« Върни се назад Публикувано на 28.03.2014 / 15:17

И СТАНА „ДЪВКА” ЕНЕРГЕТИКАТА

 

От седмици рояци “специалисти” се упражняват по темата “енергетика” с ентусиазма на кандидат-студенти във факултет по журналистика. Кой от кой по-вещи, безкомпромисни и категорични, все едно са енергетици второ поколение. Поне. То не беше Мария Капон, то не беше Магдалена Ташева. То не бяха екс министри на енергетиката. То не бяха депутати. Че даже и президента. И всичките вкупом срещу електроразпределителните предприятия (ЕРП).  Настоящият министър и той. Миналата седмица беше за отнемане на лицензите им. Тази – би отбой и вече не ги иска.  

Компютърни специалисти, икономисти, счетоводители, продуктови маркетолози и прочие екзотики направиха каквото можаха в ТВ-студиата, щедро предоставящи им ефирно време в прайм тайма. Само за енергетиците, онези заети действително в системата на енергетиката  –  време и студио не се намери. Авторекламите на ТВ предавания и сутрешни блокове вкупом и с наслада анонсираха темата за лицензите на ЕРП.

ЕРП, та ЕРП. Всъщност настоящият проблем въобще не е с електроразпределителните предприятия. Онези който “дъвчат” дъвката “енергетика”, би трябвало да са наясно. Но, не. Такава е компетентността им. Такава е експертизата им. Или такива са съветниците им. Да се сърдят на тях и на себе си. И да сядат най-после да прочетат Закона за енергетиката. Не боли. А току виж го и разберат.   

Настоящият проблем, който стана повод за дефилиране по ТВ-студиата, е между НЕК и електроснабдителните компании. Електроснабдителните, не електроразпределителните. Има разлика нали? Ама кой да го каже! Важното е скандалът да се разраства, рейтингите да хвърчат нагоре и да затваряме очи от удоволствие, дъвчейки “дъвката”  в светлината на прожекторите. Ако това  глаголене решаваше проблемите, добре. Но, не ги решава. Крайно време е общественият съвет по енергетика, който не работи от юли 2013 г.  да се събере и специалистите да решат заедно как да съхраним един от малкото останали работещи отрасли в икономиката.

Светла Василева

 

«