« Върни се назад Публикувано на 24.03.2010 / 15:57

Казуистиката е основния проблем на българската мисъл

 

 

Българският преход е история на казуистиката. На най-ранния стадий на казуистиката. Споровете са повсеместни и схоластични. Резултатът от тях е нулев. Колко дявола могат да се съберат на върха на една игла е един глупав и безсмислен въпрос, който, странно защо, продължава да бъде основен във всички области на живота. Странно защо на медиите им харесва този спор и те канят предимно такива кречетала, които дрънкат докато им се изтощи батерията. Те нямат идеи и програми. Нямат полезно мислене. Имат въздух под налягане и свирка на задника, откъдето излиза въздуха. Атмосферата и задкулисните игри на комунистическата партия незабавно след преврата издигна на власт хора от типа на Филип Димитров и Георги Пирински, които дрънкат без да казват нищо.  Така наречената “кръглата маса” беше своеобразен връх на безсмисленото дърдорене и трасира пътя на газените тенекии, вързани за пътуващия трамвай, управляван от Велчеви и Станишеви-старши. Адвокатите станаха защитници на т. нар. “Преход”. Не хората с идеи и енергия за реформи, а точно адвокатите, които цял живот са живели на бунището, където е тпличко, безопасно и има много храна за тях. Не е хигиенично да споменавам останалите имена като Лучников, Джеров, Корнажев, Гиньо Ганев, Класната, Татяна Дончева и прочие и прочие адвокати с различна ориентация и жертви на развален вибратор.

Мен не ме интересува колко дяволи се събират на върха на иглата и дали ще играят там ръченица или ще правят групов секс. Мен ме интересува каква е иглата. Ако иглата е на спринцовка с хероин дяволите са много повече и борбата трябва да бъде една. Ако иглата е на спринцовка с животоспасяващ серум трябва да приветстваме такова действие. Ако е безопасна игла като Яне Янев трябва да се обърнем към най-близкия психодиспансер и да потърсим намеса.

Да започнем със съдебната система. Куцково и сакатово се появяват периодично по медиите и размахват пръст на законодателно-изпълнителско-партийната власт, че съдът е добър. Че не може партийната власт да се бърка в живота на независимата съдебна власт. Защо ли тези казуисти не с сетиха преди 20-25 години да повдигнат този въпрос, когато съдебната власт беше все още яхната от БКП, а те вече бяха в системата? Защо не казаха на Живков да си гледа изпълнителната власт и да остави съдебната система да си работи? Същите тези хора сега заемат всички висши постове в съдебната власт. Те диктуват действията на съдии, прокурори и следователи. Те пускат престъпниците на свобода срущу пари или услуги и ако не го правят, от колегиалност си мълчат какво правят колегите им. Тези същите куцкови и сакатови отказват да решат проблемите на множеството българи, чакащи справедливост от хора, с хирургически отстранен морал. Тези същите “независими” магистрати се репчат на партийната власт с половин дума и стискат зъби, а между зъбите им се намира българският гражданин. Не партиите, българските граждани псуват съдебната система и това се вижда от всички социологически сондажи. Но груйовците и велчовците не смеят да се изрепчат на тези, които мразят и газят, защото са прекалено много и ако стане нещо, не дай си Боже, ще ги сгазят като луда крава телето си. Груйчовците и Велчовците  се репчат на партийната власт, която се възползва от олщественото мнение, бърше се с тях и от популизъм ги подритва.

Нека да видим какво става и в останалите две власти. И законодателната и изпълнителната власт са минетчийки на партийната власт. Те са двата уродливи крайника на една уродлива глава, наречена българска политическа система. За 20 години на т. нар. “преход” нито една партия не се зае сериозно с нито една област на общствения живот. Ограничиха се с личните си и корпоративните проблеми на собствените си банди. Българските партии бяха заложени като мафиотска структура и затова се превърнаха в такива. Ако Цветанов и Борисов и тези преди тях искаха да реформират съдебната система защо не го направиха? Щом прокуратурата не си върши работата защо не си я прибраха при тях, че да я научат да си върши работата? В момента имаме 1900 !!! прокурори! При 7,5 млн. Население. Това го няма и в Русия и Сев. Корея. Защо не ги редуцирахте, Цецо и Боце? Защо не попълнихте ВСС вече повече от 5  месеца? Къде са ви кадрите? С двама нови читави членове във ВСС най-малко ще можете да разберете какви интриги въртят разни Чернички, Белички и Цветнички. Къде ви е програмата за реформа на Съдебната система? Нали и двамата сте партийни лидери. Нали ГЕРБ съществува вече бая време? Нали и двамата сте милиционери отдавна и познавате обстановката в съдебната и престъпната система добре? Къде ви е програмата за реформа на МВР? На ДАНС? Вие реформа не можета да направите, защото не знаете какво е това. Вие нямате нито идеи, нито програми. Вие имате едно дебело черво, което започва от устата и стига до задника. И понеже сте симетрични не се знае със сигурност коя дупка каква е.

Къде ви е дясната политика? Дясна политика с данъци не се прави. Прави се с възможности за бизнес. Не с увеличаване на ДДС,аа точно обратното. Не с премахване на плоския данък, а със запазването му. Не с висони лихви по кредитите, а с безлихвени и нисколихвени заеми. Не с мачкането на дребния и среден бизнес в полза на едрите монополисти. Кой се занимава със селското стопанство? Идете по места и питайте селяните какво знаят за фондовете. Къде е информационната система за бизнес проекти? Вие ходите по гьоловете в Белене и в Родопите за да пикаете като Румен Петков в тях и да се кефите от плясъка. Вие не виждате, че нивите не са обработвани с години, а хората ги няма по селата. Те или са мигранти в големия град, или са аргати в Гърция, Испания и Великобритания. Но вие не ги виждате тези неща, защото сте слепи за тях. Милиционерът си е милиционер и може да се поти само в сауната и фитнес залата. Както казваше дядо ми “Сине, от циганин кисело мляко, от умрял писмо, от поп сълза, от милиционер пот и от курва запис не чакай!”. Министърът Найденов може да ходи да запълва дупки, но не сади нищо в тях. Той е един чиновник и няма хал-хабер понятие какво и как да се прави. Дори Борисов не го взе в Арабистан да се опита да договри пазар за храните ни, които допреди 20 години се лееха в тази посока. С кой акъл Плевнелиев беше направен министър? Какви програми има за регионално развитие на страната? Какви стратегии е създал? Какъв е екипът му? Той е един манекен, който аз лично бих използвал за закачалка на феса си.

А недоразумението Дянков? Един такъв великолепен комик от зората на нямото кино да му давате микрфон. Та това е край на кариерата му. Колко велики артисти от великото нямо провалиха кариерата си с идването на звукозаписа. Едни от тях нямаха добра дикция, други говореха на диалект, трети имаха говорен дефект. Ако само си отваря устата без да издава звук, човек може да си помисли че говори нещо правилно и смислено. Най-малкото отдолу със субтитри може да се напише нещо умно. И тогава само преподавателите по говор за глухонеми ще разбират какви глупости дрънка. Поне добре темпериран глас като Пирински да имаше. Дайте му един костюм на Арлекино и извикайте отново Алла Пугачова.Може и да стане за бек танцьор. Това му е амплоато.

Мога да обиколя целия кабинет и да не се спъна в нито една идея или програма. Но сега няма смисъл. Смисъл имаше преди да се избере кабинета.

В Библията е написано: “Дърво, което не дава плод отсича се и изгаря се!”

Вашето място е на стърнището.

И един селянин да ви драсне клечката. Докато дойде пожарната…

Яко дим!

 

Николай Колев – Босия

«