« Върни се назад Публикувано на 30.01.2011 / 14:15

И губернатора на Софийска област в паяжина от лъжи

 

 

Тъкмо обратното. Те са зависими – от миналото, от нерегламентирани контакти и всякакви обвързаности, от обещания за бъдещето или просто от чара на самата власт.

Новият морал в политиката катастрофира. За пореден път.  В спестеното в

декларациите на Р. Желева пред ЕП, в дипломата на К. Илиева, в консултантските договори и апартаментите на Цв. Цветанов, в “откровенията” на Б. Димитров, във воаяжите на В. Рашидов и Л. Иванов, в “невинната” страст към лъскави играчки на групата Верту, в “безпристрастното” участие на Г.Алексиева в научна комисия, в

оперативно интересните и станали публично известни разговори на И. Фидосова, В. Танов, С. Дянков, Б. Борисов, Цв. Цветанов, в отложения закон за лобизма  и прочие и прочие.

В паяжина от лъжи потъна и назначения от ГЕРБ за губернатор на Софийска област, бивш кмет на Правец – Красимир Живков. И той като Калина Илиева “спести” на гражданите истината за дипломата си (цялата история ТУК). Макар на официалната страница на областната администрация все още срещу образованието му да е посочен ММИ (Московски Младежки Институт), в интервю за в. Десант и ТВ СКАТ, той призна, че е обучаван във Висшата школа на Ленинския Комсомол в Москва.

Силите му за истината  стигнаха само до тук. Каква е квалификацията му, ще

гадаем, т.к. във въпросната школа,   приравнена на ВУЗ, специалност “история” не съществува, макар  Живков  да посочва именно нея в официалната си биография.

Малкият “фокус” с образованието обаче е “безобидно” “заобикаляне” на истината, провокиращо за сега единствено интелигентността на гражданите, нагледали се на всякакви “недоразумения” по висшите етажи на властта. От библейски времена е известно – какъвто си в малкото, такъв си и в голямото (Евангелие от Лука, 16:10), а ние знаем,  че изключенията са екзотика. В този контекст, пренебрегването  на ограничителни разпоредби на закони, засягащи  поста на губернатора, няма как да бъдат оправдани с “липса” на познания и опит, “разсеяност” или  друг “невинен” трик.

Съгласно Закона за администрацията чл. 19, ал. 6, т. 3  (в сила от 01.01.2009

г) “областните управители не могат да са членове на орган на управление или

контрол на юридическо лице с нестопанска цел”. Юридически лица с нестопанска цел са сдруженията и фондациите (Закон за юридическите лица с нестопанска цел чл. 1 ал. 2).

Справка в публичните регистри (към 25 януари 2011 г) идентифицира Красимир Василев Живков като член на органи на управление на … ШЕСТ сдружения. Четири от тях са свързани със спорта  – “Баскетболен клуб Сити Юнивърсити”, “Спортен клуб по мотоциклетизъм – ЛУКОЙЛ рейсинг тийм Правец”, “Обединен спортен клуб Правец – 2008”  и “Българска федерация по бойни приложни спортове”, едно с училищното настоятелство “Бъдеще” при ОУ “В. Левски” – Ботевград и едно с регионалното депо за неопасни отпадъци – Ботевград, Правец, Етрополе. Колкото и благородни

да са целите, декларирани в учредителните документи на сдруженията,

присъствието на Красимир Живков в органите им на управление е НЕСЪВМЕСТИМО с поста на областен управител, на който е назначен от м. август 2009 г.

   

Не е само това обаче …

 

Видно от актуално състояние, издадено от Софийски окръжен съд на 21.01.2011 г, Красимир Василев Живков е и управител и представляващ фондация за възстановяване на Правешкия възрожденски манастир Св. Теодор Тирон.

 Неведоми са пътищата Господни! Човек, комуто четири години е внушавана тезата на Маркс, че религията е опиум за народа, да се ангажира с кауза в подкрепа на църквата, при това пристъпвайки закона! Защо ли?!! Можем отново само да гадаем.

Вероятно привилегията да се разпорежда – той и семейството му,  с принадлежащия и регистриран като собственост на фондацията джип марка “Шевролет” с двуцифрен  номер 9955 от София област, кротко паркиран в двора на един от имотите му, е някакво обяснение. И  христоматиен пример за извличане на права от противоправно поведение!

 

Кога Живков лъже?

 

Някога, когато в школата на Комсомола в Москва старателно е слушал  лекции за историята на КПСС, ВЛКСМ, работническото движение, диктатурата на пролетариата, научен атеизъм и прочие интересни предмети?!!

Или днес, управлявайки фондация в подкрепа на манастир и издигайки странна луксозна 12-метрова кула в един от имотите си, обявявайки я за параклис, макар на “купола” й  вместо кръст да блести петел – за ужас на  ортодоксалния  канон?!!

Или и тогава, и сега!..

Лъжата е участ на робите …

Свободните хора са длъжни да говорят истината. А лицата, заемащи публични държавни постове са задължени при встъпване в длъжност да декларират наличие или отсъствие на обстоятелства, свързани с установяване на конфликт на интереси. На официалната страница на областната администрация на Софийска област са достъпни 38 (тридесет и осем)  такива декларации. Тази на областния управител обаче, странно защо, не е между тях. Единствено на сайта на Министерски съвет в един от списъците на представилите задължителните декларации, фигурира  името на губернатора на Софийска област. Но само толкова.

Какво точно е декларирал – гражданите няма как да узнаят.

 

Дали е споменал за шестте сдружения  и фондацията или е … “забравил”?

 

Защо е тази тайнственост и кому е изгодна? Ако това е “чадър” за обвързаности между Красимир Живков и около 30 лица, колкото са членовете на органите на управление в общо седемте юридически лица с нестопанска цел, то той е … твърде старомоден в ерата на интернет. Но да, има какво да се крие! Въпросът е кой го крие и защо? Областният управител или … премиера?!!

Законът задължава Красимир Живков в едномесечен срок  да предприеме действия за отстраняване на несъвместимостта на положението си, т.е. да поиска освобождаване от органите на управление на сдруженията и на фондацията. Това обаче не е факт. Нито през 2009 г, нито през 2010 г! Вече сме 2011 г! Според публичния регистър на Министерство на правосъдието, мандатът му на член на управителния съвет в “Българска федерация по бойни приложни спортове” например, ще приключи на 16.07.2014 г! 

Какво ще ни излъжe този път губернаторът на Софийска област?

И дали знае, че лъжата е участ на робите …  

 

*   Монтен

 

Светла Василева

 

 

 

«