« Върни се назад Публикувано на 18.12.2014 / 9:05

КАКВА Я МИСЛИ НОВАТА ВЛАСТ ЗА БЪДЕЩИЯ ГЛАВЕН СЕКРЕТАР НА МВР

Главен секретар на МВРСлед една стряскаща публикация за проверката, извършена срещу бившия Директор на ОД на МВР, гр. Благоевград – Георги Костов, при нас започнаха да пристигат неочаквани сигнали от различни източници за други негови прояви в региона и страната. Първи бяха кметовете на Разлог, Банско, Сандански, Петрич и Гоце Делчев. Всички до един описаха една и съща схема, която е била прилагана от Костов спрямо тях. Областният директор се е срещал с кметовете и им е обяснявал, че от ръководството на МВР го „натискат“ да работи по тях и да им открива „разработки“. Той обаче не бил „съгласен“ и искал да помогне на кметовете, като оправи нещата, но срещу скромно заплащане или някоя имотна облага.

И някои са си плащали, колкото и да им беше неудобно да си признаят. Принципът е, че когато човек работи, винаги може да му се намери някаква грешка, дори и неумишлена. А другото обяснение на Костов е било, че парите трябвало да отидат нагоре към ръководството на МВР, за да се откупят. Явно номерът е минавал в Благоевградско.
Това е разбираемо, но какво беше удивлението ни, когато ни потърсиха и от гр. Бургас, по-точно от курорта Слънчев бряг. Там Георги Костов е опитал да приложи същата схема, но този път срещу собствениците на големите хотели в комплекса. От нашите източници обаче не установихме някой да се е поддал на шантажа. Явно в Бургас са били твърди или мандата на Костов в областната дирекция е бил твърде кратък. От този престой явно са останали близките му контакти с криминалния контингент, занимаващ се със „сенчест“ бизнес. По този повод ние смятаме с тези данни да запознаем настоящото ръководство на МВР, за да знае какъв кадър ще издига за Главен секретар, или поне министър Вучков да очаква обвинения, че му е платено, за да остави и издигне в кариерата Георги Костов, както твърди самия Костов.

Александър Маринов

«