« Върни се назад Публикувано на 09.03.2014 / 9:10

ИМА ЛИ СЕМ В САМОЛЕТА НА БНТ

 

Нищо друго, освен истината. Филм, американски. Току-що свърши, по БНТ. Слава Богу, че обществената тв освен собствени продукции, купува и чужди такива. Такива филми няма да вземат Оскар, защото отразяват обективната истина за най-великата демокрация в света – американската. Или може би по-точно да се изразя – най-добре прокламираната.

Но сега не ми се заяжда на дребно с американците. Пребиха и премазаха една журналистка, защото не си казваше източника. В името на националната сигурност.
Поучителна история, в моя случай даже ми прозвуча като предупреждение.
И Все пак, колеги от БНТ, във връзка с отиващия си Ден на жената, на майката, да ви помолим за една услуга. Подарък ще е да си свършите професионално работата. Искаме само услуга – хайде да намалите звука на трейлъра на „Под прикритие“ до нормалните граници.
Не се очаква от националната и обществена тв да пука тъпънчетата на сина ми преди и след детското предаване „Сънчо“, нали. Не се предполага след анимация за приятелството между детето и кучето, с всичка сила да пускате звука от изстрел в нищо неподозиращото му ухо.
Едно на ръка, че тая вечер осрахте излъчването на „Сънчо“, меко казано. Да чуем кой и как е наказан за гафа. Няма ли поне да се извините на децата, а! Защото ние ги учим да се извиняват, като сбъркат.
Възмутена съм, че освен да претупвате детското – единственото място във вечерния ефир за детско преди лягане, тая вечер излъчването ви се срина в началото на епизода и за да маскирате гафа – пуснахте идиотския трейлър с пукотевиците, при това издули волумето на макс, сякаш сте на войнишко изпращане. И след още някакви други реклами – изведнъж, „Сънчо“ пак се появи,с епизода от самото начало. Но затова пък го прекъснахте по най-безпардонен начин още на 6-тата минута, преди да е свършил. И пак – пукотевици, шмърканици, ритане на проститутки по стълбите, разстрели и крясъци на трейлъра на Под прикритие.
Ако не ви познавах повечето лично, щях да кажа, че в БНТ работят идиоти, които са се поставили в услуга на тежката криминална престъпност. Защото Под прикритие е една скъпа реклама на всичко онова, което нормалният човек иска да изтласка далеч от живота си.
Изглежда само на вас още са ви интересни мутрите. Не се ли страхувате за невинните деца, които гледат тоя трейлър, нацвъкан по най-противоестествен начин баш около „Сънчо“ и то, вероятно от някой на глед нормален програмен директор.
Та, понеже днес е денят на майката, а и ние, журналистките – също така сме майки, – та хайде да изпрося от името на ония ваши зрители, които обичат децата си повече от плоските криминални сюжети, един подарък. Намалете звука на трейлъра Под прикритие и не го излъчвайте до края на вечерната емисия новини. До тогава искаме БНТ да е внимателна, заради „Сънчо“ и неговите невръстни почитатели. Помните ли – Сънчо ни го пускаха и на нас преди лягане навремето. Беше страхотно. Искаме и нашите деца да се чувстват преди сън страхотно, а не да си лягат травматизирани.
В тая връзка питаме СЕМ – вие телевизия гледате ли? И ако – да, докога ще позволявате безпрепятствано да се пуска оня трейлър в прайм тайма и около излъчването на „Сънчо“, след като самият сериал е забранен до 12 години. За мен тоя сериал трябва да е забранен и за хора с епилесия, за бременни и майки с деца, както и за нормалните хора.
Така че, колеги телевизионери, най-напред – спрете да прецаквате удоволствието на децата ни. Спрете да им продавате извратените си идеи за реалността. Реалността, която се представя в тая продукция, няма нищо общо с елементарната човещина и добрите обноски. Тя прокламация на една измислена реалност, от едни мутри, живели в едни отминали времена.
И второ, ако може – тоя тъпънарски, мутренски екшън „Под прикритие“, който едва ли впечатлява дори оная измет, дето се навърта с дрога край училищата да трови децата ни и чиито образи на тежки криминални престъпници сте възвеличили в тая телевизионна боза по най-безсрамен начин до ранга на Ботев и Левски, едва ли не – та, хайде тая телевизионна помия да си я пускате в часовия пояс на хард-порното. Така тя ще отиде право при нейния основен таргет, без да трови психиката на децата ни. На които ние пускаме ОБЩЕСТВЕНАТА БНТ в 7.45 ч. вечер в очакване на „Сънчо“. И не би трябвало точно „Сънчо“ да почва и свършва с пукотевица и нечовешки ревове на изпозаклали се, нашмъркани бандюги.
Съвсем сериозно обмислям да заведа дело срещу БНТ за нанасяне на травми върху психиката на детето ми. Ще сезирам и заспалите от СЕМ, Комисията по дискриминация и Агенцията за защита на детето. Целият парламент ще го кача на рогата си и ще го понеса наред-назад по жълтите павета и право на Сан Стефано 29: Асенча и кака му Цона – ще ви се видят като самодеен танцов състав, честно.
Отделно ще повлека подире си цели организации от наежени майки и може би – бащи, ще дигна аларма чак в Брюксел и Страсбург. До Патриарха и до Папата ще стигна, ако трябва. Вашето вече не се търпи!

Нора Стоичкова

«