« Върни се назад Публикувано на 23.06.2022 / 8:19

ИСТИНСКАТА АЛТЕРНАТИВА ИДВА КОГАТО Я ПРАВИШ, А НЕ КОГАТО ВЪРТИШ ИЗТЪРКАНИ КЛИШЕТА НА ПЛОЩАДА В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 30 ГОДИНИ КАТО НАСТЪПВАШ ВСЕ ЕДНА И СЪЩА МОТИКА

Малко наблюдение за политиката през културата.

Сашо Морфов, Явор Гърдев и Диана Добрева ще бъдат основните режисьори на Народния театър. Морфов беше изгонен оттам в последните години, а сега е главен режисьор на трупата и с Гърдев и Добрева формират режисьорска колегия в театъра.

Това става по покана на новоизбрания директор Васил Василев. Васил беше зам.-министър на културата в кабинета на Пламен Орешарски, а в последните години успешен директор на Плевенския театър. Той беше и най-добрата кандидатура за директор, спечели конкурс, а министърът в оставка от „Промяната“ Атанасов отказа да му подпише договора в нарушение на закона и го направи след публичен скандал.

От две седмици пиар на Народния театър е Велислава Кръстева, която също беше зам.-министър на културата при Орешарски и от 15 години е пиар на ДПС. Тя е професионална виолончелистка, както и политолог.

Преди седмица двамата с Васил Василев направиха една от най-успешните акции за продажба на билети в историята на театъра. Пред касите се извиха опашки от млади хора, които чакаха по четири часа до един през нощта, за да си купят билет.

Нещо подобно се наблюдава и в БНТ. По времето на Кошлуков бяха отпушени сесиите за финансиране на кино, всяка седмица има документални филми за бележити български фигури, добри публицистични и културни предавания, качествено световно и българско кино и новини (не реалити или криминална хроника).

Нещо, което умните и красивите не правят когато вземат властта, която толкова искат по жълтите павета, а после се чудят, защо все сами я изтърват и в самозащита обвиняват Митрофанова, ДС, ГЕРБ.  БСП вече не:)

Истинската алтернатива идва когато я правиш, а не когато въртиш изтъркани клишета на площада в продължение на 30 години като настъпваш все една и съща мотика.

Явор Дачков

«