« Върни се назад Публикувано на 14.08.2014 / 15:21

Иван Костов изостави Реформаторите и Радан Кънев. В дъното на конфликтите стои Бойко Борисов

Иван КостовМиналата година Иван Костов напусна лидерското място на ДСБ, а мястото му зае Радан Кънев. Двамата лидери обаче са на коренно различни позиции. Доказателство за това са и позициите им относно обществено значимата тема за актуализацията на бюджета. Различието е толкова голямо, че Кънев дори подава оставка като говорител на Реформаторския блок.

Само преди дни Радан Кънев заявява, че аргументите на правителството на Пламен Орешарски за актуализацията на бюджета са пълна лъжа, която реформаторите няма как да подкрепят.
„В публичния дебат за държавния бюджет се разкрива една дупка, която БСП и тяхното правителство са скрили. Освен това не разбираме мотивите на ГЕРБ да искат актуализация на бюджета и нов държавен дълг. Това е сериозна причина нашата позиция да остане непроменена“, казва още Кънев.
На противоположната позиция е Иван Костов, което се вижда в един от последните анализи на Лаборатоията за изследване на рисковете, която Костов основа с подкрепата на преподаватели от Нов български университет.
Там е казано: „… неверните бюджетни планове не могат да бъдат оправдани с непредвидени обстоятелства и външни фактори – сегашното изпълнение бе предвидимо и предвидено. Актуалиацията на бюджета следваше да поправи грешките при неговото съставяне. Отказът от поправяне на тези грешки саботира финансовата сигурност на държавата.“
Освен с различните си позиции двамата лидери разделят и партията, като всички, които поддържат Костов застават срещу Радан Кънев дори и в публичното пространство.
Един от тях е финансистът Войнов, който влиза в конфликт с Кънев. В профила си в социална мрежа за Кънев той написа следното:
„Този човек няма право да претендира да се занимава с политика, защото със своето малодушие, некомпетентност и опорционизъм може единствено да навреди на държавата.
„Жалко е, че с цел задоволяване на своите лични интереси съсипа една партия, изградена, за да бъде контрапункт на статуквото и да запази автентичните десни ценности, от които в момента Радан и неговото обкръжение доброволно се отказват“.
За оставката на икономистът и един от учредителите на партията Димитър Бъчваров става причина отново твърдият отказ на Кънев да подкрепи актуализацията на бюджета.
„Политическите решения, възпрепятствали поправката на тежко сгрешения бюджет, ще доведат до задълбочаване на икономическата криза, бедността и безработицата в България. Те реабилитират проваленото управление на БСП и ДПС“, пише Димитър Бъчваров и зявява, че не приема политическите позиции против актуализацията.
Макроикономистът, който е член на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация от 2001г., е и автор в Лабораторията за управление на риска.
Илко Семерджиев също застава срещу Радан Кънев:
За пореден път Радан Кънев показва, че наистина е направил тежък лявоцентристки завой с привкус на популизъм и пълен отказ от носене на отговорност. Това заявява Илко Семерджиев в своя профил в социалната мрежа Фейсбук.
„Подобно на Бойко Борисов, с когото се ухажват вече месеци наред, Кънев също няма свян да се оправдава с всички други, и особено с „предишните“, на които все пак беше заместник в партия ДСБ. Да си председател и да си измиваш ръцете с ковчежника е същото като да си отговорен за IT кампанията и да „не знаеш“ кой е наел тролове за изграждане на репутация“, заявява доктор Семерджиев.
„Радан клевети всичко и всички, с което доказва, че не е десен политик. Десните политици поемат отговорност и не обясняват как някой друг в партията им е виновен“, категоричен е той.
Можем да стигнем до извода, че актуализацията на бюджета ще стане причина за разцеплението в ДСБ и РБ.
Но защо тя е толкова важна за всички и защо те са на различни позиции?
На този въпрос можем да си отговорим след като проследим коя е причината за самата актуализация – а тя е КТБ.
Според Семерджиев Радан Кънев, още миналата година е бил посъветван да изтегли депозитите си в изпадналата в криза банка. За сметка на него, обаче Иван Костов не е изтеглил парите си и те остават блокирани в банката. Не само неговите, но и на съпругата му.
Оказва се, че КТБ е основният проблем, политически и личен за Костов и Кънев. За това и двамата са на различни позиции относно бюджета. След като милионите на Костов остават блокирани и връзката му с Цветан Василев е прекъсната от разследването, силата на десния политик отслабва.
Всъщност може да се каже, че банкерът Василев стои в дъното на политическите и икономическите проблеми на България.
Всичко това и разцеплението на поредната дясна партия и конфликтите в РБ са в полза на едина единствена политическа партия – ГЕРБ.
Отново може да се заключи, че в дъното на конфликтите стои Бойко Борисов и партията му. Очевидно той е успял да сключи сделка с Кънев, за да може разделяйки ДСБ да я отслаби и да привлече гласовете на десните избиратели към партията си.
Борислав Маринов

«