« Върни се назад Публикувано на 17.11.2017 / 9:05

ИГНАТ РАДЕНКОВ: КАКВО ПРЕДЛОЖИХМЕ ЗА ОГРАДАТА НА БОРИСОВ ПРЕДИ 2 ГОДИНИ ГОДИНИ ЗА ДА НЕ ПРАХОСА 200 МЛН. ЛВ.! ОТГОВОР – НИКАКЪВ!

ОГРАДАС всеки изминат ден, година, новоизградената ограда по българо-турската граница ще става все по-неефективна и ненадеждна. Компенсирането ще стане отново за сметка на десетки милиони левове, вложени допълнително в съоръжения, техника и най-вече жива сила. На практика, на хаос, отново и тук прахосахме 200 млн. лв.

През месец април 2015г. с Васко Василев, председател на общобългарския комитет „Васил Левски”, направихме предложение до правителството, лично до министър-председателя Бойко Борисов, как виждаме ние евентуалното изграждане на защитните ограждения по границата с Турция, на което обаче не получихме никакъв отговор. А ето и конкретното предложение:

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

За по-голяма ефективност и надеждност съоръжението би трябвало да бъде изпълнено като монолитна, железобетонна ограда с основа 50 см, с  4,5 м височина плюс 50 см телена надстройка.

1.Гаранция 100 години, несравнима спрямо строящата се в момента телена ограда.

2.Несравнима е и надеждността по предназначението на въпросното съоръжение.

3.Ползвайки ценоразписа на цените и материалите, и най-вече опита на специалистите, калкулацията показва, че така направена оградата, разбира се, с прилежащата пътна полуос, цената с 20% печалба възлиза на 500 лв. линеен метър.

4.Нещо, което се подценява, и се пренебрегват националните ни интереси, че 90% от средствата по изграждането на съоръжението ще останат в страната ни и съживят икономиката ни. Ще се даде работа и препитание на покрайграничните селища и фирми. Участие ще вземат стотиците кранове, бетоновози, арматурни дворове, кариери за инертни материали и др. Количеството само на бетона ще надхвърли 200 хил. куб. м. Докато при сегашната телена ограда 70% от материалите са вносни, голяма част от средствата се открадват и реално в потреблението влизат едва 10%.

5.Срокът за изпълнение може да бъде съкратен значително, тъй като има широк фронт, и могат да работят едновременно стотици мобилни групи.

6.Не е за пренебрегване, че по този начин съоръжението ще възпира преминаването и на всякакъв вид дребни животи, като лисици, котки, таралежи, които са преносителите на болестите по животните.

7.Америка, Израел и други страни, изграждайки подобни съоръжения, предпочитат именно този монолитен начин.

Още през 1960г. служих на застава на Доспат Барутин, където беше изградено първото оградно защитно съоръжение, т.нар. „КЛЬОН”. При тогавашните възможности на техниката беше направена сигнализация, която отчиташе в заставата, кой сектор от съоръжението е обект на атака и съответно мобилната група се изнася към мястото и засича  закононарушителите. Този способ при сегашната техника трябва неминуемо да се приложи, с което ще бъдат намалени човекооборота от военнослужещи и разходите свързани с това, за милиони левове.

16.11.2017г.

ИГНАТ РАДЕНКОВИгнат Раденков

«