« Върни се назад Публикувано на 10.03.2021 / 10:46

ИГРИТЕ ЗА БУЛСАТКОМ С ДЪРЖАВНИ ПАРИ. ЛИЦЕТО ПОД НАЕМ – СПАС РУСЕВ

Частните игри на Владимир Каролев и Спас Русев с държавни пари от Българската Банка за Развитие. Голямото ужилване на ББР се задава.

Булсатком беше пред фалит преди 3 години, когато не можеше да обслужва дълга си към група лондонски банки, но беше „спасен“ от група международни фондове, които изкупиха част от задълженията към кредиторите. Някои от кредиторите продадоха част от своите вземания към Булсатком на никому неизвестната „Улас Инвестмънтс“ ЕАД, българска фирма, собственост на Владимир Каролев, ОБАЧЕ финансирана от държавната ББР с държавни пари.

Въпрос: Защо ББР работи чрез посредник?

Отговор: частна далавера с държавни пари, като печалбата от далаверата е изцяло в лична полза на Владимир Каролев и на бившия директор на ББР Стоян Мавродиев, който беше публично уволнен.

Схемата е елементарна – необходима е фирма-посредник, защото ако ББР участваше директно като акционер, Мавродиев и Каролев нямаше да вземат нищо при евентуалната продажба на Булсатком, а сега при задаващата се продажба ще си разделят печалбата, която иначе би отишла в ББР – при глупавите данъкоплатци.

Каролев е член на съвета на директорите на Булсатком ЕАД, но в остър конфликт на интереси работи изцяло в полза на стария си приятел Спас Русев, който е подал оферта за покупка на Булсатком, и ЗАЩО ЛИ (!!) е финансиран от същата държавна ББР с държавни пари. Реално Каролев работи срещу интереса на ББР (която е и кредитор на Булсатком) в Булсатком в полза на купувач, финансиран от ББР.

Схемата е ясна: За да може „Улас Инвестмънтс“ ЕАД (Каролев и приятели) да получи своята многомилионна плячка от продажбата на Булсатком, държавата в лицето на ББР осигурява пълно финансиране на изключително щедрата оферта (много над пазарната стойност на Булсатком) на Спас Русев за купуването на компанията – само така ще има плячка за разпределяне. Така при продажбата на Булсатком ББР едва ли някога ще успее да си върне парите, дадени на заем за актив, който струва 50% по-малко. Явно държавните пари се използват за лични далавери на богопомазани „бизнесмени“, близки до управляващото корпулентно статукво, защото без неговото одобрение такива безобразия едва ли могат да минат.

Лицето под наем – Спас Русев

Спас Русев е член на надзорния съвет на БТК (Виваком). Той единствен не беше сменен от т.нар. нови собственици на Виваком – United Group. Освен това Русев беше финансиран от ПИБ за да закупи албанския телеком ONE. Както и във Виваком, така и в сделката с албанския телеком, Русев играе само подставено лице.

Публична тайна е, че реалните купувачи на албанския телеком са скритите зад Русев Атанас Добрев, директор на Виваком, и неговият приятел Александър Димитров, който е директор на А1. И двамата Добрев/Димитров са имали цялото време и възможности да усвоят достатъчно, че да си позволят подобни волности, а картелното споразумение между тях ги бетонира на позициите им – кой собственик ще тръгне да сменя ръководството, когато резултатите растат?! За разнищване на картела при телекомуникационните оператори миналата година се изказа вицепремиера Валери Симеонов, но всичко умря в зародиш, както винаги става по нашите земи.

„Алтернативният“ кандидат за Булсатком

Пламен Генчев е основател на Булсатком и в момента държи 20% от компанията. Мечтата му е да си върне фирмата като изкупи обратно останалите 80%, за което обаче трябват много много пари. Осигурява си ги чрез кредит от любимата на Пеевски ПИБ.

В английския търговски регистър ( https://find-and-update.company-information.service.gov.uk/company/08996114/filing-history, в партидата на дружеството Bulsatcom Holding Limited, чрез което Генчев участва в собствеността на Булсатком ЕАД в България, може да се види залог в полза на ПИБ на всички акции на Bulsatcom Holding Limited към ПИБ, както и определената цена, на която Генчев/ПИБ са готови да платят за Булсатком – 131 милиона евро. Чрез условията на кредита и при успешна сделка, ПИБ реално ще контролира Генчев и Булсатком.

Да не забравяме, че едновременно с това ББР е акционер в ПИБ, след миналогодишната сага с набирането на капитала на ПИБ, където ББР плати четворна цена за акции на ПИБ, и то с парите на данъкоплатците!

Генчев обаче е заложил серия от брутални правни и „бизнес“ капани в Булсатком, чрез които може бързо да срине целия бизнес на компанията, ако не бъде задоволен неговия интерес. Включително и ако един ден се конфронтира с ПИБ. На практика държи компанията като свой заложник чрез серия от странични фирми, регистрирани на подставени лица (но много лесно в търговския регистър се виждат връзките между тях). Някои от фирмите продават ТВ услуги на Булсатком (Розенфелд и Ко АД, БГ Топ Мюзик ЕООД). Освен това, усилено се говори, че с помощта на А1 тайно е изградил нов сателитен оператор, чрез който се готви да „краде“ абонати от Булсатком, а и да ги подслони, когато реши да „дръпне шалтера“ на Булсатком. Смята се, че това е фирмата Поларис Медия ЕООД, бивша Фюжън ТВ ЕООД. Само че едва ли осъзнава, че финансирането от ПИБ влече със себе си и цялата мощ на статуквото #КОЙ, което може да го унищожи, ако посмее да ги прецака и да си разиграва номерата.

И как да повярва човек, че Генчев и ПИБ от една страна, както и Русев и ББР от друга реално се състезават кой да купи Булсатком?! Мачът е „свирен“, а резултатът ще е тъжен – за държавните пари, за абонатите на платена телевизия и за свободата на словото.

Каква е целта на всичко това? Всички пътища водят към скрит монопол и контрол върху медиите.

Ако Спас Русев купи Булсатком, той или ще се прави на „независим“ собственик, или ще го прехвърли на Виваком. И в двата случая Виваком ще монополизира пазара и ще вдига месечните такси. Всъщност самия Каролев нееднократно е твърдял, че е най-добре Виваком да придобие Булсатком, като по този начин е потвърждавал плана на Спас Русев.

Възможно е и Пламен Генчев (финансиран и контролиран от ПИБ) да купи Булсатком. Тогава реално ПИБ ще реши какво да прави, тоест – ще продаде Булсатком на Виваком – постига се същият резултат като горния, с тази разлика, че Генчев, за разлика от Русев няма да получи нищо, а напротив – като длъжник на ПИБ ще загуби всичко.

Реален финансов или стратегически купувач на Булсатком не се очертава да има, предвид нереалните очаквания на продавачите за цената. Единствените реални интереси са скрити и незаконни и затова не участват пряко и прозрачно – местният играч Виваком иска да монополизира пазара, а статуквото на #КОЙ иска през монопола да елиминира и задуши критичните към властта  телевизии и частни канали – не слушкаш – не те излъчваме – нямаш приходи – фалираш – КРАЙ за всички, които плюят Падишаха.

А мажоритарните акционери ЕБВР, БлекРок, Блантаер, вероятно не си представят в какъв скандал са ги натресли ако продадат на някой от горепосочените герои. И на децата в нашата държава е известно #КОЙ командва ББР и ПИБ, че и не само. Само че, времето на голямото лапане скоро може и да приключи и тогава, някой ще потърси сметка за всичко това.

Пламен Ганчев

«