« Върни се назад Публикувано на 17.06.2021 / 12:17

ИМАЛИ ОПГ В СЛУЖЕБНОТО ЗЕМЕДЕЛСКО МИНИСТЕРСТВО – ЧАСТ 2. ОПЛЕТЕНИ КАТО СВИНСКИ ЧЕРВА

Както АФЕРА обеща,  днес продължаваме със следващата част от сагата със Съветниците и Секретарите на Радев, вилнеещи в сектор Земеделие.

Можете да видите първата част в линка:

ИМА ЛИ ОПГ В СЛУЖЕБНОТО ЗЕМЕДЕЛСКО МИНИСТЕРСТВО. ЕТО ГИ ФАКТИТЕ! СТРОЙНА СХЕМА ЗА ТЪРГОВИЯ С ВЛИЯНИЕ, БРУТАЛЕН КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ, ШУРОБАДЖАНАЩИНА

https://afera.bg/%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%bb%d0%b8-%d0%be%d0%bf%d0%b3-%d0%b2-%d1%81%d0%bb%d1%83%d0%b6%d0%b5%d0%b1%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%b7%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d1%81%d0%ba%d0%be-%d0%bc%d0%b8%d0%bd/

Както сте запознати от предишния материал Валентина Георгиева Танева – Алексова е съветник на Радев, кандидат директор на ДФЗ и майка на настоящата заместник директорка на ДФЗ за Програмата за развитие на селските райони  – Боряна Алексова.

Валентина Алексова явно има дълъг опит в нарушаването на закона, включващо конфликт на интереси, видно от разследване на Центъра за изследване на демокрацията още по времето, когато е била зам. Омбудсман на София.

Още като Заместник-омбудсман на София – Валентина Танева-Алексова, работила до този момент и в отдел „Жалби“ на „Топлофикация-София“, нарушава правилника за дейността на обществения посредник в столицата. Валентина Алексова е заместник на омбудсмана на София, Ангел Стефанов и има еднолична фирма и участва в политическа партия, което е абсолютно забранено в правилника.

Според него общественият посредник, както и заместникът му, не могат да участват в търговски дружества или юридически лица с нестопанска цел, както и да членуват в политическа партия или синдикална организация.

Валентина Танева-Алексова обаче притежава 100% от фирма „Легато – Валентина Танева“, сочат търговските регистри в ДАКСИ. Според тях фирмата, управлявана от зам.-омбудсмана, се занимава единствено с рекламна дейност.

В същото време Танева е записана като докладчик за работата на „Клуб 13“ на предстоящото заседание на районния съвет на БСП „Триадица“ в София. Тя е и член на районен съвет на социалистическата партия.

http://old.csd.bg/artShow.php?id=9385

Адресът на тази фирма  „Легато – Валентина Танева – е същия, който дъщеря и Боряна Алексова представя в качеството си на консултант и управител на ДЗЗД „Проактивни“ – София, р-н Слатина, ул. Цветан Радославов, №8

Договорът разбира се отново е с ДПС община – Омуртаг и отново е с предмет по ПРСР – „Предоставяне на консултантски услуги, свързани с изготвянето и окомплектоването на заявления за подпомагане по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020, Мярка 7- Основни услуги и обновяване на селата в селските райони, Под – мярка 7.2 – Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаба си инфраструктура, включително инвестиции в енергия от възобновяеми източници и спестяване на енергия.“

Договорът с Община Омуртаг е №25/07/2/0/00703/05.12.2017. В него пише, че крайния срок за реализиране на дейността е до 31.12.2020.

Това означава, че този договор е приключен преди по малко от шест месеца и Боряна Алексова в качеството си на представител и управител на ДЗЗД „Проактивни“ е трябвало да изготви и финализира документите, а сега в качеството си на Зам. директор на ДФЗ трябва да възложи административна проверка на същите документи, на експертите под нейно ръководство, да се извърши оторизация на плащане, и да получи възнаграждението си за извършени услуги към ДПС общината Омуртаг, както и след това да осъществява мониторинг върху същия този проект.

Явно майка и дъщеря не виждат нищо лошо в това да нарушават закона по едни и същи параграфи, защото съвсем ясно и видно е подкрепата и мълчаливото съгласие, което оказва Президента и Министър Председателя със своето (без)действие по казуса с Боряна Алексова и майка и.

Това е изключително притеснително, тъй като Боряна Алексова разписва само европейски пари в такъв размер, които в най-обикновен работен ден може да са повече от Годишния бюджет на Министерството на Културата.

НО явно трябва да си съден или да си нарушавал закона, това е необходимо или по-скоро задължително условие, за да бъдеш счетен за подходящ за някой висш пост като зам. Министър на земеделието – като например Атанас Добрев ( „Насо Мафията“) (за който АФЕРА е писала многократно), Съветника на министър Бозуков Емил Дърев и Светла Бъчварова, за която ще стане дума в някои от следващите части от разследването, както и  Съветниците на „зелените чорапи“ – Валентина Тасева и Николай Копринков.

Като стана дума за последното лице Николай Копринков, учител по физическо и бивш кмет на село Труд, едната му фирма е ЙОНИМА ООД, управляваща скромния кънтри хостел в близост до авиобазата „Граф Игнатиево“.

Явно това е мястото, където се възпламеняват емоционално, редят се и се развалят връзки или се решават важни въпроси за България.

Много от анализаторите смятат, че Копринков е твърде близък до Радев чрез пловдивските масони от „Слънце-Ориент”, но истината е много по – прозаична. Той би бил полезен, само в това да бърка кафе и хоросан на „майсторите зидари“ там. Но пък е ценен с това, че е доказал своята кучешка вярност и с безответното си мълчание на генералския кръжок, относно събитията и сеирите, които са се разигравали в неговия селски мотел.

В последните години, явно след преместването на генералския кръжок в София, работата в мотелчето съвсем е замряла, след като се налага да пуска цели 10 проекта по схеми на ГЕРБ и да получава подаяния от правителството на Борисов за КОВИД мерки в размер на 23 263лв., става ясно по данни от търсачката за Корона субсидии на Бърд.бг/Бивол.

https://bird.bg/corona/?q=%D0%B9%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0

А колко е по-просто сега вече – с уреждането на едно назначение – като пример Атанас Добрев – „Насо Мафията“ да остане зам. Министър за горите, парите започват да текат като пълноводна река от ДПС и опозиционните кръгове на БСП и благодарната горска мафия, без да му се налага да пуска нови проекти. Нали се сещате, че 300 000 лв., за които говори Бозуков, че не били предназначени за самия него, а имат друг краен адресат от благодарните запазени на работа:

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9817990

Самият Министър признава: „Благодарих им, но такива средства няма как да получавам“. Това е вярно, че няма как да ги получи, защото той е независим – от него нищо не зависи в този сектор,  а нагоре по веригата над него e главния кадровик в Президентството. Така е готино – като не разграждаш корупцията, а се опитваш просто да яхнеш ДПС – ГЕРБ схемата.

Докато Копринков управлява селския хотел през  ноември 2011 г. Министерство на околната среда и водите и Регионална инспекция по околната среда и водите – Пловдив, му налагат санкции защото е нарушил Закона за биологичното разнообразие за незаконно улавяне и отглеждане на 5 броя от защитен вид костенурки.

Затова му е издадено Наказателно постановление от РИОСВ Пловдив в размер на 500 лв. и следва да се плати глоба от още 600 лв. на основание на ЗБР и тарифата за обезщетение при нанесени щети на защитени от растителни и животински видове.

Повече може да прочете на този линк в сектор Наказателни постановления Йонима ООД:

https://plovdiv.riosv.com/main.php?module=info&object=info&action=view&inf_id=97

Имате ли представа какви хора са тези „Съветници“ и „Секретари“ на Президента на България? С какъв манталитет и какви морални устои? И как да очакваме от тях да спазват законите на страната и да променят нещо към по-добро, като ходят по полето да крадат диви костенурки от природата, за да направят кефа на кръжока в селския хостел?

Президентството ще има още 72 часа да предприеме корективни действия, включващи оставките на Емил Дърев, Боряна Алексова, Съветничката на Президента – Валентина Алексова, Министър Бозуков и Копринков – станали главните действащи лица за реализацията на тази престъпно- корупционна  схема, преди да излезе следващата част от разследването.

Красимира Тасева

«