« Върни се назад Публикувано на 26.06.2023 / 23:26

ИЗВЪНРЕДНО ОБРЪЩЕНИЕ НА ПУТИН: БРАТОУБИЙСТВО ИСКАХА ВРАГОВЕТЕ НА РУСИЯ: НЕОНАЦИСТИТЕ В КИЕВ И ТЕХНИТЕ ЗАПАДНИ ПОКРОВИТЕЛИ, И ВСЯКАКВИ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ! СМЕТКИТЕ ИМ ИЗЛЯЗОХА КРИВИ!

С извънредно обръщение руският президент Владимир Путин се обърна към руския народ:

„Благодаря на онези войници и командири от групата „Вагнер“, които взеха единственото правилно решение – те не извършиха братоубийствени кръвопролития, спряха на последния рубеж. Днес имате възможност да продължите да служите на Русия, като подпишете договор с Министерството на отбраната или други правоохранителни органи, или да се върнат при роднините и приятелите си. Който иска, може да отиде в Беларус. Обещанието, което дадох, ще бъде изпълнено. Повтарям: изборът е на всеки от вас, но съм сигурен, че това ще бъде изборът на руските войници, осъзнали своята трагична грешка“, каза държавният глава.

Той отбеляза, че по-голямата част от бойците и командирите на групата „Вагнер“ са руски патриоти, предани на своя народ и държава, доказали това със своята смелост на бойното поле, освобождавайки Донбас и Новоросия. Те се опитаха да ги „използват на тъмно“ срещу техните братя по оръжие, посочи Путин.

„Затова от самото начало на събитията бяха предприети стъпки по мои преки указания, за да се избегнат големи кръвопролития“, подчерта президентът и отбеляза, че това е отнело време.

„Включително да дадем възможност на тези, които са направили грешка, да помислят, да разберат, че техните действия са категорично отхвърлени от обществото и до какви трагични, опустошителни последици за Русия води авантюрата, в която бяха въвлечени“, каза Путин.

Държавният глава каза, че от самото начало на бунта властите незабавно са взели всички необходими решения за неутрализиране на възникналата заплаха, за защита на конституционния ред, живота и сигурността на руснаците.

„Въоръжения бунт при всички положения щеше да бъде потушен“, подчерта държавният глава.

Според него организаторите на бунта, „въпреки загубата на адекватност“, са разбрали това.

„Всички те разбраха, включително и че отидоха на престъпни действия, за да разцепят и отслабят страната, която сега е изправена пред колосална външна заплаха, безпрецедентен натиск отвън. Когато нашите другари умират на фронта с думите „нито крачка назад !“, отбеляза президентът.

Но организаторите на бунта предадоха страната си и замесените в престъплението, като ги подмамиха да умрат и ги подтикнаха да стрелят по своите съграждани, каза Путин.

„Точно такъв резултат – братоубийство – искаха враговете на Русия: неонацистите в Киев, и техните западни покровители, и всякакви национални предатели. Те искаха руските войници да се избиват един друг, да убиват военни и цивилни, така че в крайна сметка Русия да загуби, а нашето общество да се разцепи, задушено в кървава гражданска борба“, подчерта държавният глава.

Той отбеляза, че противниците на Москва „потриваха ръце, мечтаейки да си отмъстят за неуспехите си на фронта и по време на т. нар. контранастъпление, но сметките им са излезли грешни“.

„Благодаря на всички наши военнослужещи, служители на реда, специални служби, които се изправиха на пътя на бунтовниците, останаха верни на своя дълг, клетва и своя народ. Смелостта, саможертвата на загиналите летци-герои спасиха Русия от трагични опустошителни последици “, каза Путин.

Президентът благодари на руснаците за тяхната издръжливост, солидарност и патриотизъм, които показаха, че всяко изнудване и смут са обречени на провал.

„Беше показана най-висока консолидация на обществото, изпълнителната и законодателната власт на всички нива. Твърда, недвусмислена позиция в подкрепа на конституционния ред заеха обществени организации, религиозни деноминации, водещи политически партии – всъщност цялото руско общество беше обединено и сплотен от главното – отговорността за съдбата на Отечеството“, посочи държавният глава.

Путин също така изрази благодарност на президента на Беларус Александър Лукашенко за усилията и приноса му за мирното разрешаване на ситуацията.

„Но повтарям, патриотичният дух на гражданите, консолидацията на цялото руско общество изиграха решаваща роля в тези дни. Тази подкрепа ни позволи да преодолеем заедно най-трудните изпитания за нашата родина. Благодаря ви за това. Благодаря ви!“, завърши държавният глава.

РИА Новости, Первы канал

Afera.bg

Цялото обръщение може да видите и слушате тук:

https://www.youtube.com/live/K5zSlHJ_dsc?feature=share

«