« Върни се назад Публикувано на 25.02.2010 / 9:14

Искат доживотен затвор за Г. Цветанов, произнасят присъдата в петък

 

 

Изслушани бяха и пледоариите на държавното обвинение от името на прокурор Радослав Лазаров, както и на адвокатите на семейство Евтимови, а и на другата страна – защитниците на подсъдимия. Той пък не се призна за виновен, докато прокуратурата и адвокатите на частното обвинение – Борислав Люцканов и Иван Томов поискаха доживотна присъда без право на замяна заради зверското убийство, извършено с цел да се прикрие изнасилване и тежък побой над жертвата.

Съвсем очаквано, сряда се оказа един от най-тежките дни в развоя на процеса, който предизвика широк обществен и медиен отзвук. Въпреки че заседанието започна в 9 часа и продължи до малко след 21 часа, до самия край залата бе пълна с журналисти, близки и приятели на пострадалата, както и с роднини на подсъдимия и граждани.

Веднага след произнасянето на искането от страна на обвинението за доживотна присъда, приятелите и колегите на Радостина  дори започнаха да изпращат есемеси на свои познати, за да ги известят за новината. А като един безмълвен свидетел на случващото се, усмихнатият образ на ненадживялата своите 21 години третокурсничка от Икономическия университет във Варна, светеше от дисплеите на телефоните на най-верните й приятелки.

В рамките на деня, право на последни изявления преди произнасянето на присъдата получиха и родителите на момичето, Таня и Радослав Евтимови, които са предявили граждански иск срещу Цветанов и искат кръвнина от 100 000 лв. Те обаче отказаха да коментират, а се присъединиха към изложеното от адвокатите.

По-рано вчера противоречиви реакции в залата предизвика изявлението на подсъдимия, че не се чувства добре и не е в състояние да изслуша пледоариите.

 

Така, малко след обедната почивка, в 14,40 часа пристигна екип на Спешна помощ, който прегледа Георги. Това доведе до даването на още една почивка от около 30 минути.

 

След края й стана ясно, че той се чувствал напрегнат, ръцете му изтръпвали и челюстта му се схващала. Според доклада на медиците, пулсът му е бил учестен – 100 удара в минута, а кръвното му било 150/80. Според експертизата на лекарите, състоянието на обвиняемия се дължало на силния стрес, който той преживявал. Това обаче не повлия на решението на съдията-докладчик Даниела Костова и тя не уважи искането на защитата, заседанието да бъде отменено заради неразположението на клиента им.

По време на работата в залата, освен, че бяха изслушани тезите на всички страни, защитата на Георги Цветанов поиска отвод  на съдебния състав, както и на прокурора. Мотивът бе, че са предубедени.

Така, в крайна сметка, особено напрегната се оказа втората част на вчерашното заседание. В рамките на пледоариите отново бяха припомнени повечето обстоятелства около мъчителната смърт на варненската студентка, както и събитията, случили се след зверското убийство във фаталната нощ на 5 срещу 6 март миналата година.

Пръв пред съдебния състав и аудиторията в залата говори прокурор Радослав Лазаров. Той пледира обвиняемият да получи най-тежкото наказание, регламентирано от закона, а именно – доживотен затвор без право на замяна. Той определи извършеното от Цветанов като особено жестоко, като се позова на изобилието от доказателства, нееднозначно сочещи вината на подсъдимия. В продължилата почти два часа пледоария, прокурор Лазаров заяви, че Георги е представил по няколко различни версии за това как е получил раните по ръцете и крака си, както и за това защо у него са открити лаптоп, телефон и други вещи, принадлежали на Радостина. Прокурорът изтъкна и факта, че в напъните си да докажат, че животът на 21-годишната студентка е отнет от мистериозен извършител, който е натопил Цветанов, са скалъпили сценарии, стигащи до там да уличат и органите на реда в съучастничество.

 

Той определи твърденията на Георги от предходното заседание, че е имал едногодишна интимна връзка с Радостина, като една измама за нуждите на защитната теза, разминаваща се с показанията на свидетелите,

 

 до един определили Радостина като нравствено момиче, което в никакъв случай не е демонстрирало разюздано поведение в отношенията си с мъжете. А това, че подсъдимият е четял показанията си пред съда, Лазаров коментира като представление, режисирано от адвокатите му. В заключение, магистратът се обърна към съдебния състав с апела да произнесе справедлива присъда и при вземането на решението да има предвид и очакванията на младите хора в залата, които са присъствали на миналогодишните протести в памет на жертвата с желанието убиецът да бъде наказан и вкаран в затвора.

В същия дух прозвучаха и изказванията на адвокатите Томов и Люцканов, като първият припомни, че според казаното пред съда от сестрата на жертвата – Теодора, Роди е имала доста критично отношение към начина на живот на връстниците си и е била консервативна във връзките си, като е била само с един мъж – приятелят й Петър. Адвокат Борислав Люцканов добави, че поведението на Георги Цветанов в съдебната зала е много странно и подсъдимият прилича по-скоро на страничен наблюдател на случващото се, четейки вестници и невъзмутимо записвайки си нещо. Юристът коментира още, че искането за присъда доживотен затвор цели не само отнемане на възможността подсъдимият да извърши и друго престъпление, но и да въздейства на онези, които имат афинитет към подобни жестоки деяния, особено на фона на наблюдаващата се напоследък тенденция към ескалиране на такива брутални убийства.

 

Същевременно, софийският адвокат на Георги, Илиян Василев, в началото на своята пледоария заяви, че не очаква справедливост от съдиите по това дело.

 

Той обаче се обърна към съдебните заседатели и ги помоли, когато полагат своите подписи върху присъдата да се сетят за един подобен случай, станал преди трийсетина години. Представителят на защитата посочи, че десетилетия преди началото на този процес, осъденият на смърт за убийството на млада жена – Ваньо Александров, се е оказал невинен, година след изпълнението на присъдата, след като истинският убиец е бил заловен. Василев изтъкна, че делото на Цветанов се провежда под засилен обществен натиск и си позволи да сравни ситуацията, в която подзащитният му се намира с осъждането на смърт на Исус Христос. Адвокатът каза в защита на твърдението си, че при осъждането на Божия син, тълпата също е крещяла, че той е виновен. Юристът използва снимков материал, за да припомни някои моменти от разследването на убийството, които според него са пренебрегнати от съдебното разследване. Той каза също, че снимката на трупа на Радостина в телефона на Георги се разминава с кадрите от огледа. Добави и, че някой е подхвърлил отчупила се част от часовника на Цветанов на местопрестъплението. В края на дългото си изказване, адвокатът дори обвини съда в раздаването на "площадно" правосъдие. Това изказване породи иронични коментари в залата, които гласяха, че юристът не отчита факта, за местонахождението на сградата на Варненския окръжен съд – на площад „Независимост”.

Извън шеговитите и не дотам шеговити словесни престрелки между присъстващите на заседанието обаче,

 

Илиян Василев допълни, че твърденията на обвинението за изнасилване са скалъпени, за да може Георги да бъден набеден, че е имал мотив да убие Радостина.

 

Той и другите двама защитници на Цветанов – адвокатите Тодор Касабов и Димитър Димитров, пледираха, че няма никакви доказателства за това, в нощта на 5 срещу 6 март миналата година клиентът им се е съвокуплявал с момичето против волята й.

В тази връзка, макар че след пледоариите Цветанов получи право на лична защита, той заяви, че няма какво повече да каже с аргумента, че не е достатъчно подготвен да го направи. Обвиняемият пожела само да разясни, че в момента на задържането в дома му, в 21 часа на 6 март 2009 година, прокурорът е бил неотлъчно до него като не му е позволил да разговаря насаме с родителите си. Освен това, според Георги, по-късно същата нощ, след като е бил отведен в полицията, му е оказан натиск да подпише някакви протоколи, без да е наясно със съдържанието им и преди да е дошъл адвокатът му.

Той обвини прокурор Лазаров, че след като го е питал дали снимката с тялото на убитата Радостина, която се е намирала в телефона му, е изпратена с блутут устройство, магистратът го е заставил да напише собственоръчно положителния си отговор в протокола. Обвиняемият си позволи да попита представителя на обвинението дали твърденията му отговарят на истината, а той от своя страна отрече да е имало такъв случай. Георги се възползва от дадената му дума и вметна още, че обвинението е приложило като доказателства по делото 13 от над осемстотинте есемеса, които е изпращал от мобилния си телефон, с цел да бъде злепоставен пред обществото и медиите.

 

Той добави и, че никой не е обърнал внимание на думите, които е използвал в текстовите си съобщения и по-специално на начина, по който е изписвал буквата „ъ” с латински букви.

 

Заявявайки, че подобно на повечето съвременни млади хора, за „ъ” е използвал единица, Цветанов насочи вниманието на съда, че твърденията, че е писал от името на Радостина в скайп чата, който тя е водела с приятеля си в нощта на убийството, не са верни. Припомняме, че едно от доказателствата срещу подсъдимия, изтъкнати от обвинението бе начинът, по който е изписана на латиница думата „върнах се”, изпратена след като студентката вече не е била сред живите.

Припомняме, че снимката на трупа, окървавено бельо и кухненски нож са само малка част от доказателствата, които бяха извадени пред съда като мотив за задържането на Георги Цветанов като обвиняем за смъртта на студентката Радостина Евтимова. В хода на представяне на експертизите стана ясно, че по пода в коридора на апартамента, където се е разиграла драмата са намерени следи от бос крак и от маратонка, какъвто чифт е имал подсъдимият, както и следи от длани по вратата. За присъствието на Георги в жилището на ул. „Мир” в нощта на убийството свидетелства и разговорът по скайп, воден от жертвата и приятеля й Петър, който е  студент в Лондон. За откритата в мобилния телефон на Георги снимка на женски труп пък експертите твърдят, че е създадена приблизително в часа на убийството. По тялото на момичето са открити 53 прорезни рани,  както и следи от послесмъртно поругаване. Всички веществени доказателства бяха приети в хода на делото от съдебния състав.

Кулминацията на съдебния процес на първа инстанция предстои да се случи в петък тази седмица. Заседанието е насрочено за 11,30 часа.

 

Диана Стоева

www.versia.bg

 

«