« Върни се назад Публикувано на 06.11.2017 / 20:06

ИГНАТ РАДЕНКОВ В КЪРВАВО ПИСМО ДО ПРЕЗИДЕНТА: СМЕНЯТ СЕ ПРАВИТЕЛСТВА, ПРЕСТЪПНИТЕ СХЕМИ ОСТАВАТ, ПРОМЕНЯТ СЕ САМО КАСИЕРИТЕ! Г-Н БОРИСОВ, НЕ ВИ ЛИ Е СТРАХ, ЧЕ СТЕ НА ПЪТ ДА СЕ СДОБИЕТЕ С ПРОЗВИЩЕТО БЪЛГАРОУБИЕЦ!

ИГНАТ РАДЕНКОВОтворено писмо

До Президента на РБ,

председателстващ Консултативния съвет по национална сигурност

Уважаеми г-н Президент,

Уверяваме Ви, че няма друг фактор, който да застрашава така осезателно националната сигурност на страната ни, както властващото беззаконие и убийствената със своите размери корупция! Страната ни е доведена до състояние на трета национална катастрофа, несравнима с другите две нито по социално-икономическата разруха, нито по дадените жертви. Съсипахме икономиката си, селското стопанство, армията, оставихме народа си без препитание. Два милиона млади и образовани хора или потенциалът на нацията, бяха принудени да напуснат страната. Милиони наши сънародници се препитават с три пъти по-ниски доходи от санитарния минимум. Това е една от основните причини да оглавим всички негативни европейски и световни класации като най-корумпирана, най-бедна, болна и изчезваща нация.  Не може повече да си заравяме главите в пясъка! Трябва да се каже истината и то на висок глас, а именно, че шепа алчни, престъпни безродници обсебиха властта на българина и го направиха най-беден и най-безправен! Такава несправедливост, такова ограбване на човек от човека, българската история не помни. Основна причина е, че вече 27 години страната ни се управлява от задкулисието, от олигархията, мафията – от паралелната власт, която обезличи напълно държавността. Партиите в този им вид се ползват единствено като инструмент от олигарсите за гласуване на лобистки закони и внедряване на корумпирани персони с нисък морал, включително и на най-високите постове в държавата ни!

Уважаеми г-н Президент,

Напълно сме наясно с конституционната уредба на страната ни – за разделение на властите и отговорността на всяка една институция, но Ви уверяваме, че запознавайки се с представените от нас, не десетки, а стотици конкретни факти, цифри и имена и Вие като нас ще се почувствате омерзени, че сме част от едно такова общество, а честните съдии, следователи и прокурори просто ще се срамуват.

Не може да правим повече компромиси с истината. Сигурни сме, че споделяме мнението на 90% от ограбения и унижен български народ, че е крайно време нашият президент, който оглавява единствената институция, която все още не е превзета от олигархията и е призван да олицетворява единството и суверенитета на нацията ни, избран пряко от 2 милиона българи, клел се във вярност към отечеството, а и в предизборната си кампания заявихте, че ще работите единствено и само в интерес на българския народ, ползвайки правото си по Конституция на обръщение към нацията, и като председателстващ Консултативния съвет по национална сигурност, да поставите като дневен ред пред българското общество темата, дилемата – мафията или народа. Касае се вече не за какво да е, г-н Президент, а за по-нататъшната съдба на отечеството ни.

Нашата тревога не е от вчера и от днес. Месец преди президентските избори в лична среща с Вас споделихме тревогата си за състоянието, в което се намира страната ни, споделихме и това как съседна Румъния намери своето решение, благодарение на осъзнатото гражданско общество, подкрепено от морални и професионални политици, съдии и прокурори, и най-вече от президента на Румъния. Резултатите им са категорични, преди 10 години бяха след нас, а сега и заплатите и пенсиите са двойно по-големи, а и всички останали показатели. Още тогава апелирахме, че е крайно необходима една такава позиция на новия ни президент, която да консолидира обществото и сложим началото на възкръсване на изстрадалата ни родина.

Вина за безизходицата, в която изпадна страната ни, имат всички партии. След като разграбиха активите на държавата, или труда на цели поколения с криминалната приватизация, корупцията започна с „Мистър 10%” по време на правителството на Костов. Надграждането на „тройната коалиция” вдигна нивото над 50%. Докато при „ГЕРБ” корупцията надмина нивото далеч над 100%! Най-сполучливият проект на задкулисието, олигархията, видно не само от високото ниво на корупцията, се оказаха „ГЕРБ”,  в лицето на Борисов и Цветанов, в тандем с Цацаров.  Ще се убедите от последващите изнесени от нас неопровержими факти, че такова обезличаване на държавността, каквото наложи посоченият по-горе тандем, никога не е имало!

Няма българин, който да вярва, че изборите се печелят с идеи и програми. Всичко е на принципа на наложения в обществото ни стрес, страх и зависимост. Огромният капитал чрез обществените поръчки е мощен лост в ръцете на Цветанов-Борисов, най-добър пример е санирането. Хилядите чиновници и техните семейства са наясно, че не се ли придържат към управляващите, рискуват сигурността и препитанието на семействата си. Още по-директно е посланието към стотиците хиляди работници, че ако не спечели „ГЕРБ” губят обществените поръчки, и семействата им остават на улицата. С лекота отминаваме случая в Добрич  „Суджукгейт” и Хасково „Кумгейт”. Всеки ще Ви каже, че това е масова практика, наложена от Цветановите партийни структури в цялата страна, които деребействат, обсебиха напълно ресурса, ограбиха и съсипаха средния и малък бизнес. Ще повторим отново, че в обществото ни цари страх и зависимост. И най-лошото, че държавните институции се използват като бухалки за саморазправа с всеки, който се осмели да се противопостави срещу беззаконието и корупцията, срещу статуквото.

При тази ужасяваща действителност, г-дата Борисов и Цветанов, продължават с постоянните си монолози да манипулират и натрапват на обществото, че няма алтернатива, че имаме стабилна държава, стабилно управление, че сме остров на икономическата стабилност, преборили корупцията, и народът ни благоденства. А на практика стабилността е в беззаконието, корупцията, беднотията и мизерията. Икономическите показатели се поддържат единствено и само на базата на ниските доходи, наложения геноцид върху собствения си народ, който доведохме до просешка тояга. И нито дума за двата милиона безработни, потърсили спасението си в чужбина, увеличаващи се ежемесечно. Нито пък за стряскащите последни данни от статистиката, че намаляваме вече с 11 човека на час или 85 000 български граждани изчезват на година. Нито дума коя е причината, че страната ни оглави всички негативни класации в света и Европа като най-корумпирана, най-бедна, най-болна и най-бързо изчезваща нация, и коя е причината да закрием стотици села и училища? При тази гротеска картина нито дума къде потънаха 16-те милиарда, заробващ поколенията ни, кредит. И на много други въпроси, на които ще трябва да отговорят оттук нататък.

Нашият премиер на скоро беше на среща в Гърция с колегата си Ципрас. Този млад държавник би трябвало да му е добър пример как превежда народа си през блатото на най-голямата криза за гръцката държава. При тази си огромна задлъжнялост, той не позволи жизненият стандарт на гръцкия народ да падне под минимума. Напротив, най-ниските им пенсии са точно 5 пъти по-високи от нашите. Какъв е смисълът на нашето общество, г-н Борисов, чия програма изпълняваме, след като на заден план оставихме човешкия фактор? Стотици хиляди наши сънародници се простиха с живота си преждевременно следствие наложената мизерия от липса на лекарства, студ и реален глад. Още по-страшното е, че не виждайки никаква перспектива 30 000 български граждани през годините на прехода сложиха край на живота си. Тази тенденция постоянно ескалира, неотдавна само за два дни в Стара Загора сложиха край на живота си 4 човека.

Най-вече на Вашата съвест ще тегне, г-н Борисов, проклятието за съдбата на стотици хиляди човешки съдби. Не се ли страхувате, че сте на път да се сдобиете с прозвището на българоубиец.

Уважаеми г-н Президент,

Та нима не виждаме, че пред очите на всички ни обществото ни се разпада, Майка България си отива. Процесите стават вече необратими. Ако нашият президент не намери сили да изпълни дълга си, като обединител, спасител на нацията, и допусне да бъде превзета от олигархията-мафията и последната крепост, каквато е президентската институция, то ако сега страната ни се намира на дъното на пропастта, от която все пак има някаква надежда да се излезе, вече ще изпаднем в бездната, която няма дъно, няма никаква надежда.

Уверяваме Ви, г-н Президент, че предприемайки една такава неотложна, родолюбива, животоспасяваща за страната ни кауза, зад Вас ще застане не само истината, а и целият изстрадал, ограбен и унижен български народ.

Имаме историческия опит. Страната ни се намира в същия период на 1934г. или беззаконие, бандитизъм, грабеж. Тогавашните държавници извършват преврат, вследствие установените законност и справедливост в обществото, само за 5 години страната ни е заела не само първо място по стандарт на Балканите и конвертируема валута, а и водещо в Европа. В 21-ви век нито е възможен, нито пък е нужен преврат. При новите условия всичко е в ръцете на българския народ.

Никой не трябва да се съмнява, че отвоюваме ли си държавата от мафията, издигнем ли върховенството на закона, резултатите ще бъдат далеч, далеч по-добри от тези на нашите предшественици през 1934г. Ще изправим и възродим страната си, ще върнем децата си! Източниците за реализиране на тази оптимистична задача ще докажем по убедителен начин с редица конкретни факти.

В обществото ни се разиграва последното представление от 27-годишния театър – имитиране на реформа в съдебната система при обособяването на специализираното звено. Господата са наясно, че идва Видов ден. С цената на всичко, със зъби и нокти, се стремят да запазят статуквото. Касае се за заграбени милиарди средства, власт и влияние. Като дявол от тамян отбягват да се коментира положителния румънски опит. Даже си позволяват чрез своя слугинаж да го отричат, правейки оценки на символите за цяла Румъния, Моника Маковей, която сложи началото на промяната в Румъния, и сегашния ръководител на звеното Лаура Кьовеши, наричайки ги „ментета” и какви ли не още други квалификации.

Тази пропаганда се разминава отново със заключенията на доклада от 500 страници на Съдебния инспекторат към Върховния съвет на магистратурата в Румъния, който извърши проверка на дейността на ръководената от Кьовеши служба. Според доклада, с действията си Кьовеши е изградила чувство на вяра и уважение към закона, като по този начин е донесла сила и престиж на Дирекцията. Тя ръководи институцията безпристрастно и притежава качествата да продължи да заема поста. Усилията ѝ са оценени както във вътрешен, така и в международен план, се посочва още в цитирания документ.

При тези категорични заключения и оценки на Съдебния инспекторат към Върховния съвет на магистратурата в Румъния, г-н Боян Магдалинчев, представляващ ВСС, коментира, че за румънската страна се говорило, че се изпълнявали политически поръчки и т.н.

Нищо ново под слънцето, нищо добро не те чака българино! Статуквото ще бъде отново бетонирано.

Говорителят на симбиозата-статуквото, Цветан Цветанов, и поддръжниците му застъпват тезата, че сме си имали Конституция, Народно събрание, институции и било недопустимо да се дублира въпросното звено с вече съществуващите институции, като на новия орган се отрежда второстепенна, допълваща роля, нещо като координатор между съществуващите звена, анализатор, който да има задачата да представя събраните данни за евентуална корупция на съществуващите разследващи органи, да проверява годишните декларации и др. Остава да питаме, тъй като си имаме Конституция, Народно събрание, правителство, ВСС, правоохранителни и правораздавателни органи, защо страната ни изпадна в това беззаконие, и корупцията взе връх. Защо след като народът отдели от оскъдицата си стотици милиони левове за издръжката на допълнителни органи – специализирана прокуратура, специализиран съд, „БОРКОР”, разследващи към „ДАНС” и т.н., ефектът е никакъв, а корупцията доби още по-унищожителни размери? Възможно ли е на практика от всички тези неработещи и корумпирани звена, с много и много пробойни, да направиш едно работещо такова? Няма ли по същество това звено да представлява „БОРКОР” 2? Отново се цели да не се бръкне с пръст в раната, да не се види генезиса на корупцията, властовите центрове, фирмите, чрез които се акумулират и преразпределят заграбените средства и други такива.

Според нас, темата за обособяване на специализираното звено трябва да бъде поставена на широко обществено обсъждане. Най-важният фактор, оглавяващият специализираното звено неминуемо трябва да бъде доказал се в обществото човек, със своя професионализъм и морал. Поемайки тази голяма отговорност той е в правото си да постави условия както за структурната, така и кадровата политика на звеното. Неминуемо да се стъпи на румънския опит, тъй като имат вече утвърдени в годините положителни резултати, но истината е, че може да се разчита на успех, само ако този специализиран орган за борба с корупцията по високите етажи има основна цел, а именно скъсване на пъпната връв на 27-годишната взаимозависимост мафия-държава. На практика това трябва да е смисълът и духът на учредяването на въпросното звено. За тази цел органът не може да бъде назначаван и контролиран от тези, които впоследствие той трябва да разследва. Звеното трябва да бъде напълно независимо, комплектувано с всички необходими отдели и инструментариум до внасяне на обвинението. Да се назначава от президента. Мотивите са, че няма друг фактор, който така осезателно да застрашава националната сигурност на страната ни, както властващото беззаконие и убийствената по своите размери корупция, която застрашава вече устоите на страната и по-нататъшното ѝ съществувание. Още по-наложително е въпросното звено да бъде под егидата на президента, тъй като нашите псевдополитици и държавници отбягват факта, че този тотален разпад на държавността ни не е случаен, а е съвсем целенасочен и дирижиран. Той обслужва не само нашите алчни, престъпни безродници, а и чужди нам доктрини, както и имперски и геополитически интереси. Страната ни с всяка изминала година губи своя суверенитет.

Нещо повече, още сега трябва да сме наясно, че не се ли гласуват и премахнат определени закони със задна дата, които олигархията-мафията си прокара в Народно събрание, чрез които заграбиха десетки милиарди левове, то този орган няма да е ефикасен, няма да се получи очаквания от обществото резултат. На първо място Закона за давността – не може и не трябва да има давност за онези, които използвайки властта си ограбиха собствения си народ, те дори трябва да попаднат под ударите на Закона като национални предатели. Второ, Закона за колективната отговорност, чрез който се издигат над Конституцията и закона, и прикриват злоупотреби за стотици милиони левове. Трето, Закона за административните наказания, с който срещу 500 лв. акт, се узаконяват кражби за десетки милиони левове и др. такива.

Цялостната дейност на новосформираното звено, ще протича при спазване на всички Конституционни, законови и процесуални правила, при пълна публичност и гласност.

Ресурсното осигуряване на новосформирания орган трябва да бъде за сметка на премахване на всички онези паразитни звена, като „БОРКОР” и др., за които отделихме милиони левове без никаква обществена полза.

За тази огромна по мащаб дейност е наложително към президентството да се създаде граждански-експертен съвет от доказани в обществото ни морални и професионални специалисти от всички сфери, който да служи като коректив и връзка между президентството, специализираното звено и най-вече с обществото. Ще отпадне проблемът с анонимността на сигналите, при пълна прозрачност, документално, с факти, скрепени с подписите си. Тази формация ще докаже по безспорен начин – първо, че само при санирането от 2 млрд. лв. злоупотребите са над 600 млн. лв., че отводняването на 4 км отсечка от магистрала „Марица” не е 51 млн. лв., а е 5 пъти по-малко и др.  Ще докаже с редица подобни и конкретни примери, че само от обществените поръчки злоупотребите са над десетки милиарди левове, с които рязко ще се увеличат доходите на всички социални групи, а оттам ще се увеличи потреблението, което пък от своя страна ще даде тласък на икономиката ни. Ще имаме възможност да отделим сериозни средства за осигуряване на работни места и прилични доходи, с което ще сложим началото на връщането на младите и образовани хора обратно в страната ни. Подадените сигнали ще да бъдат разследвани от специализираното звено и според законовата уредба в страната ни ще изготвят обвинителният акт.

Уважаеми г-н Президент,

Състоянието в страната ни е много по-лошо, отколкото може да се каже и напише. Обществото ни е напълно феодализирано. Да се говори, че се прилага Закона за обществените поръчки, е несериозно и наивно. Офертите се печелят единствено и само от „нашите” подставени т.нар. „обръчи от фирми” и техните сателити, а цената се определя на принципа – колкото, толкова.

На практика в обществото ни се дискутират единствено знаковите корупционни практики като „КТБ” и др., и с право, но на заден план остават, невидими за обществото, най-големите по мащаб злоупотреби, а това са обществените поръчки за милиарди левове. Причината идва от естеството, че този голям ресурс е преразпределен в десетки хиляди обществени поръчки в цялата страна, а отчитането и усвояването му става със стотици хиляди актове, в които най-безотговорно, неправомерно, с цел облагодетелстване, се актуват и усвояват средства, без да са извършени.

Един от категоричните примери е случаят „Масларова”. Разследващите органи доказаха, че кражбата е 11 милиона и 38 хиляди лева, усвоена с 170 неправомерни акта, в които са отчетени и усвоени въпросните средства, без да са реално извършени. Делото, само на първа инстанция, се точи 5 години и то с оправдателна присъда. Горната инстанция, апелативните съдии заявяват, че обвинителният акт в случая не отговаря на стандартите за какъвто и да е юридически акт, тъй като е „неясен, непълен, неразбираем, противоречив и концептуално невъзможен”. Това го прави напълно негоден, за да има произнесена каквато и да е присъда. Остава да питаме дали всичко това е случайно? Кое в случая не може да се докаже? В ЗОП е регламентирано всичко – ролята на възложителя, съответно и на изпълнителя. Как беше определена цената от 19 млн. лв., на базата на количествената-стойностна сметка (КСС) ли? На каква база е избран изпълнителят? Въпросната сграда беше изпълнена в груб строеж, което прави 50% от стойността ѝ. С отпуснатите 19 млн. лв. всеки строителен предприемач ще Ви каже, че с цена 350 лв./кв.м, спокойно може да се довърши 55 хил. кв. м разгърната, застроена площ. За сравнение една от най-големите сгради във Варна, каквото е хотел „Черно Море” има 15 хил. кв. м разгърната площ. Уверяваме Ви, че вещите лица в случая са били възможно най-снизходителни, с 8-те милиона, които се отчитат, че са вложени във въпросния обект, спокойно могат да се завършат две такива сгради. Така че реалната злоупотреба е още по-голяма. На практика имаме доказана злоупотреба – кражба на 11 млн. лв, виновен няма. Законът се подменя с властови позиции и чувството за недосегаемост.

Ето го отговорът. Дело №16 гр. Сливен, 26.10.2016, Сливенски военен съд. Аналог на случая „Масларова”. Военно-почивно дело прави жалба до прокуратурата за крупна злоупотреба при ремонта на хотелите „Фрегата” и „Маяк” на Св.Св. Константин и Елена, гр. Варна. На всички нива в продължение 6-7 години, и прокуратурата и съдът отговарят, че няма престъпление. С последващата жалба от военното ведомство до Главния прокурор Велчев, той прави протест пред ВКС. Делото е върнато с конкретни указания и упражнен съответен контрол. Вещите лица доказват, че злоупотребата е 994 896.21 лв., или за съставяне на неправомерни актове, в които са актувани и усвоени, а неизвършени видове работи, подсъдимият Илиев е осъден на 10 години затвор ефективно, да възстанови въпросната сума на военното ведомство, да заплати 4 776.25 лв. разноски по делото и 39 795.85 лв. държавна такса плюс конфискация на 2 апартамента във Варна, ведно със склад и гараж, и поземлен имот в регулацията на града. Показателно е това, че въпреки отсъствието на подсъдимия по време на съдебното заседание, тъй като е обявен за общонационално издирване и е напуснал страната, съдът постановява, че това не е повлияло на решението, тъй като доказателствата са неотразими и повечето от тях са доказани документално. Ето резултатите, когато правосъдието е налице. За 1 млн. лв. се присъждат 10 години ефективно, конфискация на имуществото, докато за 11 млн. няма виновни, нито последствия.

Като гражданско общество трябва да бъдем безкомпромисни в отстояването ни за издигането на върховенството на закона и връщането на справедливостта в обществото.

С решение на Варненския Окръжен Съд на 10.01.2000 г. регистрирахме гражданско сдружение „Съграждане”. Пресякохме редица корупционни схеми, помогнахме на десетки наши сънародници, спасявайки бизнеса им, включително и домовете. Бяхме едни от инициаторите 08.03.2008г. в гр. Пловдив да се създаде Национална антикорупционна коалиция от 32 граждански сдружения в цялата страна. Казваме всичко това, за да се види от колко дълго време работим по проблемите на корупцията, на какъв широк фронт. През този дълъг период може да представим над 120 наши сигнали за корупция с неопровержими факти, цифри и имена, и съответно също толкова отговори в постановленията на прокуратурата с неизменното: няма данни за извършено престъпление.

Като последни наивници повярвахме на Волен Сидеров, когато в правителството на Орешарски беше избран да председателства Комисията по корупция към НС. Конкретните сигнали бяха подкрепени с доказателствени материали – фактури, актове, съдебни решения и т.н. Този патриот и борец срещу корупцията се покри и не отговори, включително и на напомнителното писмо. Всякакви опити за връзки с координатори и местната партийна структура останаха напразни. Вижте и проследете по-нататъшното му отношение по проблемите на корупцията, да не говорим за родолюбието, че извършваме престъпление пред себе си. Майката му е да се хванем за ваксините, за оградата, да позлатим пръста, а може би и цялата длан.

С категоричните примери, които ще изложим оттук нататък целим първо, да се види и осъзнае от всички нас, че корупцията в страната ни е стигнала нивото на цинизъм, гавра с цялата ни държавност. И друго, този настолен, обширен материал, пълен с конкретни факти, цифри и имена, корупционни практики и престъпни схеми да бъде неминуемо на бюрото на председателя на специализираното звено. Стъпвайки на тази информация, те ще бъдат улеснени в стартирането на тяхната дейност. Второ, да види и се запознае президентът, а и целият български народ с истината и фактите, за да бъдем всички ние информирани, а оттам и мотивирани в предстоящата битка с олигархията-мафията за по-нататъшната съдба на отечеството. От друга страна, ще бъдем първите, които ще алармират обществото, има ли истинска воля за промяна и борба с корупцията.

Хилядите водачи, лидери, спасители твърдят: „ние знаем, народът знае” и цялостната им дейност се изчерпва до там. Нямало кой да чете този дълъг материал. Говорят дори от името на народа. Това най-много устройва олигархията-мафията – да се говори общо и безадресно, и че корупцията я е имало навсякъде.

Със следващите примери, ще се убедите, че по-горе споменатите случаи с Масларова и осъдения на 10 години Илиев просто ще бледнеят.

С поредната престъпна схема т.нар. „Публично-частно партньорство” само в Община Варна се присвоиха най-престижните поземлени имоти в размер на над 500 хил. кв. м. Или Общината дава въпросния общински поземлен имот срещу направа, било то на въпросна детска градина, физкултурен салон към училище, стадион и др. Незаконосъобразността на тази престъпна схема се доказва в Доклад № ДИЗВН – 0003/26.08.2013 г. за извършена финансова инспекция на Община Варна от АДФИ, който установява, че в кратко време, или за година и половина, само с тази схема са присвоени 24 поземлени общински имота от 4 фирми, като едната е станала собственик на 12 от тях, обособени в седем публично оповестени конкурса и още 12 за оборудването и обзавеждането на детските градини и спортните салони. След всяка една сделка от въпросното публично-частно партньорство в обсега на проверката на АДФИ, Комисията заключава, че продажбата на недвижимите имоти – частна общинска собственост е извършена на основание незаконосъобразно решение на общински съвет и чрез формално проведен конкурс, с което са нарушени разпоредбите на чл.35, ал.1 от ЗОС.  И още, че при седем публично оповестени конкурса, плюс 12 обществени поръчки за обзавеждане и оборудване на детски градини и физкултурни салони, са заобиколени разпоредбите по ЗОП и НВМОП. Освен незаконосъобразността при възлагането на обществените поръчки, не е осъществен контрол, липсват всякакви отчетни документи, фактури, актове, протоколи, поради което стойността на придобитите обекти при всички случаи е еднаква с предварително договорената.

Освен това, благодарение на гражданския натиск Дирекция „Правно-нормативно обслужване” на Община Варна излезе със становище, изпратено до Общинския съвет с рег. №РД10-2600(680)/29.07.2010 г., което гласи, че сделките проведени по схемата „Публично-частно партньорство” са незаконосъобразни.

Вижте до къде е стигнало беззаконието в страната ни.

Срещнахме се със секретаря на Община Варна г-н Куликов, оторизиран със заповед от кмета да отговаря за обществените поръчки.  Представихме му копие от нотариален акт на преотстъпения общинския ПИ на ул. Народни будители” кв. „Аспарухово”, срещу построяването на детска градина „Морски свят”, от който е видно, че оцененият за 2 млн. 310 хил. лв., само след месец е продаден за 4 млн. 413 хил. лв, и това е при договаряне, а при истински търг цената по утвърдените пазарни цени е над 6 млн. лв. Доказахме с редица факти и завишаването на стойността на детската градина. Отговорът му беше: „Прави сте, верни са ви изчисленията, но 3-те млн. лв. ги взема кметът Кирил Йорданов и ги раздели с кумеца си Радо Коев, зам.- кмет на кв. „Аспарухово”.” По конкретния случай, а и впоследствие и за изявленията на секретаря сме сигнализирали многократно прокуратурата и другите институции – отново глас в пустиня! Случаят може да се вземе като изолиран, ако не са последващите примери, които доказват умисъл и преднамереност.

Фирма „Стоянстрой” ЕООД, гр. Пловдив печели търг за два поземлени имота. Оценката им превишава тази на възложения строителен обект с 814 505 лв. Видно от протокола, установен от АДФИ, именно въпросният кръстник – Коев, тогава общински съветник, предлага да се намали оценката на имотите с въпросната сума. Симбиозата е налице. Общинският съвет одобрява предложението. Констатацията на АДФИ е, че никой няма право да намаля оценката на лицензирания оценител, и че бюджета на Община Варна е неправомерно ощетен с 814 505 лв.

Същата фирма този път печели търга за 4 общински имота. Оценките на ПИ в този случай отново са с 343 856.45 лв. по-високи от възложения за изпълнение обект. Този път кумецът Кирил Йорданов предлага да се завиши стойността на обекта с въпросната сума като непредвидени разходи. Констатацията на АДФИ е категорична, че това отново е закононарушение, тъй като не са ясни мотивите и как е определена стойността на непредвидените разходи. Бюджета на Общината отново е ощетен с 343 856.45 лв.

Само за една година същата фирма печели трети търг за още 6 общински имота, или общо вече 12. Ето още един пример за безскрупулност. Поземлен имот на кръстовището на улиците „Др. Железкова” и „Ген. Колев”, на 100м от кметство Приморски, ъглов парцел с възможно най-добра плътност. Квадратният метър е оценен на 275 лв., докато общински имот на ул. „Дубровник 46” на километър по посока периферията на града, намиращ се на 150м от обиколния път до „Военна болница”, оценен по същото време, със същата плътност на застрояване, цената на кв.м е 1 400 лв., нещо, което е напълно реално спрямо пазарните цени за района. На практика въпросният обект е оценен 6 пъти по-ниско от реалната пазарна цена за района. И в този случай, само от този обект, бюджетът е ощетен с 1,5 млн. лв.

В случая става въпрос за заграбване и преразпределение на общинска собственост. Прави се бартерна сделка срещу 7 поземлени имота, намиращи се предимно в кв. „Левски”, оценени на 2,5 млн. лв. „Търгът” се печели, разбира се, от  „Спедстрой” ЕООД, гр. Варна, за което на същата стойност Общината получава 30 апартамента на ул. „Ана Феликсова” №12 в кв. „Възраждане”. Общинският съвет е определил горна граница от 750 евро/кв. м, което е с 400 лв./кв. м повече от пазарната за определения район. Само от тази разлика загубата за всички нас е 800 хил. лв. Ако Общината беше възложила на принципа на обезпечаването въпросните имоти, намиращи се в кв. „Левски”, щеше да получи двойно по-голяма квадратура и брой апартаменти, и то с реална цена 750 евро/кв.м. Освен това, в същото време Общината продава съседен поземлен имот на придобитите вече апартаменти, от 10 080 кв. м на същата цена от 2,5 млн. лв., а щеше да получи 4 пъти повече квадратура и брой апартаменти, ако беше въпросният имот беше възложен чрез обезпечаване. Всички тези престъпни схеми се извършват под мотото: „поради неотложни социални нужди на Общината”.

Варненци питат кой застрои морската градина. Забележете, не кога да е, а на 29.12.2011 г. кметът Кирил Йорданов внася в Общинския съвет предложение за продажба на поземлен имот от 2 406 кв.м От Приморския парк на Варна, „търгът” се печели от „Зърнени храни-гр. Силистра” АД, въпреки писмо №РД10-2600(74)/11.02.2010 г. на Дирекция „Архитектура”, което уведомява Дирекция „Общинска собственост”, че имотът попада в територия (съгласно действащ ОГП от 1981 г.) за отреждане на парк и озеленяване. Съгласно изработения проект на Приморски парк се предвижда плувен басейн, озеленяване и публично парково пространство.

През 1885 г. пред тогавашния общински съвет на 18-хилядна Варна е стоял проблемът какво да се прави с терена на днешната „Морска градина”. Преобладавало е предложението да се парцелира и продаде на заможните, да си направят вили. Тогава кметът на Варна Михаил Кулони, френски възпитаник, казва, че Варна има перспектива на голям курортен град, и че са длъжни пред поколенията да създадат една красива „Морска градина”. Съветниците поставили аргумента, че Общината не разполага с необходимите средства за такъв проект, при което той със собствени средства възлага проекта на френски архитект, за да може Варна днес да има една от най-големите си придобивки, каквато е Морската градина. За сведения по нотариален акт Варненската морска градина е 850 дка, докато Бургаската е 85 дка.

Същата фирма се сдобива и с друг имот на принципа на публично-частно партньорство от 4 000 кв.м на кръстовището на ул. „Вера” и бул. „Цар Освободител”.

Този жест да се подари публична общинска собственост в морската градина не е случаен и подлежи на проверка, има ли конфликт на интереси, въпросната фирма не е ли закупила реституиран собствен имот от кмета Кирил Йорданов, на чиято територия е изградена зърнената база на фирмата „Зърнени храни-гр. Силистра” АД.

Следващите схеми са още по-грабителски. При новообразуваното дружество за построяването на Спортен Комплекс Варна между Община Варна и „Химпроект” – „ТИМ”, Общината участва като апортира 136 хил. м2 общински имоти, забележете, оценени само на 90 лв./м2. Стадионът, който е с вместимост на една голяма спортна зала и според лицензите лишава града ни от възможността да се провеждат европейски и световни първенства, се протака вече 10 години. Преди година се продадоха 14,5 хил. м2 от апортираните общински имоти на стойност 18,3 млн. лв., което прави  1 300 лв./м2 или 14 пъти повече от оценката при апортирането. Ето и още един път истинската пазарна цена, и то става въпрос отново за периферията на града. В одита на Сметна палата е записано – „с приетия устав на дружеството е създадена предпоставка за скрита приватизация.” В това никой не трябва да се съмнява, че схемата е така направена, но само в този случай се касае за 180 млн. лв.

Ако в горния случай Сметната палата изказва съмнение, че в приетия устав е създадена предпоставка за скрита приватизация, то в следващия това вече е факт.

Същата схема се приложи при създаването на акционерно дружество между Общината и спортно дружество „Спартак”. Общината апортира този път 56 дка, ведно със сградите и съоръженията. Дружеството поради липса на средства преустанови от години всякаква дейност, незнайно откъде се натрупаха 1 млн. 600 хил. лв. дългове. След превъртания в три последователни фирми, „Инжстройинженеринг” изкупува дълга и става мажоритарен собственик на 56-те дка общинска земя, сгради и съоръжения.

Ето само в този случай, с тази схема, благодарение на гласуваните лобистки закони, издигайки се над Конституцията и законовата уредба, узаконихме грабеж за няколко милиарда лева.

„За констатираното нарушение, което е извършено от колективен орган на управление, не се състави акт за установяване на административно нарушение.”

„За констатираното нарушение не се състави акт за установяване на административно нарушение против Кирил Петров Йорданов, поради изтекъл давностен срок.”

„За констатираното нарушение срещу Валентин Вълканов се състави акт за установяване на административно нарушение.”

По правило тези заключения на АДФИ се наблюдават след всека една от над 50-те проверени т.нар. обществени поръчки.

Ето защо е наложително да се премахнат със задна дата Законите за колективната отговорност, давностния срок и административните нарушения, които олигарсите прокараха в НС. На практика шепа общински съветници, било то народни представители, повечето от които са внедрени от олигарсите, заседавайки по заведенията около Народното събрание и общините, се издигат над Конституцията, над закона, продавайки своя глас, узаконяват злоупотреби за десетки милиарди левове за сметка на обществото.

Преотстъпване на частна общинска собственост, находяща се на ул. „Черна” 6-10: Голяма част от злоупотребите се прикриват зад колективните решения. В случая имаме обратен знак, с решение на Общински съвет Варна, видно от протокол №41 от 2005г., общинските съветници гласуват 100% за преотстъпване на въпросната частна общинска собственост, състояща се от 1581 кв.м за построяването на храм по искане на Варненската и Великопреславската Света Митрополия. В качеството си на юрист и на кмет – Кирил Йорданов си позволява наглостта да не зачита решението на Общинския съвет, а с договор, сключен не кога да е, а на 30-ти декември, №Д-5-9200/1402/30.12.2005г., прехвърля собствеността на имота на лицето Пламен Димитров Иринков. Освен това, към въпросния имот се приобщават 351 кв.м – публично общинска част от съседните зелени площи. Видно от проекта 16-етажната сграда ще се състои от 300 студийни, 40-50 кв.м апартамента плюс 1400 кв.м търговска площ на партера. Договорът е сключен отново в ущърб на Общината. Тя получава като обезщетение само 10 апартамента при полагащите ѝ се при всички пазарни правила, утвърдени в годините, 100 апартамента плюс 400 кв.м търговска площ на партера. След като всичко е законно, защо въпросният имот е прехвърлен няколкократно? Първо бащата го продава на сина си Пламен Иринков, той от своя страна го продава на съпругата си Гергана Иринкова – все добросъвестни купувачи. Тези действия бяха продиктувани след като ние алармирахме в обществото и прокуратурата, от която отново получихме отговор, че нямало данни за извършено престъпление.

С всеки следващ пример ще се убедите, че грабежът е по-безскрупулен и по-мащабен.

Община Варна притежаваше компактен поземлен имот от 750 дка, граничещ с Института по хидрология и канала. Предложението беше да се изгради многофункционален конгресен център и така необходимото на съвременна Варна яхтено пристанище на канала, за да може участниците в даденото мероприятие да имат комплектно обслужване от хотели, заведения за хранене, парко места, зали и всички други потребности. Това голямо богатство отново беше заграбено по същия безскрупулен начин, от същите хора и по правило, на принципа кон за кокошка. Днес са останали едва 100 дка.

Само Община Варна е наследила над 4 000 дка. Това богатство, видно от няколкото по-горе примери се присвои от тясно ограничен кръг хора на многократно по-ниски цени от пазарните. Само „ТИМ” е станал собственик на над 500 дка. Тази картина е валидна за цялата ни страна. Особено големи са  злоупотребите при продажбата на държавните, и най-вече военните имоти. По десетки конкретни примери за крупни злоупотреби с разлика в цените над 10-15 пъти, сме сигнализирали и търсили съдействие от прокуратурата и други органи и отговорите са неизменни, че няма данни за извършено престъпление.

Ако все още някой вярва, че в страната ни има истинска опозиция  – партии, ляво, дясно и тем подобни, трябва да е последният наивник. Всичкото е един голям театър. Вижте още един път истинското лице на Бойко Борисов, извадете многократните му изявления в пресата и телевизията какъв грях е извършила Тройната Коалиция и Станишев със заменките, от които загубихме 7 млрд. лв.

За този брутален, пладнешки грабеж алармирахме обществото многократно в редица телевизионни предавания, а и в пресата. През месец август 2008г. немската телевизия „AFD” ни покани и излъчи предаване за обсебването на Камчийски пясъци. Според техните специалисти това богатство от 1 500 дка, съчетано с плаж, дюни и лонгозова гора има единствен аналог на Френската Ривиера. Нашите престъпници го преобразуваха в пасбище десета категория и го обсебиха за 13 ст./кв.м.

А чл. 18 ал.6 от Конституцията гласи: „Държавните имоти се стопанисват и управляват в интерес на гражданите и на обществото.”

На 12.04.2010 г. внесохме в Народното събрание за разглеждане Закон за връщане на заграбените чрез замени гори и земи, придружен с писмо до Председателя на Народното събрание, Цецка Цачева. Проектозаконът беше изготвен по инициатива на Националната антикорупционна коалиция. В изготвянето на законопроекта се отзоваха от раз доказали се прависти като проф. дюн. Владимир Петров, който е с най-големи заслуги за връщането на заграбените царски имоти, проф. дюн. Георги Близнашки, който беше не само член на „БСП”, а и участник в ръководството, но въстана, не за първи път, срещу престъпните схеми и олигарсите, и др. Те и колегите им от сформирания за целта правен екип доказаха по безспорен начин, че заменките са противоконституционни, противозаконни. Европейската комисия също потвърди, че заменките са противозаконни и предприе санкции срещу страната ни, но когато внесохме предложението в Народното събрание или Закон за връщане на заграбените чрез замени гори и земи, същите Бойко Борисов и Цецка Цачева, въпреки многократните ни настоявания и кореспонденции, отказаха да го внесат за обсъждане в Пленарна зала.

По време на първото заседание, влизайки в залата, Проф. дюн. Владимир Петров, който вече не е сред нас, изрече крилата фраза, която би трябвало да ни наведе в размисъл: „Аз, гражданинът Владимир Петров, питам кои неотложни държавни нужди наложиха това богатство, дадено ни от Бога, на всички българи, да го подарим на шепа престъпници.”

Колко е прав Проф. Петров! От Освобождението на България до избухването на демокрацията, са се сменили 40 правителства и няколко обществени строя. Всички те са обогатявали общинската и държавна собственост. Нито едно не си е позволило да се разпорежда и облагодетелства с това общонародно богатство. Не е трудно да се пресметне, че разграбените общински, държавни и военни имоти са на стойност над 30 млрд. лв. Ако бяхме постъпили държавнически, само с този ресурс, по примера на Унгария и други страни, можеше преференциално да осигурим домове, работа и препитание на хиляди млади семейства и по този начин да предотвратим изтичането на потенциала на нацията ни.

Може ли и трябва ли случаи като следващия да ги отчетем на принципа „кой крал, крал” или като „грешка на растежа”.

„Мен ме отстраниха деликатно, заявява г-н Стоев, ковчежник на Община Варна от 1999 до 2007г., изтеглиха ме в министерство на финансите, но подозирам, че истинската причина е, че аз категорично се противопоставих на корупционните практики в общината и най-вече бях против анексирането на въпросните договори. Касае се за злоупотреба, кражба на 90 млн. лв. По случая има доклад на Сметната палата, заявява той, не става дума за празни приказки.”

Тука само ще вметнем, че деликатното отстраняване на г-н Стоев, според неговите думи е, че не идва за разговор с него министъра на финансите да помогне в направата на годишния бюджет, а, представете си, министъра на вътрешните работи за тогава Румен Петков.

От доклада на Сметната Палата става ясно, че Община Варна след проведена процедура по т.нар. „обособени позиции” по твърда договорена стойност за ремонт предимно на уличните настилки е сключила договор с „Хидрострой” и „Инжстройинженеринг” и още една сателитна фирма на обща стойност 50 000 000 лв. След отстраняването на конкуренцията и само половин година работа при усвояване на 4 млн.лв. въпросните фирми изявяват претенции за актуализиране на цените. Проформа, отначало общината отказва да анексира договорите, предвид забраната на чл.43, ал.1 от ЗОП, след което кметът прекратява договорите и то, представете си, по взаимно съгласие. С Решение на 01.09.2008г. от кмета е стартирана нова открита процедура за възлагане на ОП, буквално със същите фирми, със същия предмет, както и териториален обхват, но вече стойността е 140 000 000 лв.

Ето какво заяви още ковчежникът: „Кирил Йорданов подпираше три монополни фирми, които работеха на 200% над средностатистическите надценки в България. Нито една обществена поръчка, заявява той, не приключваше с договорена цена. Примерно обществената поръчка е 6 млн., обектът приключва за 10 млн. лв.; Ако не спечели /търга/ този, който той си е избрал, веднага прекратява поръчката; Кметът Кирил Йорданов работи заедно с Янко Станев, който е идеологът на всички кражби. За да обслужат интересите си теглиха 150 млн.лв. кредит.

В тази посока с редица конкретни факти споделя тревогата си и зам.- кмета по финансите при Община Варна проф. Борисов „Дерзайте, ни заявява той, аз нямах вашия кураж, но ще съдействам на разследващите органи, защото в община Варна стават страшни неща.”

Забележете, сменят се правителства, престъпните схеми си остават, корупцията расте, променят се само касиерите!

Докато „Тройната коалиция” се разпореди неправомерно, както видяхте и от доклада на Сметна Палата и АДФИ, с 140 млн. лв., то „ГЕРБ” преписвайки буквално, като под индиго, същата схема през 2012 г. след напълно незаконосъобразна процедура сключва договор вече за 300 млн. лв. без ДДС. Различното тук е, че договорите са на териториален принцип с петте кметства или по 60 млн. лв. на всяка една от петте фирми. Проформа вече имаме новосформирани сдружения и нови участници като „АБ” Хасково, „Агро Инвест ПП” София, „Пътстроймонтаж” Силистра и др. Документите за участие на горните фирми гъмжат от несъответствия, на повечето от тях служебните досиета са скалъпени. Всеки варненец ще Ви каже, че при ремонтите се виждат единствено и само хора и машини на „Хидрострой” и „Инжстройинженеринг”. Само на жилетките на работниците е изписано името на обединението. Умишлено в процедурата, както и в обявата, са си отворили врата, пропускайки цените на някои от материалите. Забележете, цената на асфалтовите смеси, която е 50% от стойността на пътното строителство, се определя със заповед на управителя на фирмата изпълнител. Виждате как олигарсите обсебиха и източват този огромен ресурс от 440 млн. лв.

От 20 години бием камбаната, че търговете са напълно фиктивни, а цените се определят на принципа „колкото толкова”. Всичките наши твърдения и сигнали се потвърждават от преценките, констатациите и заключенията на специалистите като ковчежника на Община Варна, зам.-кмета на финансите в Общината, както и в докладите и констатациите на Сметна Палата и АДФИ, а прокуратурата неизменно ни отговаря, че няма данни за извършено престъпление.

Ето какво заключават специалистите от АДФИ за конкретния случай.

Въпреки наличието на достатъчен брой потенциални изпълнители и оферти още в обявлението за процедурата възложителят е ограничил възможността кандидатите да участват за една обособена позиция, а потенциалните изпълнители до един.

  Във връзка с чл. 32(4) от Директива № 2004/18 на Европейска комисия в чл. 93а, ал. 5 ЗОП е въведена забрана за сключване или прилагане на рамково споразумение, ако то предотвратява, ограничава или нарушава конкуренцията.

От гореизложеното е видно, че поръчките са възложени без да е спазена основната цел на закона, а именно: осигуряване на ефективност при разходването на бюджетните средства. При възлагането на конкретните обекти не са спазени и посочените в чл. 2, ал. 1, т. 1 и 2 от ЗОП принципи на публичност, прозрачност, свободна и лоялна конкуренция.

В резултат на ограничаването потенциалните изпълнители до един, при възлагането на конкретна поръчка / сключването на договор за строителство на обекта не са извършени по определения в чл. 93в, ал. 2 и чл. 93г от ЗОП ред.

Преди сключването на договор за възлагане на конкретната поръчка възложителят е следвало да извърши предвидените в закона действия по събиране, разглеждане и оценка на оферти, на база на които да определи  изпълнителя/ите й. Съгласно чл.8, ал.1 на ЗОП „възложителите са длъжни да проведат процедура за възлагане на обществена поръчка, когато са налице основанията, предвидени в закона”. При проверка се установи, че посочените задължения не са изпълнени, като възлагането на предмета на поръчката е извършвано чрез възлагателни писма, без да е проведена процедура по реда на Закона за обществени поръчки. Възлагателните писма са инициирани от Управителя на ОП „Инвестиционна политика“ Константин Камов, който в качеството на упълномощено лице по чл. 8, ал. 2 от ЗОП е отговарял за законосъобразното възлагане на обществените поръчки.  За констатираното нарушение на чл. 8, ал. 1 на ЗОП, на основание чл.127, ал. 1 от същия срещу Константин Камов се състави акт за установяване на административно нарушение № 11011597/ 30.07.2013 г.

За констатираното нарушение не се състави акт за установяване на административно нарушение против Кирил Петров Йорданов, поради изтекъл давностен срок.

Нарушение на разпоредбата на чл. 25, ал. 5 от ЗОП, според която „възложителите нямат право да включват в решението, обявлението или документацията условия или изисквания, които дават предимство или необосновано ограничават участието на лица в обществените поръчки”. За констатираното нарушение на чл.25, ал. 5 от ЗОП, на основание чл.127, ал. 1 от същия срещу Валентин Вълканов се състави акт за установяване на административно нарушение № 11011480/22.07.2013г.

Уверяваме Ви, ще се убедите от представените от нас десетки примери с първични документи, актове, съдебни решения и др., че ако тази огромна със своята безскрупулност и мащаби схема на стойност от 440 млн. лв. се внесе в българския съд и бъде подложена на подробен анализ, вещите лица неминуемо ще докажат по примера на случая „Масларова” и осъдения на 10 години Илиев, че злоупотребата тук, кражбата е далеч над 200 млн. лв.

Търгът за ремонта на площад „Независимост” се печели, благодарение на 15-годишния гаранционен срок или 2002г. до 2017г., от фирмата „Стили Роуд” ЕООД Варна с председател Пламен Стилиянов, който е собственик и на втората класирала се фирма „Инжстройинженеринг”, а Велико Желев е управител на последната, регистрирана във Вълчи дол, откъде тръгна империята „Хидрострой”. След като отстранихме конкурентите благодарение на дългия гаранционен срок, вследствие некачественото изпълнение, ремонтите започнаха още първите месеци. По всички правила, вложените средства за ремонт и поддръжка по време на гаранционния период за сметка на изпълнителя, но в Община Варна този закон въобще не се спазва и прилага. Всичко е за сметка на нас данъкоплатците. Обществените поръчки за ремонтите на площад „Независимост” са над 30, като само 11 са в периода на проверката на АДФИ, а изразходваните средства за ремонтите са много повече, отколкото за първоначалното му обновяване. Освен това 4 години преди изтичането на гаранционния срок, поради окаяното състояние на площада, бе обявен нов търг. Не само това, а въпросните ремонти на практика станаха златна кокошка отново за „Хидрострой”, или за същите тези, които спечелиха измамно търга. Хората си осигуриха и депозираха 440 млн. лв. Вследствие утвърдената в годините симбиоза прокуратура – полиция – Община, нямат никакъв проблем с неправомерното им източване.

Ще отбележим само няколко от примерите, констатирани, не от кой да е, а от АДФИ.

Въпреки твърдо договорените единични цени за ремонтите на тротоарните настилка на площад „Независимост” и фиксираните 37,19 лв./кв.м, експертът от ОП „Инвестиционна политика” Димо Джуров не зачита твърдо договорените стойности по договор, а по анализ, с което цената става вече 68,67 лв./м2. Само месец след това за един и същи ремонт по един и същи договор, същият експерт Димо Джуров, този път включва и 10% непредвидени разходи, въпреки че АДФИ констатира многократно, че те са неправомерни, тъй като не са договорени, нито пък доказани в КСС. Освен това, вместо 6 са актувани 10 вида работи и така 1 м2 от фиксирана цена от 37,19 лв. възлиза вече на 82,86 лв./м2.

Друг експерт от ОП „Инвестиционна политика” Мери Маринова е подписала протокол 19 за извършени СМР за 33 583,80 лв. без ДДС, като отново не са зачетени твърдо договорените единични цени, а е на базата на анализи, изготвени, представете си, от фирмата-изпълнител. Цената вече е станала от 37,19 лв./м2 на 90,98 лв./м2.

По време на ревизията са заставени да сторнират завишената почти двойно сума от 15 978,52 лв. и ги върнат в бюджета.

Това е само част от произвола.

Няма да Ви занимаваме повече с цифри, а ще ви представим обобщеното заключение на АДФИ, макар и само в този случай, за да видите как на практика ще се източат въпросните 440 млн. лв.

„От гореизложеното е видно, че ремонтните дейности на тротоари на площад „Независимост” са възложени незаконосъобразно”

„За проверявания период цената за ремонт 1 м2 от настилката на площад „Независимост” е увеличена 2,5 пъти, като от твърдо договорена цена от 37,19 лв./м2 неправомерно е нараснала на 90,98 лв./м2 без ДДС.”

Гласуват се 2,5 млн. лв.  за събарянето на незаконното строителство. Упълномощено лице със заповед на кмета е Стойчо Бакалов – директор на Дирекция „ОООР”. Офертата се печели отново от нашата фирма „Хидрострой”, които сключват договор с Общината. По познат престъпен начин въпросните средства се усвояват като стойността в актовете се завишава неправомерно от 5 до 10 пъти спрямо реалната. Общината предявява иск към собствениците на незаконното строителство. Мнозина от тях потърсиха съдействие от нашето сдружение. Съдействахме им да заведат съдебен иск. Последваха над 30 дела! Почти всички доказаха своята правота. Ще видите случай, в който съдът установява, че е актувана 10 пъти по-голяма стойност от реално извършената, случаи за които многократно сме сигнализирали. Нещо повече, в 90% от случаите съдът отхвърля окончателно исковете на Община Варна, тъй като гражданите доказват, включително и с фактури, че сами са си съборили, извозили и почистили площадките. Ще Ви представим част от въпросните дела.

Дело №16389/2011г. на ВРС, постановява, че предявената сума към Диян Василев Антонов от Община Варна от 7240,45 лв. е нереална, а зачита доказаната от тройна експертиза цена от 757 лв. Виждате за какъв произвол става въпрос в случая, 10 пъти разлика.

Дела като тези №4816/2011г., №16011/2010г., №16792/2010г., можем да изброим над 30, в които ВРС окончателно отхвърля иска на Общината като неоснователен.

Господата и тук усвоиха 2,5 млн. лв., а се доказа, включително и пред съда, че реално извършената работата е далеч под 500 хил. лв. Общината трябваше да предяви иск за усвоените, а неизвършени дейности плюс десетките хиляди лева разноски по делата, които отново станаха за сметка на Общината или всички нас.

По въпросните дела бяха представени актове с многократно, произволно завишени цени, подписани, включително и от г-н Бакалов. Например часовата ставка от 22 лв., което е 7 пъти над общоприетата и твърдо договорената.

Още един път трябва да стигнем до извода, че всички корупционни сделки трябва да влезнат в българския съд.

Трима началници на ОУ-МВР и още десетина завеждащи отдели, след уволнението им от МВР, по правило, ги назначават в Община Варна като зам.- кметове, секретари, директори на Дирекция „ОООР” и др. Първата причина е за осигурявания в годините чадър, а втората за продължаване топлата връзка полиция – Община – престъпност. По този начин се бетонира статуквото.

Ето и продължението. След като беше доказана злоупотребата с 2,5 млн. лв. се намира друга форма за източване на въпросните депозирани средства като този път се гласуват по договор, представете си, 600 хил. лв. и то отново за премахване на преместваеми обекти, като упълномощено лице и тука е въпросният Стойчо Бакалов, бивш оперативен работник от МВР. Тъй като с премахването на преместваеми обекти не могат да се усвояват значими суми, се възлага ремонт отново на „златната кокошка”, касичката или площад „Независимост” на стойност 98 374,94 лв.

Ето и заключението на АДФИ: „ремонтът на тротоарната настилка на площад „Независимост” представлява дейност извън предмета на договора (за премахване на преместваеми обекти) и съответно за нея не е проведена отново процедура по реда на ЗОП.

Интерес представлява и за нас как са усвоени останалите до 600 хил. лв. средства.

Източването продължава най-безогледно, няма търг, няма конкурс.

В един и същи ден за една и съща работа кметът Кирил Йорданов подписва договори с разлики в цените 10 пъти. За снегопочистване на километър цената на „Хидрострой” е 91,80 лв. или стойността на една винетка, докато цената на „Зебра-Стимекс” ООД е 10,13 лв./км. При разсола „Хидрострой” 54,30 лв./тон, а при „Зебра-Стимекс” ООД 8,50 лв./тон.

За възстановяване на нарушени пътни настилки в размер на 1 244 432,49 лв,. се установява, че кметът Кирил Йорданов ги е възложил отново без да проведе процедура по ЗОП

Зад тези безобидни цифри се крият злоупотреба за десетки милиони левове. Снегопочистването е трудно доказваща се и неконтролируема дейност.

По едно и също време в договорите на фирмите за почистване може да се прочете, че контейнерите за битовите отпадъци в единия случай са за сметка на фирмата изпълнител, докато при „нашата” фирма са за сметка на Общината. Остава да се съмняваме, дали в случаите има конфликт на интереси.

Но ето го и отговорът. В доклада на АДФИ, внесен в прокуратурата, се установява, че Кирил Йорданов е раздал около 65 млн. лв. от местната хазна на фирми, без да е провеждан конкурс, Окръжният прокурор Владимир Чавдаров пред „Дарик” радио заявява, че името на Кирил Йорданов не фигурирало сред злоупотребите и нарушенията, констатирани в доклада.

При десетките сигнали не само дотук, а и следващите представени, а и много, много по-фрапантни, доказани категорично, отговорите на ведомството на Окръжния прокурор Владимир Чавдаров, неизменно са, че няма няма данни за извършено престъпление. Тази му правота се потвърди категорично и от ВСС, тъй като му беше дадена отлична оценка за работата му и бе преизбран за втори мандат, с което на практика бетонираха статуквото, и с което, сами виждате, узакониха злоупотреби за милиарди левове.

Повече от три години не можем да се преборим и получим достъп до обществена информация – какво ни коства на нас данъкоплатците ремонта на ДКС във Варна? Не помогнаха и представените от нас на Националния омбудсман Мая Манолова, шест решение на ВАС, в които се постановява, че Община Варна превишава правата си, издига се над закона, и че е длъжна да даде исканата от нас информация. Не помогнаха и конкретните писмени препоръки на Националния омбудсман към кмета, Председателя на Общинския съвет и Областния управител.

Търгът за ремонта на ДКС след проведения конкурс по всички правила, се печели от специализираната в този вид строителство фирма „Комфорт”. Стойността 7,5 млн. лв. След идването на власт на правителството Борисов 2, министър-председателят отменя законно проведения търг и поверява обществената поръчка на принципа отново „колкото толкова” на най-изявената от обръчите от фирми или „Хидрострой”, която е специализирана в пътното строителство. Съвсем умишлено се манипулира обществото как този коптор щял да падне, как се рискувал живота на 5000 евентуални посетители, и то предимно от министър-председателя Борисов. Целта е една, да се оправдаят и прикрият впоследствие отчетените средства, които превишават многократно началната сума от 7,5 млн. лв. Същевременно в пресата се тиражираха суми за ремонта на „ДКС” от 20-22 млн. лв.

Тази практика не е случайна. Не след дълго, пренебрегвайки отново законовата уредба в страната ни или ЗОП, на „Хидрострой” беше възложен без търг и ремонтът на „Аспарухов мост” на стойност 35 млн. лв.

С всяка измината година във въпросната фирма се съсредоточават все повече и повече ресурси. Цялата инфраструктура по европейската програма за обновяване на централната част – канализации, детски площадки, водни цикли, пречиствателната станция както и последната „Златни пясъци” от 37 млн. лв. и др. Не е трудно да се пресметне, че именно чрез „Хидрострой” се обсеби и преразпредели 80% от ресурса на Община Варна. Немалък е делът и от републиканския бюджет. Става въпрос за усвояване на милиарди левове.

Неслучайно в началото започнахме с примерите „Масларова” и осъдения на 10 години Илиев, наложително е не само в случая „Хидрострой”, а и при всички онези „обръчи от фирми” и техните сателити, които обслужват олигархията, чрез които се акумулират и преразпределят милиарди левове, да се приложи върховенството на закона, прокуратурата и съдът да си свършат работата и се направи подробен анализ, от който ще се докаже по безспорен начин, че половината от този ресурс е усвоен неправомерно. С тези средства се разточителства. Ето къде отива труда на цели поколения, и това е само в една посока, като сложим помпозните замъци, офиси, вили. Във в. „Стандарт” 03.12.2009г. четем: „Бивш пътен шеф Велико Желев фучи с „Макларън” притежава още Мерцедес s-500 и мотор мечта, същия като на Джей Лено, „Ламборджини’’ за 19-годишния му син, Порше „Кайен” за жена му (г-н. Желев пръв наложи схемата „Братко-Батко”, но Темида не го лови).

Отново в пресата се тиражира, че Велико Желев се разпорежда с имотите на Пътна агенция, повечето от които прехвърля на свои подставени фирми. Заедно с В. Георгиев извършват неравностойни замени на три мезонета и 3 дка парцел в „Св. Св. Константин и Елена” във Варна за парцел и запустяла работилница във варненско село. Тази заменка е в ущърб на обществото този път с над 50 пъти разлика. На мястото на имота е изграден луксозен комплекс за милиони левове, и в който имат собственост много емблематични фигури. Той е единственият, който построи жилищна кооперация в Морската градина. Според в. „Стандарт” той наложи схемата „Батко-Братко”, след което стана съветник на министъра на Регионалното развитие, Гагаузов. Несериозни са твърденията, че той няма нищо общо с фирма „Хидрострой” ЕООД, и че директор бил Пашов. На грандиозното празнуване на годишнината на фирмата, на която пее Лили Иванова, а конферансие е Ники Кънчев, министърът на МРРБ Гагаузов връчва наградата на министерството на Велико Желев, т.е на своя съветник, а не на официалния директор на „Хидрострой” Пашов. От своя страна не Пашов, а Велико Желев подарява на министъра позлатен валяк от името на фирмата, и в случая няма никакъв конфликт на интереси. Хората са феодализирали само едно министерство и повече от половин град като Варна.

Исканата от нас информация не е самоцел, а да се види на практика и осъзнае отдавнашното ни твърдение, че държавата ни е напълно разграден двор.

Този път, благодарение на упоритостта на журналиста Сашо Диков, получихме исканата от нас информация за ремонта на Морската градина Варна, както и документацията за ремонта на пътния участък от ВИНС до кръговото на „Почивка”, поверени отново на „Хидрострой”.

Няма да Ви занимаваме какво ни е коствало и на какво унижение сме подлагани при искането от нас независима лаборатория да направи проби на положените 30 000 м2 асфалт при ремонта в Морската градина. Уверяваме Ви, че данните, които ще ви представим са картината, която е валидна за цялата ни страна.

 1. От 17-те вземати проби на лабораторията се установява, че реално вложени са 2950 т. асфалт, а са изписани и усвоени 3810т. т.е 860 т. асфалт са надписани, актувани и усвоени, без да са реално вложени.
 2. Цените на асфалта са значително завишени или равни на цените за ремонтни дейности.
 3. При фрезоването са актувани 14 660 м2, а само една от пробите показва наличие на фрезоване, което ще рече 862 м2.
 4. В цената за фрезоването е включен и превоза до депо и оформянето му. В случая са я дублирали и изписали като превоз на строителни отпадъци. При това цената за превоза са я удвоили, а в много от актовете е завишена до 4 пъти, или 64 лв./м3 превоз на строителни отпадъци. На практика първо, дейността не е извършена, второ е дублирана и повторно заплатена, и трето е завишена двойно, а в някои случаи и четворно.
 5. Същата злоупотреба се прилага при демонтажа на бордюрите. Само с тези две пера на ремонта на Морската града, както и пътната отсечка – фрезоването и демонтажа на бордюрите неправомерно са усвоени над 200 хил. лв.
 6. Най-много се злоупотребява с изкопните работи като се ползват цените за изкоп на ръка. С няколко измислени, дублирани операции изкопните работи на детската площадка са актувани по 107 лв./м3, с което цената е завишена над 5 пъти и то на площ 1500 м2 без никакви комуникации и пречки за машинен изкоп, което на практика е и извършено. Тази злоупотреба се наблюдава в десетки актове. От десетилетия никой вече не товари на ръка при наличието на универсална техника.
 7. Оборудването на въпросната детска площадка ни струва 180 хил. лв. Почти всички съоръжения са завишени спрямо цената на производителя поне 2,5-3 пъти. Особена е злоупотребата при петте зоо играчки, които са завишени 4 пъти и ни костват по 12 000 лв., а крокодилът е актуван на цена 13 000 лв. Материалите за направа на всяко едно от тях са на стойност не повече от 500 лв. Люлка, закупена от производителя в Провадия на цена 430 лв., а е актувана обаче на 1692 лв., 4 пъти повече.
 8. Безконтролността е стигнала до там, че можем да Ви представим акт, в който за превоз на 1 м3 земна маса е усвоена сума от 484,56 лв., което представлява завишаване на цената от 35 пъти.
 9. Многократните ни опити, включително и писмени, да получим копие от протокола за въвеждането в експлоатация на ремонта на Морската градина и по-точно лабораторните изследвания за положените 30 хил. м2 асфалт ни беше отказано. Проверихме детайлно всички преасфалтирани алеи. След което направихме и протокол. Не открихме нито една проба, сонда, от която да е вземата ядка за необходимите лабораторни изследвания.

Чудим ли се защо започнаха ремонтите на площад „Независимост” още първия месец и се похарчиха милиони левове? Свидетели сме как цели километри пътни отсечки в града, само месец след обновяването, се разпадат не само плочите, а и бордюрите. Улиците пред очите ни се ремонтират, изкърпват и пролет и есен. Републиканските пътища, включително и магистралите, ремонтите започват още първите години. На практика наливаме вода в пясъка или в бездънна каца.

Никога не сме били така безсилни да се спре това безобразие. Безрезултатни останаха личните срещи с Главните редактори на двата варненски вестника, тв. „Черно море”, на които им предоставихме снимкови и заснети материали. Няколкото опита да се срещнем с Окръжния прокурор Владимир Чавдаров, за да сведем тревогата си и потърсим съдействие, и се вземат мерки, ни бяха отказани. В същото време не кой да е, а депутатът Емил Радев по „БТВ”, а и в нарочна пресконференция по темата, заяви, че и дума не можело да става за компромиси по отношение на качеството на строителството във Варна.

Уважаеми г-н Президент,

Наложително е, като общество, най-после да получим отговор на следващия кардинален въпрос. Според установения законов ред у нас, не може да се усвои и лев без подписите върху първичните документи на оторизираните лица като инвеститорски контрол, възложител, изпълнител и др. По право тези длъжности се заемат от високо образовани хора, мнозина от тях са и с правно образование, бивши оперативни работници и др., и добре осъзнават, че с подписите си узаконяват документи с невярно съдържание.  В зависимост от времето, в което са заемали тази длъжност и възлаганите им обеми, са подписали злоупотреби за десетки, а някои и за стотици милиони левове. Те добре знаят и преценяват, че ако сме правова държава по всяко време могат да бъдат изправени пред закона, а доказателствата са неопровержими, документални, и да ги сполети участта на осъдения гореспоменат Илиев, който само за 1 млн. лв., беше осъден на 10 години ефективно и конфискация на цялото му имущество.

Отговорът е елементарен. Всички тези господа добре осъзнават и преценяват, че рискът им е премерен, тъй като мафията е по-силна от държавата. Oлигархията е обсебила изцяло институциите и с пълно основание в обществото ни битува, че мафията си има държава.

Ще видите още как страната ни е феодализирана до последното звено.

И шестте търга за ОП в Дирекция „Социални дейности” в Община Варна, се печелят от „нашата” фирма „Весела” ЕООД, приближена до директора Здравко Марков. Почеркът е един и същ – отстраняват се другите участници, които дават 3 пъти по-ниски цени. Поръчката се печели с нереален гаранционен срок от 70 години и срок за изпълнение от 2 месеца, вместо технологичните и заявени 18 месеца.

И този път е одобрена исканата от въпросния директор Здравко Марков сума от 750 хил. лв. за изграждане на т.нар. „Дом за деца в неравностойно положение”. Сключен е договор за едноетажна сграда с дървена сглобяема конструкция с площ 320 м2 на терен преотстъпен от горския фонд с разрешително за поставяне на преместваем обект. Без разрешително за строеж, господата от въпросната дирекция, решават и изграждат на мястото монолитна сграда с бетонна конструкция с площ 410 м2. Когато сградата е завършена, Общината отказва да подпише за захранване на обекта с Ел, ВиК и канализация. Г-н Марков оглавява комисията и съставят акт 16 и въвеждат сградата в експлоатация без вода, ток и канализация. След което обектът се изоставя, и е разграбен до основи. Тъй като е построен и без геоложко проучване на свлачищен терен, последното наводнение отнесе остатъците от сградата в дерето. На практика само този произвол ни струва на нас данъкоплатците, разбира се, с разноските по делата и лихвите, 900 000 лв., а сградата я няма. Причината е, че господата и тук са водени изцяло от личните си интереси, тъй като при преместваема дървена конструкция няма възможност за неправомерно усвояване на средства. В доклада на АДФИ са разгледани 3 от общо 6-те поръчки, един от които е и този, а ето и част от констатациите. Цената на строителството е завишена на 2 300 лв./м2, което е 3 пъти повече от реалната. Срокът на изпълнение е превишен 5 пъти, показател, с който печелят търга и отстраняват останалите участници. Г-н Марков пропуска да се удържат и 72 – те хиляди лева неустойка по договора. Неправомерно са признати и изплатени 23 000 лв. за неизвършени задължения. Констатират още, че са съставени документи с невярно съдържание като двойно са актувани и доставно-складовите разходи. Всичко това е доказано и в доклада на АДФИ. При следващите ревизирани обекти, а и не само в тях, тези злоупотреби са значително по-големи, тъй като само единият от тях – ремонта на СУПЦ „Анастасия Д-р Железкова” е 4 млн.  И в този случай за прокуратура няма данни за извършено престъпление.

На всяка крачка парадираме с европейските ценности, но ето как работят нашите европейски партньори. Неотдавна в гр. Марабеля, Испания прокуратурата освобождава общинския съвет и назначава квестор. Задържат 82 заподозрени, като доказват вината на 50 от тях, които впоследствие осъждат от 2 до 11 години затвор. По-важното е, че в общинската хазна се връщат 350 млн. евро.

Ако тази мярка се приложи само в Община Варна и то за последните 5 години, в общинската хазна ще се върнат над милиард лева.

Договор за консултантски услуги, представете си, този път за 3 млн. 200 хил. лв. подписва управителят Милко Тодоров на фирма „Пазари” Община Варна с фирма „Виа Монеда”. Сумата, според договора, е дължима и при непострояването на обекта, което стана и факт. Дори и младите служители от „ДАНС” останаха учудени, когато им представихме 50 кореспонденции с различните институции и най-вече с прокуратурата и това, че с редица пресконференции и протестни действия успяхме да пресечем една от крупните злоупотреби. Доказахме, че издаденото разрешително за строителство на терена на т.нар. „Колхозен пазар” за борса, офиси и банка на „ТИМ” е в нарушение на седем основни пункта спрямо ЗУТ. В случая предотвратихме присвояването на 11 хил. кв.м прилежаща земя в централната част на града да бъде обсебена. За сметка на данъкоплатците остават и 300 хил. лв. платения проект, 350 хил. лв. адвокатски хонорар, лихви и такси или сумата надхвърли 4 млн. лв. При образуваната най-после преписка по случая, пред трима членове от нашето сдружение, призовани като свидетели, следовател Асенова ни заявява: „Не бъдете оптимисти, делото ще бъде смачкано, аз ще бъда отстранена! Кампанията се води от Окръжния прокурор Владимир Чавдаров, който има подкрепата на прокурор Ситнилски от Главна прокуратура. Тези хора пред нищо не се спират.” Само след 4 месеца следовател Асенова беше не само сменена, а и уволнена и преписката заметена. Неотдавна в собствения си сайт „Интриги”, може да се прочете и сега, Веселин Данов, човекът, който знае какво казва, излезе с материал, който заявява: „Прокурор Ситнилски от Главна прокуратура ми искаше 600 хил. евро, за да ме освободи от затвора!”

 Тази схема за Пазари – Варна бе създадена по време на тройната коалиция. Този ценен кадър управителят Милко Тодоров обаче беше издигнат впоследствие от ГЕРБ за зам.директор на ВиК Варна, а по-късно бе кандидат кмет от ГЕРБ за община Белослав.

Всички сме наясно, че 80%, та и повече от ресурса в държавата ни се обсебва и преразпределя, чрез т.нар. обръчи от фирми, обслужващи властимащите. Необезпокоявани обаче тези феодали в годините се превърнаха буквално в брокери.

В потвърждение Определение №3 от 20.02.2013г. по ЧНД №3/2013г. по описа на Военен съд Варна с председател на съдебния състав полк. Николай Петков Ненов. Съдът установява редица закононарушения или потвърждава всичко това, което казваме дотук.

– За реконструкция на х-л „Маяк” са отпуснати 1 498 565.75лв., на подизпълнителя се дават само 598 859.32 лв. Посредника, без да си е мръднал пръста, присвоява, обсебва 60% от отпуснатите средства или 899 706 лв., установено със съдебния акт.

– За реконструкция на х-л „Фрегата” са отпуснати 1 999 983.53лв., получените от подизпълнителя средства са 778 408.86 лв., което на практика ще рече, че посредникът е присвоил и този път 67% или 1 221 577 лв., според съдебния акт.

– За ремонта на кухненските блокове на х-л „Маяк” и х-л „Фрегата” са отпуснати 879 802.90 лв., а получените от подизпълнителя са само 160 472.81 лв., с което и тук са присвоени 82%, а обектът е изпълнен само с 18%. Присвоени са средства според съдебния акт в размер на 719 330 лв.

Всичко това е доказано от Българския съд. При първата поръчка феодалът прибира 60%, при втората 67%, а при третата 82%, от общо 4 милиона лева, брокера прибира 2 840 613 лв. или 71%., а тези средства по закон са целеви и никой няма право да ги обсебва, отклонява и присвоява.

Това е само част, г-н Г. Георгиев, президент на „СПХ”ЕООД /фирмата от посочения пример/ безпроблемно печели отново от същото военно ведомство поръчка за обект „Преустройство на Почивен дом Пампорово”, този път на стойност 24 544 809.81 лв. прилагайки буквално като под индиго гореспоменатите схеми, което ще рече че и тук са усвоени без да си мръдне пръста над 15 млн. лева.

Не случайно в. „Банкер” в статия за проекта за „Интегриран воден проект за Русе” на стойност вече 114 милиона лв. описва част от схемите на въпросния Георгиев, а и това, че тези господа, на тази база могат да си позволяват да правят показни разточителства – грандиозна сватба на Георгиев в парижкия хотел „Риц” с кум влиятелния политик Румен Овчаров.

Тази престъпна схема масово се прилага в цялата ни страна, чрез която олигарсите обсебват милиарди левове.

За преместването на двата ЖП коловоза на Стара гара Варна ОП не се възлага на единственото специализирано държавно предприятие в страната ДП”ТСВ” Поделение Варна, което се намира само на 5 километра от обекта, а се възлага отново на „нашата” фирма „Хидрострой” ЕООД, която от своя страна възлага поръчката на въпросното държавно предприятие. И тука прибира 3 млн. лв. от отпуснатите за целта 6.5 млн. лв.

Печели и обявената ОП за енергийна ефективност на обществени сгради в Троян и отново прибира лъвския пай без работа, а останалите 50% дава на подизпълнители.

Сигнализираме прокуратурата, като представихме и протокол за извършените и заплатени СМР при корекция на отводнителен канал на ул. „Дунав” с. Пчелник, финансирано от фонд „Стихийни бедствия”. Разследването доказа, че протоколът е автентичен. Замерихме на място и нанесохме на протокола срещу всяка една позиция действително извършените видове СМР. Оказа се, че само от завишаването на количествата стойността на обекта се е увеличила три пъти спрямо действителната. В осем от посочените и заплатени позиции установихме, че няма такъв вид извършена дейност. Въпреки представените от нас категорични факти, касае се за количества, които могат да се измерят по всяко време, включително и сега, и трите инстанции постановяват, че няма данни за извършено престъпление.

Прокуратурата не видя отново никакви закононарушения дори след изявлението на кмета Кирил Йорданов, който освен дългото му кметуване има 10-годишен стаж на съдия.

След като беше изгонен позорно, Кирил Йорданов направи обръщение към варненци, с две думи искаше да каже „не съм само аз, карадеца”, като заяви, че многократно е сигнализирал Председателя на Общинския съвет Борислав Гуцанов за крупни злоупотреби в общинските дружества и личните му твърдения са:

 1. “Пазари” е хранилка на политически сили.
 2. В същото дружество на адвокати били плащани хонорари, надвишаващи дивидента, който “Пазари” внася в общинската хазна, което ще рече 250 000лв.
 3. Ремонтите и доставките на резервните части в дружеството “Градски транспорт” са реализирани на цени над пазарните и без обществена поръчка.
 4. “Ученическо и столово хранене” е купувало на раздути цени и без обществена поръчка храната на децата ни…
 5. В „Паркинги и гаражи” имало огромни злоупотреби.
 6. Общинският имот “Стоматология” е отдаден под наем, без да е ясно кой прибира парите. Става въпрос за 3 000кв.м. РЗП в идеалния център на Варна.

Общинските дружества се източват от години поголовно, ние данъкоплатците покриваме ежегодно загубите им за стотици милиони левове и наливаме отново вода в бездънната яма.

Редно е да запитаме г-жа Нинова с хората като Борислав Гуцанов ли ще бори корупцията и паралелната държава. Той е в основата, заемайки властови позиции като председател на Общинския съвет и като участник в разни комисии, в повечето от гореспоменатите престъпни схеми. Месеци преди да бъде разобличен и изгонен корумпирания кмет Кирил Йорданов, организирахме пресконференция на тема корупцията в Община Варна. Залата във „ФК” Варна беше препълнена. Бяхме договорили срещу 1000 лв. телевизия „Черно море” да предава пресконференцията, за да информираме цялата варненска общественост. Ден преди пресконференцията, г-н Гуцанов, посети офиса ни и по самоинициатива се обади на управителя на тв. „Черно море” като заяви, че той щял да поеме разноските на телевизията за предаването. По време на пресконференцията обаче се установи, че телевизията, която по случайност се помещава в същата сграда „ФК” Варна, на същото ниво, е преждевременно затворена и предаването не се осъществи. Впоследствие разбрахме, че Гуцанов умишлено е предотвратил предаването.

По време на последните избори отидохме в щаба на кандидат кмета Проф. Клисарова с неопровержими доказателства за корупционни практики в общината, като единствената ни цел беше да се възползваме от случая, за да могат тези  данни да излезнат отново в публичното пространство. Г-н Гуцанов отново направи всичко възможно, за да не се даде гласност. В нито един от случаите, заемайки тези властови позиции, не е помогнал да предотвратим и една злоупотреба в общината.

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,

Напълно сме наясно с разделението на властите, но вярвайте, изчерпили сме всякакви възможности, сезирайки всевъзможните институции, останахме неразбрани. Касае се за едно от най-пагубните явления за нашето общество, а именно масовото убиване, ограбване и съсипване на средния и малък бизнес или гръбнака на всяка една икономика.

След като безпроблемно обсебят обществените поръчки феодалите – брокери не си правят труда да създават организация за изпълнение на поръчката, да назначават работници, на които да изплащат издръжки и отчисления, а възлагат изпълнението на хилядите фирми подизпълнители. Ползвайки безработицата ги принуждават да работят на значително по-ниски цени, включително и на загуба. В много случаи подизпълнителите не само, че не получават договорените средства за вложените от тях труд и материали, а в много от случаите не им се заплаща и лев. Мнозина от тях са заложили домовете си за начален капитал, да оборудват работилници, закупили са механизация, назначили са необходимата работна ръка и са принудени да фалират, като много от тях останаха и без домове. На хилядите жалби от тяхна страна отговорът е един и същ, че проблемът им бил от частно-правен характер.

Неотдавна наши работници са били изгонени от работодателя си в Гърция, без да им плати. След жалба в инспектората гръцкият фермер е осъден ефективно, заставен е да им заплати, и му е наложена глоба.

Така че, проблемът на хилядите наши сънародници не е от гражданско-правен характер, защото срещу тях е добре организирана престъпна схема. Те не са равностойни и нямат никакъв шанс срещу олигархията-мафията-държавата. След като жертвата е доведена до несъстоятелност, тя няма средства да заведе иск, да плати адвокатски хонорар, държавна такса за претендираната сума и най-важното, дори и да спечели след дългата съдебна сага, то фирмата „бушон” или е продадена, или е отписана.

Тази престъпна схема, която доби унищожителен за икономиката ни характер, се създаде от „Мултигруп” и Николай Вълканов и масово се преписва и от останалите престъпни групировки.

 При ремонта на „Шведския хотел”, с прилежащите в комплекса хотели „Рубин”, „Лебед”, „Простор” и др. в „Св. Св. Константин и Елена”, изпълнено изцяло с труд, материали и механизация на стотици фирми-подизпълнители, както и отделни гурбетчии, Николай Вълканов отказва да им заплати. Някои от подизпълнителите са теглили кредити, залагайки домовете си. Гурбетчиите, някои от които цели фамилии нямат пари да се приберат по родните си места. Безчовечието стига до там, че пострадалият при трудова злополука и останал с едно око работник Муса от с. Поляците беше изхвърлен на улицата, не бил техен работник.

Обединихме се около неволята на пострадалите и предприехме действия. На първата ни пресконференция се осмелиха да ни се доверят и заявят вземанията си 47 фирми, ощетени с 6.5 млн. лева. Няма институция, от която да не сме търсили съдействие – глас в пустиня. Потърсихме съдействие от Американското посолство, мотивът ни беше, че в борда на директорите имаше американски граждани. Приеха ни на третия ден след сигнала. Съдействаха ни до връщането и на последния лев от 6,5 млн. лв., а на въпросния пострадал Муса договорихме извън съдебно 12 000 лв. Настояхме, което стана и факт, първо да върнат парите на Иван Гамолов, който прединфарктно влезе в болницата след като банката му описала жилището. Окуражени при нас дойдоха още десетки фирми, но вече късно. Признаваха си, че от страх за децата си, а и от други посегателства, не са посмели да заявят вземанията си, които средства надхвърлят многократно по обем първоначално заявената сума от 6.5 млн. лв. И сега в офиса ни седят десетки документи на впоследствие дошлите при нас ощетени фирми, като с най-значителна сума от 370 000 лв. е архитект Слави Нейков.

Обяснимо след като помогнахме на толкова много хора, не само в този случай, спасявайки не само бизнеса, а и домовете, към нас постоянно се обръщат ощетени и ограбени както фирми, така и отделни хора и цели фамилии.

Неотдавна изплака в офиса ни и Сабри Хаджиали, собственик на фирма „БИЛД С.Х-51” ЕООД с. Бели Извор, община Ардино. В справката четем до болка позната истина, че за извършената от неговата фирма работа на обекти, на фирма „Минстрой-Холдинг’’ АД София с управител Николай Вълканов вече 5-та година не му е заплатена сумата от 355 534.00 лева с лихвите. Тези средства са се натрупали от незаплатените последни траншове на предшестващи обекти, включително и работата на „Цанков Камък”. Сабри заявява за последния случай: „Целият град ще потвърди, включително и кметът, най-вече и работниците от самия град, доставчиците на материали, че построяването на обекта „Геометрична станция Златоград” е изпълнено от моята фирма. Всичко това е подкрепено и от фактурите, докато Вълканов не може да представи фактура, че е превел каквато и да е сума. Фирмата ми окончателно фалира, задълженията ми към банките, НАП и НОИ, доставчици и работници остават непокрити. Предстои описване от банката на дома на фамилията ми.”

Неотдавна Сабри сподели още по-голямата си тревога, че имал 18 годишен внук със 100% инвалидност – детски паралич, и че всичко е на негов гръб и при тази си трагедия предстои да остане на улицата.

На скоро се оплаква и търси последна надежда и Румен Уручев, фирма „Руби 99” ООД гр. Мадан, който заложил жилището си, теглил кредит, разплатил се с доставчици, работници, а Вълканов категорично отказва да му преведе дължимата сума, след което банката му отнела жилището и семейството му останало на улицата. Не смятаме да описваме повече човешки трагедии, само ще се върнем към един спомен на поредна пресконференция в дома на Стопанските дейци във Варна – Пред пълна зала с десетки журналисти и камери 50-годишен мъж, плачейки разказва как е изгонен от семейството, затова че Вълканов не му е заплатил вложения от него труд и банката му е отнела жилището.

Това опасно за обществото ни явление, благодарение на съдействието на Американското посолство, на публичността от все още некупената за тогава преса, беше сведено до нула, но с идването на „ГЕРБ” на власт въпросната схема не само се възстанови, а стана масова практика. За престъпните фирми това стана най-печелившият бизнес. Наема се голям обем строителство, възлага се на стотици фирми подизпълнители, и при завършването на обекта фирмата вече или е продадена, или е инсценирала фалит. Като пример фирма „Дейтрон” Варна дълги години беше коректна с партньорите си, но след създалите се условия, приложи същата схема и инсценира фалит, завличайки десетки фирми подизпълнители, доставчици и др., и не след дълго възкръсна с верига от магазини „Т-МАКС”. По тази схема тези фирми ощетяват държавата, респективно отново нас със стотици милиони левове неплатени налози. Наложително е да се направи справка в статистиката, за да се убедите, че благодарение на тази престъпна схема десетки хиляди фирми от средния и малък бизнес са изпаднали в несъстоятелност и фалирали, като мнозина от тях останаха и без домове! Това убиване на прохождащия среден и малък бизнес е най-пагубното явление за икономиката и страната ни.

Уважаеми г-н Президент,

В срещата с Американския посланик и екипа му, първите думи на посланика бяха: „Господа, нищо няма да сме свършили, ако не създадем такава организация, да върнем и последния заграбен лев на хората.”

Вярвайте, изчерпили сме всякакви други възможности.

Този голям проблем за отделните хора, техните фамилии, а най-вече касаещ цялото ни обществото може да се реши вече само с волята на президентската институция и президента. Да възложи проверка на това пагубно явление за страната ни. Истината ще се докаже. Правдата трябва да възтържествува и върнем заграбеното и вярата на хората в държавата.

Първото нещо, което трябва да се направи, по примера, посочен по-горе, да се предупредят въпросните престъпни фирми, да бъдат коректни, да се разплатят с подизпълнителите.

Най-после трябва да стане ясно хората като Николай Вълканов, предприемачи ли са, бизнесмени или мародери? Тези хора, благодарение на протекциите от Ахмед Доган, на всички правителства до сега, включително и на Бойко Борисов, станаха държава в държавата – каквото си заплюят е тяхно. Пренебрегвайки всякакви законови уредби, търгове и т.н. безпроблемно се сдобиха с 40 апартамента в най-престижната част на Варна за сметка на военното ведомство, подробно описано в последния ни сигнал до институциите. Особено внимание заслужава последния случай, от който ще се види как Вълканов се облагодетелства отново с милиони левове за сметка на държавата без да се разплати с въпросния Сабри Хаджиали, и много, много други.

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,

УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ,

С редицата примери, преведени дотук, категорично се доказва, че страната ни е изцяло обзета и се управлява от задкулисието, от олигархията, мафията – от паралелната власт. Сами видяхте, че най-малко половината от обществения ресурс се присвоява. Голяма част от този огромен ресурс не отива в производството да се отворят работни места, да се увеличи потреблението, да се съживи и икономиката ни, а се изнася в „офшорки”, олигарсите се окупират в екзотични острови, ривиери и престижни столици. В същото време страната ни оглави всички негативни световни и европейски класации, като най-корумпирана, най-бедна, най-болна и бързо изчезваща нация.

Още сега трябва да сме наясно, че мафията ще впрегне цялата пропагандна мощ на купената и продажна преса. При всеки опит да се докажат и се върнат заграбените средства ще се стремят да отклоняват общественото мнение като квалифицират случаите като преследване на вещици, търсене на възмездие, презрение срещу богатите и др.

Идва ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО. Господата трябва да са наясно, че не може, което и да е общество, не само нашето, вечно да се крепи на базата на демагогията, лъжата, грабежа и най-вече на страха! Заблуда е, че нихилизмът на народа ни ще бъде безконечен. Той проведе своята генерална репетиция през 2013г. като изгони най-позорно с камъни корумпирания кмет на гр. Варна, Кирил Йорданов, както и свалянето на не по-малко корумпираното правителство на Борисов. Уверяваме Ви, този път протестът ще бъде спонтанен, общонароден и мащабен. Причината ще е една единствена – самозабравилите се олигарси, водени от алчността, не осъзнават до къде доведоха страната ни. Ще се опитат да подменят и този път истинската реформа в съдебната система, или създаването на специализираното звено за борба с корупция по високите етажи, издигане върховенството на закона. Трябва да сме напълно наясно като общество, че всякакво отстъпление този път предопределя, обрича по-нататъшното съществувание на страната ни. Първите действия, които трябва да предприемем като протестиращи са – да направим такава огромна грамада пред сградата на ВСС и затворим вратата на това проклятие, за които българското общество отдели от оскъдицата си 10 пъти по-голяма заплата отколкото на българския учител. Те обаче не застанаха на страната на закона и на собствения си народ, а на страната на мафията. Наложителна е още цялостна реформа в съдебната система и най-вече в прокуратурата. В случая е наложителна оставката на Главния прокурор Цацаров. Мъдреците са го казали, когато държавата е на колене, народът трябва да се изправи! Длъжни сме в името на стотиците хиляди наши предци, отдали живота си, за да я има днес България, длъжни сме в името на нашите внуци и правнуци да съхраним Родината си. Страната ни се нуждае от нов обществен договор, от нови национално отговорни политици и държавници с български дух, морал и достойнство.

Трябва да загърбим всякакви различия, нашата единствена партия трябва да е Каузата България!

Сдружение„Съграждане”

3.11.2017 г.

Адрес за кореспонденция:

гр. Варна 9002, ул. „Ген. Паренсов” №8

тел.: +359 89 684 6900; +359 89 026 0207           С УВАЖЕНИЕ:………………………….

гнат Раденков/

…………………………..

/инж. А. Ташев/

…………………………..

/инж. Д. Димитров/

…………………………..

/инж. К. Мехмед/

…………………………..

/Кр. Божев/

«