« Върни се назад Публикувано на 13.05.2022 / 8:00

КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ ИЛИ СВЕТЪТ СЛЕД АНТИРУСКИТЕ САНКЦИИ. КРАХЪТ НА ИДЕЯТА ЗА АМЕРИКАНО – ЦЕНТРИЧЕН СВЯТ

Какво ще се случи или светът след антируските санкции (изобщо не е прогноза)

  1. Редица глобални вериги за доставки на стоки ще се сринат, възможна е голяма логистична криза, включително срив на дейността на чуждестранни авиокомпании, на които е забранено да летят над руска територия.
  2. Енергийната криза ще се засили в онези държави, които са наложили „стрелящи в краката си“ санкции върху доставките на руски енергийни носители, по-нататъшният растеж на цените на изкопаемите горива ще продължи, а развитието на цифровата икономика в света ще се забави надолу.
  3. Пълноценна международна продоволствена криза ще дойде с перспективата за глад в отделните държави.
  4. В някои страни или общности от държави е възможна парична и финансова криза, свързана с подкопаване на стабилността на редица национални валути, галопираща инфлация и разрушаване на правната система за защита на частната собственост.
  5. Нови регионални военни конфликти ще възникнат на места, където ситуацията не е била разрешена мирно в продължение на много години или се пренебрегват значимите интереси на големите международни играчи.
  6. Терористите стават все по-активни, вярвайки, че вниманието на западните власти днес е насочено към разправа с Русия.
  7. Ще започнат нови епидемии, причинени от отказ от честно международно сътрудничество в санитарно-епидемиологичната сфера или от преки факти за използване на биологично оръжие.
  8. Ще има спад в дейността на международни институции, които не могат да докажат своята ефективност в хода на уреждането на ситуацията в Украйна, като например Съвета на Европа.
  9. Ще се формират нови международни съюзи на държави, основани на прагматични, а не идеологически англосаксонски критерии.
  10. В резултат на това ще бъде създадена нова архитектура за сигурност, в която де факто, а след това и де юре се признават съществуващите реалности: а) слабостта на западните концепции за международни отношения като „Ред, основан на правила“ и др. безсмислени западни боклуци; б) крахът на идеята за американо-центричен свят; в) наличието на уважавани от световната общност интереси в онези страни, които са в остър стадий на конфликт със западния свят.

Дмитрий Медведев

«