« Върни се назад Публикувано на 25.03.2011 / 9:46

Интервю с мъртвец

Неизвестен разговор с убития писател Георги Стоев

Славея Иванова е родена през 1975 г. в Хасково. Завършила е българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. По време на работата си в издателство „Световит” набира текстовете на книгите на Христо Калчев, Владо Даверов и Георги Стоев.

В предговора на книгата си „Пророците и мафиите. Христо Калчев и Георги Стоев” тя пише: „Много време ми отне да се реша да направя тази малка книжка. Изключително важно за мен бе да разкажа истинската история, която може да не се хареса на някои хора. Други може да ме обвинят, но това не ме вълнува особено. Дължа своето решение първо на Христо Калчев, защото от деня, в който се запознахме случайно и бях до него почти всеки ден от последните му 2 години, докато пишеше своята сага за българските престъпници, го почувствах като баща. Дължа го до известна степен и на Георги Стоев, който за жалост не успя да изчисти името си, не успя да го направи, просто, защото все още не бе готов да се изправи и да признае вината си. Убедена съм, че на обикновените хора, вече им е писнало от всякаква мастити разбирачи, решили да пишат трогателни истории за българската престъпност. С тази книга просто да повдигнах малко завесата за последните 2 години от живота на един Писател, на един друг, обикновен човек, опитващ се да излезе от калта, в която бе попаднал и на един „добър техен приятел.“ С риск да засегна някого, не съм си позволила да измислям имената. Не че не можех да го направя, но Христо Калчев имаше любима поговорка: „Който го е страх от мечки, да не ходи в гората…”

Още навремето Христо Калчев казваше, че става дума за раздадени пари, а и ти го казваш в твоите книги. Ясно е как е създадена ВИС. Но много бързо се създава и СИК. Кой стои зад тази групировка?

– Маджо, Руснака, Маргина и Пашата, те се бяха отделили от Васил Илиев. Той им взимаше почти цялата печалба, а за тях не оставаше много. Затова взеха машинките по улиците и проститутките, а на Васил оставиха целия бизнес. Въпреки това Васил продължаваше неофициално да се занимава с проституция и хазарта. И в същото време замисляше с Поли убийството на Младен Михалев. СИК започна да набира скорост и това го плашеше.

Кой искаше смъртта на Васил Илиев?

Версии много. Всеки, който е имал сметки за уреждане с него може да е го е искал мъртъв. Виж, в тази игра особено не си цепеха басма и брат за брата е вълк. Много му имаха зъб и бай Миле, на когото Васил му прибра колите от автокъщата му, и Фатик, и Стоил Славов също. Други се страхуваха от него. Васил отдавна си беше на сцената играч, останалите прохождаха. Всеки може да е бил, важна е поръчката.

Какви всъщност бяха отношенията между Маджо и Поли?

След година Поли Пантев става акционер в СИК. Държеше да е самостоятелен. Обикновено Маджо не пропускаше да го мачка психически, изтъквайки превъзходството си. Но и Поли му го връщаше по свой начин. Направи своя фирма, отклони суми от СИК и с помощта на приятеля си Кирил Щерев ги инвестира в търговия със зърно, но развиваше и други дейности. Той беше човек, който работеше по системата “Разделяй и владей”. Противопоставяше един срещу друг хората и се възползваше от момента да спечели. Не искаше по никакъв начин хората около него да са приятели. Така ги контролираше. Неговата цел бе да направи най-голямата структура и да бъде по-силен като държи хората си в подчинение.

Кой от двамата има нещо общо с убийството на Луканов?

В един момент от СИК отказват да върнат парите, дадени от БКП. По това време Жан Виденов, който е близки отношения с Маджо, иска да се отърве от Луканов. Така и няма да се разбере, кой от двамата е решил проблема. А и кой се интересува, вече?

Твърди се, че Поли е развил бизнеса с наркотици. Така ли е?

Търговията с дрога не е била непознат бизнес. Имаше хора, които са се занимавали с пласирането на наркотици и сред тях и полицаи. В началото Поли само е вземал някаква сума от разпространителите, но под натиска на Женята започва да се занимава сериозно. До момента, в който вижда, че Женята Дългия носи много пари и го оставя като едноличен търговец на наркотиците – той да ги вкарва и разпространява срещу процент. Появяват се и първите проблеми и на Поли му се налага да докаже силата си на монополист и човек, който контролира. Захваща се и с хазарт и покер автоматите по улиците. Прибира машините на всички други бригади и слага негови. Не подбира, за него не важи факта, че някой е близък на СИК. Започва един тотален натиск върху този бизнес. Директно отстранява всеки чрез пребивания, заплахи и т.н. Още повече, че всякакви начинания се финансират от Първа Източна Международна банка. Маджо предлага да се вкарат пари в нея, за да се стабилизира банката и в същото време парите да се изперат. С една дума Венци Стефанов и Стоил Славов прибират парите на всички останали между които и Поли.

Било е практика, босовете да си имат заведения, чрез които явно се перат големи суми.

Да, така беше. Слагаха ръка на някое доходоносно заведение и го разработваха до максимум. „Текила бар” е типичен пример. Работеха го двама приятели, но парите им даваше някакъв баровец, който въртеше наркоканал между България и Испания. На този бар мерак му имаше Маргина. Та докато той се пробвал да извърти баровеца, като му пратил полиция, Поли изигра ролята на доброто ченге и присвои бара. Печелеха повече от добре от тези заведения, но си навлякоха омразата на Маджо, защото той беше убеден, че всеки, който почва нов бизнес е длъжен да му дава пай. А после Поли се захвана с Жоро Илиев и това още повече ядоса Маджо.

Говори се, че не може да правиш толкова пари, ако нямаш протекциите на политици или икономическите управници. Кои бяха тия хора?

Това не знам дали искаш да го знаеш. Но е така. Онези хора, от които зависеше си затваряха очите, но пък и те получаваха. Имаше конфликт между СИК и тогавашния министър на вътрешните работи Богомил Бонев, заради една игрална зала, в която Бонев имаше участие. Поли беше прибрал машините и въпреки че след това ги върна, сблъсъкът между него и Бонев доведе до това, че се опитаха по всякакъв начин да съсипят СИК. Е, вярно е, че Маджо видя спасението в лицето на Васил Божков. А и Божков осъзнава, че да играе със СИК, значи да реши завинаги проблема си да остане жив и да покаже, че не е никой.

Други министри имало ли е в схемата?

Емануил Йорданов, който стана вътрешен министър след Бонев е свързан с ВИС.

Въобще имало ли е някой, който да не ги е харесвал и да се е борил срещу тях?

Иван Костов. Ненавиждал ги е, искаше да ги смачка, да ги унищожи. В този момент обаче се появява Славчо Христов.

А какво можеш да кажеш за Бойко Борисов?

Хм, по-добре да не казвам нищо. Човекът си знае откъде е тръгнал, но знае къде иска да стигне.

(Със съкращения)

Славея Иванова

Цялото интервю можете да прочете тe в книгата „Пророците и мафиите. Христо Калчев и Георги Стоев

 

«