« Върни се назад Публикувано на 13.01.2014 / 16:21

ИРЕНА КРЪСТЕВА ОТВРЪЩА НА УДАРА: ТЕЛЕВИЗИОННАТА ПОРЪЧКА СРЕЩУ МЕН И МОЯ СИН Е ОТЧАЯН ОТГОВОР НА ЗАВИСИМИТЕ ПОМЕЖДУ СИ ИВО ПРОКОПИЕВ, РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ, БОЙКО БОРИСОВ…

 

С настоящото искам да заявя своята категорична позиция срещу манипулацията, грубото изопачаване на истината и преднамереността на телевизионния репортаж със заглавие „България: самотна борба с корупцията“, излъчен на 10.01.2014г. в предаването „ARTE Journal“, по френско-немския телевизионен канал ARTE, като заявявам, че подобна „журналистика“ не отговаря на каквито и да са стандарти за обективност и морал, като недвусмислено показва поръчковия си характер. Още по-жалко е, че подобна журналистика се използва от европейски телевизионен канал, излъчван в държави, които винаги са претендирали за независима журналистика и висок медиен морал.

Изложените в репортажа твърдения относно българския народен представител Делян Пеевски не отговарят на истината и не са подкрепени с нито един обективен факт, като на същия не е предоставено и дължащото му се в случая според журналистическите стандарти право на отговор. Направените инсинуации за „лично облагодетелстване“, „незаконност“, „политическа аморалност“ и „връзки с организираната престъпност“ имат единствено за цел да оклеветят своя адресат и грубо да манипулират общественото съзнание.
Твърденията за притежаваните от Делян Пеевски множество „мними“ имоти също не отговаря на истината. Нито аз, нито моят син Делян Пеевски сме собственици и на заснетия в излъчения репортаж хотел, което лесно може да бъде проверено в Службата по вписванията, ако някои от участниците в репортажа си бе направил това усилие, но явно установяването на истината не е целта на репортажа. Отделно от това, аз съм изряден данъкоплатец, като съм декларирала надлежно всичките свои (или на търговските дружества, в които участвам) доходи и собствености, а като издател на вестници многократно съм декларирала пълната прозрачност на собствеността на притежаваните от мен дружества издатели.
Извършената спрямо мен и моя син показна телевизионна поръчка не ме изненадва, тъй като същата представлява отчаян отговор от страна на Кръга „Капитал“, на изобличаващите журналистически разследвания и критични публикации във вестниците „Телеграф“ и „Монитор“, разкриващи връзките и зависимостите между Иво Прокопиев, Росен Плевнелиев, Бойко Борисов и други познати лица от обкръжението им, техни бизнес манипулации и извършени закононарушения. Това се потвърждава и от явната връзка с групировката на Иво Прокопиев на основния участник в поръчковия репортаж – Николай Стайков, дългогодишен журналист и редактор на вестник „Капитал“.
Заявявам също, че подобни поръчкови материали, както и каквито и да са други преднамерени атаки спрямо мен или моето семейство, няма да спрат издаваните от мен вестници да отразяват обективно обществената и политическата реалност в страната, като същите ще продължат да изобличават в своите журналистически разследвания всеки, който действа в нарушение на законността, както ще информираме своите читатели точно и почтено, както повелява журналистическия ни дълг.
Като гражданин, вярващ в държавността и почитащ държавните институции, заявявам, че занапред ще се обръщам единствено към тях и в рамките на техните законови правомощия ще търся защита на своите нарушени права, като повече няма да отговарям на подобни поръчкови медийни изяви.

Ирена Кръстева,
Изпълнителен директор на
НБМГХ ЕАД

«