« Върни се назад Публикувано на 30.01.2011 / 9:51

Иво Беров: Има заговор зад гърба на хората между премиер и президент

 

 

Това в момента става и дали тази битка има някакъв пречистващ за обществото смисъл или дали е просто надпревара на световния тенис корт, пита риторично Беров. Тези корпорации имат своето лице. Едното лице е премиерът, другото лице е Алексей Петров. Не знам кой стои зад Алексей Петров и кой зад премиера – витае, че зад премиера стои държавата, а зад Алексей Петров – не знам какви си сили, Русия или някакви там тайнствени могъщи сили. Предполага се, че ние като граждани трябва да защитим премиера, защото зад него стои държавата. Така се предполага, но лично мен за сега премиерът никак не ме убеждава, че зад него стои държавата и държавността и интересите на хората. Не е убедителен за мен, лично. Алексей Петров или там президента – не им вярвам нито на идните, нито другите…Просто подозирам, че може да има просто сговор зад гърба на хората, например, между премиера и президента. Единият да отиде и да обсеби или да стане представител на лявото пространство, а другите надясно и така "Наздраве! И така, каза още той и добави: Примерно са се разбрали там за този бизнесмен, забравих там какъв е прякора му, това за мен няма значение. "Важен е принципът, аз имам чувството, че двамата са се разбрали, че тоя Бирата или който и да е, понеже е техен човек – да му предотвратят митническата проверка и всичко си е наред! Не съм убеден, че тук има действителен сблъсък на идеи, виждания, представи на различни граждански виждания за развитието на България. Имам чувството, че става дума за други взаимоотношения", аргументира се журналистът.

Хората няма за какво да протестират, защото те имат точно това, което искат. Те искат Бойко Борисов и имат Бойко Борисов. Аз не съм чул някой човек да иска свободни медии, нито пък умни медии – такова нещо не съм чул, казва Беров, запитан не му ли се струва, че хората в България са станали доста апатични. Е, тук в София си говорим нещо някакви стотина души, приказваме си, но това е без значение. Мнозинството в България, което се нарича народ или, мнозинството, както и да се нарича то не иска свободни медии. То не иска свободни медии, то няма нужда от това, категоричен е дългогодишният журналист с опит и в БНТ и вестник "Демокрация" преди спирането му през 2003 г.

Разбира се, свободата на медиите е номер едно, но въпросът е обществото иска ли демокрация. Обществото с няколко последователни избора показа, че иска или че не знае какво иска – при всички случаи някаква разновидност на демокрацията, което всъщност не е демокрация, каза Беров. Господин Симеон Сакскобургготски дойде на власт именно с антидемократични внушения и послания за промяна на демократичната система, нещо, което Бойко Борисов успя да осъществи. Политическата система вече е друга – ние нямаме политически партии, които могат да действат върху политическата система, ние имаме преки отношения между господин премиера и народа, който го е избрал. И премиерът много добре това е го е разбрал и се отчита директно пред народа, а не пред партиите. И оттук нататък как се отчита – чрез медиите. Но тези медии не са независими медии, те са отчет, те са връзка между премиера и народа, подчерта известният публицист.

Премиерът отива и обяснява нещо и медиите обясняват какво е казал той. Някой да тълкува и да мисли и също да казва за президента. Някой да е казал, че президентът в две поредни изречения казва две противоречащи си твърдения – това е някакъв абсурд, никой не е забелязал, отчита с тъжна ирония журналистът.

Съвсем вярно е, че в Синята коалиция има противоречие – едни казват, че е трябвало да се подкрепи Синята коалиция, други казват съвсем обратното, че е трябвало да им се гласува вот на недоверие, коментира Беров последния вот на доверие към кабинета на Борисов. Според мен Синята коалиция избра правилния подход, защото, искаше ми се поне един от тях да беше казал това, което чувстват всички за поведението на Бойко Борисов. Постъпката е правилна, защото в продължение на няколко години, не на пет или на десет години Синята коалиция вървеше преди народа, натрапвайки му своите идеи от най-малките до най-големите. Като се почне от тези дребни неща, които бяха приемани от мнозинството в България, да не казвам народа, защото това е много абстрактно с отхвърляне на недоверие и протести дори като, например, касовите бележки в магазините, Всички са забравили, но тогава имаше страшни протести – от къде на къде. Прости от нотариата – от къде на къде ще има частни нотариуси, протести защо трябва да се дават лицензи на такситата, защо трябва да са в жълто, защо трябва да има касови апарати в такситата…Просто Синята коалиция "върви" срещу народа. Това са малките неща, каза Беров и добави: В големите неща – България е за Сърбия срещу НАТО, Синята коалиция е срещу България за НАТО и те си плащат за това поведение. В края на краищата мнозинството не разбра, че ни приеха в Европа и в НАТО заради поведението на Синята коалиция. По време на войната в Косово, което беше поведение "против" народа. Хайде стига толкова. Нека народът, който си има преки взаимоотношения с Бойко Борисов сам да си установи отношенията с Бойко Борисов, защото ще кажат: " Сега, когато народът е казал не искаме партиите, нека добрият силен човек да ни оправя, нека те сами да преценят оправя ли ги той или не. За това мисля, че от тази психологическа гледна точка сините постъпиха правилно. Хората не се стесняват да кажат, че искат някой да ги оправя, затова аз не се стеснявам да употребя този израз, подчертава Иво Беров.

В България липсва, мразя чуждиците, но все пак, този коректив, тази прослойка, която се е утвърдила със своите знания, със своя ум и може да влияе върху управниците със своето мнение, която е известна и авторитетна в западните страни, аз говора, например за Франция – тази прослойка в България липсва, обяснява си ситуацията в страната Беров. Ако има у нас такъв интелектуалец, аз е съм сигурен, че у нас има, той някъде се е заврял и не знаем къде е и е известен само на трима-четирима души. Ако имаше такава истинска прослойка Бойко Борисов нямаше да се осмели да каже, че Тодор Живков е построил толкова много и ако ние построим и една стотна от това…Няма такава прослойка и ето колко много липсва тя. Няма такава прослойка, един Александър Морфов не стига. Липсва такава прослойка и ние никога не сме си давали сметка какво би носила и давала тя. В България няма интелектуалци, колкото и да се мяркат някакви хора по медиите и говорят: Искаме пари , за да сътворят някакви културни. Няма такива хора, е тъжното заключение на журналиста.

 

Агенция БГНЕС

 

«