« Върни се назад Публикувано на 16.04.2014 / 12:44

ИТАЛИАНСКИЯТ МАГИСТРАТ КОЛОМБО: ЗАКОНЪТ „ЧИСТИ РЪЦЕ” Е ЕДНА ОТЛИЧНА СТЪПКА!

 

Законът „Чисти ръце“ е една отлична стъпка, за да се увеличи съществено прозрачността, която е абсолютно задължителна, за да съществуват коректни отношения между институциите и за създаването на алтернативна култура на тази, която съществува – тази на личния интерес, с която се сблъскваме и в Италия. Това каза по време на пресконференция след срещата си с представители на „България без цензура“ италианският магистрат Герардо Коломбо, взел активно участие в операция „Чисти ръце“ в Италия през 1990 г.В пресконференцията и срещата преди нея се включиха още професора по журналистика Джузепе Мацей, зам.-председателят
на „България без цензура“ Росен Петров, зам.-председателят на „Евромайки“ Даниела Колева и ген. Димитър Цветков от Изпълнителния съвет на партията.

Последните процеси, в които участвах, бяха точно срещу магистрати и в Италия имаше такива, осъдени за корупция. Разкриха се десетки хиляди случаи на корупция. Излязоха много имена, 200-300 депутати, имаше подсъдими министри, кметове на големи градове като Милано, представители на финансовата полиция и магистрати, разказа опита си Герардо Коломбо.

За да бъде ефективна наказателната отговорност е необходимо да има култура за спазването на законите, подчерта той и разказа, че
първоначално в Италия резултатите са били оскъдни, защото там е широко разпространено мнението, че не е чак толкова страшно да не се спазва закона и за много хора е допустимо да го нарушават, когато става въпрос за частен интерес.

Герардо Коломбо предупреди, че не бива да се хранят прекомерни илюзии, тъй като подготвеният текст е една много добра стъпка, но трябва да се направи много повече.

Зам.-председателят на „Евромайки“ Даниела Колева определи проведената работна среща като много продуктивна. „Със закона „Чисти ръце“, който внесохме в парламента, ние поехме по пътя да изчистим политиката от мръсните ръце, да зададем нов модел на политика с нови хора, които имат чисто минало и чисти помисли. Това не е краткосрочен проект, а дългосрочна практика, която да бъде въведена в политиката. Имаме желание и амбиция да предложим закона „Чисти ръце“ и на европейско ниво , така че да имаме чиста европейскаполитика, обясни Колева.

Професор Джузепе Мацей разказа за подготвения в Италия Законопроект за лобизма. Лобитата са нещо необходимо за демокрацията, но трябва да бъдат контролирани, каза той. „Основното правило е прозрачността – да е ясно кой е лобист, за кого лобира, колко му струва, с кого се среща и какво точно конкретно прави, за да постигне някакво влияние или промяна. Това налага създаването на задължителен регистър, в който да се впишат всички, които смятат да се занимават с лобизъм“, обясни Мацей. Той
разказа, че проектът им предвижда сериозна глоба, ако някой реши да лобира без да бъде вписан в регистъра.

„Според текста не могат да бъдат лобисти депутати, както излезлите от парламента в последната една година. Не могат да са лобисти държавни служители, хора, които имат присъди за някаква незаконна дейност, както и някои по-особени категории като парламентарни журналисти“, обясни професорът по журналистика. Той подчерта, че един такъв закон трудно се прави. В САЩ например 60 г. са работили в тази област и едва в последните години се коментира каква е допустимата сума да се покани депутат на обяд и какви са допустимите подаръци.

Както корупцията, така и нерегламентираният лобизъм са лоши не само за демокрацията, а и за икономиката, каза Мацей. В Италия например заради нерегламентиран лобизъм всички плащат висока цена от 60 млрд. евро годишно като загуби.

„Тази цена се плаща от всички, включително и от тези, които я правят. Така че, когато лобитата не са ясни, лобизмът е отрицателен за всички. Нито корупцията, нито нерегламентираният лобизъм, са положителни за когото и да било. В резултат на него всички обедняват“, категоричен е той.

Радвам се, че такива хора застават до нас. Пътят, който ни предстои, е не само дълъг, а много дълъг и почти невъзможен у нас. Аз не знам дали ще доживея да видя осъдени 4 министри, 300 депутати и двама съдии. Имаме да вървим дълъг път, каза от своя страна зам.-председателят на ББЦ Росен Петров.

„Както в Италия, така и у нас всеки си мисли, че може да заобиколи закона и корупцията започва от пътните полицаи и достига до
Върховния съд. Така че не знам кое ще дойде първо – дали новите закони или новото възпитание. Има една поговорка, че рибата се вмирисва откъм главата, така че тези, които управляват държавата, полицията, висшите съдии, те трябва да дадат морален пример. Може би тогава и обикновените хора ще могат да последват един такъм пример“, категоричен е той.

Главната разлика между това което предлагаме ние и това, което е станало в Италия, е че ние създаваме нов орган. Досега няма усещането, че магистратите имат достатъчна готовност за това, обясни от своя страна юристът Десислава Балабанова, един от авторите на законопроекта „Чисти ръце“. Тя изрази надежда законопроектът да се приеме в този си вид, защото след като го приемем, ще сме първите, които ще приложат такава широкомащабна проверка.

Герардо Коломбо е роден през 1946 г. Той е италиански магистрат, който взима активно участие в делата по Операция „Чисти ръце“ в Италия, насочена срещу политическата корупция. Операцията стартира през 1990 г., като се разследват над 5 000 заподозрени. Наяве излизат множество данни за рекет, изнудвания, политически поръчки, корупция, убийства, трафик и други. Ефектът от операцията слага край на „Първата република“ в Италия и поставя символично ново начало в политическата и съдебната система на страната.

Джузепе Мацей е професор по журналистика, бивш директор на телевизия РАИ. Той е председател на асоциация за прозрачност на лобитата в политиката, която има за цел подновяване на политическата класа в Италия.

Afera.bg

«