« Върни се назад Публикувано на 21.03.2011 / 10:52

Кадафи играе за издънка на западняците

 

 

Не е толкова далеч времето, когато в Белград бе треснато посолството на Китай. Почти всеки месец в Афганистан е окървавявана някоя „сватба”. Но не се е чуло военниият контингент да се е оттеглил. Всъщност Кадафи хитрува, защото нищо друго не му остава – играе за време и кървава издънка на западняците.

Прелюбопитни са реакциите на световните лидери – Русия не изненадва, Беларус още по-малко. Но Бойко Борисов истински впечатлява – подредена схема, фокусиран патос, обилна риторика, акцентиране на сагата със сестрите, ако все пак западняците се справят и на Б.Б. му се наложи да прави за пореден път завой. Съставителите на изказванията на Б.Б. този път дали не са попрекалили с творческото ползване на тезите и аргументигте на ген. Уесли Кларк, изказани преди ударите?!

Борисов дали не пропуска, че реднатото от Кларк бе преди да се вземе политическо решение с гласуване от Съвета за сигурност на ООН? Премиерът вероятно е повече от прав за петродоларите и политическото лицемерие на някои западняци. Но дали някой съскащ в момента техен амбасадор в София не пише грама, в която да напомня на своите шефове за интересите на компания като „Лукойл” в Либия?! И дали не обвинява Борисов в пригласяне на Русия (Борисов предлага мерките на руснаците под индиго.) по темата „Зората на Одисей” заради врътките с АЕЦ „Белене”?! Наистина е по-важно какво пише Уорлик в момента, отколкото какво е писал за ТИМ Пардю – тук Б.Б. е безпощадно прав.

Вън от съмнение е, че западняците са в разкрачена позиция в момента. Те трябва(ше) да отчитат задействането на прекалено много фактори в различни етапи от операцията и след нея. Кадафи ги провокира да избързат с марша към Бенгази. Сега и двете страни ще тестват неподготвеността си. Западът не е единен. Но и арабските държави не са.

Обясненията с петрола са правдоподобни, но не са единствена и най-важна причина за кризата с Либия. Кадафи е прекалено малък играч на този терен. Колкото и качествен бензин да се получава от либийски петрол, в момента борсите не отчитат колебания, които се привиждат на Б.Б., да речем. Или на Валентин Златев.

Сигурно е едно. Битката в Либия е на наследниците на Ромел и Монтгомъри. (На хората на Меркел явно не им е минало…) Нашето момче дали трябваше да изказва едри мисли толкова прибързано?! Камерън по принцип не го диша много. Саркози е избухлив – следващия път няма да се гушка с него. Берлускони ще пропусне да му вдигне телефона. Такива неща…А и руснаците ще се врътнат – Медведев вече се вижда кандидат-президент и едно ще бърбори пред медиите, а друго ще разпорежда зад кулисите. Да не говорим за Путин – той толкова се кефи да играе двойно със западняците – едно пред ехалето, друго с бигбосовете.

 

www.versia.bg

 

«