короната, а не за Конституцията.

Американците, работещи в Норвегия, действаха в същата динамика и послушно започнаха да работят върху новия проблем – как да детонират дистанционно експлозивите C4 по заповед на Байдън. Това беше много по-взискателна задача, отколкото тези във Вашингтон разбираха. Нямаше начин екипът в Норвегия да знае кога президентът може да натисне бутона. Дали ще бъде след няколко седмици, след много месеци или след половин година или повече?

С4, прикрепен към тръбопроводите, щеше да бъде задействан от сонарен буй, пуснат от самолет с кратко предизвестие, но процедурата включваше най-модерната технология за обработка на сигнали. Веднъж поставени, устройствата за забавено време, прикрепени към който и да е от четирите тръбопровода, могат случайно да бъдат задействани от сложната комбинация от океански фонови шумове в силно трафикираното Балтийско море – от близки и далечни кораби, подводни сондажи, сеизмични събития, вълни и дори от морски същества. За да се избегне това, сонарната шамандура, веднъж поставена на място, ще излъчва поредица от уникални нискочестотни тонални звуци – много подобни на тези, издавани от флейта или пиано – които ще бъдат разпознати от устройството за измерване на времето след предварително зададени часове на забавяне, и задействайте експлозивите. („Искате сигнал, който е достатъчно силен, така че никой друг сигнал да не може случайно да изпрати импулс, който да детонира експлозивите“, каза ми д-р Теодор Постол, почетен професор по политика за наука, технологии и национална сигурност в MIT. Постол, който е служил като научен съветник на началника на военноморските операции на Пентагона каза, че проблемът, пред който е изправена групата в Норвегия поради закъснението на Байдън, е случайността: „Колкото по-дълго експлозивите са във водата, толкова по-голям риск ще има от случаен сигнал, който ще изстреля бомбите“).

На 26 септември 2022 г. самолет за наблюдение P8 на ВМС на Норвегия извърши привидно рутинен полет и изпусна сонарен буй. Сигналът се разпространи под водата, първоначално към Северен поток 2, а след това към Северен поток 1. Няколко часа по-късно мощните експлозиви C4 бяха задействани и три от четирите тръбопровода бяха изведени от експлоатация. В рамките на няколко минути локви метан, останали в затворените тръбопроводи, можеха да се видят как се разпространяват по повърхността на водата и светът научи, че се е случило нещо необратимо.

ПОСЛЕДСТВИЯ

Непосредствено след атентата по тръбопроводите американските медии го третираха като неразгадана мистерия. Русия многократно беше цитирана като вероятен виновник, подтиквани от пресметнати изтичания от Белия дом, но без изобщо да се установи ясен мотив за такъв акт на самосаботаж, освен обикновеното възмездие. Няколко месеца по-късно, когато стана ясно, че руските власти тихомълком са получили оценки за разходите за ремонт на тръбопроводите, New York Times описа новината като „усложняващи теории за това кой стои зад“ атаката. Нито един голям американски вестник не цитира по-ранните заплахи за тръбопроводите, отправени от Байдън и заместник-държавния секретар Нуланд.

Въпреки че никога не беше ясно защо Русия ще се стреми да унищожи собствения си доходоносен тръбопровод, по-красива обосновка за действието на президента дойде от държавния секретар Блинкен. Запитан на пресконференция миналия септември за последиците от влошаващата се енергийна криза в Западна Европа, Блинкен описа момента като потенциално добър:

„Това е страхотна възможност веднъж завинаги да се премахне зависимостта от руската енергия и по този начин да се отнеме от Владимир Путин въоръжаването на енергията като средство за напредване на неговите имперски планове. Това е много важно и предлага огромна стратегическа възможност за идните години, но междувременно сме решени да направим всичко възможно, за да гарантираме, че последствията от всичко това няма да бъдат понесени от гражданите в нашите страни или по света.“

Съвсем наскоро Виктория Нуланд изрази задоволство от прекратяването на най-новия от тръбопроводите. Свидетелствайки на изслушване на комисията по външни отношения в Сената в края на януари, тя каза на сенатор Тед Круз: „Подобно на вас, аз съм и мисля, че администрацията е много доволна да знае, че Северен поток 2 сега е, както обичате да казвате, парче метал на дъното на морето“.

Източникът имаше много по-уличен поглед върху решението на Байдън да саботира повече от 1500 мили от тръбопровода на Газпром с наближаването на зимата. „Е,“ каза той, говорейки за президента, „трябва да призная, че човекът има чифт топки. Той каза, че ще го направи, и го направи“.

Запитан защо смята, че руснаците не са успели да отговорят, той каза цинично: „Може би искат способността да правят същите неща, които направиха САЩ.

Това беше красива история за корица“, продължи той. „Зад нея стои тайна операция, която изисква експерти в областта и оборудване, което работи по таен сигнал.

„Единственият недостатък беше решението да го направим.“

Автор: Сиймор Хърш, известен американски журналист, носител на престижната награда “Пулицър”. През целия си живот (сега Хърш вече е на 85 г.) той се е специализирал в разследването на най-строго пазените тайни на ЦРУ, Пентагона и други американски правителствени агенции.

Източник: substack.com

www.opposition.bg

«