Публикувано на 21.09.2021 / 13:20

ИНЖЕНЕРИНГОВИЯ ПРОЕКТ С ВГРАДЕНАТА СЯНКА НА РАДЕВ С 3 ЦЕЛИ НА ДЪРЖАВНИЯ ДЕПАРТАМЕНТ: СПИРАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПРЕЧКИ ЗА МАКЕДОНИЯ В ЕС, КРАЙ НА ПРОБЛЕМИТЕ С ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ И ПРИЕМАНЕ НА 48 ПОЛА, И ПОДГОТОВКА НА БЪЛГАРИЯ ЗА ПРИФРОНТОВА ЗОНА ЗА БЪДЕЩИ ВОЕННИ КОНФЛИКТИ С РУСИЯ

Валентин Вацев, геополитически анализатор, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус” „Това е България”

Водещ: Политическата система на България лека-полека си отива пред очите ни и ще стигне до задънената си улица. Тя е навлязла в най-ужасната си криза за последните 30 години. Това каза неотдавна в интервю анализаторът доц. Валентин Вацев. Месец по-късно се появява нов политически проект, чиито лица – доскорошните служебни министри Петков и Василев, твърдят, че имат амбицията да променят политическата система с разделението „почтени“ и „непочтени“. С оглед на показаното от тях във второто служебно правителство на президента Румен Радев, някак не им отива да се изживяват като еталон за почтеност, защото тази единица мярка ще бъде доста мътничка. Дали тяхната партия обаче „Продължаваме промяната“ е трубадурът на ерата на последната политическа система? С кого повече има връзка партията на Кирил Петков и Асен Василев – със засилващия се от САЩ натиск върху София за Северна Македония или с благоприятно завършилата на изборите в Русия партия на президента Путин „Единна Русия“, която запазва конституционното си мнозинство от над 300 депутати в 450-местната държавна „Дума“? Наш гост е геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев. Доц. Вацев, партиен инженеринг ли ще имитира преформатиране на политическата система? Какво наблюдаваме?

Валентин Вацев: Наблюдаваме наистина партиен инженеринг, но това само по себе си не е осъдително. То нито е добро, нито е лошо. Инженеринговият етап на проектирането и на лансирането на една политическа сила е неизбежен. Така са постъпвали и нацисти, и болшевики, и комунисти, и либерали, и социалдемократи. Сама по себе си инженеринговата фаза не е нито срамна, нито обезпокоителна. Тук са по-интересни замислите, интенциите на основните участници.

Водещ: Какви фактори влияят и какви са замислите?

Валентин Вацев: Преди всичко трябва да споделя с вас моята убеденост, че тук няма руска връзка, казано на езика на опростения и скъсен български журналистически език. Няма руска връзка. Да, в Русия стана нещо много важно, но най-важните неща все пак предстоят. Руските проблеми, които трябва да се решат до към 2024 г. и нито ден по-късно, предстоят да бъдат решавани и начинът, по който те се решават, ще зависи от начина, по който общуват четирите основни властни елита, които заедно и едновременно управляват Руската федерация. Засега те успяха да се сговорят, засега мирът беше запазен – доколкото разбирам, това беше заслуга на Путин. Предполагам, че това му е струвало огромно напрежение, но мирът между четирите властни групировки в Кремъл беше опазен, което даде възможност на партията-държава да се възпроизведе с, както вие казахте, конституционно мнозинство. Впрочем, аз не мога да потвърдя това, защото като че ли тяхната Централна избирателна комисия все още не е огласила окончателните резултати, но най-вероятно е да сте права – те наистина направиха конституционно мнозинство с минимални промени в досегашния състав. Руската тема тук е удивително важна и страшно интересна, но аз не бих я свързал с това, което става тук, на Балканите, и специално в България. За да се отървем от руската тема, аз ще кажа само още две изречения, като подчертавам още веднъж, че руската тема е изключително важна и в някои отношения е съдбовна за Балканите. Работата е там, че откакто геополитическата линия, която дели – казано на стария геополитически жаргон, която дели хартленда от римленда, вече не минава по билото на Родопите, т.е. по границата между България и Гърция, а изнесена нагоре вече, по Днестър. Тя в момента минава някъде през Приднестровската молдовска република. Така че в Кремъл гледат на Балканите по-скоро като на зона, в която има да се прави бизнес и трябва да се прави бизнес, но не и геополитика в собствения смисъл на думата. Аз виждам в българските политически драми, които се развиват пред нашите неразбиращи очи, да кажем така, виждам засилен американски интерес. След катастрофата на американските „ястреби“ в Сирия и след това втората катастрофа, която наскоро се разви пред очите ни в Кабул, трябва да се спази правилото, че на американските „ястреби“ трябва да им се даде ъгълче, където те да кълват, да грачат, да стягат сили и да се готвят за война. Балканите и Черноморската зона, заедно с Калининградска област, но там тях ги слагам на второ място, са зоната, в която американският, ястребеният интерес ще се реализира тази и следващата година.

Водещ: В какво той ще се изрази на Балканите, доц. Вацев? По какво ние ще го усетим реално в България?

Валентин Вацев: Това не е много правилно, да се почва от общите принципи да се върви към фактите, но това печели време и затова ще ви кажа. Вземете например най-новото изказване на Габриел Ескобар – това е специалният пратеник на Държавния департамент по въпросите на Западните Балкани, който каза, че „не е правилно България да спира Македония“. Когато американски висш държавен служител говори с този речник и използва тези фрази, това вече е ясно. Там, където нещо не е „правилно“, то подлежи на „оправяне“ – това е американската стилистика. Така че предстои като резултат от успешния, ако приемем, че ще бъде успешен инженеринговият проект в българската политика, предстои да станат три неща и всяко следващо българско правителство ще бъде целенасочено към изпълнението на тези три неща: първо – спирането на българските пречки пред пътя на Македония в Европейския съюз. В Държавния департамент просто са бесни и нямат търпение: ”Как смеят тези неграмотници в София да се бъркат в голямата политика? Какво нас ни интересува тяхното минало? С какво право те превръщат въпроса в общобалкански? А куратори на Балканите все пак сме ние, а не Русия, както беше на времето”. Така че всяко следващо правителство, което в момента се обмисля, ще трябва първо да спре със своите възражения към македонското членство в Европейския съюз. Второ, трябва да бъдат доволни и либералите, и демократите в САЩ – всяко следващо българско правителство като второ ще трябва да признае Истанбулската конвенция. И в България борбата за утвърждаване на тази Истанбулска конвенция не е спряла, макар и в други форми. Днес четох как Симеон Сакскобургготски и Ирина Бокова са участвали в специално организирана конференция за оправяне на българското отношение към „женския въпрос“. Аз не виждам „женски въпрос“ в България, но според тях навсякъде, където мъжете и жените се различават по пол, има „женски въпрос“. Така че приемане на Истанбулската конвенция е следващото, което всяко следващо българско правителство ще бъде направено така, че да приеме тази конвенция. И третото, разбира се – да се даде възможност на американските „ястреби“ да си заградят територията на Балканите и Черноморието, за да могат от тук да готвят милия на сърцето им конфликт с Русия. Аз отсега искам да кажа, че аз не вярвам в този конфликт. Америка не е в състояние да участва в големи военни, мащабни конфликти. Тя ще постига целите си отсега нататък по друг начин. Но американските „ястреби“ по някакъв начин трябва да бъдат компенсирани за загубите в Сирия и в Кабул. Така че трета точка на всяко следващо българско правителство, което предстои да се изгради, това е очевидната и открита, неприкрита, а открита подготовка на българската територия за прифронтова зона, в която ще се разгърне конфликтът между силите на светлината и силите на мрака, казано на жаргона на „Ню Йорк Таймс“.

Водещ: Т.е. между Западния свята и Русия?

Валентин Вацев: Между Русия и САЩ, между НАТО – в скоби казано САЩ, не толкова НАТО, колкото САЩ, защото в НАТО отношенията сега са доста по-различни, и разбира се, Руската федерация от другата страна.

Водещ: Въпросът е, дали ще оправдае доверието на американските им поддръжници новата партия на бившите двама служебни министри?

Валентин Вацев: Тя е замислена добре. На пръв поглед нищо не би трябвало да попречи. Всички ресурси на соросианското присъствие в България, които са много стари – вече 30 години Сорос работи в България със своите структури на „Отворено общество“ и на други подобни, са впрегнати, за да се постигне тази цел. Като целта може да се каже съвсем ясно: в досегашния парламент, който беше най-некомуникативното място в Балканите, досегашният парламент, който не можеше на две магарета сламата да раздели – като че ли това се правеше и нарочно според мен, но това е друга дълга тема и не искам да се отклонявам. Парламентарната некомуникативност на българския парламент според мен беше изкуствен ефект, тя не се получи по естествен път, но тук не искам да се отклонявам. Значи целта е да се създаде комуникативен център, политическа конструкция, която сега в момента се подготвя по медиен път, преди всичко по медиен път. Забележете, как медиите не могат да се събудят и не могат да заспят, ако специално не повторят дор до седем пъти светлите бъднини на тази нова партия, която не признава ляво и дясно и разделя хората само на „почтени“ и „непочтени“. По повод почтеността на тази партия, която наистина се е засилила да бъде еталон по този въпрос, аз си спомням един много известен цитат на Фьодор Михайлович Достоевски, който ги разбираше тези работи – той на едно място в дневниците си казва: „Времената са такива, че всеки почтен човек не може да не се чувства поне малко негодник“. Ако вярваме на Достоевски и ако разбираме какво той ни казва, ако не сме загубили способността си да четем руска класика и да разбираме, проблемът с декларациите за почтеност придобива съвсем смехотворни измерения. Сега очакваме да се появи комуникативен център във формата на една партия. Тази партия се предполага, че ще постигне следните няколко разностранни цели, като ефектът ще бъде сумарен от постигнатото на тези различни цели. Първо, ГЕРБ трябва да се освободи от германския си калъп и да стане напълно проамериканска партия. Това не е толкова невъзможно. На мястото на Бойко Борисов лека-полека ще дойде американският продукт Дани Митов, така че нещата, макар и не веднага, могат да станат. Второ, трябва да се разцепи БСП, тъй като в момента проблемите на БСП не са толкова в нейното ръководство, колкото в идейната основа на БСП. БСП е нежизнеспособен продукт от обединяването на социалисти и социаллиберали. Решавайки текущите си проблеми, те ще трябва да се разделят до степен вече да не могат и да си говорят. И това може да се очаква да стане до края на зимата, която идва, до другата пролет. Трето, премачкване, смачкване на „Изправи се.БГ“, която няма да има шансове в условията на новото партийно присъствие да продължи да действа, както досега. Четвърто, сближаване със степен до сливане с „Демократична България“. И пето, много сериозни проблеми откъм идеологически и политически интегритет на ДПС, тъй като ДПС се валидират и се проявяват като либерална сила. Всеки път, когато някой им направи намек, че са етнически, те отговарят, че „ние сме преди всичко либерални“. ДПС е идеалният либерален център на България. И тъй като новият проект също ще бъде либерален, там ще има проблем, възможност за пертурбации, за преливане, за напрежение и т.н., и т.н. Крайната цел на всички тези преобразувания е да се получи комуникативен център, който да е готов да се превърне в гръбнак на едно бъдещо парламентарно мнозинство, което да крепи жизнеспособно правителство, което, както вече ви казах, трябва да изпълни трите цели на Държавния департамент: първо – край на проблемите с Македония, второ – край на проблемите с Истанбулската конвенция и приемане на 48 пола, и трето – подготовка на България за прифронтова зона за бъдещите военни конфликти с Руската федерация. Така че това е идеята – в случая става дума не толкова, че трябва да има нова либерална, симпатична, засмяна и почтена партия, колкото да се изгради комуникативен център на българския политически живот, който досега и до ден-днешен отсъства.

Водещ: Доц. Вацев, за кога е насрочена целта да бъде изграден този комуникативен център – преди или след изборите? Защото от последните минути буквално, според новините, вече има заявка от страна на „Демократична България“ за общи листи с новата партия на Петков-Василев…

Валентин Вацев: Точно така.

Водещ: А освен всичко това, и Манолова, и тя също иска Петков-Василев да направят политическо предизборно споразумение с „Изправи се БГ. Ние идваме”.

Валентин Вацев: О, разбира се, Манолова ще се старае да постигне това, защото там е въпрос на живот и на смърт. Според мен правилният подход е да би се почакало малко след изборите, но те мислят точно в обратния смисъл. Идеята е да се направи сега и веднага, ако може, ако може от днес до утре сутринта. И това става причина за една лавина от забавни или дразнещи дреболии, които говорят за това, че българските медийни конструктори са на път да загубят чувството за мяра. Според един стар и много авторитетен американски специалист по медийни взаимодействия, той твърди, че когато се загуби медийното чувство за мяра, когато се наруши мярата на пропагандата, най-вероятно е да се постигнат точно обратните ефекти. Българските медии са на път да загубят чувството за мяра, подготвяйки българското обществено съзнание за изгряването на това ново политическо либерално слънчице.

Водещ: А как разчитате максимата на това „слънчице“ – с десни инструменти да се постигат леви резултати?

Валентин Вацев: Това ми напомня – аз се извинявам за грубата формулировка – това ми напомня един от лозунгите на софийските трамвайни джебчии от 70-те години в София, когато лозунгът беше „Лева ръка – десен джоб“.

Водещ: Въпросът е, че това не са ли ритници в двете посоки – към десните и към лявата БСП?

Валентин Вацев: Разделението на политиците на леви и десни – тук то, разбира се, е ситуационно определено, исторически обосновано и т.н., и т.н. Ние сме длъжни да осъзнаваме сложността на тези деления. Все пак това е разликата между мъжа и жената в семейния живот. А заличаването на разликата между мъжа и жената в името на някакви високи трансхуманитарни цели напомня на опитите на днешните български алхимици в изграждането на техния хомункулус да постигнат нещо, което не е нито ляво, нито дясно, а е ситуационно средно. Такива опити са се правили и преди това, нито един досегашен опит не е успял. Лявото и дясното са универсалии на всеки политически живот.

Водещ: Какво ще бъде отражението на новата партия, взаимодействието й с президента Радев, за когото се смята вече, че неговата сянка е вградена в този проект?

Валентин Вацев: За съжаление, вие сте напълно права. Неговата сянка е вградена вече в чешмата на Белоногата, така да се каже, но аз съжалявам за това и мисля, че ще дойде момент, и то не далече в бъдещето, във времето, когато той самият ще съжалява за това. Аз съм сигурен, че не е той главният политически инженер на тази нова партия. Аз съм сигурен, че той се опитва да хване възходящите политически потоци и да планира върху тях, както правят безмоторниците. Може би в авиацията това е възможно, но президентът с последните си действия няколко пъти пое вътрешноизключващи се и противоречиви ангажименти. Той е в много деликатна медийна комуникативна позиция, той търпи критика от всички страни и ще му трябват много здрави нерви и значително количество обикновен късмет, за да се измъкне без поражения в тази ситуация. Ситуацията за президента по никакъв начин не е стратегически печеливша. Той рискува да загуби не толкова втория си мандат, което в края на краищата не е чак толкова жизненоважно. Той рискува да загуби лице, казано в китайския жаргон. Както знаете, за китайците няма нищо по-страшно от това да загубиш лице. В българската политика отдавна сме свикнали, че политикът губи лицето си най-напред, преди политическата си честност. Но аз ще съжалявам за българския президент, ако той не успее да реши този комуникативен проблем. Той не е главният политически инженер. Той разчита да помести летателното си тяло във възходящия въздушен поток. Надявам се, че не е направил никакви съществени грешки, макар че не съм напълно сигурен в това.

Водещ: Дали новата партия „Продължаваме промяната“ е трубадурът на ерата на поредната политическа система? И каква поредна политическа система ни очаква?

Валентин Вацев: Не може да се отговори на вашия въпрос. Политическите системи са бавни и трудноподвижни неща. Досегашната политическа система, както виждате, започна да умира преди три-четири години и досега все още дава белези на живот, макар че е ясно, че тя си отива по принцип. Цели нови политически системи трудно се изграждат. Те са свързани не само с изпълняването на разни формални изисквания, като например смяна на основния си документ на държавата. Свързано е и с геополитически аспекти. Това е като да смениш операционната система на компютъра си, но е още по-сложно. Това не се прави за дни, не се прави за месеци, а е дълга, дългосрочна задача. Ако инженерният проект на Петков и Василев е успешен, в България ще се появи правителство, което ще чува еднакво добре и с двете си уши шепота от Държавния департамент в САЩ и от тях не се иска нищо друго. Колкото до бъдещето на българската политическа система, то е свързано с други неща. Трябва да помним афоризма на главния политолог на Европа – това е философът Платон, който твърди, че след олигархията идва диктатурата. Това не е весела хипотеза, разбира се.

Водещ: Кой може да бъде диктаторът на нашия небосклон?

Валентин Вацев: Диктаторът още не се е появил, но ние трябва да си представим по-добре, какво значи диктатура според специалистите по диктатура, според Карл Шмит и според Платон, разбира се. Диктаторът не е човек със стоманен поглед, обратна захапка, със садо-мазо наклонности и с готовност да върти земния глобус над главата си, както във филма на Чаплин за Хитлер. Диктаторът може да бъде и усмихнат, може да бъде вдъхновен, той може да бъде комуникативен. Диктаторът се познава по това, че няма добре развито чувство за хумор. Диктатор беше аржентинският ръководител Хуан Перон, който с откровено диктаторски методи спаси аржентинската средна класа веднага след войната. Диктаторите могат да бъдат и усмихнати и мили хора, така че диктаторът не бива да си го представяме като чудовище, което ръмжи само и плаши хората със сянката си. Аз се надявам все пак, че Платон не е прав, че след олигархията, която е последната дума на българското политическо развитие и която продължава до ден-днешен – казано на технически език, проблемите на България се свеждат до разпределянето на едни пари – около 30-40 милиарда лева, които са се задали откъм Европа, и сега въпросът е кой да ги раздели, как да се участва в подялбата. И тези 30-40 много богати българи, които ние наричаме „олигарси“, все още не могат да се разберат. Така че ако става дума за диктатура, тя може да бъде своеобразна и многообразна. Не е речено непременно да бъде нещо във фаталистически смисъл. Все пак на мен не ми харесва тази хипотеза за българската диктатура. Надявам се след олигархизма да се мине направо към демокрация. Но политическата наука не разрешава такива мечти.

Цоня Събчева

Радио Фокус

Коментари 24 за
“ИНЖЕНЕРИНГОВИЯ ПРОЕКТ С ВГРАДЕНАТА СЯНКА НА РАДЕВ С 3 ЦЕЛИ НА ДЪРЖАВНИЯ ДЕПАРТАМЕНТ: СПИРАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПРЕЧКИ ЗА МАКЕДОНИЯ В ЕС, КРАЙ НА ПРОБЛЕМИТЕ С ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ И ПРИЕМАНЕ НА 48 ПОЛА, И ПОДГОТОВКА НА БЪЛГАРИЯ ЗА ПРИФРОНТОВА ЗОНА ЗА БЪДЕЩИ ВОЕННИ КОНФЛИКТИ С РУСИЯ”

 1. В деня на независимостта – България „новия Афганистан“? Едва ли. В Афганистан имат идейна и въоръжена съпротива. А има на какво да се съпротивляваме.

 2. Банките фалират,
  теглете си парите,
  не продавайте земята и
  купувайте злато.

 3. Централната банка на САЩ – или т.н. „ФЕДЕРАЛЕН РЕЗЕРВ“ е сбор от частни банки, някои от които, предимно еврейски имат право да определят основния лихвен процент и да печатат долари за американското правителство срещу лихва!!!
  През 1913 г. след масирана десетгодишна кампания водена от Рокфелер, Дж. П. Морган и специално пристигналия за целта немски банкер Пол Варбург, се стига до подписването от президента Уудроу Уилсън на Акта за Федералния резерв на САЩ, който да изпълнява ролята на Централна американска банка.
  Първият председател на Федералния резерв на САЩ е Пол Варбург, наложен от Ротшилд, като най подготвен за този пост.
  Джеймс Куин, един от най-яростните съвременни критици на Федералния резерв заяви в една своя статия:
  „Повечето американци считат, че ФЕДЕРАЛНИЯТ РЕЗЕРВ (ФЕД) е част от правителството. Грешат. Това е частна компания, притежавана от акционери“.
  „ФЕД е собственост на най-големите банки в САЩ. Има акционери клас А, B и C.
  Централната банка на САЩ е частна структура, базирана на частен капитал и разбира се носи печалба.
  След създаването на Федералния резерв, той прибира всичкото злато за обезпечение, печата банкнотите за цялото обращение и ги предоставя на Министерството на финансите срещу лихва.
  „Световните” пари – „доларът“ не принадлежат на американското правителство, а на частните банки – членове на Федералния резерв.
  От 1913 г. до днес доларът е обезценен с 95% при почти никаква инфлация преди създаването на Федералния резерв! Това огромно обезценяване е допуснато защото банкерският картел в своята експанзия се нуждае от огромни количества лесни и евтини пари.
  А няма по-лесни и по-евтини пари от тези, които си печаташ сам в собствената си печатница. Особено след като си наложил долара като световна валута.
  Световно признатият икономист от известната Чикагска школа Милтън Фрийдман е категоричен:
  „Федералният резерв е причинил Великата депресия, чрез рязко ограничаване на паричното предлагане в момент, в който пазарите на живот и смърт се борят за ликвидност“.
  И от това много е спечелил.
  Конгресменът Рон Пол в същата връзка заявява:
  „От Великата депресия, през стагфлацията от 70-те, до спукването на „дотком-балона“ миналата година, всяко икономическо сгромолясване изстрадано от страната ни през последните 80 години, води директно до политиката на Федералния резерв“.
  „Резервът твърдо следва политика на наводняване на икономиката с лесни пари, водещо до неправилно разпределение на ресурсите и изкуствен „бум”, последван от рецесия или депресия, когато създадения от резерва балон гръмне.”

 4. Захари Стоянов е един от първите масони в България след Освобождението . Това е естествено за едно толкова бързо издигнало се селянче, Джендо, във власта. Имаше едно произведение за криворазбраната „циливилизация“. Т.е. Захари е модела на днешните пишман масончета.

 5. А бе безбойко като не искаш да живееш в страната освободена от Русия взимай си дърмите и напред към Капъкуле. Понеже пишеш дълги и безмислени коментари предлагам ти да прочетеш Достоевски какво е казал за нас преди повече от 140 години което е актуално и в момента. Прав е Путин щом сме много ербаб това ни се пада също както чехите.

 6. Мария,анунаките едва ли ще кацнат в Двуречието,там всичко е ясно .

  Най-вероятно е да кацнат в Триморието ,защото батаците са Тук,по близо са …
  Хем 48-те пола са на един хвърлей място,хем олигарсите са под ръка,пък за извора на Белоногата и за Фьодор Михайлович Достоевски да не говорим…

  Само усмихнат диктатор със средно образование си нямаме,който да спаси средната класа ,ама ще видим…

  Венсеремос.

  1. Пак не се доразбрахме, Бачо! Кацат тогава- преди новата ера и до ден днешен не са си тръгвали. Командорят ни яко. Имат всякакви оръжия и средства за контрол- дори спринцовки.

  2. Уважаеми г-н Вейронов, моят Айнщайн ми сподели, че анунаките-нефилим, копаят в момента злато, необходимо им за защита на Нибиру-родна им планета от изстиване в движението си м/у нашето и другото слунце- на спътника на Марс- Фобос-страх.Няма да се върнат. Забранено им е! Пратихме Пионер 1 и 2 да ги видим. Но 2 засне свалянето му. Така, че споко.Клонът си действа по договора…..до времето на падежа на приетото решение от Съвета….за отсяване плявата от зърното….дестинацията е определена….Успех и кураж……

 7. И на мен,но този път се ангажира с няколко прогнози в краткосрочен план,мм доста съмнителни.Поживем,увидим!!

 8. Имаше един професор, който ни четеше лекциите по висша математика във ВМЕИ „Ленин“. Той казваше следното: „Тези математици, които не стават за нищо /т.е.нямат никакъв принос към математиката/, започват да пишат история на математиката“. Та и Захари Стоянов същата работа. Защо не освободи ти Б-я от турското робство, аланкоолу, а след като я освободи Русия започна да пишеш спомени? Между другото кой е казал, че всичко написано е истина? С фес на главата ли е писал тези спомени, или си го слагал само в „празнични“ дни като баташкото или старозагорското клане например? Не ни навирайте такива цитати, те се използват от елементарниците и психодесните, за да докажат недоказуемото. Хора, които имат проблеми с българската и православната си принадлежност, които казват като Паси „майната му на православието“, и които нямат нищо против който и да е да ни тъпче, само да не признае, че Русия ни е освободила, направила ни е хора, създала ни е държава, държавни институции и армия.

 9. „… за един апартамент се лиши от доверен човек …“

  Не ме обиждай! Миналата седмица се сдобих с осмия си имот.

 10. Стоян Михайловски за Захари Стоянов:
  „…Захари Стоянов, тоя циничен родоначалник на свирчовщината, тоя прототип на всяка хищност и на всяко человеконенавистничество, се провикна еднъжки в Търново:
  „Във всяка българска къща има бел хлеб, във всяка българска къща има тригодишно вино. Българският народ е много повилнел, защото е много заможен… Натоварете го с данъци – и ще го укротите! Той мирува само когато му бъркаме в пазвата! Не бойте се, котката има девет души, българинът – двадесет и девет; няма да го осмъртите тъй лесно! Берии и тегоби доказват тегло у другите народи: у нас те са цер против теглото!”…“

 11. ВОЛТ /VAULT/ се превежда като ТРЕЗОР, но също така и като ГРОБНИЦА.
  Аз залагам на второто значение, а вие?

  1. През м. Януари 2020 г. при една пресконференция питат Путин.
   Какво ще бъде отношението Ви към България при евентулнен конфликт.
   Отговор, За съжаление България ще бъде ударена-унищожеха,

 12. Родоотстъпници са тези… соросоиди и всякоя либерастка сган!

 13. Всичко е много точно казано от доц.Вацев каза:

  В допълнение обаче има още 2 важни задачи, заради които са изпратени от Държавния департамент тези двете хюмнета-майкопродавци, Кирчо&Кокорчо.
  ).Да досъсипят и доунищожат малкото останало от българската енергетика.Енергетиката е вид независимост.
  Без своя енергетика България става на 100% зависима от външни фактори и сили, които ще диктуват нещата.
  От там нататък започва вноса на прескъп ток и ултра скъпи енергоносители, които ще предизвикат инфлационна спирала и икономически катаклизъм.Започва ударно поскъпване на всичко, фалити и закриване на бизнеси и милиони българи ще останат на улицата и без препитание.Това от своя страна ще доведе до социален хаос и социални катаклизми, а редом с това и развихряне на престъпността – гладът е по-силен от всякакви задръжки и морал.
  2).Ударно намаляване(съкращаване) на БГ-народонаселението.Съгласно планът Ран-Ът приет единодушно през 1990г., българите трябва да бъдат като численост не повече от 4 милиона.Идеално-оптималното ще е да бъдат 3 500 000.
  Към настоящия момент населението на България е между 5.5 и 6 милиона.Казано накратко – планът Ран-Ът ударно изостава вече 31 години!Има какво още да се желае по изпълнението на този план.Има още много работа за изпълнение.
  Още повече, че всички български правителства от 1990г. насам през пръсти провеждаха този план, независимо от това, че бяха дали тържествено обещание на своите задокеански господари и началници стриктно да изпълняват този план и да се придържат неотклонно към него.
  Всички български правителства за тия 31 години обаче бяха повече ангажирани и заети със своето собствено бързо забогатяване и ограбване на държавата, нежели да се занимават с някакъв скучен за тях план Ран-Ът.
  Вече над три десетилетия в България върлуват глад, бедност, мизерия, безработица, болести, отчаяние, липса на достъп до здравеопазване, корупция, беззаконие, безправие, емиграция в чужбина и тия българи не намаляват и не намаляват!Ей, упорито и жилаво племе са тия българи – още си стоят на цифрата 5 500 000 – 6 000 000!
  Поради тези причини, задокеанските кукловоди вече нямат търпение и най-вече нерви да го видят този план в неговата цялостна завършеност.Нервничат…
  Ето защо изпроводиха от нищото тези двамата Мики Маус анимационни герои – най-после да го завършат този план и на задокеанските кукловоди веднъж завинаги да им олекне на душиците.
  В замяна, за добре свършената работа, са им обещали на тези двамката майкопродавци, каквото си краднат за тях да си и остане.Никой няма да им търси сметка.И на присъдружните им, разбира се.За Муньо Кауня и за него ще има по нещичко, няма да го оставят като кон на празна ясла, я!
  А за крадене си има повече от достатъчно – туй държавни фондове, туй еврофондове, богата работа!Има милиарди, не милиони!Като за начало има едни 40 милиарда лева някой да си ги „познае“ и да ги „усвои“!
  Или както се казваше в една детска песничка от епохата на социализма(само че с малко по-различен текст): „Подаръци ще има за всички от сърце, за новата подмяна да тропнем ний хорце“…
  Подаръци няма да има единствено за БГ-раята.За раята са предвидени на коча мъдете – да си ги папкат на воля.

 14. Само гробът ще оправи гърбавия. С президента Радев страната тръгва по много хлъзгав път.
  Изпълнявайки волята на американски приятели, които искат да направят трамплин от българска територия в борбата си с Русия, България може само да загуби и да не спечели нищо. Американците ще избягат, като бягат от Афганистан, Ирак, Либия и други, оставяйки своите аборигенски приятели да бъдат разкъсани от победителите. Руската армия е достатъчно силна в Черноморския регион и няма да търпи нито американците, нито техните послушни приятели. На война е като на война.

  1. ЛЕГЕНДАТА ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА
   Автор: gindev
   http://gindev.blog.bg/drugi/2018/12/26/legendata-za-demokraciiata.1640001
   ….
   Известо е мнението на Й. В. Сталин за демокрацията, изказано преди повече от 80 години: „Аз досега смятах, че демокрацията е власт на народа. Но ето „другаря” Рузвелт популярно ми разясни, че демокрацията е власт на американския народ”
   (http ://topwar.ru /96733-fenomen-putin.html-24.06.2016).

 15. Това последното, България като фронтова държава ще изяде главите на де що има американски войник в България, веднага със започване на война.

 16. За разлика от политическите ни водачи (кого водят и накъде е отделен въпрос) г-н Вацев има голям недостатък…Много чете и на всичкото отгоре- умее да разсъждава. 🙂 Желая му здраве, защото съвременните ни будители са твърде малко. Изчезващ вид са. Би трябвало да ги впишем в Червена книга.

  1. На Четвърти километър не сте ли от нас?
   Анунаките кацат в Двуречието, от където е и родословието на нашата колониална губернаторка. (Няма нужда да коментираме повече.)

 17. Бих добавил още едина не много явна задача към първите три: Промени в Конституцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *