« Върни се назад Публикувано на 20.06.2014 / 8:49

Какъвто Борисов, такъв и Портних. Главният прокурор трябва да се намеси. Не може Дядо Боже да е виновен.

Портних е ясен, но къде бяха и „комисарите“ от областта? Къде беше „държавата“? Иван Портних се издъни с обясненията в ефира на БНТ кога къде е бил. Това ще го оставим на съвестта му. Защото знаем в колко часа беше под моста, блокиран като „обикновените граждани“. Кметът на Варна трябва да подаде оставка. Няма спасение за него. Кирил Йорданов все пак разбра, че положението му е неспасяемо. И си тръгна. Даже призна, че кандидатирането му четвъртия мандат е било грешка. Което писахме нееднократно преди вота, а той пискаше, мърмореше и се цупеше. Контета. Ефенца. Комунягите може да са всякакви, но по времето на Богдан Караденчев имаше управленци-мъже. Сегашните са мишки. Цвърчат. Обясняват се.

Портних се изцепва как държавата показала непригодност да се справя с природни бедствия. Добре, кмете. Вие нали се събирате с областния Иван Великов. Комисии правите. Координирате. Преди години оплюха синия кмет Христо Кирчев, че за валнал снежец и пeт сантиметра снежна покривка обявил бедствено положение, а сега вие какво НЕ правите. „Сега дърпам един джип, под който има труп.“. Бойко Борисов ходеше да се щрака край трупарките след „мокрите поръчки“. Само подир разстрела на Бай Миле се ослуша – по обясними причини. Он си знае… Както и да е. Какъвто Борисов, такъв и Портних. Обаче.
Изостреното ни чувство за справедливост изисква да кажем, И ДЪРЖАВАТА СЕ ПРОВАЛИ, ако използваме институционалния жаргон на овластените нещожества. Защото държавата е една – общини, области, столица. И така – Иван Великов също трябва да подаде оставка, без да чака Пламен Орешарски да подаде своята. И той се издъни. Нещо повече. Никакъв го няма. Портних се прави, че мърда. Гуцанов се обади. Йовчев държи речи. Папазов е на мястото на събитията. Всички чакат премиера – озадаченото безличие на „прехода“. Никаквец. Той какво ще прави – трупове ли ще брои? Или ще пита Портних защо е трябвало да се търси частна техника, защо е трябвало да се звъни във военно поделение, което е наблизо до потънали в кал зони, за да се иска помощ с техника.
Портних сам се подреди. Нали има връзки с фирми, които ремонтираха улици. Те разполагат с фадроми, с всичко. Защо не звъни на „големия бос“, след като уж бил търсел премиера по мобито? Никого не открил в държавата. Който го е посъветвал да сипе такива обвинения, главата му е отрязал. Сега отиващите си ще писнат срещу него. Даже Делян Пеевски няма да може да го извади от ситуацията заради услугите за „Лафка“ И не само. Как си беше постлал за втория мандат. И що стана – съдбата го наказа. Он си знае защо. Портних е ясен. Да го оставим да се гърчи. Край него се завъртяха корави мъже, които го съжалиха, които стискат зъби и жалят загиналите варненци, които търсят техника и помагат на бедстващи. Тези мъже не ни изненадват – знаем, че са решителни и енергични. Обаче. „Тъстовете“ ги няма. Те са за сладолед, за Ледо-Медо.
Да видим къде беше Иван Великов? Къде бяха неговите „комисари“? Защо се издъниха с престъпна небрежност? Главният прокурор наистина трябва да се намеси, ако местната прокуратура не се задейства. Не може Дядо Боже да е виновен, прости ни, Господи, не може пороят да е виновен. Други са виновниците. Те имат имена – държавни служители, общински. Разследването е задължително. Другото е гавра с жертвите и подигравка с живите. Варненци трябва да си опичат акъла за кого гласуват, отнася се и за нас. Кметове, депутати, областни управители – непотребниците трябва да бъдат изритани. Все едно с какво гласуване – задължително, незадължително. Къде беше „държавата“? Като чуха за трупове и се юрнаха – като лешояди…

http://www.bgsniper.com

 

«