Публикувано на 23.06.2022 / 8:19

ИСТИНСКАТА АЛТЕРНАТИВА ИДВА КОГАТО Я ПРАВИШ, А НЕ КОГАТО ВЪРТИШ ИЗТЪРКАНИ КЛИШЕТА НА ПЛОЩАДА В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 30 ГОДИНИ КАТО НАСТЪПВАШ ВСЕ ЕДНА И СЪЩА МОТИКА

Малко наблюдение за политиката през културата.

Сашо Морфов, Явор Гърдев и Диана Добрева ще бъдат основните режисьори на Народния театър. Морфов беше изгонен оттам в последните години, а сега е главен режисьор на трупата и с Гърдев и Добрева формират режисьорска колегия в театъра.

Това става по покана на новоизбрания директор Васил Василев. Васил беше зам.-министър на културата в кабинета на Пламен Орешарски, а в последните години успешен директор на Плевенския театър. Той беше и най-добрата кандидатура за директор, спечели конкурс, а министърът в оставка от „Промяната“ Атанасов отказа да му подпише договора в нарушение на закона и го направи след публичен скандал.

От две седмици пиар на Народния театър е Велислава Кръстева, която също беше зам.-министър на културата при Орешарски и от 15 години е пиар на ДПС. Тя е професионална виолончелистка, както и политолог.

Преди седмица двамата с Васил Василев направиха една от най-успешните акции за продажба на билети в историята на театъра. Пред касите се извиха опашки от млади хора, които чакаха по четири часа до един през нощта, за да си купят билет.

Нещо подобно се наблюдава и в БНТ. По времето на Кошлуков бяха отпушени сесиите за финансиране на кино, всяка седмица има документални филми за бележити български фигури, добри публицистични и културни предавания, качествено световно и българско кино и новини (не реалити или криминална хроника).

Нещо, което умните и красивите не правят когато вземат властта, която толкова искат по жълтите павета, а после се чудят, защо все сами я изтърват и в самозащита обвиняват Митрофанова, ДС, ГЕРБ.  БСП вече не:)

Истинската алтернатива идва когато я правиш, а не когато въртиш изтъркани клишета на площада в продължение на 30 години като настъпваш все една и съща мотика.

Явор Дачков

Коментари 18 за
“ИСТИНСКАТА АЛТЕРНАТИВА ИДВА КОГАТО Я ПРАВИШ, А НЕ КОГАТО ВЪРТИШ ИЗТЪРКАНИ КЛИШЕТА НА ПЛОЩАДА В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 30 ГОДИНИ КАТО НАСТЪПВАШ ВСЕ ЕДНА И СЪЩА МОТИКА”

 1. Последната добра постановка , която гледах в Народния, беше на Морфов „На ръба“. След него – само бози…

 2. Според Дачков има голям разцвет на културата у нас в момента. Оказва се, че не само управляващите могат да говорят потресаващи неща.

 3. Вася интерестно как ще съчетаете – „следване на Православието в неговата върховна и единствена за нас определяща измеримост на вяра“…….. с думите на Лев Толстой.

  „„Ако ме питат за чудесата, аз казвам, че не вярвам в тях сега, след като много съм се мъчил – в търсенето на истината и ръководните начала на живота, аз дойдох до убеждението, че нашето (православното) църковно учение е безсъвестна и вредна лъжа и неговото преподаване на децата е престъпление.“ – Лев Толстой.

  Не е нужно да да Ви казвам кой е той-сигурен съм че много добре знаете.

  1. Из Християнство или толстоизъм?

   Толстой предлага СВОЯ ВЕРСИЯ на Евангелието, в чийто център е заповедта за НЕПРОТИВЕНЕ НА ЗЛОТО.

   Който се противи на злото със сила, успява само да сътвори ново зло и да увеличи общата сума на страданията в света, твърди той.

   Единственото спасение е да преклоним доброволно глава пред ръката с ножа, да се жертваме с надеждата, че убиецът (агресорът, поробителят, изнасилвачът) ще бъде трогнат от нашата саможертва, че в душата му ще бъде посято семе, което ще изкласи един ден.

   Според Толстой така учи Христос и тъкмо това е същината на евангелското благовестие. На това основание ТОЛСТОЙ ОТХВЪРЛЯ ДЪРЖАВАТА, ПРАВОТО, СЪДА, ПОЛИЦИЯТА, ВОЙСКАТА И Т.Н. като форми на антихристко зло и насилие, поддържащи общата сума на страданията в света, а позитивното, освещаващо отношение на традиционното християнство към тях – като проява на сатанинска гордост и жестоко, фарисейско изопачаване на Христовите завети, записани в Евангелието. ”

   Православие.Бг

   С една дума, еретик. Поредният. Много велик, но лъжехрист. Утопист. Красиви лъжи. Съблазън. Шзкушение.

 4. Поздравления и за Господин Дачков, и за Стефан – точни и верни преценки. За стиловете им няма да пиша, интересни в различията им. Поставя се проблемът за ерудицията не сама по себе си, не и за вярващи ерудити с политически кривини, не и за „вяра“ според разни уклони, а за канонична Православна вяра, недокосната от политически изкушения. Много важно и указващо. В този аспект Кошлуков постигна не „толерантност“ към вярвания, а следване на Православието в неговата върховна и единствена за нас определяща измеримост на вяра. За това няма да спонявам субктите – неверници от списъка -въпреки, че си личат или за това.

  Духовна измеримост

  Финес от Иисус

  Финесът – многолистна живо-влителност
  извива се в стъблата на чудесност,
  израства във върха на претворителност,
  цветува във ликуваща възвестност.

  Финесът – живо-носна миро-влителност –
  сияе с ореола на чудесност,
  дарува с Небосилна претворителност –
  царува със Иисусовска възвестност.
  …….
  Финесът е цвета на саможертвата,
  кръвта на Агнец – жертвеник на чистото,
  положеност в Олтар на синевата,
  възкръсване в зората на Всевишното.
  ……
  Финесът е наградата за жертвеност
  и той е накит в Нейната корона,
  и Мама е откликваща на бедственост –
  Спасява със финеса от Амвона.

  12,12.2010
  София
  България

  1. „Бъркат духовното с душевното“ – масова е тази „духовност“. Констатацията не променя наличното, но разграничава имитацията от оригинала – а именно Християнството, Църквата като тяло Христово.
   Радвам се, че Ал. Морфов се връща в България. Той не направи компромис по времето на Вежди Рашидов като културен министър на ГЕРБ, махна се, както се махат достоини хора от посредственост и тормоз. Морфов е любим Ученик на Проф. Юлия Огнянова, някогашните идейни различия между тях не са важни на основата на формирането на режисьорско майсторство. А и Ученикът не е като Учителя, затова се срещат – по Божия воля. Понякога е така, а понякога е друго, но „когато Ученикът е готов, Учителят идва“, е вярно за духовността, не за школско и академично учене. Извинявам се за очевидното, но сме различни и в този форум, за това пояснявам. Не по възраст и институция сме „ученици“ и „учители“ …Може с тях, може и без тях, Както за много съшествени дейности, стига да схвашаме и да откливаме. Да даде Бог очи и отклик. За „почтеност“ не искам и да споменавам.

   1. Отец Павел Флоренски има прекрасен пример за това в какво се състои разликата между душевния и духовния човек: „Душевният е просто порядъчен, а духовният – устремен към святост, свят.”

    На пръв поглед няма разлика между душевния и духовния човек. Но всъщност разликата е голяма. Както между стъклото и леда…

    Духовни ставаме с Христос. „Ако поискате нещо в Мое име, Аз ще го направя. Ако Ме любите, опазете Моите заповеди. И Аз ще помоля Отца, и ще ви даде друг Утешител, за да пребъдва с вас вовеки, Духът на истината, Когото светът не може да приеме, защото Го не види, нито Го познава: а вие Го познавате, защото Той с вас пребъдва и във вас ще бъде” (Йоан 14:14-17). Христос ни одухотворява със Светия Дух. И отново само Господ знае кога да Го изпрати на вярващия в Него. В наши сили е да Го умоляваме, а да преценим готови ли сме за Духа, не бихме могли. Можем само да кажем: „Дойди и се всели в нас” (молитвата „Царю Небесний”).

    Дария Захариева, ДВЕРИ.БГ

  2. „не „толерантност“ към вярвания, а следване на Православието в неговата върховна и единствена за нас определяща измеримост на вяра”.

   БЛАГОДАРЯ, Вася. Не само смислено, точно и вярно, но и изящно красиво написано.

   Някой трябва да напомня тези неща.

   През 90 години на миналия век са били дадени над 400 лиценза за радия и телевизии. Такова чудо май никъде не е било.

   Който ми го сподели, е придобил такъв лиценз, участвал е само така, просто да не е валат, както се изразяват картоиграчите.

   Повечето лицензи са били на трупчета, понеже притежателите бързо разбрали, че медия без пари не става, освен за музикална кутия или нощна лампа, примерно казано.

   Обаче, не малко мераклии опитали да правят радио и телевизия. Ако и да са имали средства, те са ги привършили, особено през периодите на обезценяване на лева.

   Точно нето момент е бил тънко уловен от „духовните” братства. И е започнало едно тънко вграждане в програмните схеми. Филми, анимации, глашатаи, артисти, гастрольори, реклами итн итн.

   Духовната нищета е БЕДСТВИЕ.
   Нямали сме защита от тези набези.

   Дори големите медии са подценявали вредите от духовното опустошение.

   Наричам ги – лайна в целофан. Много лъскави опаковки. А вътре отпадни продукти.

   Още още се спори, медиите ли са виновни, или набезите на гастролиращите трупи опустошители.

   Взаимно е.

   Виновен е изтровеният ни с безбожие народ, който няма капчица съпротивителни сили, да противостои на отровите.

   В този смисъл, обществената медия е длъжна да пази духовното здраве на потребителите си. С часове обяснявали как да не хвърляме фасове през балкона, как да си мием зъбите и прочие чисто хигиенни навици за тялото. Вредите от наркотици, алкохол, тютюн …

   Но нито дума за пропастите на лъжеученията.

   За това колко са красиви посланията им, но отправят право в ада или гробището.


   Не съм следил строго тези неща. Имах безгрижно битие, не по своя заслуга.

   Но ми се струва, че тази бедствена напаст от екрана на БНТ утихна по времето на Кошлуков.
   Би дузпата на маса духовни кастрати. Всички с претенции на Лили Иванова, все жълтопаветници, видите ли.
   Лайна в целофан, провождащи чужди идеи и интереси, маскирани като добро.

   Вася, БЛГОДАРЯ!

 5. През 12-те бойкови години трите тивита сутрин, обед и вечер венцехвалеха ББ.
  Завчера, вчера, днес, дано НЕ и утре, трите тивите сега се оляха с Кирчо и дружинката му.
  Повтаряха, потретяха и пак, и пак речите на КП.
  А Корнелия, със сълзи в очите и без звезди в косите, тихо ронеше сълзи.
  Я някой започна да венцехвали Кошлуков……

 6. Не дочакахме ново видео от екс министъра на културата Наско, начи и той лъже макар и надребно.

 7. Падналото правителство да се ваксинира против маймунската шарка!

 8. Пореден супер текст на г-н Дачков! Ще използвам да се изприказвам.

  Значи.
  Не съм обмислял задълбочено, ще споделя, а ако трябва сетне ще се редактирам.
  Мерна ми се списък от 20 души, които се ръпонят на политиката на БНТ, в частност Е. Кошлуков.
  „20 обществени фигури не искат СЕМ да пусне Кошлуков за шеф на БНТ”

  Какво прави впечатление?

  Опитът подписалите се да са преимуществено готини, които хората много харесват.

  Липсват гнусарите от АЕЖ, горделивите жълтопаветници, които вече хората не само презират, а заплюват на улицата.

  Убедете се, ето списъка.

  1.Иван Лечев (музикант)
  2. проф. Евгений Дайнов (политолог)
  3. Камелия Тодорова (певица)
  4. Чавдар Николов (карикатурист)
  5. проф. Васил Гарнизов (антрополог)
  6. проф. Коста Костов (пулмолог)
  7. Галин Стоев (режисьор)
  8. Снежина Петрова (актриса)
  9. проф. Калин Янакиев (философ)
  10. проф. Маргарита Младенова (режисьор)
  11. Васил Василев – Зуека (актьор)
  12. Палми Ранчев (писател)
  13. Валери Йорданов (актьор)
  14. Боряна Пунчева (режисьор)
  15. Дарина Такова (оперна певица)
  16. Мануела Малеева (тенисистка)
  17. проф. Иван Добчев (режисьор)
  18. Александрина Пендачанска (оперна певица)
  19. Искра Ангелова (журналист, актриса)
  20. Васил Гюров (музикант)

  Гнусарите веднага отпадат – Дайнов е лекето на лекетата, боб с наденица.

  Но има хора с яки качества.

  Лечев и Гюров са ми много присърце. Усуквал съм се около тях, лично съм се убедил, че са неподражаемо свестни и готини.

  Искра я знам още от 14 годишна, като е маала крачоли при бай Бончо Урумов и Ева Волицер. Беше супер приветливо момиче, което, УВИ, гордостта и суетните въжделения запокитиха в полетата на сините комсомолци.

  Зуекът е, ако не друго, изключително добър човек и неприлично добър артист.

  Ранчев пише читаеми неща, това не е малко.

  Малеева ме дразни, тя ми е нашата Грета Тунберг, но е била мнооого ОК в тениса, а това е за уважение.

  Гарнизов е елемент 16, в хубавия смисъл, вижда невидимото и може да го приподнесе с небрежен тон на квартален пияница, непредвзет и много естествен, което предполага свирепа подготовка и житейски опит.

  Младенова и Добчев са различни, което на смешно малкия ни пазар за театър, си е вид победа над баналното и клишето, конюнктурата и модата.

  Стоев е много високо, само Явор Гърдев е над него, не исках да съпоставям, но се изтървах.

  Пендачанска е много красива, има черти на мадона от икона. Но като съпруга на залюханият питекантроп Тицин, ми се срина под Маринската падина. Покрай наш Илия, смразих и свети Илия.

  Янакиев няма равен, добре де, двайсетина са, по задълбочено познаване на Словото. Възхитителни наброски има по същността на библейските текстове, умее да разясни тънки усукани пинизи, пред които дори богословите сричат. Но намирисва на икуменист, та се не трае. Вари го, печи го, все на джигер докарва.

  От останалите нямам лични впечатления, но си имат широк кръг почитатели.

  Пита се, с какво Кошлуков им вади очите, при все, че са готини?

  Моят отговор е, че те не обичат Църквата.

  Кошлуков може да има трески за дялане, но разчисти националната медия от тоновете езичници, неоезичвици, икуменисти, магове, чародеи, вълшебници, омайници, прикрити от десетилетия под прелестните одежди на мнимото добро.

  Възстанови присъствието на светото Православие, без да е натрапливо, както подхожда на светска институция, почитаща Църквата и добрите нрави.

  Същевременно, дава изява на всички останали, но съразмерно.
  Лелеее, имаше периоди преди време, то не беха йоги, каланетики, дервиши, бели братства, езотерици, масони, паневритмии, от сутрин до късна доба.

  Защото липсваше знание по духовните въпроси, а те са вечни.
  И тв бе превърната в дворец на магьосници.

  Ето, това не могат да му простят, струва ми се.
  Защото подозирам, че макар супер готини, подписалите се, нехаят за духовното.

  Бъркат Духовно и Душевно. ИТН.

  А тези които знаят кое какво е, допускам, че са мотивирани от чисто емоционален порив. Лечев и Гюров мисля, че са точно така попаднали в списъка. Поради бълхата, ще изгорят и юргана.

 9. ТАКОВА ГОЛЯМО ИЗПРАЩАНЕ СЛЕД ПАДАНЕТО НА ПРАВИТЕЛСТВО НЕ БЯХ ВИЖДАЛ.
  БОЙКО 4 ПЪТИ ПОДАВА ОСТАВКА ТАКОВА ЧУДО НЕ Е БИЛО.
  СИГОРНО ИЗПРАЩАНЕТО Е ЗА ПОСЛЕДНО.
  НЯМА ВРЪЩАНЕ,ДО ТУКА БЯХТЕ ОЛИГОФРЕНИ И ПЕДЕРАСИ ДУХАЧИ.
  А СЕГА ГО ДУХАЙТЕ ВИЕ , НЕКАДЪРНИЦИ. НЕ БЕДНИТЕ .

  1. И той и Хампарце-цуцмян са нещо като абонати-събеседници по телевизиите.
   Айде братята арменци да се кротнат, и да спрат да дават акъл на българите в България!
   Живейте си братя арменци кротко и благо, и не се бъркайте в нашите български дела…
   Да си имаме уважението, както се казва.

 10. Най-много и напразно се стара Цънцарова, която с визия и кудкудякане прилича, ако не на мисирка, поне на кокошка.

 11. Чашко тарашко фурашко дамаджан напикан насран пиян и много наебан! каза:

  Толкова тъжни мисирки не съм виждал и най-вече лора кита.Всички бяха посърнали като препикано мушкато.Какво да кажем за горкия насТАПИР АНАЛниев , тази политическа цветарка. МЪКА МЪКА ГОЛЯМА МЪКА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader56940"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/fc82c3993bd1e575e9e7935e29e432c3.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); */?>