« Върни се назад Публикувано на 09.10.2023 / 13:40

ИЗРАЕЛ НЕ БЕШЕ ЕДИНСТВЕНИЯТ, КОЙТО СПЕШЕ ЗАД ВОЛАНА. АДМИНИСТРАЦИЯТА НА БАЙДЪН „ТРЯБВА ДА БЪДЕ ДЪРЖАНА ОТГОВОРНА ЗА ПОМИРЯВАНЕТО С ТЕРОРИСТИТЕ ОТ ХАМАС“

Douglas M. Bloomfield, колумнист, автор в различни медии и представител на американското произраелско лоби. В продължение на девет години е в ръководството на AIPAC и е главен лобист. Свързан е с решение за осигуряване над 3 милиарда долара годишно военна и икономическа помощ за Израел, бил е в бордовете на множество граждански организации, включително президент на еврейската общност във Вашингтон.

Ето какво пише той в статия за Haaretz:

– Доналд Тръмп твърди, че Байдън е „помогнал за финансирането“ на нахлуването на Хамас в Израел с „долари на американските данъкоплатци“, което препратка към решението на Байдън да размрази 6 милиарда долара за хуманитарни цели като част от неотдавнашните преговори за освобождаване на заложници между САЩ и Иран. Иран е спонсор на Хамас.

– „Войната се случи по две причини“, каза Тръмп в съботната кампания в Айова. „САЩ дават – и дадоха на Иран – 6 милиарда долара за заложници.“

– Привържениците на Тръмп в Камарата на представителите започнаха да повтарят обвиненията му. Лидерът на мнозинството и кандидат за председател на парламента Стив Скалийз, републиканец от Луизиана, каза, че администрацията на Байдън „трябва да бъде държана отговорна за помиряването с терористите от Хамас, които бяха оставени на спокойствие, включително им бяха отключени милиарди долари на тях и техните ирански поддръжници“.

– Комисията по външни отношения в Сената, чийто председател е Бен Кардин, демократ от Мериленд, известен със силните си лични връзки с Израел, би трябвало да поиска отговори от американското военно разузнаване в региона.

– Нахлуването в събота сутринта не беше внезапно. Отнело е месеци, може би години на планиране, обучение, снабдяване, производство и подготовка, за да се осъществи това, което някои израелски служители признаха, че е брилянтно планирано и изпълнено. Ние (американците) работим в тясно сътрудничество с израелците, наблюдавайки нашите общи врагове, но също така и независимо. Как можахме да пропуснем това? Подобни въпроси можем да отправим и към европейците. Израел не беше единственият, който спеше зад волана.

– Бен Кардин заплашва да блокира военната помощ за Египет, ако страната не постигне напредък по отношение на човешките права. Той трябва да попита как така Египет, който има граница с Газа и мирен договор с Израел плюс хиперактивна разузнавателна служба (най-вече вътрешно фокусирана върху Мюсюлмански братя, съюзник на Хамас), е пропуснал всички военни приготовления на Хамас. Или Египет е знаел за това и не е казал на Израел?!

– Саудитска Арабия иска пакт за сигурност със САЩ като цена за нормализиране на отношенията с Израел. Това е друга държава с добро разузнаване. Как са го пропуснали? Какъв съюзник биха били те, ако не може да се разчита, че ще държат под око арабския свят?

– Катар трябва да бъде основен приоритет. Той е дом на най-голямото военно присъствие на САЩ в Близкия изток, като в същото време е добър приятел на Хамас и близо до Иран. Колко знаеха в Катар и защо не ни казаха? Как да разберем, че на тях може да се разчита в момент на нужда?

– Ами Израел?! Предполага се, че има една от най-добрите разузнавателни агенции в света. Какво се обърка? Лидерите на Израел бяха твърде заети да се занимават с независимата съдебна система ли?

– Сенаторите трябва да напомнят на Израел, че са гласували за предоставянето на милиарди за Iron Dome и други разработени от Израел противоракетни системи. В момента сенаторите изобщо не са впечатлени от представянето им. Какво се обърка? (Допълвам, че Iron Dome е израелска мобилна система за противовъздушна отбрана. Системата е проектирана да прихваща и унищожава ракети с малък обсег, изстреляни от разстояния от 4 до 70 километра. САЩ отпуснаха няколко милиарда долара за Iron Dome.)

Калина Андролова

«