« Върни се назад Публикувано на 07.09.2017 / 17:07

ИРИНА БОКОВА НЕ ЗНАЕЛА ЗА АЗЕРБАЙДЖАНСКИЯ ХОНОРАР НА СЪПРУГА СИ? В ИМЕТО НА ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ, А И ЗАРАДИ АЗЕРСКИЯ ГАЗ, ТРЯБВА ДА ВЯРВАМЕ НА ГЕНЕРАЛНИЯ СЕКРЕТАР НА ЮНЕСКО!

бойко борисовГарван гарвану око не вади. След като вчера финансовият министър Владислав Горанов призна, че правителството е притеснено от информацията в „Монд“, „Гардиън“ и „Зюддойче Цайтунг“ за участието на Калин Митрев в аферата „Азербайджанска пералня“, днес същият Горанов почти оневини българския представител в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) .

Горанов излезе с плоското оправдание, че съпругът на генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова не е нарушил българското законодателство, че българското правителство само номинирало, но не назначавало шефовете в ЕБВР и че се чакало становището на банката по аферата.

За Бойко Борисов очевидно не е притеснително участието на Калин Митрев в мащабна тайна схема, с която властите в Азербайджан плащали на политици и журналисти в лобистка кампания за отклоняване на критиките срещу управлението на президента Илхам Алиев.

За кабинета на ГЕРБ и ОП не е притеснително, че по времето, когато парите от черната каса на Баку увеличават банковите сметки на Калин Митрев с 425 000 евро, азербайджанското правителство вкарва в затвора журналисти и граждански активисти.

За управляващите ни изобщо не е съмнително, че плащания към съпруга на Ирина Бокова съвпадат във времето с официални прояви на ЮНЕСКО, организирани в чест на каспийската държава.

За българското правителство няма нищо срамно във факта, че на 16 октомври 2013-та Ирина Бокова изпраща писмо със “сърдечни поздравления” за “безапелационната победа” на президента Алиев на изборите и така опетнява репутацията на ЮНЕСКО. Защото победата на Алиев идва, след като в затвора са хвърлени изявени критици на неговия режим.

За българския финансов министър няма нищо странно във факта, че имотното и финансовото състояние на Ирина Бокова и съпруга й се разминава с официалните им доходи. Тъй като нито заплатата на Бокова, като генерален директор на ЮНЕСКО, нито заплатата на Калин Митрев в ЕБВР са достатъчни, за да се купят и поддържат четири луксозни апартамента в Париж, Лондон и Ню Йорк…и то придобити в последните няколко години. А както изнасят разследващи журналисти, разходите за недвижими имоти, записани на името на двамата, са за 4.7 милиона долара, като тази сума надхвърля с един милион долара известните доходи на фамилията за последните десет години.

Защо вчера Владислав Горанов бе бесен на Калин Митрев, а днес го оневинява?

Може би заради визитата на съпругата на диктатора Алиев в София, когато тя бе посрещната с царски почести от Бойко Борисов? Може би заради дарените от Мерхабан Алиева милиони за археологически разкопки и заради очаквани крупни дарения. А може би заради азерския газ, който не миришел лошо като руския?

Каквито и да са отговорите, едва ли някой ще отрече, че в тази афера първата жертва е моралът. Митрев може и да не е нарушил българските закони и да си е платил всички данъци. Но с какви очи съпругата му оглавява ЮНЕСКО и отстоява човешките права по света, след като семейството й е било захранвано с парите на диктатор, газещ човешките права?

В отговор на журналистическия въпрос дали знаела за плащанията към нейния съпруг и дали те са свързани с политиката на ЮНЕСКО към Азербайджан, Бокова заяви, че не е запозната с консултантския бизнес на съпруга си и заплаши, че ще съди всеки, публикувал “неверни твърдения” по неин адрес…

В името на евроатлантическите ценности, а и заради азерския газ, който някога ще напълни хъбчето на Борисов, трябва да вярваме на генералния секретар на ЮНЕСКО. И здраво да си затворим устата, за да не бъдем съдени от семейство, разполагащо с милиони за адвокати.

Както си затвори устата Владислав Горанов.

велизар енчевВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ

«