« Върни се назад Публикувано на 08.09.2017 / 11:52

ИЗХВЪРЛЕНА ОТ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА ОЦЕНЯВА КАНДИДАТИ ЗА ВАРНЕНСКИЯ ОКРЪЖЕН СЪД

МИЛЕНА КОМИТСКАБившето пресаташе на Административния съд във Варна Милена Комитска, която през февруари миналата година бе принудена да напусне съдебната система заради изказвания, уронващи престижа й, цъфна в комисията, която оценява кандидатите за експерт „Връзки с обществеността“ на Варненския окръжен съд. Конкурсът там се провежда за втори път в рамките на по-малко от 2 години, след като Елена Кулева, протеже на административния ръководител на ВОС Марин Маринов, напусна длъжността.

Кулева, която има кратък отдавнашен телевизионен опит и много повече стаж като служител на мобилен оператор и редактор на рекламно списание на верига за хранене, първо работи като пресаташе на съда половин година без конкурс и с недомислиците в съобщенията си успя да предизвика негодуванието на варненските журналисти. Накрая семейният й приятел Маринов бе принуден да обяви конкурс, чието спечелване от Кулева бе предизвестено.

Впрочем, единственият член на тогавашната комисия, който не му бе подчинен и от когото се предполагаше да назнайва нещо от работата на пиара, бе също Милена Комитска, след като останалите две пресаташета на другите варненски съдилища – Районния и Апелативния, си направиха отвод и явно не пожелаха имената им да се свързват с нагласен избор.

След освобождаването си от Административния съд, Комитска намери топло местенце в Икономическия университет, където известно време отговаряше за връзките с обществеността, без да прати на медиите нещо по-съществено от няколко кратки покани за събития с дата и час. Сега за експерт „Връзки с обществеността“ там е назначена Елица Виденова, а Комитска според официалния сайт на университета е ръководител на сектор „Реклама“. Това не пречи в заповедта на административния ръководител на ВОС Марин Маринов за комисия, провеждаща втория и третия етап на конкурса, тя да е вписана като пиар експерт. Останалите членове са съдебният администратор Анелия Бъчварова и съдия Светла Даскалова от ВОС.

Какво разбира Комитска от връзки с обществеността или от журналистика, е въпрос с повишена трудност. При наличието на действащи пресаташета на Районния, Апелативния и Административния съд във Варна, плюс експерт „Връзки с обществеността“ на Апелативната прокуратура, е най-малкото странно включването тъкмо на изгонената от системата служителка в комисия, избираща „лицето“ на доста компрометирана институция, каквато вече е ВОС. Освен ако резонната причина не е усърдието й да изпълни или поне да не попречи на предварително направен избор от шефа на съда. Защото, както всички знаем, некадърниците са послушковци.

Иначе конкурсът на експерт „Връзки с обществеността“ във ВОС е на финалната си права. Кандидатите са кадърът на телевизия „Черно море“ Геновева Донкова и пресаташето на Сосиете Женерал Експресбанк Диана Иванова. И двете преминаха успешно втория етап с разлика в оценките едва 22 стотни. Събеседването, което ще наклони окончателно везните, е на 14 септември.

Ангел Минев

Бележка на АФЕРА: Никак не е маловажен факта, че лицето Милена Комитска е жена на заместник-шефа на НАП – небеизвестният Чавдар Янков, който беше обект на разследване. Що се отнася до т.нар. „конкурс“, като се има предвид, че Диана Иванова е бивш „прокопиевски кадър“, впоследствие банково пресаташе, на първи тур е получила оценка 5,72 срещу 5,55 за Геновева Донкова. Нали се сещате отсега кой ще „спечели“, а?!

«