« Върни се назад Публикувано на 23.09.2014 / 19:59

Историята не се повтаря

Димитри ИвановИсторията не се повтаря. Нито като трагедия, нито като фарс. Но се случват работи, напомнящи за работи, които са се случвали. Те са едновременно трагедия и фарс.

През петдесетте години ме наказаха за неизпълнение на устава пред лицето на врага. Свириха тревога и ни заповядаха да „прочешем“ коритото на Струма. Не казах на моите войници да вземат вода за охлаждане на картечниците „Максим-Соколов“, понеже Струма си течеше пълноводна. И нямаше враг. Събирахме останките от сваления израелски лайнер „Констелейшън“ и повръщахме, щото някои от труповете бяха на парчета. Една порцеланова чашка за кафе – пластмасови още нямаше – беше невредима. Местните момчетии бяха „прочесали“ преди нас за найлонови колани и ризи, които тогава бяха модна новост, по шубраците имаше дамски бельо, вероятно от багажния отсек с куфарите, когато на клетите български изтребители някой идиот от щаба им заповядал да свалят лайнера, ако откаже да кацне. Не знам дали наблизо имаше българско летище, на което може се приземи „Констелейшън“. Предстоеше сесия на Общото събрание на ООН, имаше шушукане, че след тази издънка България няма да я приемат в ООН, но платихме обезщетение и ни приеха.

The spy plane U-2 бе свален от съветска ракета над Свердловск. Президентът на САЩ генерал Айзенхауер каза „Няма такова нещо“, вярвайки, че шпионският самолет и неговият пилот Гери Пауърс са се самоунищожили. Хрушчов курдиса Гери Пауърс пред съветски и чуждестранни журналисти, изобличи Айзенхауер в лъжа. После на бърза ръка Гери Паурс бе разменен през 1962 г. със заловения в САЩ от ФБР съветски шпионин, полковник от ГКБ Рудолф Абел; двамата се разминаха на берлинския мост Glienicke. Айзенхауер каза, че тази глупотевина е една от най-неприятните през неговото президентство – Eisenhower considered the „stupid U-2 mess“ one of the worst debacles of his presidency. На 16 май в Париж започна среща на върха за статута на Берлин и контрола върху ядрените оръжия. On May 16, a major summit between the United States, the Soviet Union, Great Britain, and France began in Paris. Issues to be discussed included the status of Berlin and nuclear arms control. Украинецът Хрушчов (той е роден в украинско село в Курска област) се скара на Айзенхауер за шпионския самолет U-2, тресна вратата и провали срещата. Политически фарс!

През 1983 г. СССР свали западно от Сахалин южнокорейски пътнически самолет, който се отклонил от курса, както израелския самолет, за който разказах в началото (Korean Air Lines Flight 007, also known as KAL 007 or KE007, was a Korean Air Lines Boeing 747 civilian airliner shot down by a Soviet Su-15TM fighter just west of Sakhalin island; 269 passengers and crew, including US congressman Larry McDonald, were aboard KAL 007; there were no survivors). СССР не се извини, започна да го усуква, че граждански самолети го шпионирали.

US ракетоносец гръмна ирански пътнически самолет с 290 души на борда: 1988 july 3, Iran air flight 655, an airbus A300 is shot down over Iranian waters by the missile cruiser USS (United States Ship) Vincennes, all 290 people on boаrd killed. САЩ не се извиниха, Мадлин Олбрайт каза, че САЩ никога не се извиняват.

САЩ и НАТО не се извиниха за първите бомбардировки в Европа след Втората световна война. Те бомбардираха мостове, телевизията в Белград, бомба с лазерно насочване уцели китайското посолство, ракета отнесе покрива на къща в Горна Баня, овошките в Северозападна България залиняха от обеднения уран в западните ветрове, повтарям за N-ти път на форумните бройлери. Pinpoint accuracy? Удари с хирургическа точност? Разправяйте ги на старата ми шапка. Беше простотия, както всички войни, от които съм репортерствал. Недалеч от Белград ми показаха един dud (неразрив), на който бомбърите бяха написали с бели букви happy easter slobo (Честит Великден, Слободане), понеже бомбардираха навръх сръбския православен Великден. Беше 27 март 1999, когато сърбите свалиха със S-125 Neva/Pechora летящата US невидимка Lockheed F-117A Nighthawk stealth aircraft. Пилотът катапултирал, крил се в шубраците. Когато the US Air Force го намери и го спаси, той каза: „Оцелях, понеже вярвах, че нашият Господ Бог e по-силен от сръбския Господ“.

Неотдавна над Украйна беше свален малайзийски еърлайнър. Трагедия. Разследването на трагедията – фарс. Разследващите специалисти излязоха с доклад, в който казват приблизително: пасажерите и екипажът загинали, понеже самолетът е бил свален. Разследващите не казаха кой, как, защо и с какво свалил самолетът. Срамната истина ще остане скрита-покрита, казах, повторих и потретих в моите писма от август 2014 г., сега го казвам за четвърти път. Пак казвам: Ще узнаем истината, когато узнаем кой застреля в Далас, Тексас, президента на САЩ Джон Кенеди през 1963 г.

В България се задават избори. В Поморие, откъдето ви пиша, ми дадоха апартамент, надвиснал над морето; а аз си знам своето: Дават ли ти – еж, гонят ли те – беж. Но в апартамента има телевизор и за мой срам гледах няколко телевизионни надлъгвания. Големи са мръсници. Най-големите мръсници се издават по това, че се усукват по килифарски за шистовия газ. За да сме били в по-силни преговорни позиции спрямо Русия, само да сме проучели имаме ли шистов газ. Сякаш от небето са паднали и не знаят, че проучванията също са дупчене и отравяне на най-големия подземен резервоар в Европа.

В изборите за Европарламент големите европейски партии също се снишиха за шистовия газ, ГМО и субсидиите. Единствено ЕНП излезе с манифест преди вота. Либералите единствени говорят за сериозна реформа в управлението на ЕС. Дейв Кийтинг писа в „Юропиън войс“, че паневропейски партии открай време се плъзгат по повърхността. За да не обидят никого, не нагазват в опасни води, търсят най-малкото общо кратно. Затова и петте кратки изборни манифеста, изготвени от партии от левицата и центъра, са по-забележителни с което премълчават, нежели с което казват. Нито един от манифестите не засяга сондажите за шистов газ, генномодифицираните храни, седалището на ЕП в Страсбург, земеделските субсидии.

ЕНП оставя малко съмнение, че е против членството на Турция в ЕС. „ЕНП се обявява за разумно разширяване, успоредно със запазване на идентичността на ЕС и отчитайки капацитета на ЕС да интегрира нови страни. Турция трябва да е наясно, че за да стане член на ЕС, е необходимо не само спазване на политическите и икономически критерии, а също да се запази капацитетът за действие на ЕС“. Манифестът на либералите съдържа пълна подкрепа за разширяването – „важен инструмент на единната външна политика и политика по сигурността“. ПЕС заявява, че ЕС „трябва да подкрепя европейското разширяване“, но че „основните права и европейски ценности“ трябва да бъдат оценявани в процеса на присъединяване. Зелените напълно подкрепят продължаване на разширяването и заявяват, че „искат да ускорят честните и надеждни преговори с Турция“. Европейската левица не споменава разширяването в манифеста си. Както може да се очаква, зелените са посветили своя манифест на климата и на енергията, докато останалите партии избягват темата. Зелените посочват, че схемата на ЕС за търговия с вредни емисии (ETS) – крайъгълният камък в политиката на ЕС по климата, не работи и се нуждае от „радикална реформа“. Зелените са за национален таван за цените на въглеродните емисии. Те призовават до 2030 г. – 40% ръст на енергийната ефективност в сравнение с 90-те години, 45-процентов дял на възобновяемата енергия в енергийния микс на ЕС и 55% съкращаване на вредните емисии спрямо 90-те години. Европейската левица също се обявява против ETS, заявявайки, че партията ще се „бори срещу пазарните решения за въглеродните емисии“. Но липсва позиция за целите за 2030 г., с общи приказки се говори за климата. Платформата на ЕНП не казва нищо съществено за климатичните промени, вероятно заради разделението между членовете си по оста изток-запад. ПЕС не споменава в програмата си ETS, но дава сигнал, че е готова да преосмисли позициите, заявявайки, че партията ще насърчава въвеждането на ценни книжа за финансиране на инвестиции в зелена енергия. Манифестът на ПЕС подкрепя и три обвързващи климатични цели за 2030 г. Либералите се придържат към ETS и заявяват в манифеста си, че партията „ще работи за функционирането на системата за търговия с емисии“ и „ще работи за укрепването й като двигател на иновационните и енергийно ефективни решения“. Либералите мълчат по въпроса за целите за 2030 г.

Но внимание. Всички единогласно повтарят: растеж, растеж. Има граници на растежа. Limits to growth. Безмерният растеж опустошава планетата, безмерната алчност предизвиква войни. Въображението ми блокира пред толкова големи числа. През 2008 г., когато дългът прекрачи бариерата от 10 трилиона, се оказа, че на електронното табло няма място за още една цифра и светещият знак на долара отпред бе премахнат. Няма еднополюсен магнит. Не може да има еднополюсен свят.

Гласуващите не са народ, а мърша. Пак ще кажа, че няма да гласувам, и ще свърша. Не съм прав. Хората не са виновни. Телевизиите, въобще медиите са мощно средство за заблуда и затъпяване.
Димитри Иванов
В. Сега

«