« Върни се назад Публикувано на 20.05.2011 / 13:42

И коя точно е новината

Отстраняването на министъра подхрани стари и не толкова стари слухове за някакви далавери, за разследвания, за разногласия… В подобни ситуации слуховете нямат спирачки.

Отстраняването на един от най-незабележимите министри беше опаковано с още десетина уволнения на висши държавни чиновници (стр. 4-5). Внушението за решителност и гняв е постигнато. Новината е водеща, премиерът изглежда силен. Светкавичното посочване на заместници обаче говори за добре планирани, обмислени и отдавна развиващи се действия.

A защо всичко в един ден ли? Ами, по-впечатляващо е.
Истината е, че сериозна чистка във властта няма, независимо че внушението е такова. Смяната на един министър в средата на мандата е само леко помръдване на фона на масовото сменяне на министри в средата на мандата на предишните правителства.

Цветан Цветанов не даде задоволителен отговор за имотите си, но все още е министър. Мирослав Найденов се намеси на пазара с популистките си идеи да контролира цените и все още е министър. На повърхността Александър Цветков няма гафове, които да са станали така публични. Огромните интереси в ресора му обаче разширяват почти до безкрайност кръга от възможните провинения.

Премиерът Бойко Борисов ще излъчи сила, ако огласи публично мотивите за уволнението. И обратното – запазвайки мълчание по темата, той излъчва слабост. Работата на политика е да обяснява своите действия и да убеждава хората, че е прав. Да се правиш на строг и да не зачиташ правото на избирателите да знаят какво правиш с тяхното доверие не е новост за българския премиер.
Но това не прави проблема по-малък.

Затова “голямата новина” е куха.
Знаем, че някакви хора са уволнени, но не знаем това добро или лошо е. Не знаем корумпирани ли са или напротив – противопоставяли са се на по-големи схеми. Не знаем дали премиерът ги оценява като некадърни или пък са прекалено кадърни за този екип.

Нищо не знаем.
Уж има новина, но всъщност не знаем каква точно е.
Златно време за слухове.
И за хора, които отказват да мислят.

Иван Бедров
http://ivanbedrov.com/

«