« Върни се назад Публикувано на 27.07.2021 / 9:54

„ИМА ТАКЪВ НАРОД“ ЗАКРИВА ПАРЛАМЕНТА: ИДЕЯТА НА ИВА МИТЕВА НС ДА НЕ ЗАСЕДАВА ВСЯКА СЕДМИЦА ЗАМЕСТВА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ДЕМОКРАЦИЯ С ЕДНОЛИЧЕН РЕЖИМ

Предложението на председателя на Народното събрание Ива Митева законодателният орган да не заседава всяка седмица и да има  пленарни заседания една или две седмици в месеца поражда серия от тревожни въпрос:

Тв водещият и сценаристите му, които се бориха срещу едноличния режим, премиерската република на Борисов и пледираха за реабилитация на парламентаризма и връщане на нормалността, сега не правят ли точно обратното?

Какво иска Слави Трифонов с тази чудовищна идея, слагаща кръст на парламентарната демокрация и пускаща плътна завеса над задкулисните сделки в Народното събрание?

Може би той си вярва, че така тоталното му отсъствие от парламента ще стане по-незабележимо за народа?

Или фактическото закриване на парламента ще прикрие безличието и видимата професионална некомпетентност на голяма част от депутатите на „Има такъв народ“?

Затова народните представители на тази партия нямат право да говорят пред медиите, без санкцията на своето ръководство.

Двуличието личи и от възмутителното разминаване между думи и дела за мажоритарния вот.

Преди изборите „Има такъв народ“ продъниха небето с искане за мажоритарен вот в два тура. Но на изборите на 4 април и 11 юли забраниха на кандидат-депутатите си да използват преференции. Което си е чиста диктатура, нямаща нищо общо с прокламираната от Трифонов идеи за нормалност и нов морал в политиката.

Ако моралът на „Има такъв народ“ зависи само от волята на лидера, тогава каква е разликата между Слави Трифонов и Бойко Борисов?

Каквито и да са мотивите за абсурдното предложение на Митева Народното събрание да заседава от време на време, резултатът ще е един – публичната дейност на депутатите в пленарната зала ще се пренесе в закритите парламентарни комисии, където няма тв камери за пряко излъчване на заседанията.

Как тогава ще наблюдаваме срамните дебати дали милиардите в държавната Българска банка за развитие (ББР) ще се приватизират и дали магистралите ще се концесионират от олигарси на ГЕРБ или на „Има такъв народ“?

Нямам никакво съмнение: Идеята на Ива Митева е родена в Боянските сараи на шоумена, който вместо парламентарна демокрация ни предлага едноличен режим, вместо политическа нормалност ни сервира опасна ненормалност, зад която наднича новият диктатор!

Ако днес дори един депутат в Законодателната комисия на НС подкрепи това безумие на „Има такъв народ“, този народ си заслужава съдбата да е роб!

Велизар Енчев

«