« Върни се назад Публикувано на 15.03.2021 / 10:21

И ДА МАХНЕТЕ ГЕШЕВ, АКО НЕ СЕ ЗАКРИЯТ СПЕЦ.ПРОКУРАТУРА И СПЕЦ.СЪД, КАКВА ФАЙДА?!

Ако има нещо по-отвратително от наглото лицемерие на Цветан Цветанов, това е настояването точно на Цветанов за закриване на спец. прокуратурата и спец. Съда. Но, да оставим Цветанов и вълневата му компания и да се молим американците да си ги приберат, че аман! Ама наистина – аман!

Кухата мантра „Долу Гешев!“ и Гешев – аут, като главен прокурор, е точно толкова куха, колкото кухи са някои фарфарони – представители на т.нар. „опозиция“, на които са им удобни подобни лозунги, за да не задълбаят истински в проблема на кочината.

И пострадали, и все още непострадали, но на път, защото в Кочината за никого няма гаранция, пък дори и да е ангел небесен, знаят, че Спец. Прокуратура и Спец. Съда бяха сътворени, за да са чист Трибунал над неудобните за Властта на Хунтата, както и над посочени поръчково мишени от същата тая Хунта.

Макар и негласно, макар и под сурдинка, юристи от всякакъв ранг коментират как в тези две напълно изкуствено създадени, като Инквизиция, структури бяха сбрани „прависти“ от кол и въже, дълбоко съмнителни като компетентност, но пък със завидна слугинска обреченост на „кариерното развитие“ с цената на всичко.

Няма адвокат, който да не е бил потресен влизайки в Спец. Съда и Спец. Прокуратурата и втрещен от пълното безхабарие, поръчковост до степен на малоумие и безумие, и откровено беззаконие, което вилнее там.

Самото създаване на тези две „спец“ структури демонстрира нагло, че всички останали прокурори и съдии по останалите прокуратури и съдилища априори би трябвало да са „нефелни“ и да не стават, за да разследват и съдят „опг“-та и корупция по висшите етажи на властта, та затова се налага „цвета“ на юридическата мисъл да се сбере в двата Трибунала.

„Цветът“ на юридическата мисъл в тях умишлено бе търсен да е потресаващ откъм професионализъм и морал. Защото целта на двата Трибунала е да мачка безпрепятствено всеки, който му посочен от Хунтата.

Е, и?

Махаме Гешев, на негово място идва друг „гешев“ и какво от това, при положение, че Спец.прокуратура и Спец.Съд остават?

Първо и задължително, което трябва да бъде направено е да бъдат незабавно закрити тия две „институции“ хибридно създадени, за да се разправят с когото трябва и да „оправят“ когото трябва.

Тотална чистка трябва да бъде проведена и във всички структури на прокуратурата и съда, за да бъдат посочени гласно и явно всички магистрати овъртолени във всякакви зависимости, включително и финансови.

Защото досега никой не е чувал за арестуван прокурор или съдия, нали? Но питайте пак наглия лицемер Цветанов още от негово време колко съдии и прокурори са държани на каишка, заради зависимостите им, установени от службите, но държани в чекмеджетата, само за да бъдат полезни на Хунтата, когато трябва да ги притисне.

Това е важното.  Да бъдат заличени „спец“- инквизиците, а не дали фигурата Гешев или някой подобен ще бъде или няма да бъде главен прокурор.

Съвсем отделен въпрос е дали преклонените главици на останалите „редови“ не спец. прокурори и съдии ще претърпят еволюция в посока към правото, а не към келепира. Защото всеки прокурор може и днес да разследва премиера, а не да се занимава с измислени „опг“-та, крепящи се на плюнка с кошаревски свидетели, всеки!

Ако му стиска, обаче, и ако има сърце.

Веселина Томова

 

«