« Върни се назад Публикувано на 15.08.2023 / 19:39

КАЗУСЪТ С ИЗТОЧВАНЕТО НА ДАННИ ОТ ЗК „ЛЕВ ИНС“ ЗАСЕДНА В БЮРОКРАТИЧЕН КАПАН. КЗЛД ИСКА ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ИЗТОЧВАНЕТО, ЗАНЕСЕНИ НА РЪКА, ХАКЕРА КОНТРИРА С ПОСОЧЕН ЛИНК, ОТ КОЙТО ДА ДОБИЯТ ДОКАЗАТЕЛСТВАТА

Казусът с източването на огромен масив от лични данни от ЗК „Лев Инс“ АД, за който първи съобщи сайта https://magadans.net/shikalkaveneto-okolo-kazusa-zk-lev-ins-ad, сайт на Хакера, осъществил източването на данните, и който ъпдейтва през няколко дни нови текстове към публикацията, а след това за него подробно писа „Капитал“, заседна в бюрократичен капан.

Според Хакера от „Магаданс“ има множество сигнали до КЗЛД, които алармират за източването на лични данни от ЗК „Лев Инс“ АД, като сигнал е пуснат и от самия него, подписал се като „koshmarnik“:

След избухването на скандала с източването на лични данни, от ЗК „Лев Инс“ АД контрираха, че става дума не за актуални, а за стари данни, на което обаче в публикацията си Хакера остро се противопостави, че теча е напълно реален и за него „Лев Инс“ не е алармирал съответната институция.

От КЗЛД изпращат отговори до Хакера – „koshmarnik“, като настояват доказателствата за източването на огромния масив от лични данни да бъде занесен в сградата на КЗК в три дневен срок „на електронен носител – оптични дискове или на флаш памет“. Което означава, че физическо лице трябва да занесе „доказателствата“ в КЗЛД.

От своя страна Хакера отговаря на КЗЛД, посочвайки линк откъдето КЗЛД да се сдобие с доказателствата за източването на данните и твърди, че European Protection Supervisor e сезирана, като е дала отговор, че е готова да назначи независима външна комисия по разследването на случая.

ЗК „Лев Инс“ АД е предоставила на КЗЛД копие от базата данни на застрахователната компания, но КЗЛД не приема доказателствата на Хакера за теч на данните чрез предоставения линк, а иска доказателствата да бъдат предоставени от физическо лице, носещо ги на диск или флашка, за да бъдат сравнени с представеното от „Лев Инс“.

Така бюрократично казусът влиза в капан.

Ако се докаже, че са източени лични данни, глобата е 3% от оборота на компанията, което се изчислява на десетки милиони левове.

В публикацията си в сайта си -търсачка Магаданс https://magadans.net/shikalkaveneto-okolo-kazusa-zk-lev-ins-ad, Хакера задава и прелюбопитни въпроси. По информация на АФЕРА службите също вече работят по тях и по случая.

Afera.bg

«