« Върни се назад Публикувано на 22.04.2024 / 8:41

ИНСПЕКТОРИ ЩЕ ИГРАЯТ В САЙТОВЕТЕ ЗА ЗАЛОЗИ КАТО ТАЙНИ КЛИЕНТИ

Когато говорим за хазартния сектор, винаги трябва да сме на страната на отговорността – както към клиентите, така и към всички хора, които работят там, защото това е огромен сектор, който е свързан с много други сектори. Но това винаги включва и много конкретни, ясни и приложени регулации на всички сайтове за залози функциониращи в България. За да се получи това на по-високо ниво и да бъде защитен интереса на потребителите, от НАП са решили да въведат една добре позната и доказана практика в целия процес.

Както много от вас знаят, НАП е институцията, която от известно време отговаря за лицензирането и надзора над хазартния сектор в България. Не само над приходите, които влизат в хазната от него.

На среща между бранша, НАП и ДАНС бяха набелязани съвместни мерки, които ще подсигурят висок стандарт на работа и фокусирани усилия в предотвратяването на възможността за пране на пари. Това включва проактивно следене за съмнителни лица и потенциално опасни парични транзакции, деклариране на финансовите средства и изплащането на всички средства над определен праг само по банков път.

На тази среща обаче разбрахме, че НАП ще въведе практиката да се използват тайни клиенти.

Това е практика, която вече се използва в много други случаи за установяване на нелоялни практики и данъчни нарушения. По начин, който позволява пълноценен контрол, с възможно най-малко конфликтни точки в процеса. Идеята е това нещо да се приложи в онлайн хазарта.

Как ще работи?

На първо място предстои да се направят някои законови промени, които да регламентират тази практика. Тя е обсъдена с бизнеса и идеята е приета добре.

Данъчни инспектори ще се присъединяват към различните сайтове като Sesame, Palms Bet, Bet365, Winbet и т.н. в ролята си на клиенти. Те ще се държат като обикновени играчи. Каква е целта?

  • Инспекторите ще проверяват дали хазартните спазват всички законови правила и задължения, които трябват.
  • Дали по някакъв начин с дейността си даден оператор не работи в ущърб на клиентите си, отклонявайки се от приетите норми.
  • Като позитивен ефект за бизнеса е, че това ще позволи много по-активно да се вземат мерки срещу нелоялни конкуренти, които погазвайки правилата вредят както на клиентите, така и на бизнесите, които работят напълно легално и прозрачно.

Съответно при установяване на нарушение, както във вече познатите случаи с тайни клиенти, то ще бъде документирано и ще бъде наложена съответната санкция. А особено, когато говорим за онлайн дейност, за разлика от физическата, операторите няма да могат да скрият нищо от дегизираните като потребители инспектори. Това е намерението на инициативата.

Какво друго стана ясно от тази среща?

От НАП потвърдиха, че тяхната дейност продължава да бъде ориентирана към партньорския подход. Както при работа с бизнеса, така и при работа с всички отговорни институции.

От там ще продължат да приоритизират съдействието с представителите на бранша, за да има високо ниво на изпълнение на всички задължения според законодателството.

Освен това, представители на Агенцията ще поддържат активно обсъждане с браншовите организации от сектора по отношение на предстоящи промени в нормативната база. Както и за всякакви въпроси, които възникват от това.

Само така може да се получи превенция на допускането на нарушения на закона и коректна работа на бизнеса. Той от своя страна ще може да разчита на напълно прозрачна и предвидима среда.

Бяха представени още идеи за промени

Операторите ще получат възможност да коригират информацията, която подават към НАП по отношения на счетоводството. Ако има нужда да бъде анулиран някой закон, при установяване на уговорено спортно събитие, нарушения на условията на ползване. Последният случай засяга най-вече установени лица, които използват чужда самоличност.

От Агенцията по Приходите са влезли в активна комуникация и работа с комитета на Олимпийските игри. Заради предстоящото им провеждане ще се проведат съвместни дейности в борба с нелегалните онлайн и офлайн оператори за залози.

Бяха набелязани допълнителни мерки в подкрепа на отговорната игра

Те засягат вече съществуващия регистър на хората, които са пожелали да не могат да залагат във физически локации и в онлайн сайтове. Тъй като на него разчитат много хора, трябва да се предприемат действия, които все по-силно гарантират, че след вписването на човек, за него е невъзможно да залага.

  • Ще бъдат максимално улеснени гражданите да могат да се впишат в регистъра при желание за това.
  • Това е важно, тъй като им гарантира защита от некоректни оператори, които използват нелоялни и манипулативни тактики спрямо тях.
  • От Агенцията призовават за навременно сигнализиране при свидетелство на нарушение на правилата за работа с регистъра. Ще бъдат извършени проверки и ще бъдат наложени необходимите санкции при нужда.

Предстои и НАП да промени изискванията за контрол на достъпа

Вече се работи по законовите промени, които са необходими за това. Ще има по-сериозен филтър както на входа на физически игрални зали и казина, така и в сайтовете за залагания. Ще се работи докато не се елиминират и минималните шансове някой, който е в регистъра, да получи достъп до залози. Независимо дали по негова воля или против нея. Както и конкретния “метод”, по който се случва това.

«