« Върни се назад Публикувано на 29.03.2021 / 14:50

И МИНИСТЪР НА ИВАН КОСТОВ Е ОСНОВЕН СПОНСОР НА ПАРТИЯТА НА ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ

Венцислав Върбанов, привидно скрит от политическата сцена, помага с пари и хора на „републиканците“.

Бившият министър на земеделието от правителството на Иван Костов стана основен спонсор на партията на Цветан Цветанов – „Републиканци за България“, научи Vestnik.eu от свои достоверни източници.

Върбанов, който беше министър и народен представител, е другата „дясна ръка“q наред с Павел Вълнев на Цветановата партия. По информация на Vestnik.eu, той помага на изритания от ГЕРБ Цветанов с пари и хора в структурите. Последната финансова помощ е от 100 хиляди лева, по информация на източниците ни.

Спонсорството става чрез фирмата на Борислав Бечев – „Виталес“, който е изключително близък с Върбанов и защитават общи бизнес и политически интереси, твърдят източниците ни.

Нека припомним кой е Венцислав Върбанов.  Роден на 16 април 1962 г. в Долни Дъбник. Завършил е Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора. Между 1986 – 1991 година работи като зооинженер и ръководи кравеферма в родния си град. Специализирал е в САЩ – „Маркетинг и мениджмънт в земеделието“ и „Публична администрация“. Два пъти е избиран за кмет на Долни Дъбник – през 1991 г и 1995 г. Депутат в 38 -ото НС от листата на ОДС. От 21 май 1997 г. е министър на земеделието, горите и аграрната реформа, а от 21 декември 1999 г. е министър на земеделието и горите в правителството на Иван Костов.  От 2014 г. е председател на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). Към 2019 г. е председател на партия „Никола Петков“ /бивша БЗНС „Никола Петков“/.

Върбанов и Цветанов всъщност имат нещо общо – и двамата имаха множество обвинения, по които след това бяха оправдани. Върбанов бе подсъдим за това, че като министър на земеделието и председател на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ през 1998-2001 година е извършил умишлена безстопанственост и е причинил щети на фонда за над 87 млн. лв.

Овен за безстопанственост, той бе обвинен и за още 8 длъжностни престъпления – за отпускане на субсидии на регистрирани земеделски производители, за отпускане на 32 инвестиционни кредита, за кредитиране без обезпечение; за необезпечени кредити за търговия със зърно, за две приватизационни сделки и за отдаване под наем на частен държавен имот без проведен търг. През април 2011 година Съдът го оправда и по деветте обвинения.

www.vestnik.eu

 

«