« Върни се назад Публикувано на 07.02.2014 / 9:35

ИЗКУСТВОТО… КАТО НАГЛОСТ И КОРУПЦИЯ

 

Почти незабележимо и тихо , типично във варненски стил , в средите на варненската културна общественост в момента бушуват бури от настроения, налагане, интриги  по повод  два отделни, но неслучайно преплетени параграфа  – предложени от ПК „Култура“ при Общински съвет – Варна. На пръв поглед всичко е простичко е лесно . Вечно активната и забързана председателка на общинската комисия е решила и предлага  за обсъждане на Обществения съвет /създаден наскоро/ и  на членовете на ПК”Култура „проект за приемане на :

 

– създаване на фонд „Култура“

– създаване на Правилник   „Култура” за финансиране на конкурси , фестивали, творчески проекти и т.н. – с една дума на цялата култура в града.

Мъдрите и препатили хора знаят, че най-опасно и най-корумпирано е онова, което е облечено с „добри намерения“. А те не липсват тук: „Нека да работим като в София“ /ама защо и как и кое налага? /, „Да повдигнем нивото на културата“, „Да внесем нови елементи“ и т.н., и т.н.    с една дума много и излишни приказки …

И тъй като председателката на общинската комисия, увлечена в желанието си веднага, тук, сега и тутакси да приеме и двете програми, по типичен   начин за една  провинциална, неуспяла певица започва да бърза, да бърка и да прави грешки: В една и съща комисия, по едно и също време, тя дава  предложенията  и за фонда и за Правилата, почти обвързвайки ги в взаимна зависимост . 

Нека да се разберем категорично. Да ,” Законът за закрила на развитие на  културата“ изрично е дал възможност да се създава  ФОНД КУЛТУРА в общините  при следните правила :

Чл. 36. (1) Общинският съвет създава общински фонд „Култура“ и приема правилникза неговата работа.

(2) Средствата от фонда се набират от:

1. средства, предоставени в изпълнение на целеви програми и проекти в областта на културата;

2. дарения, завещания и спонсорство от български и чуждестранни физически и юридически лица;

3. лихви по сметките на фонда;

4. други източници, определени с решение на общинския съвет.

(3) Средствата на фонда се разходват за:

1.осъществяване на проекти и програми в областта на културата;

2. подпомагане провеждането на културни прояви;

3. участие в съвместно финансиране с физически и юридически лица на културни инициативи с българско и международно участие;

4. подпомагане на любителското изкуство;

5. осигуряване на творчески стипендии за даровити деца и младежи.

ДО МОМЕНТА НЯМА И НЕ СЕ ПРЕДЛАГА  нито правилник за създаване на фонд към Община Варна.

Говори се от г-жа председателката единствено как 895 хил лева – сиреч САМО  средства от общинския бюджет ще влязат в този фонд  .Т.е. ЦЕЛТА НА ЦЯЛОТО МЕРОПРИЯТИЕ СА ПАРИТЕ – нищо друго, за никаква култура не става дума .

Да преминем и към Правилата за финансиране  на всички културни продукти в града. Преди минути прочетох един много задълбочен анализ на тази материя с изключителна вещина  , публикуван в сайта „Нова Варна“. Не бих искала да отнемам правото на автора на забележките , които са изключително много и са съществени.

Основното , което бих повторила и аз, и което изключително ме възмути е наглостта , с която са създадени. Тяхната основна задача е една:  да дадем пари , и то МНОГО ПАРИ  на „нашите фестивали“ , а на всичко останало в града – да създадем пречка и зависимост на създателите от „волята на комисията или както там се нарича експертен съвет“.

Дискриминация е отделянето на 4 фестивала „над всички“ , особено важащо за абсолютния фал на прескъпия Международен майски хоров фестивал , който харчи близо 130 хил лева – пари на  ДАНЪКОПЛАТЕЦА . 

Някой да познава, да е гледал, да е  ходил на този фестивал … Да съществува телевизионно излъчване, репортаж , интервюта –             В НАЦИОНАЛЕН ЕФИР, така както гледаме „Балетен конкурс“, фестивал ”Откритие“ , Театралния фестивал …. ?! Някой да знае смисъла  на този формат, освен че е в полза на контактите , пътуванията , интересите и други „жизненоважни“ неща за диригента от Дулово?! Да, командировките до Италия , Германия ,Лондон и др. са от полза и на други персони от дирекция „Култура“ и това е публична тайна …

По –важното е кой ще разпределя тези пари . И така – да прочетем между редовете   онова, което е най-същественото – кой  ще разпределя   „ баницата на културата в града“ / с превод за непосветените :

       г-жа председателката на ПК „Култура”  – сопрано , с провинциален успех

       двама общ съветници – НО ПАК ОТ СЪЩАТА КОМИСИЯ  – поддържаща роля

       член на екипа на ЕКС – сиреч момичето ,обслужващо и.д.директор в момента

       експерти – външни – оракулът предрече, че ще се разчита на един музикант от Музикалното училище  и един друг експерт от поп-рок банда с префърцунено заглавие

Казано с две думи – от 11 членния  състав  вече са „осигурени“ 6 гласа и така сопраното може да вземе най-високата миза … пардон .. високия тон .

И така достигаме до нещото наречено истина – в момента щепа хора , обединени само от един интерес / оставаме вие да си кажете какъв / правят всичко възможно да разделят , прекроят  и оползотворят  всичко , предазначено за култура в този град :

         бюджета за въпросните 4 фестивала – вече им загубих дирята колко са.

         895  хил лева – предназначени за всичко , което е културен продукт в града и се съфинансира от Общината.

     и нека не забравяме едни скромни 500 хил лева за загубената кауза „Варна – европейска столица на културата“ – друг път ще  говорим и за това …

Напълно разбираем е натискът  от страна на председателката – певица, точно преди провеждането на конкурса за директор на дирекция „Култура“ да се приеме всичко, що може  – просто НЯМА ВРЕМЕ !

Разбираем е фактът , че вилата на път към Каменар още не е завършена , има нужда и от обзавеждане !

Разбираем е фактът , че догодина съставът на Общинския съвет ще се смени – АМИ СЕГА ?!

Разбираемо е , столът на директорката – певица бавно , но сигурно изстива и вече „моето голямо  политическо семейство“  не пее  – ФАКТ !

Единственото , което трябва на всички ни да се изясни е, че НЯМА ДА Е ВСЕ ТАКА!

Творците на Варна не заслужават такова поведение и вярвам, че здравият разум и обединението ще покажат правилния път !

 

Доц. д- р Първолета Любомилова 

 

 

 

 

 

 

«