« Върни се назад Публикувано на 21.08.2014 / 12:00

Искам да кажа на толупите от прокуратурата, смукали мотивите си за Мишо Бирата, пък и за Чакъра, че са бандити, облечени в тоги и някой ден справедливостта непременно ще ги сполети

ЯВОР ДАЧКОВПример за формализма докаран до сатанински измерения в българската представа за правораздаване. Пълна деперсонализация (липса на лична съпричастност и липса на лична воля за различаване добро от зло на самите магистрати) и строго спазване на буквата на закона, но само когато това води до фактическото му нарушаване. Обратно – когато формалното прилагане на закона води до справедливост – както в случая трябва да се постъпи с КТБ – законът просто не се прилага. Това е фундаментален български проблем.

Мутрите в България се родиха от пълната липса на справедливост в отношенията първо между хората, а след това и на институционално ниво. Алчността е вторична. Първо е чувството за липса на истина и елементарна справедливост, както и пълното разминаване между думи и действителност – това беше социалистическото общество. В него имаше ред, но този ред беше напълно фалшифициран и измамен. Вместо да излезем на светло и да се опитаме да живеем според общи правила, ние непрекъснато връщаме по спомен представите си за соцреда, който напомняше много съветската казарма, а според Бродски тя е олицетворение на представата на селянина за ред.

Не случайно в българската съдебна власт от предишното поколение и особено в прокуратурата бяха издигани хора с антропологията на безпросветни селяндури, на които в главата им освен идея за кайма, гроздова и полов живот с колежки няма нищо друго. Цинични, прости и примитивни – това бяха по времето на Татарчев и Филчев повечето прокурори. До колкото знам състава не се е подмладил много, а младите като Светлозар Костов и Ася Петрова са по-голям потрес и от предишните – кариерни проститутки.

Цацаров е интелигентен, но само на нивото на собствения си личен интерес. Пловдивски, дълбоко провинциален тарикатлък. Силен помиарски инстикт за самосъхранение и израстване, но нищо повече. Не съм виждал досега у, тези хора абстрактна идея и истинско екзистенциално чувство за справедливост. „Мишо Бирата“ е изобличение на тяхната мерзавщина, която е на път да предизвика унищожителен гняв.

Не знам в световната история дали има толкова добро документирано престъпление на премиер и висш държавен чиновник.

Хванати са на калъп, защото мутрата знае, че нищо в България не може да й се случи и го кара през просото по телефона. Въпреки, че са хванати на калъп и всички го виждаме и чуваме по телевизора прокуратурата казва: „Не, това не е вашата съпруга, тя и аз не сме голи и всъщност не сте ни заварили в собствената си спалня. Не вярвайте на очите си, защото това, което виждате е монтаж. Някой е монтирал реалността. Кой?“

Хора, които се държат по този начин с другите са измет. Искам да кажа на толупите от прокуратурата, смукали мотивите си за Мишо Бирата, пък и за Чакъра, че са бандити, облечени в тоги и някой ден справедливостта непременно ще ги сполети.

Ще отговарят за злодеянията си!

Прокуратурата обяви мотивите за спиране на производствата за Чакъра и Мишо Бирата: http://glasove.com/politika/40960-prokuraturata-obqvi-motivite-za-spirane-na-proizvodstvata-za-chakyra-i-misho-birata

Явор Дачков
Фейсбук

АФЕРА споделя изцяло позицията на Явор  Дачков.

«