« Върни се назад Публикувано на 06.01.2011 / 17:24

ИЗМАМАТА КЕВОРКЯН – ГЕРГОВ. ШЕСТА ЧАСТ

 

 

    За какво воюват легендарният телевизионен журналист Кеворк Кеворкян

и рекламният бос Красимир Гергов?

    Каква е връзката им с бившата Държавна сигурност?

    Има ли отношение репресивният орган на бившият комунистически режим

с дългогодишната война на двамата?

    Истинска ли е тази война – или мнима?

    Защо Кеворкян бе осъден от Гергов за 30 хиляди лева?

    И защо Гергов загуби преди време дело от Кеворкян за над 230 хиляди лева?

    Кои са опекуните на двамата опоненти?

    Защо бе оправдан Красимир Гергов в дело за даване на подкуп от близо половин милион лева?

       На тези и още много интересни въпроси ще даде отговор нашето разследване!

 

   /Това разследване се базира единствено на факти, документи и медийни публикации, издирени от „Афера”./

 

    Какво е поведението на бившия директор на БНТ Кирил Гоцев по време на аферата със скандалния подкуп?

    Те са стари врагове с рекламния бос Красимир Гергов.

    Гергов е от най-отявлените противници на кандидатурата на Гоцев за шеф на държавната телевизия. Негов кандидат през 2002 година е говорителят Димитър Цонев.

Гергов прави всичко възможно, за да го наложи, но се проваля. След което веднага търси сближение с новоизбрания шеф Кирил Гоцев, но той остава хладен към него.

    Още от началото на мандата си като генерален директор на БНТ Гоцев се опитва да ограничи влиянието на рекламния бос в държавната телевизия. Той вкарва в играта новообразуваната рекламна агенция „Аргента”, за която се твърди, че гравитира към групировката ТИМ. Тя завзема част от позициите на Гергов. И това окончателно го превръща във враг на Кирил Гоцев.

    Гоцев е противоречива фигура. Добър професионалист, започнал в БНТ от нулата.

Става технически директор на телевизията, по-късно и изпълнителен директор по времето на Хачо Бояджиев. От тогава датират първите му неприятности – името му попада в ревизионен акт – нарушението е дребно, но става причина кандидатурата му да не бъде одобрена за член на СЕМ през 2001 година.

    За това място го предлага Кеворкян. Гоцев участва в неговия екип по време на първите два конкурса за частна телевизия, когато шведската групировка ЕМ ТИ ДЖИ кандидатства за национален лиценз. Сега тя е собственик на Нова телевизия.

   

Гоцев е протежиран от Кеворкян, когато е избран за генерален директор на БНТ. Това е добре известно, и двамата не го крият. Лобито на Кеворкян в „частния му СЕМ” – както го нарича вестник „Капитал” – налага Гоцев за шеф на БНТ.

   

      Две години по-късно отношенията им рязко се влошават. Причината е рекламния договор с руснаците, който Гоцев подписва на своя глава и без съгласието на Управителния съвет на БНТ. Изглежда, че е направил това и без съгласието на Кеворкян.

    Към онзи момент Кеворкян и Красимир Гергов са много близки. Твърди се, че дори с общи усилия свалят Гоцев от шефското му място заради „прегрешението” му с руснаците.

    Мотивите на Гергов са ясни. Той се бои от руската фирма, която ще сложи край на монополното му положение в рекламата.

    Не са съвсем ясни обаче мотивите на Кеворкян. Гоцев е негово протеже и близък приятел, той го е наложил като шеф на държавната телевизия. Но пък  е противник на навлизането на руската фирма в България и публично изразява в медиите позициите си по този въпрос. Това изцяло е изгодно за Красимир Гергов.

    Това дава основание на някои наблюдатели да преценят, че отношенията между двамата са някакъв театър. Те не за първи път се сблъскват на медийната сцена. Това става още от времето на конкурсите за частни телевизии, но запазват приятелските си отношения. Има интересни публикации в медиите по този въпрос. 

    Театърът между двамата приключва, когато Кеворкян показва по телевизията записите на заповед. Дали се чувства предаден от Гоцев, или причината е друга? Дали това не става под давление на руснаците? Не е ясно.

    Сега на сцената излизат записи на заповед за 425 хиляди лева – смешна сума, в сравнение с обещаните от руснаците 50 милиона евро приходи годишно за БНТ.

    Кеворкян е медийното лице на скандала. Егоцентризмът му, който е сочен от всички, които го познават, за негова водеща черта, може да е причина за това.

    Но всички вече се прехласват по подкупа на Гергов – и забравят, че с изгонването на руснаците държавната телевизия губи десетки милиони от рекламни приходи. Красимир Гергов няма да им ги даде. Той насочва всички приходи предимно към американската телевизия Би Ти Ви, с която има договорни отношения.       

    А Кирил Гоцев в онзи момент е вън от този театър. Той е компрометиран пред руснаците – договорът, който подписва с тях, е провален. Руснаците отиват да си търсят правата в съда, но шансовете им са минимални. Малко по-късно Гоцев е и свален от поста си, макар и много трудно. Той се чувства предаден от приятеля си Кеворкян, който прекъсва изцяло отношенията си с него. Омразата му към Гергов пък достига връхната си точка.

   

И тогава Гоцев решава да обяви, че е бил подкупван.

   

Прави го във вестник „Дума” на 24 август 2006 година.

    Интервюто с него е озаглавено: „Красимир Гергов се опита да ме подкупи”.

    В това интервю в прав текст е казано: „Бяха направени опити първо „чрез морков”, а после и „с тояга” да ме стимулират да се откажа от подписването на договора с „Видеоинтернешънъл ООД”. „Морковът” беше предложението да приема записи на заповед, срещу които да получа близо половин милион лева. А по-късно дойде и другото – заплахите от страна на Гергов. И бях принуден да подпиша втори договор за рекламата на БНТ с негова фирма”.

    Никога по-късно Гоцев не се отказва от тези свои думи. Никога не поставя под съмнение дали са правилно записани от журналистката. Нейното име е Виктория Пенкова – запомнете го, защото тя също ще има своята роля по време на делото срещу Гергов.

    В цитирания фрагмент от интервюто има много важна подробност – Гоцев бил принуден да подпише „втори договор” за рекламата на БНТ с Гергов. По-късно става ясно от медиите, че Гоцев наистина е подписал два еднакви договора – един с руснаците, и друг – абсолютно идентичен – с Гергов.

    Това е безпрецедентен случай – директорът на държавната телевизия подписва два еднакви договора, и двата без съгласието на Управителния съвет!

    Той обяснява, че вторият договор е подписан под заплаха. Но не уточнява каква.

    А дали това не е някаква форма на рекет, който самият той упражнява?

    На този момент ще се спрем по-нататък в разследването. Сега е важно да се отбележи друго: Гоцев твърди, че му бил предложен подкуп, но той го отказал. Но никой не изготвя записи на заповед за близо половин милион лева, без да има съгласието на

„партньора” си, тоест – на човека, за когото са предназначени те.

    По време на разследването Гергов прави две важни уточнения. Първото – имал предложението и съгласието на Кирил Гоцев да изготви подобни записи на заповед, които щели да гарантират заема, който щял да му даде директорът на БНТ.

    Второто уточнение. Гергов винаги е твърдял, че записите не са били у него.

Къде са били тогава, след като ги е написал собственоръчно?

    Единственото логично обяснение е: те са били в самият Гоцев, и след като договорът с руснаците тъй или иначе се проваля, Красимир Гергов отказва да изпълни задължението си. И тогава Гоцев решава да ги разпространи публично.

    Гоцев със сигурност в онзи момент е ненавиждал рекламния бос, за да се реши на този рискован ход. Името му фигурира в записи на заповед за близо половин милион лева. Никой не издава такива документи на тъмно, хипотетично. Гоцев сигурно си дава сметка, че над него ще падне сериозно подозрение. И въпреки това се решава на този ход. Това е много рисковано. В прокуратурата има няколко сигнала за негови прегрешения като директор на телевизията, водят се проверки. Реномето му съвсем не е изрядно. А той изнася публично факта, че е бил подкупван.

   

Мнозина наблюдатели още през 2006 година са сигурни, че договорка между Гоцев и Красимир Гергов наистина е имало, че двамата са договорили позициите си по отношение на договора с руснаците. Но след това Гергов се е отметнал от ангажимента си.

 

И Гоцев, в отчаянието си – той е изхвърлен от БНТ, няма работа – се решава да шантажира Гергов. Дори се твърди, че оригиналите на записите на заповед са били у него, и той е започнал да изпраща копия от тях на различни медии и лица, между които и Кеворкян.

    Кеворкян със сигурност е побеснял, когато е научил, че протежето му играе мръсна игра. Без да пита никой, подписва договор с руснаците, а след това се договаря и с Гергов, в случай, че договорът му се провали.

    От този момент нататък Кеворкян вижда в двамата лицето на измамата.

    И тези измамници трябва да платят. Сега е момента.

    Случаят изглежда пределно ясен. Особено след интервюто на Гоцев в „Дума”.

    Но Кеворкян е наивник. Той не се сеща за нещо много просто: че в един момент

Гергов и Гоцев могат да се договорят, като извършат разплащанията помежду си, и да сложат край на своя театър.

    Все пак, как се държи Гоцев пред следствието?

    Първият му разпит е на 16 октомври 2006.

    Гоцев написва собственоръчно, че Гергов му е предложил подкуп в размер на близо половин милиона лева.

    Докато Красимир Гергов бъде изправен пред съда, Гоцев дава още няколко показания пред разследващите. В нито едно от тях той не показва никакви признаци на колебание.

    На 11 април 2007 година, шест месеца по-късно, пак собственоръчно Гоцев потвърждава първоначалните си показания.

    На  6 март 2008 година –  година и половина по-късно – показанията му остават непроменени и са потвърдени за ТРЕТИ път.

    Гоцев потвърждава на няколко пъти, че е бил подкупван.

    Нещо повече. В едно от показанията си той категорично срива защитната теза на Красимир Гергов, че са му искани пари на заем, че записите на заповед са издадени, за да даде в заем на рекламния бос половин милион лева.

    На 17 ноември 2008 година Гоцев за ЧЕТВЪРТИ път потвърждава първоначалните си показания: „Относно показанията, които съм дал досега мога само да заявя, че ги подкрепям и че отговарят на истината”.

   

Гоцев заявява и нещо, което е от изключително значение и което изцяло срива защитната теза на Красимир Гергов и неговите адвокати: „Никога не съм имал икономически възможности да кредитирам някого, особено със стотици хиляди левове”!

   

Основният защитен коз на Гергов е твърдението му, че е издал записите на заповед, защото Гоцев му предложил заем! Гоцев категорично опровергава това.

    И накрая, на 27 ноември 2008 година, пред дознателя Камен Господинов Гоцев за ПЕТИ път потвърждава показанията си, дадени първоначално още на 16 октомври 2006 година!

    От октомври 2006 година Гоцев потвърждава показанията си. Разследващите все не са доволни обаче от показанията му. Те очакват той да се разколебае, да се подаде на някакви изкушения и да се откаже от тях. И когато това не става, те решават да протакат разследването. Това е класически похват на българската адвокатура. Но сега от това се възползва и прокуратурата.

    Бившият генерален директор на БНТ е основният свидетел и коз на прокуратурата.

Тя до такава степен е сигурна в него и показанията си, че дори си позволява лукса да не го разпита в присъствието на съдия. Все пак, Гоцев собственоръчно и на няколко пъти е заявявал, че е подкупван от Красимир Гергов. На прокуратурата това й се струва напълно достатъчно.

    Там обаче също има хора, които се опитват да разколебаят Гоцев. Например, задават му въпроса дали е държал в ръцете си скандалните записи на заповед. Това би било самоубийствено признание – и Гоцев успява да схване уловката. Ако признае това, той директно ще бъде съден заедно с Красимир Гергов, нищо няма да може да го измъкне

от аферата. Прокурорът, който му задава този въпрос, очевидно се опитва да му подскаже „правилното” поведение и да помогне на Гергов. По-късно той е отстранен от следствието.

    Всичко изглежда наред. Обвинителния акт влиза в съда. Гергов се изправя пред съдия Тодорова. Тя има добро реноме, председател е на Съюза на съдиите. Адвокат пък на Гергов е Даниела Доковска – председател на Съюза на адвокатите. Има хора, които твърдят, че между двете дами съществуват близки отношения.

    Пред Тодорова са изправени един бизнесмен, който не отрича, че е написал записи на заповед в полза на държавен служител. И един държавен служител, който многократно е твърдял, че е бил подкупван от бизнесмена.

    Ако сега се отрече от показанията, той е заплашен да бъде съден за

лъжесвидетелстване.

   

Онова, което се случва в съда, е повече от позорно.

 

Afera.bg

 

«